Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.04, 21:45
    Co sądzicie o apelacji CAHORS?
    Obserwuj wątek
      • waza101 Re: Cahors 25.02.04, 22:14
        To jest tak,jakbyś odkrył życie na Marsie. Przez wielu zapomniana apelacja,w
        której powstają wina o świetnej strukturze ( jakby wzorowane na antycznych
        kanonach piękna - muskularne,dobrze zbudowane ciało o nienagannych
        proporcjach),świetnie spisujące się jako akompaniament posiłków- osobiście
        polecam jagnięcinę.Najlepsze jakie piłem to Cuvee de Dame de Honnoeur de
        Ch.Lagrezette z 1998 rocznika. W mojej degustacji zdominowało nawet tak świetne
        wino jak Alion 1996.Polecam!!!!!
      • winersch Re: Cahors 25.02.04, 22:35
        Kocham Francję. Porządne Cahors, a jest wiele, choćby Lagrezette co do którego
        popieram przedmówcę, przebijaja jakiekolwiek argentyńskie malbeki, przeważnie
        napompowane sztucznym nawadnianiem. Miałem okazje próbowac Chateau du Cedre.
        Duże wino. W ogóle malbec wzmocnione tannatem i uzupełnione melot mogą zrobić
        wrazenie. Niestety kilka supermarketów zrobiło z tej apelacji pośmiewisko
        • waza101 Re: Cahors 25.02.04, 23:15
          winersch napisał:

> Kocham Francję. Porządne Cahors, a jest wiele, choćby Lagrezette co do
          którego
          > popieram przedmówcę, przebijaja jakiekolwiek argentyńskie malbeki, przeważnie
          > napompowane sztucznym nawadnianiem. Miałem okazje próbowac Chateau du Cedre.
          > Duże wino. W ogóle malbec wzmocnione tannatem i uzupełnione melot mogą zrobić
          > wrazenie. Niestety kilka supermarketów zrobiło z tej apelacji pośmiewisko
          Cóż dodać .... malbec tak jak marmur z Carrary potrzebuje ręki mistrza by
          stworzyć zeń arcydzieło .. ale jak już powstanie nikt nie może przejść
          obojętnie...Malbec w wydaniu argentyńskim mnie tak nie przekonuje .. a co
          powiecie o Carmenere ?
      • ducale Atrium 26.02.04, 11:54
        Pilem kiedyś doskonale wino o nazwie Atrium z cahors ,chyba 1990, sprowadzala
        go Winoteka,moze ktoś zna,albo moze jest do dostania w Polsce?
        pozdr
        • Gość: Jacek-t Re: Atrium IP: *.chello.pl 26.02.04, 16:31
          W Piwnicach Prohibicji na Nalęczowskiej widziałem dizś wino "ATRIUM - Georges
          Vigouroux - Malbec - Vin de Pays du Lot - 1999" (Lot do departament Francji na
          terenie którego leży Cahors). Czy to o to wino ci chodzi?
          • ducale Re: Atrium 01.03.04, 20:03
            Gość portalu: Jacek-t napisał(a):

> W Piwnicach Prohibicji na Nalęczowskiej widziałem dizś wino "ATRIUM - Georges
            > Vigouroux - Malbec - Vin de Pays du Lot - 1999" (Lot do departament Francji
            na
            > terenie którego leży Cahors). Czy to o to wino ci chodzi?
            chyba nie, tamto napewno mialo aoc, kosztowalo ok 120 pln
            pozdr
            • Gość: Jacek-t Re: Atrium IP: *.chello.pl 01.03.04, 23:55
              Faktycznie na stronie interentowej Georgesa Vigouroux znalazłem informacje, z
              której wynika że produkuje on więcej win pod marką Atrium, w tym również AOC
              Cahors.
      • sstar Re: Cahors 26.02.04, 13:02
        Polecalem ongis ale bez wielkiego entuzjazmu - ot solidne wino:
        St Didier-Parnac, 2000 za ok. 50zl np we wroclawskim Epi
        nie pamietam kto to sprowadza ...
        No i znane na forum La Coutale z Nicolas za ok. 36zl

Pozdrawiam
        star
        • winoman Re: Cahors 26.02.04, 13:05

> St Didier-Parnac, 2000 za ok. 50zl np we wroclawskim Epi
          > nie pamietam kto to sprowadza ...

Inter Team France Sp. z o.o.(Krotoszyn)

Pozdrawiam!

• Gość: argonia Re: Cahors IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.04, 16:19
        Dziękuję WAZA101.Piękanie ujete.W jakiej cenie Ch.Lagrezette 1998?Próbowałam
        Matayac 2ooo,ok.40 zł a czeka na mnie Les Hauts de Chambert 1998 droższy,ok 60-
        70zł.Matayac było zalakowane/?/
        Czy wino z beczek jest zawsze lepsze od tego z kadzi? Od czego to zależy,jest
        jakaś reguła? Pozdrawiam
        • winersch Re: Cahors 28.02.04, 16:37
          Za Matayac przepłaciłaś z całą pewnością. to wino można kupic taniej w
          supermarketach. Lagrezette w winnicy 12 - 15 euro.
          Wino z beczek nie zawsze lepsze od tego z kadzi. Przynajmniej we Francji każdy
          region i każdy producent ma swoje wypracowane, dostosowane do innych czynników
          pracy w winnicy i piwnicy metody. Poza tym czy chodzi o fermetację w beczkach
          czy dojrzewanie , bo to zupełnie co innego wnosi do wina?
          pozdrawiam
          • Gość: argonia Re: Cahors IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.04, 16:41
            Czy może dojrzewać w kadzi? Poproszę o więcej informacji.Dziękuję
            • winersch Re: Cahors 28.02.04, 16:55
              Wiele win dojrzewa w wielkich drewnianych kadziach 1000 do 5000 litrów. Jest to
              tańsze niż stosowanie małych beczek 225 litrów. Ma to inne konsekwencje.
              Utlenianie w dużej kadzi jest wolniejsze gdyż klepki muszą być grubsze niż w
              małych barriques, a więc tlen przenika wolniej. Do wina przechodzi również
              mniej tanin z dębu gdyż rozkładają się one na znacznie większą ilość wina.
              Generalnie w beczkach dojrzewają wina przede wszystkim czerwone o dużej
              zawartości fenoli (barolo, bronello, wielkie bordeaux, hiszpańskie wina z
              Priorato), dla których tlen korzystniej wpływa na procesy dojrzewania. Lżejsze
              wina czerwone np pinot noir na ogół dojrzewają w beczkach większych. Białe wina
              np niektóre burgundy fermentowane są w małych beczkach,a leżakują w większych.
              Pozdrawiam
              • waza101 Re: Cahors 29.02.04, 00:12
                Co prawda to prawda. Pamiętajmy,że to jest biznes i liczą sie pieniądze. Tylko
                nielicznych prestiżowych winogrodników stać na uzupełnianie zapasu nowych "oak
                barrels".NB słyszałem o praktykach dodawania wiórów dębowych do kadzi
                stalowych,ale może to tylko plotki.... Wizytując Guado al Tasso nie można sie
                jednak oprzeć wrażeniu,że to jednak wielki przemysł.Na świeżym( bo toskańskim i
                bliskim morzu) powietrzu stoją wielkie stalowe kadzie... Nie zwiedzałem
                niestety piwnic( trzeba się umawiać przez centralę Antinorich we Florencji),
                ale piękne nowe beczki sa też składowane na zewnątrz. czasami mam wrażenie,że w
                pogoni za nowoczesnymi trendami winiarskimi coś jednak gubimy - patrz wina z
                Górnej Adygi, gdzie rzadko stosują dojrzewanie w beczkach, a ich białe wina są
                przez to naturalnie nieskomplikowane, ale przez to bezpośrednio przemawiające i
                urocze..Z drugiej strony lubię otworzyć dobrze zbalansowane czerwone wino,
                które dzięki beczce nabiera odpowiedniego wigoru,który pozwala mu przetrwać
                lata...Piękna jest ta różnorodność, nieprawdaż?
                • winersch Re: Cahors 29.02.04, 00:30
                  O wiórkach to nie plotki tylko nagminnie stosowana praktyka. Zwłaszcza w
                  Australii.
                  Niemniej Guado al Tasso ostatnio zrobiło na mnie znacznie większe wrażenie niż
                  Ornellaia, choc bez wątpienia to pełna komercja.
                  pozdrawiam
                  • waza101 Re: Cahors 29.02.04, 00:42
                    Ja je znam z roczników 97 i 98 - mocarne! Niestety ostatnio wyceniali go w
                    Toskanii na 45 euro i w tej samej cenie zaryzykowałem Ceparello 99, które
                    jeszcze czeka na swoją premierę ..Pozdrawiam.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka