Gość: argonia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.04, 21:45 Co sądzicie o apelacji CAHORS? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
waza101 Re: Cahors 25.02.04, 22:14 To jest tak,jakbyś odkrył życie na Marsie. Przez wielu zapomniana apelacja,w której powstają wina o świetnej strukturze ( jakby wzorowane na antycznych kanonach piękna - muskularne,dobrze zbudowane ciało o nienagannych proporcjach),świetnie spisujące się jako akompaniament posiłków- osobiście polecam jagnięcinę.Najlepsze jakie piłem to Cuvee de Dame de Honnoeur de Ch.Lagrezette z 1998 rocznika. W mojej degustacji zdominowało nawet tak świetne wino jak Alion 1996.Polecam!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
winersch Re: Cahors 25.02.04, 22:35 Kocham Francję. Porządne Cahors, a jest wiele, choćby Lagrezette co do którego popieram przedmówcę, przebijaja jakiekolwiek argentyńskie malbeki, przeważnie napompowane sztucznym nawadnianiem. Miałem okazje próbowac Chateau du Cedre. Duże wino. W ogóle malbec wzmocnione tannatem i uzupełnione melot mogą zrobić wrazenie. Niestety kilka supermarketów zrobiło z tej apelacji pośmiewisko Odpowiedz Link Zgłoś
waza101 Re: Cahors 25.02.04, 23:15 winersch napisał: > Kocham Francję. Porządne Cahors, a jest wiele, choćby Lagrezette co do którego > popieram przedmówcę, przebijaja jakiekolwiek argentyńskie malbeki, przeważnie > napompowane sztucznym nawadnianiem. Miałem okazje próbowac Chateau du Cedre. > Duże wino. W ogóle malbec wzmocnione tannatem i uzupełnione melot mogą zrobić > wrazenie. Niestety kilka supermarketów zrobiło z tej apelacji pośmiewisko Cóż dodać .... malbec tak jak marmur z Carrary potrzebuje ręki mistrza by stworzyć zeń arcydzieło .. ale jak już powstanie nikt nie może przejść obojętnie...Malbec w wydaniu argentyńskim mnie tak nie przekonuje .. a co powiecie o Carmenere ? Odpowiedz Link Zgłoś
ducale Atrium 26.02.04, 11:54 Pilem kiedyś doskonale wino o nazwie Atrium z cahors ,chyba 1990, sprowadzala go Winoteka,moze ktoś zna,albo moze jest do dostania w Polsce? pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek-t Re: Atrium IP: *.chello.pl 26.02.04, 16:31 W Piwnicach Prohibicji na Nalęczowskiej widziałem dizś wino "ATRIUM - Georges Vigouroux - Malbec - Vin de Pays du Lot - 1999" (Lot do departament Francji na terenie którego leży Cahors). Czy to o to wino ci chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
ducale Re: Atrium 01.03.04, 20:03 Gość portalu: Jacek-t napisał(a): > W Piwnicach Prohibicji na Nalęczowskiej widziałem dizś wino "ATRIUM - Georges > Vigouroux - Malbec - Vin de Pays du Lot - 1999" (Lot do departament Francji na > terenie którego leży Cahors). Czy to o to wino ci chodzi? chyba nie, tamto napewno mialo aoc, kosztowalo ok 120 pln pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek-t Re: Atrium IP: *.chello.pl 01.03.04, 23:55 Faktycznie na stronie interentowej Georgesa Vigouroux znalazłem informacje, z której wynika że produkuje on więcej win pod marką Atrium, w tym również AOC Cahors. Odpowiedz Link Zgłoś
sstar Re: Cahors 26.02.04, 13:02 Polecalem ongis ale bez wielkiego entuzjazmu - ot solidne wino: St Didier-Parnac, 2000 za ok. 50zl np we wroclawskim Epi nie pamietam kto to sprowadza ... No i znane na forum La Coutale z Nicolas za ok. 36zl Pozdrawiam star Odpowiedz Link Zgłoś
winoman Re: Cahors 26.02.04, 13:05 > St Didier-Parnac, 2000 za ok. 50zl np we wroclawskim Epi > nie pamietam kto to sprowadza ... Inter Team France Sp. z o.o.(Krotoszyn) Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: argonia Re: Cahors IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.04, 16:19 Dziękuję WAZA101.Piękanie ujete.W jakiej cenie Ch.Lagrezette 1998?Próbowałam Matayac 2ooo,ok.40 zł a czeka na mnie Les Hauts de Chambert 1998 droższy,ok 60- 70zł.Matayac było zalakowane/?/ Czy wino z beczek jest zawsze lepsze od tego z kadzi? Od czego to zależy,jest jakaś reguła? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
winersch Re: Cahors 28.02.04, 16:37 Za Matayac przepłaciłaś z całą pewnością. to wino można kupic taniej w supermarketach. Lagrezette w winnicy 12 - 15 euro. Wino z beczek nie zawsze lepsze od tego z kadzi. Przynajmniej we Francji każdy region i każdy producent ma swoje wypracowane, dostosowane do innych czynników pracy w winnicy i piwnicy metody. Poza tym czy chodzi o fermetację w beczkach czy dojrzewanie , bo to zupełnie co innego wnosi do wina? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: argonia Re: Cahors IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.04, 16:41 Czy może dojrzewać w kadzi? Poproszę o więcej informacji.Dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
winersch Re: Cahors 28.02.04, 16:55 Wiele win dojrzewa w wielkich drewnianych kadziach 1000 do 5000 litrów. Jest to tańsze niż stosowanie małych beczek 225 litrów. Ma to inne konsekwencje. Utlenianie w dużej kadzi jest wolniejsze gdyż klepki muszą być grubsze niż w małych barriques, a więc tlen przenika wolniej. Do wina przechodzi również mniej tanin z dębu gdyż rozkładają się one na znacznie większą ilość wina. Generalnie w beczkach dojrzewają wina przede wszystkim czerwone o dużej zawartości fenoli (barolo, bronello, wielkie bordeaux, hiszpańskie wina z Priorato), dla których tlen korzystniej wpływa na procesy dojrzewania. Lżejsze wina czerwone np pinot noir na ogół dojrzewają w beczkach większych. Białe wina np niektóre burgundy fermentowane są w małych beczkach,a leżakują w większych. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
waza101 Re: Cahors 29.02.04, 00:12 Co prawda to prawda. Pamiętajmy,że to jest biznes i liczą sie pieniądze. Tylko nielicznych prestiżowych winogrodników stać na uzupełnianie zapasu nowych "oak barrels".NB słyszałem o praktykach dodawania wiórów dębowych do kadzi stalowych,ale może to tylko plotki.... Wizytując Guado al Tasso nie można sie jednak oprzeć wrażeniu,że to jednak wielki przemysł.Na świeżym( bo toskańskim i bliskim morzu) powietrzu stoją wielkie stalowe kadzie... Nie zwiedzałem niestety piwnic( trzeba się umawiać przez centralę Antinorich we Florencji), ale piękne nowe beczki sa też składowane na zewnątrz. czasami mam wrażenie,że w pogoni za nowoczesnymi trendami winiarskimi coś jednak gubimy - patrz wina z Górnej Adygi, gdzie rzadko stosują dojrzewanie w beczkach, a ich białe wina są przez to naturalnie nieskomplikowane, ale przez to bezpośrednio przemawiające i urocze..Z drugiej strony lubię otworzyć dobrze zbalansowane czerwone wino, które dzięki beczce nabiera odpowiedniego wigoru,który pozwala mu przetrwać lata...Piękna jest ta różnorodność, nieprawdaż? Odpowiedz Link Zgłoś
winersch Re: Cahors 29.02.04, 00:30 O wiórkach to nie plotki tylko nagminnie stosowana praktyka. Zwłaszcza w Australii. Niemniej Guado al Tasso ostatnio zrobiło na mnie znacznie większe wrażenie niż Ornellaia, choc bez wątpienia to pełna komercja. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
waza101 Re: Cahors 29.02.04, 00:42 Ja je znam z roczników 97 i 98 - mocarne! Niestety ostatnio wyceniali go w Toskanii na 45 euro i w tej samej cenie zaryzykowałem Ceparello 99, które jeszcze czeka na swoją premierę ..Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś