Dodaj do ulubionych

fajkoholizm

12.04.07, 10:38
Po tym jak kolejny raz wróciłam do palenia (mam nadzieję że na chwilę),
zdałam sobie sprawę, że moje uzależnienie od fajek łączy się z alkoholem.
Zaczęłam palić, bo zaczęłam pić alkohol. Alkohol zmienia mi mózg, który na
trzeźwo świetnie sobie radzi z niepaleniem.
Zeby skutecznie rzucić papierosy, muszę wyłączyć alkohol całkowicie i to mi
się nie podoba, bo winko lubię. Słyszałam coś na temat uzależnienia
krzyżowego, czy ktoś wie, jak to działa? (Nie mogę nic sensownego znaleźć w
necie).
Obserwuj wątek
    • elle1977 Re: fajkoholizm 12.04.07, 11:14
      Asabird - rzuciłam palenie na miesiąc i... znowu palę!!!!!!!!!!! I to ze
      zdwojoną siłą! NO nie - po prostu załamać się idzie....

I to też najprawdopodobniej z powodu spotkań z koleżanką przy piwku - no nie
      mogłam się wówczas powstrzymać... Alkohol mózg mi wyżera, czy jak... No
      zgłupiałam już totalnie i załamuję ręce nad swoją głupotą niewyobrażalną...

Na Twoje pytanie niestety nie odpowiem, bo niestety nie wiem, ale bardzo
      chętnie dowiedziałabym się jak to jest?

Pozdrowienia od odmóżdżonego człowieczka:(
      • asabird Re: fajkoholizm 12.04.07, 11:26
        Czytam właśnie książkę Allena Carra (to co on pisze najbardziej do mnie
        przemawia) i on tam sugeruje, że w wielu przypadkach papierosy są uzależnieniem
        towarzyszącym wobec alkoholu lub nawet drugorzędnym. I że debilne jest to, że
        alkoholikom pozwala się palić przy rzucaniu nałogu.

W każdym razie ja zdałam sobie sprawę, że muszę wyłączyć wszystkie piwka i
        winka, żeby rzucić fajki (a to chcę zrobić koniecznie) i totalnie mnie to
        wkurza, bo ja lubię pić o wiele bardziej niż palić (a najlepiej wszystko razem,
        bo alkohol bez fajek jest nudny jak papieros bez alkoholu) i chyba tu jest
        problem.
        • elle1977 Re: fajkoholizm 12.04.07, 13:58
          ... no właśnie - ja też tak mam, że "alkohol bez fajek jest nudny jak papieros
          bez alkoholu"...

I co my teraz poczniemy?:(
          • cortona Re: fajkoholizm 12.04.07, 19:09
            Picie już rzuciłam. Ze strachu, że uzależnię się od alkoholu tak bardzo jak od
            fajek.
            Wydaje mi się, że gdybym nie żyła w biegu i w stresie, to nie paliłabym. Ale nie
            mogę tego sprawdzić i szczerze mówiąc wolałabym nie sprawdzać.
            Papieros daje mi złudzenie odpoczynku.
            W pracy właściwie nie palę dużo, bo nie mam na to czasu. Palę przed pracą: trzy
            papierosy do porannej kawy, a potem po powrocie do domu ok.18. Biorę gazetki
            i idę do mojej norki poczytać i popalić.
            I nie ma na mnie bata. Nie poddaję się terrorowi rodzinnemu ( nikt nie pali poza
            mną ), nie daję się wyrzucić na balkon, nie daję się namówić na żadne
            ograniczenia, a najbardziej dziwi mnie, że moja rodzina to toleruje.
            Palę - bo chcę, bo mi się to należy, bo mam do tego prawo, bo jak się nagadam
            z ludźmi przez cały dzień, to potem muszę sobie zatkać czymś buzię.
            Uwielbiam taki stan, że nikt nic ode mnie nie chce, coś tam sobie czytam
            i rozmyślam, że to właściwie ostatni papieros, bo jutro to przecież już rzucam,
            a teraz jest mi dobrze, spokojnie, relaksuję się.

A potem czytam takie porady: rzuć palenie i zajmij się czymś, zapisz się na
            yogę, ćwicz, biegaj, sprzątaj, pierz, byle nie myśleć o paleniu.
            A ja przecież biegam od 7.30 do 18 i to najszybciej jak tylko potrafię.

• asabird Re: fajkoholizm 13.04.07, 00:22
              >Biorę gazetki
              i idę do mojej norki poczytać i popalić.

Czyli relaksujesz się fajkiem. Twoje uzależnienie od fajek działa w fazie
              relaksacji. Ponoć technik relaksacji można się nauczyć. Ponoć - bo jak słyszę o
              jodze lub medytacji, to zaczynam się denerwować. Ale w Twoim wypadku chyba
              warto coś na ten temat poszukać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka