Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

wina powyzej 100 pln - Wasze propozycje

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.10, 23:01
    Witam,

Mam prośbę do znawców na forum. Wino pijam już jakiś czas, ale do tej pory standardowe widełki cenowe mieściły się w granicach do 100 pln- a najczęściej w okolicach 40-60 . Chciałbym spróbować czegoś bardziej uznanego/cenionego , jakiś klasyków gatunku - proszę o propozycje kilku butelek wina w budżecie 100-200 pln - do kupienia w PL. Z góry dzięki,
    Obserwuj wątek
      • sfursat Re: wina powyzej 100 pln - Wasze propozycje 20.08.10, 12:54
        Poniżej moich 5 propozycji. Wybór w pełni subiektywny.

1.Amarone Il Velluto 2001 Meroni
        2.Morelino di Scansano Riserva 2005 Morisfarms
        3.Oppidum 2003 Ciu Ciu
        4.Villa Fidelia Rosso 2004 Sporteletti
        5.Barrua 2005 Punica
        • Gość: ferraro Re: wina powyzej 100 pln - Wasze propozycje IP: *.home.aster.pl 07.09.10, 01:09
          Zupełnie odjazdowe Amarone Custodia. Cena około stówy. Od dawna żadne wino takiego wrażenia na mnie nie zrobiło. Pyszne.
          • Gość: dj-posse Re: wina powyzej 100 pln - Wasze propozycje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.11, 22:33
            ja mam na sprzedaż wino które kosztuje 400dolarów z 1951 roku z ukrainy chce ktoś kupić??
            cena do dogadania

dj-posse@o2.pl
      • Gość: wartalski Re: wina powyzej 100 pln - Wasze propozycje IP: *.szczecin.mm.pl 26.08.10, 13:42
        Mam do zaoferowania wina z jeziora bodeńskiego niemieckie jedne z najlepszych z całej Europy jeżeli pan jest zainteresowany prosze napisać na maila : wartalski.wina@gmail.com

pozdrawiam,
        David Wartalski
        • Gość: pytanie Re: wina powyzej 100 pln - Wasze propozycje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.10, 13:51
          Gość portalu: wartalski napisał(a):

> Mam do zaoferowania wina z jeziora bodeńskiego niemieckie jedne z najlepszych z
          > całej Europy jeżeli pan jest zainteresowany prosze napisać na maila : wartalsk
          > i.wina@gmail.com
          >
          > pozdrawiam,
          > David Wartalski

szczecin.olx.pl/praca-promotor-szczecin-iid-89889403
          www.biznesforum.pl/jakie-wyksztalcenie-trzeba-miec-aby-otworzyc-swoj-biznes-vt72176.html
          Czy to też Pan?
        • Gość: Ubogacony Prawdą Re: wina powyzej 100 pln - Wasze propozycje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.10, 13:57
          "Mam na imię David Wartalski Mam 15 lat i szukam pracy jako promotor mam bardzo dobra umjętosc jezyka niemieckiego ponieważ mieszkałem w Niemczech. Bardzo bym się ucieszył jak bym dostał odpowiedz. tel. 793080128" Sttetin

Zajmij się nauką Davidku. Na handelek "winem z jeziora" przyjdzie jeszcze czas. To wino to z wyłowione z jeziora? Czy może to po prostu woda z tego jeziora a Ty dokonałeś cudu przemiany w wino?
          • Gość: wartalski Re: wina powyzej 100 pln - Wasze propozycje IP: *.szczecin.mm.pl 26.08.10, 17:03
            to akurat nie moj post.
            • Gość: Ubogacony Prawdą Terefere IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.10, 18:30
              Gość portalu: wartalski napisał(a):

> to akurat nie moj post.

Jasne, w Szczecinie jest 30 DaVidów Wartalskich i wszyscy piszą z tego samego,
              szczecińskiego IP.
              • Gość: Wartalski Re: Terefere IP: *.szczecin.mm.pl 26.08.10, 23:15
                po pierwsze to nie mam na imie David tylko Dawid ale zreszta niewiem co pana to mialo interesowac.
                • Gość: Wartalski Re: Terefere IP: *.szczecin.mm.pl 26.08.10, 23:43
                  poza tym panowie chyba nie wiedza ze zniesławienie do którego zaszło na forum zgodnie z art. 212 § 1 kodeksu karnego przewiduje grzywny, ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku wiec przed następnym postem proszę się zastanowić o jego treść. pozdrawiam.
                • Gość: pytanie Re: Terefere IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.10, 01:45
                  > po pierwsze to nie mam na imie David tylko Dawid

To dlaczego podpisał się Pan w pierwszym poście "David"?
        • Gość: llk Re: wina powyzej 100 pln - Wasze propozycje IP: *.kalisz.mm.pl 05.09.11, 18:43
          wina są nie dobre
          • Gość: kalisz Re: wina powyzej 100 pln - Wasze propozycje IP: *.kalisz.mm.pl 05.09.11, 18:43
            wlasnie ze dobre !
      • Gość: winersch Re: wina powyzej 100 pln - Wasze propozycje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.08.10, 14:16
        Domaine Leon Barral "Jadis" - AOC Fauberes
        Mas Daumas Gassac - Vin de Pays de L'Herault
        Sforzato di Valtelina Ronco del Picchio Sandro Fay
        Esegesi Eugenio Rosi - IGT Vallagarina - Trydent
        Embruix Vall Llach Priorat

Subiektywne
      • docg Re: wina powyzej 100 pln - Wasze propozycje 26.08.10, 15:21
        Quinta do Crasto Old Vines Reserva (jeżeli jeszcze nie piłeś), parę zł. poniżej 100
        La Rioja Alta Vina Ardanza, ok. 120 zł - klasyka tradycyjnej Riochy, styl nie każdemu odpowiada, ale to po prostu należy znać.
      • Gość: xrokis Re: wina powyzej 100 pln - Wasze propozycje IP: *.ds10.agh.edu.pl 29.09.10, 00:27
        To ja kilku moich ulubieńców wymienię:
        w razie pytań: sikordruh@gmail.com

Hiszpania:
        - Bodega Valdemar Conde de Valdemar, Gran Reserva 2000 tudzież 2001
        - Los Molinos, Gran Reserva 2002
        - Marques de Riscal, Gran Reserva 2005 (w makro da się tanio znaleźć, za około 70 zł, obowiązkowy klasyk hiszpański)
        Francja:
        - Hugel, Gewurztraminer Vendange Tardive 2000 (genialne w tym momencie)
        Włochy:
        - Guado al Taso, Scalabrone 2008 (nie wiem czy jest lepsze Rose)
        - Familia Antinori Castello della Sala (Flagowe Chardonnay włoch, poza Planetą)
        - Familia Allegrini Amarone Classico 2003 (poza tym jak nie wiadomo co to firma Zenato)
        - Planeta Merlot 2005
        - Planeta Chardonnay 2004
        Niemcy:
        - Kendermanns Rotter Hang 2006 (Magiczna owocowość w rieslingu, geniusz cytrusowości miodów i owoców egzotycznych)
        Węgry:
        - Oremus Tokay Aszu 3 i 5 putt. roczniki 2000 (perfekcyjna inwestycja Vega sicilii)
        Chille:
        - Casa La Postolle - Clos apalta 2004 (jedno z najlepszych win Chile)
        Liban:
        - Chateau Musar, Chateau Musar 2000 (ale to trudne wino jest, zdecydowanie nie dla każdego)
        Izrael:
        -Galil Mountain, Pinot Noir 2006 (inne można, ale niekoniecznie warto)
        Nowa Zelandia:
        - Kim Crawford oczywiście Sauvignone Blanc 2009 (aktualnie kładzie na łopatki Cloudy Bay na całej długości)
        Australia:
        - Henshke Eden Valley (jakiś młody rocznik ustrzelić i na 5 lat odłożyć)
        - Lindemans Conawarra ('90 - '00 najlepsza winnica świata, warto pić)
        RPA:
        - Kanonkop, Paul Sauer 2004
        - Blacpearl wineyards, Blackpearl 2003
        Argentyna:
        - Familia Zuccardi, Q 2004
        USA:
        - Beringer Clear Lake 2005 (można podarować sobie Roberta Mondaviego, bo Private Selection strasznie ostatnio smakuje w porównaniu do Beringera)
        - Chateau st. Michelle - Peperbridge 2004
        Urugwaj
        - Familia Pisano - Axis Mundi (jedno z lepszych win Urugwaju)
        Portugalia:
        - Marques de Borba 2004

tak można długo. ale generalnie polecam próbowanie win z tzw. Kanonu, a nie zabawę w no-name jak to w polsce jest zwyczaj...

• Gość: Magda Re: wina powyzej 100 pln - Wasze propozycje IP: *.ssp.dialog.net.pl 29.09.10, 01:46
          Ciekawe propozycje:)

Mam jednak pytanie, co oznacza ów "Kanon"?
          Bo, proszę wybaczyć, ale kanony znam dwa: piękna i literacki i w gruncie rzeczy nie jest on do końca określony.
          Zatem proszę o skonkretyzowanie (od razu zaznaczam - pytanie podchwytliwe) :)))
          • Gość: xrokis Re: wina powyzej 100 pln - Wasze propozycje IP: *.ds10.agh.edu.pl 29.09.10, 11:17
            Kanon. to są nazwiska, które układając na stole obok siebie tworzą konstelacje najjaśniejszych gwiazd na naszym winnym niebie, to są nazwy firm i kompanii winiarskich które są wizytówkami tradycji sięgającej blisko 6000 lat, to są miejsca, które dały początek wielkim winom i które dalej dają tą samą radość z każdej butelki i na koniec to są same wina, które skupiając w sobie powyższe składniki dają nam pewną łatwo przewidywalną listę na kształt paruset butelek, o których możemy powiedzieć że są prawdziwymi i żyjącymi Tworami, dającymi naprawdę dużo wiedzy o tym nie jak coś mogłoby wyglądać gdyby zrobić to lepiej, ale właśnie jak coś powinno wyglądać.

I na pewno nieodłączną częścią kanonu, jeśli ktoś już musi spytać, będą np. członkowie Primum Familiae Vini.

Problem tkwi w tym, że nierzadko ceny tych win są po prostu za wysokie (Romano Conti, Gaja, Vega Sicilia, Petrus, Margaux, Opus One itp.) bądź to wina niedostępne w naszym kraju. Jednak z drugiej strony możemy złapać i delikatnie tańsze, a to nie znaczy gorsze produkcje - Joseph Druhin, Hugel, Stymington, Antinori, Guigal, Ogier, Beringer, Henshke, Sauer pozwalają dobrze się napić również za niewygórowane kwoty. Zamiast Margaux za 1500 zł można za 300 wypić Chateau La Tour du pin Figeac i powiedzieć, że piło się naprawdę dobre St-Emilion :)

Jednak przede wszystkim jeśli już pić i chcieć czegoś się dowiedzieć, to pić z kimś, kto służy wiedzą i potrafi pokierować i wyłowić spośród listy setek tysięcy win te kilka, które trzeba i kilka które warto. To nie snobizm. To trochę jak z nauką gry na instrumentach - bardzo dobrze jest poznać nuty bo to bardzo wiele ułatwia. Samouk bez nut może i będzie genialny, ale ciężko mu się będzie zachwycić utworem patrząc na samą tylko partyturę :)

pozdrawiam.
            • Gość: Magda Re: wina powyzej 100 pln - Wasze propozycje IP: *.ssp.dialog.net.pl 29.09.10, 11:42
              Szczerze powiedziawszy nie takiej odpowiedzi się spodziewałam, ale...
              jestem niezwykle usatysfakcjonowana tym, co przeczytałam:)

Zgadzam się zatem z powyższym:)
              Jednakże nadal twierdzę, że oprócz owych nut, które trzeba poznać, każdy powinien poszukiwać własnej muzyki, która czasami, choć niepozorna, może okazać się wielkim dziełem, które wyszło niekoniecznie spod ręki podpisującej się wielkim i znanym nazwiskiem:)
              Będąc przy metaforach, to dokładnie tak samo jak z muzyką czy literaturą, wiele jest dzieł, które nie należą do osoby, która je sobie przypisuje:)
              • Gość: xrokis Re: wina powyzej 100 pln - Wasze propozycje IP: *.ds10.agh.edu.pl 29.09.10, 15:26
                Tak i nie.
                Tak, ponieważ szukanie i mnogość smaków to najlepsze czym dysponuje wino - bądź co bądź jest to najbardziej zróżnicowany produkt znany człowiekowi :) Więc szukanie jest świetne, daje radości całkiem sporo i jak najbardziej jestem na tak.

Nie, ponieważ nie każdy ma po prostu czas na to żeby bawić się w szukanie. Czasem ma się zwyczajną chęć na kupienie czegoś co wiemy że będzie bezbłędnym strzałem, co wiemy wręcz jak mniej więcej będzie smakować i co dobrze znamy.

Kanon pozostaje kanonem. Natomiast wino wielkie wcale nie musi się w nim narodzić żeby być wielkim :) Po prostu te białe kruki są ciężkie często do odnalezienia :)
                a kończąc - o gustach nie będziemy dyskutować, bo komuś może po prostu smakować carlo rossi i el sol a na temat Ruffino powie że kiepskie. Kwestia świadomości ;)
                • Gość: Magda Re: wina powyzej 100 pln - Wasze propozycje IP: *.ssp.dialog.net.pl 29.09.10, 15:39
                  Ogólnie rzecz biorąc, zgadzam się, natomiast uważam, że bezbłędny strzał nie musi kosztować aż tyle (wiem, wiem, temat jest: wina powyżej 100 pln, ale takie stwierdzenie uważam za błędne).
                  Marka to marka, wiadomo, ale ja wolę wypić coś, co nie jest produkowane masowo, co nie jest efektem dobrego marketingu i słynnego nazwiska...no ale o gustach się nie dyskutuje, jak już zostało to zauważone:)

Ale fakt iż wielcy producenci nie chcą współpracować z mniejszymi importerami jest smutny. Nie wiedziałam o tym. Rozumiem, że każdy chce zarobić, ale taka bufonada i zadzieranie nosa to coś, czego w branży winiarskiej nie cierpię...
                  • Gość: xrokis Re: wina powyzej 100 pln - Wasze propozycje IP: *.ds10.agh.edu.pl 29.09.10, 17:20
                    ten fakt nie jest smutny :) to prawa rynku i tyle.

winami rzucałem właśnie w takich cenach w jakich sam je kupuję, więc ta granica ok. 100 zł jednak jest tutaj narzucona samym tematem.

a wina które są winami 'no-name' lubię próbować, ale najchętniej na degustacjach, kiedy po prostu nie muszę wydawać na nie pieniędzy. Wtedy kiedy coś mi zaczyna pasować, to kupuję. Dobrymi przykładami jest kapitalny producent Batić ze Słowacji, i Śćurek (też Słowacka marka), Batić to winiarz potęga o genialnej ręce do trunku, a Śćurek to bardzo dobry wybór w kategorii cena/jakość :) po degustacji zakochałem się w winach od tych producentów i jak widzę to biorę :)
                    • Gość: eRektor Hohoho! W "Hajduczku" teraz to studenci majętni! IP: *.pl 29.09.10, 17:37
                      A gdzie trzymasz te wina co muszą dojrzewać? Też w Domu Studenckim nr 10?
                      • Gość: xrokis Re: Hohoho! W "Hajduczku" teraz to studenci majęt IP: *.ds10.agh.edu.pl 29.09.10, 22:59
                        nie 'co muszą dojrzewać' tylko 'które muszą dojrzewać', a jeszcze lepiej użyć słowa 'leżakować'.
                        i żadne z tych win nie wymaga leżakowania więc rozczaruję - nie muszę ich przechowywać u siebie w pokoju.

poza tym trzymanie ich w akademiku nastręczałoby problemów w postaci bandy dzieci, których obecność mocno winu szkodzi.
                    • ja_sprawdzam Re: wina powyzej 100 pln - Wasze propozycje 30.09.10, 00:30
                      > Batić ze Słowacji, i Śćurek (też Słowacka marka)

Na pewno ze Słowacji?
                      • Gość: Romano Conti Re: wina powyzej 100 pln - Wasze propozycje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.10, 00:39
                        ja_sprawdzam napisał:

> > Batić ze Słowacji, i Śćurek (też Słowacka marka)
                        >
                        > Na pewno ze Słowacji?

Przecież ten półgłówek z akademika AGH nie rozróżnia Słowenii od Słowacji. Bezrefleksyjnie kopiuje jakieś reklamowe teksty a tym razem tuman nie doczytał. A że "na pole" rzadko wychodzi, nie mówiąc o jakiejkolwiek wycieczce poza pobliskiego Lidla gdzie kratę browaru kupuje z kumplami, to mu się pomyliło. To na S i to na S. Więc co za różnica?
            • Gość: Romano Conti Weź się nie osmieszaj z tą promocją Ambra/C.W. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.10, 14:40
              Centrum Wina potrzebuje taki cymbałów do promowania oferty? Nie wierzę.
              • Gość: xrokis Re: Weź się nie osmieszaj z tą promocją Ambra/C.W IP: *.ds10.agh.edu.pl 29.09.10, 15:10
                czuję się delikatnie urażony. ale w sumie nie wiem czego wymagałem od pieniaczy na forum.

gdybym chciał promować CW lub jakiegokolwiek innego importera podał bym ceny, podałbym sklepy, podałbym importera. Za przeproszeniem miałem gdzieś kto jakie wino importuje bo nie czułem potrzeby zajmowania się tą kwestią. Jednak skoro już ją poruszyliśmy to ok, proszę bardzo:

CW, Sommelier, PWW - trzech największych tak właściwie importerów wina do Polski i jeśli chcemy rozmawiać o imporcie win, które należą do kanonu winiarstwa to z całym szacunkiem ale firmy takie jak chociażby Hugel&Fils czy Beringer czy de Riscal nie będą handlowały z firemkami która ma obrót na poziomie 30 tysięcy złotych i 5 przedstawicieli w 4 województwach. Wobec czego naturalnym wręcz faktem jest, że Ci właśnie importerzy posiadają najbardziej liczące się i lukratywne kontrakty z takimi producentami.

Jeśli mamy dyskutować o reszcie naszego importu to na naszym rynku, jako scheda i pozostałość po bum winiarskim, istnieje około 400 importerów wina. 400. To dużo.
                Ci których import jest kreatywny i naprawdę dobry (co jest trudne w naszej Biedronkowej rzeczywistości) można wyliczyć na palcach. Moi osobisci faworyci: Mielżyński (naprawdę genialny dobór win, chylę czoła) Konrad (aczkolwiek w przedziale cenowym 40-150 zł, bo wyżej to tak nie do końca jest co) Marani (genialny Gruziński producent), Vini e Afini (Pani Beata Gawęda jest jednym z najlepszych importerów win Włoskich do Polski i nie ma u niej słabej butelki) i niezwykle kreatywny i radosny Import Vinoteki 13, czyli Likus Concept Store. W całej reszcie zdarzają się dobre strzały, pojedyńcze winnice (np. The Fine Food Group i ich Zenato przejęte od La Bodegi, Blackpearl, Avondale, Jostenberg).

Czy dalej chcemy rozmawiać o reklamowaniu?
                • Gość: Conti Re: Weź się nie osmieszaj z tą promocją Ambra/C.W IP: *.adsl.inetia.pl 29.09.10, 16:36
                  Sommelier w 3 największych importerów?????? skąd te dane, bo jeśli wliczasz Menade to zapomniales o Timie,Bartexie...
                  • Gość: xrokis Re: Weź się nie osmieszaj z tą promocją Ambra/C.W IP: *.ds10.agh.edu.pl 29.09.10, 16:59
                    generalnie uważam ten śmieszny fragment bezcelowej dyskusji za skończony.
                    bicie piany to coś do czego nie chce mi się zniżać.
                    • Gość: Rozmodlony Polak Górniko-Hutniku! Do łopaty, kmiocie krakowski! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.10, 17:24
                    • Gość: PortierZhajduczka Re: Weź się nie osmieszaj z tą promocją Ambra/C.W IP: *.pl 29.09.10, 17:28
                      Żebyś mi koleżko znowu schodów nie zarzygał po tym Guado al Tasso różowym. Tak jak ostatnio! Ech Ci studenci obecni... dorwie się taki do tego interneta i wypisuje banialuki.
      • sstar wina powyzej 100-nasze propozycje na SstarWines.pl 31.05.11, 00:06
        Proszę bardzo:
        www.sstarwines.pl/sample.php?inc=index.php&price_down=100
        a te lepsze:
        www.sstarwines.pl/sample.php?inc=index.php&price_down=100¬e=7
        a najlepsze:
        www.sstarwines.pl/sample.php?inc=index.php&price_down=100¬e=8
        Te ze starymi datami wpisów, ew. notki z niskimi numerami można potraktować z przymtrużeniem oka, inne zresztą też;)
        Pzdr, star
        • Gość: ja Re: wina powyzej 100-nasze propozycje na SstarWin IP: *.adsl.inetia.pl 31.05.11, 12:48
          A ja proponuję dobry Tokaji 5 puttonyi, a jeśli miałoby być czerwone wytrawne to Ramon Bilbao Reserva ew. Grand Reserva; Pertigas Reserva; Foho riserva Chianti Classico ew jakieś dobre barolo lub solidnego shiraza australijskiego od dobrego importera.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka