Gość: Romek IP: *.katowice.pik-net.pl 09.03.04, 09:46 czesc wam Mam pytanie czy sophia wystepuje w odmiane słodkiej i jak smakuje Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: sebulba Re: Sophia IP: 213.134.152.* 09.03.04, 10:11 Drogi Romku. Chyba pomyliłeś adres, bo to jest forum o winach ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Romek Re: Sophia IP: *.katowice.pik-net.pl 09.03.04, 10:20 a to co jest nalewa zreszta z tego co widziałem to wczesniejsze tematy były na temat tanich win jak ty nie pijesz to nie znaczy ze ktos inny ich nie pił Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monty Re: Sophia IP: *.ipartners.pl 09.03.04, 10:48 Romku, masz stuprocentową rację: o tanich winach na forum bywało. Ale o winach. I to jest ta drobna, acz zauważalna róznica. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Romek Re: Sophia IP: *.katowice.pik-net.pl 09.03.04, 11:37 to w takim razie do jakich trunkow to zaliczacie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Romek Re: Sophia IP: *.katowice.pik-net.pl 09.03.04, 12:38 To co wy polecilibyscie mniej wiecej w tej cenie ze słodkich win Odpowiedz Link Zgłoś
spol Re: Sophia 09.03.04, 13:18 W tej cenie raczej nic :o) Z nieco droższych, półsłodkich - rumuńskie Cotnari Fateasca Alba albo Murfatlar Pinot Gris late harvest (żółto-czarno-złota etykieta), obydwa ok. 13-16 zł, w zależności od sklepu. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niki Re: Sophia - DO GAMONI: rebulba i monty IP: *.jzo.com.pl 19.03.04, 08:53 powiem wam gamonie ze nie powinniscie zle sie wyrazac o winie bulgarskim SOPHIA. jest to rzeczywiscie jedno z najtanszych win w polsce ale tylko dlatego ze Bulgaria splaca nam dlug jaki zaciagnela wobec naszego kraju. z wiadomych wzgledow nie moga oddac nam pieniedzy wiec daja towar. cene ustalil rzad polski. jesli by dali wyzsza cene to wiadomo jak to w polsce nikt by nie kupil i mieliby towar a nie gotowke. wino samo w sobie jest dobrego gatunku... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: docg Re: Sophia - DO GAMONI: rebulba i monty IP: 212.160.147.* 19.03.04, 09:18 problem z sophią jest taki, że jest to nazwa handlowa, pod którą upychane są wina od różnych producentów, z różnych regionów, szczepów itd. Zdarza się, że trafi się w tym wszystkim partia całkiem przyzwoitego wina, problem w tym, że trudno na nią trafić :-)) A średnia jest niestety niska, przeważnie są to wina rozwodnione, o nieprzyjemnym zapachu i sztucznym smaku; jestem pewien, że większość z nich jest fałszowana. Nie myśl, że sophia jest lekceważona ze wzgledu na niską cenę - nie ma nic przyjemniejszego dla winnego hobbysty niż znalezienie butelki porządnego wina za małe pieniądze. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niki Re: Sophia - DO GAMONI: rebulba i monty IP: *.jzo.com.pl 19.03.04, 09:42 docg - tacy ludzie jak ty powinni sie wypowiadac na takich forach - konkretnie i fachowo. a nie pyszalkowaci "koneserzy" ktorzy kupili wino za niewiadomo jaka cene i nawet nie wiedza co pija!!! pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
vigneto.monty Re: Sophia - DO GAMONI: rebulba i monty 19.03.04, 12:06 Pewien wybitny znawca win, uszlachetniający powłokami antyrefleksyjnymi soczewki okularowe, nazywa mnie gamoniem i pyszałkowatym "koneserem". Pomyślałem, że odpowiem, ale nie warto. Odpowiedz Link Zgłoś
giorgio_primo Off topic => Monty! 19.03.04, 12:25 To Ty? Prawdziwy Monty? Jeśli tak, to skrobnij maila na winoman@gazeta.pl z gazetowego konta które chyba założyłeś, jak widzę - może dołączysz do "kółka różańcowego". ;-))) "Spiskowej" teorii Nikiego w sprawie Sofii nie komentuję bo jest dość zabawna - akurat to wino ma w Polsce cenę mocno zawyżoną... Odpowiedz Link Zgłoś
ducale Re: Off topic => Monty! 19.03.04, 12:44 giorgio_primo napisał: > "Spiskowej" teorii Nikiego w sprawie Sofii nie komentuję bo jest dość zabawna - > > akurat to wino ma w Polsce cenę mocno zawyżoną... no to co dopiero bedzie po 1 maja? koniec kontyngentu, wzrost akcyzy.... Odpowiedz Link Zgłoś
giorgio_primo Re: Off topic => cena "Bułgara" po 1 maja? 19.03.04, 12:57 Też nad tym się zastanawiałem... Czy bułgarskie wina zostaną objęte cłem "unijnym"? Jeśli tak, to szansa dla Węgrów. Ktoś wie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: massom Re: Sophia - DO GAMONI: rebulba i monty IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.03.04, 16:50 sophia sophi nierówna, ale jak można tolerować np. Sophia Chardonnay, która z chardonnay zrobiona nie jest?!?!?!?!?! Nie piłem jeszcze dobrej sophii, niestety. Jak ktoś się natknie na taką niech wrzuci na forum, a chętnie poszukam w sklepie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: docg Re: Sophia IP: 212.160.147.* 10.03.04, 07:56 sophia występuje w postaci półsłodkiej, np.gamza. wiem, bo sam mam taka butelkę (dostałem w prezencie), ale nie wiem jak smakuje, bo na razie wykorzystuję jej potencjał leżakowania. Jednakowoż myślę, że będzie to wino nieco przydymione, łupkowe, chociaż rasowe i giętkie, krwiste :-)) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sebulba Re: Sophia IP: 213.134.152.* 10.03.04, 09:09 Ja też kiedyś dostałem sophię. Moja również ma tak potężny potencjał starzenia, że chyba nigdy jej nie otworzę ;-) Zawsze będę myślał, że jeszcze za wcześnie. Przecież życie jest takie piękne... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lesio Re: Sophia IP: *.aster.pl / *.aster.pl 13.03.04, 11:06 Nadejdzie może taki piękny dzień, że będziecie mieć do wyboru: spirytus salicylowy albo sophia, bo niczego innego akurat pod ręką nie będzie. Ale to już wyższy etap bycia koneserem ;) Odpowiedz Link Zgłoś