Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    IP: *.katowice.pik-net.pl 09.03.04, 09:46
    czesc wam Mam pytanie czy sophia wystepuje w odmiane słodkiej i jak smakuje
    Obserwuj wątek
      • Gość: sebulba Re: Sophia IP: 213.134.152.* 09.03.04, 10:11
        Drogi Romku. Chyba pomyliłeś adres, bo to jest forum o winach ;-)
        • Gość: Romek Re: Sophia IP: *.katowice.pik-net.pl 09.03.04, 10:20
          a to co jest nalewa zreszta z tego co widziałem to wczesniejsze tematy były na
          temat tanich win jak ty nie pijesz to nie znaczy ze ktos inny ich nie pił
          • Gość: monty Re: Sophia IP: *.ipartners.pl 09.03.04, 10:48
            Romku,
            masz stuprocentową rację: o tanich winach na forum bywało. Ale o winach. I to
            jest ta drobna, acz zauważalna róznica.
            • Gość: Romek Re: Sophia IP: *.katowice.pik-net.pl 09.03.04, 11:37
              to w takim razie do jakich trunkow to zaliczacie
              • miszka44 Re: Sophia 09.03.04, 11:46
                Chemia gospodarcza :-)

Pzdr
                M44
                • Gość: Romek Re: Sophia IP: *.katowice.pik-net.pl 09.03.04, 12:38
                  To co wy polecilibyscie mniej wiecej w tej cenie ze słodkich win
                  • spol Re: Sophia 09.03.04, 13:18
                    W tej cenie raczej nic :o) Z nieco droższych, półsłodkich - rumuńskie Cotnari
                    Fateasca Alba albo Murfatlar Pinot Gris late harvest (żółto-czarno-złota
                    etykieta), obydwa ok. 13-16 zł, w zależności od sklepu.

Pozdrawiam!
            • Gość: niki Re: Sophia - DO GAMONI: rebulba i monty IP: *.jzo.com.pl 19.03.04, 08:53
              powiem wam gamonie ze nie powinniscie zle sie wyrazac o winie bulgarskim
              SOPHIA. jest to rzeczywiscie jedno z najtanszych win w polsce ale tylko dlatego
              ze Bulgaria splaca nam dlug jaki zaciagnela wobec naszego kraju. z wiadomych
              wzgledow nie moga oddac nam pieniedzy wiec daja towar. cene ustalil rzad
              polski. jesli by dali wyzsza cene to wiadomo jak to w polsce nikt by nie kupil
              i mieliby towar a nie gotowke. wino samo w sobie jest dobrego gatunku...
              • Gość: docg Re: Sophia - DO GAMONI: rebulba i monty IP: 212.160.147.* 19.03.04, 09:18
                problem z sophią jest taki, że jest to nazwa handlowa, pod którą upychane są
                wina od różnych producentów, z różnych regionów, szczepów itd. Zdarza się, że
                trafi się w tym wszystkim partia całkiem przyzwoitego wina, problem w tym, że
                trudno na nią trafić :-)) A średnia jest niestety niska, przeważnie są to wina
                rozwodnione, o nieprzyjemnym zapachu i sztucznym smaku; jestem pewien, że
                większość z nich jest fałszowana.
                Nie myśl, że sophia jest lekceważona ze wzgledu na niską cenę - nie ma nic
                przyjemniejszego dla winnego hobbysty niż znalezienie butelki porządnego wina
                za małe pieniądze.
                pozdrawiam
                • Gość: niki Re: Sophia - DO GAMONI: rebulba i monty IP: *.jzo.com.pl 19.03.04, 09:42
                  docg - tacy ludzie jak ty powinni sie wypowiadac na takich forach - konkretnie
                  i fachowo. a nie pyszalkowaci "koneserzy" ktorzy kupili wino za niewiadomo jaka
                  cene i nawet nie wiedza co pija!!!

pozdrawiam
                  • vigneto.monty Re: Sophia - DO GAMONI: rebulba i monty 19.03.04, 12:06
                    Pewien wybitny znawca win, uszlachetniający powłokami antyrefleksyjnymi
                    soczewki okularowe, nazywa mnie gamoniem i pyszałkowatym "koneserem".
                    Pomyślałem, że odpowiem, ale nie warto.
                    • giorgio_primo Off topic => Monty! 19.03.04, 12:25
                      To Ty? Prawdziwy Monty? Jeśli tak, to skrobnij maila na winoman@gazeta.pl z
                      gazetowego konta które chyba założyłeś, jak widzę - może dołączysz do "kółka
                      różańcowego". ;-)))

"Spiskowej" teorii Nikiego w sprawie Sofii nie komentuję bo jest dość zabawna -
                      akurat to wino ma w Polsce cenę mocno zawyżoną...
                      • ducale Re: Off topic => Monty! 19.03.04, 12:44
                        giorgio_primo napisał:

> "Spiskowej" teorii Nikiego w sprawie Sofii nie komentuję bo jest dość
                        zabawna -
                        >
                        > akurat to wino ma w Polsce cenę mocno zawyżoną...
                        no to co dopiero bedzie po 1 maja? koniec kontyngentu, wzrost akcyzy....
                        • giorgio_primo Re: Off topic => cena "Bułgara" po 1 maja? 19.03.04, 12:57
                          Też nad tym się zastanawiałem... Czy bułgarskie wina zostaną objęte
                          cłem "unijnym"? Jeśli tak, to szansa dla Węgrów.

Ktoś wie?
                  • Gość: massom Re: Sophia - DO GAMONI: rebulba i monty IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.03.04, 16:50
                    sophia sophi nierówna, ale jak można tolerować np. Sophia Chardonnay, która z
                    chardonnay zrobiona nie jest?!?!?!?!?!

Nie piłem jeszcze dobrej sophii, niestety. Jak ktoś się natknie na taką niech
                    wrzuci na forum, a chętnie poszukam w sklepie.
      • Gość: docg Re: Sophia IP: 212.160.147.* 10.03.04, 07:56
        sophia występuje w postaci półsłodkiej, np.gamza. wiem, bo sam mam taka butelkę
        (dostałem w prezencie), ale nie wiem jak smakuje, bo na razie wykorzystuję jej
        potencjał leżakowania.
        Jednakowoż myślę, że będzie to wino nieco przydymione, łupkowe, chociaż rasowe
        i giętkie, krwiste :-))
        pozdrawiam
        • Gość: sebulba Re: Sophia IP: 213.134.152.* 10.03.04, 09:09
          Ja też kiedyś dostałem sophię. Moja również ma tak potężny potencjał starzenia,
          że chyba nigdy jej nie otworzę ;-)

Zawsze będę myślał, że jeszcze za wcześnie.

Przecież życie jest takie piękne...
          • Gość: lesio Re: Sophia IP: *.aster.pl / *.aster.pl 13.03.04, 11:06
            Nadejdzie może taki piękny dzień, że będziecie mieć do wyboru: spirytus
            salicylowy albo sophia, bo niczego innego akurat pod ręką nie będzie. Ale to
            już wyższy etap bycia koneserem ;)
            • winersch Re: Sophia 13.03.04, 16:28
              Ale jak nie ma różnicy po co przepłacać ?
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka