Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Vin Doux Naturel..?

IP: *.centertel.pl 04.05.11, 14:18
    Witam, dostałam w 'prezencie' (bardzo zawiłą historia;)) wino. Nie znam się za bardzo na tych trunkach, więc może jest tutaj ktoś kto mnie oświeci?

Dokładny tekst z etykiety (jest tylko jedna)
    "Grand Vin Doux Naturel
    appellation controlee
    Reserve Frit N°.A.V. 34 Frontignan
    Charles Zind Fils
    Negociant - France

FRANKREICH

Import Zind Bous

Chodzi mi o wartość smakową i pieniężną tego 'cuda' :)
    Obserwuj wątek
      • Gość: gp Re: Vin Doux Naturel..? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.11, 15:15
        Wino prawdopodobnie dość wiekowe. Z tego co napisałaś, to mogę jedynie tyle wywnioskować:

Słodkie wino (nie wzmacniane) powstałe na 99% z winogron Muscat, pewnie w w Langwedocji gdzieś w Hérault, bo tam lokalnie nazywają Muscata "Frontignan". Od nazwy miejscowości.

Zabutekowane (a może i winifikowane) zostało w Alzacji przez hurtownika Charles Zind Fils w miejscowości Wintzenheim. Tenże hurtownik najwyraźniej ściśle współpracował kiedyś z importerem z niemieckiego Bous, dla którego butelkował przeróżne wina z całej Francji. Wygląda na to, że obecnie ten importer z Bous nazywa się "WSF Wein".

Niestety z tych informacji jakie podajesz niewiele więcej się da "wycisnąć".
        • Gość: pg Re: Vin Doux Naturel..? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.11, 16:41
          Vin Doux Naturel zawsze są wzmacniane.

fr.wikipedia.org/wiki/Vin_doux_naturel
          • Gość: gp Re: Vin Doux Naturel..? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.11, 17:13
            Gość portalu: pg napisał(a):

> Vin Doux Naturel zawsze są wzmacniane.

Istotnie. Mój błąd. Zmyliły mnie relatywnie małe zawartości alkoholu w tych Frontignan. Pewnie dlatego że wzmacnianie nie jest jakieś duże i chyba sporadycznie przekraczają 15% te wina?

Jaka zatem jest różnica we Francji pomiędzy Vin de Liqueur a Doux Naturel? Oba występują jako Muscat de Frontignan. Czyżby te pierwsze były dosładzane?
            • Gość: pg Re: Vin Doux Naturel..? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.11, 17:26
              en.wikipedia.org/wiki/Vin_de_liqueur
              Vin de liqueur to inaczej mistella, jest wzmacniana przed fermentacją i zwykle w ogóle nie fermentuje.
              en.wikipedia.org/wiki/Fortified_wine#Mistelle
              • Gość: pg Re: Vin Doux Naturel..? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.11, 17:29
                I tutaj:
                fr.wikipedia.org/wiki/Vin_mut%C3%A9
                • Gość: gp Re: Vin Doux Naturel..? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.11, 17:41
                  No tak, widziałem. Ale w takim razie jak oba mogą mieć apelację "Muscat de Frontignan"?

I jeszcze co do pytania założycielki wątku:

To wina ma raczej wartość jedynie sentymentalną. To są tanie wina raczej.
                  • Gość: pg Re: Vin Doux Naturel..? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.11, 18:04
                    > No tak, widziałem. Ale w takim razie jak oba mogą mieć apelację "Muscat de Frontignan"?

Przepisy apelacji Muscat de Frontignan AOC nie są tu chyba szczególnie rygorystyczne i dopuszczają wczesne wzmacnianie. Ponieważ użycie terminu "vin doux naturel" jest ściśle regulowane, wino musi się inaczej nazywać. To chyba zresztą dość powszechne, że w ramach jednej apelacji dopuszczalnych jest kilka różnych stylów wina.

Tu piszą więcej o historii i różnych stylach:
                    www.wein-plus.com/france_guide/Muscat+de+Frontignan+AOC_B5687.html
                    • Gość: gp Re: Vin Doux Naturel..? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.11, 18:17
                      "To chyba zresztą dość powszechne, że w ramach jednej apelacji dopuszczalnych jest kilka różnych stylów wina."

Być może we Francji. Gdzie indziej to bardzo rzadko spotykane.
                      • Gość: pg Re: Vin Doux Naturel..? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.11, 19:47
                        > "To chyba zresztą dość powszechne, że w ramach jednej apelacji dopuszczalnych j
                        > est kilka różnych stylów wina."
                        >
                        > Być może we Francji. Gdzie indziej to bardzo rzadko spotykane.

Barolo z nowej baryłki i z dużej beki, porto vintage i 40-letnie tawny, chianti ze stali i z baryłki, rioja joven i gran reserva, mozelski kabinett i TBA (OK, tu naciągam, apelacje w Niemczech mają nieco inny sens, ale zawsze).
                        • Gość: gp Re: Vin Doux Naturel..? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.11, 09:09
                          "Barolo z nowej baryłki i z dużej beki", "chianti ze stali i z baryłki", "rioja joven i gran reserva"

To nieprzystająca analogia. Pomijając że każde Chianti musi trafić do beczek drewnianych (więc o takim "ze stali" nie ma mowy), to żeby mówić o podobnej różnicy technologicznej w obrębie tej samej apelacji musiałoby być dopuszczone dosładzanie moszczu na Barolo i robienie go w wersji półsłodkiej równolegle z takim jakie jest. Na przykład.
                          • Gość: pg Re: Vin Doux Naturel..? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.11, 09:45
                            Jeśli to Cie nie przekonuje, to co powiesz na Recioto di Gambellara DOCG, które może być spokojne albo musujące, a to jest jedna apelacja?
                            • Gość: gp Re: Vin Doux Naturel..? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.11, 09:52
                              No właśnie pisałem, że są to zupełne wyjątki z których jeden wymieniasz, a prawdopodobnie mało kto to widział, nie mówiąc o piciu. Zwłaszcza w wersji musującej. Stąd ciekawość czy we Francji ten Muscat de Frontignan to podobne kuriozum i wyjątek.
                              • Gość: pg Re: Vin Doux Naturel..? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.11, 10:28
                                Barolo Chinato to chyba inny taki wyjątek, o ile wiem powstaje w ramach apelacji DOCG Barolo. Lambrusco Reggiano DOC też chyba może być dość różnorodne.
                                We Francji AOC Rasteau istnieje w dwóch wersjach, wytrawnej, lub wzmacnianej słodkiej, innych przykładów tak z głowy teraz nie podam.

• Gość: gp Re: Vin Doux Naturel..? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.11, 12:19
                                  Barolo Chinato to nawet nie jest wino zgodnie z regułami apelacji. Nie ma prawa być oznaczane nie tylko jako DOCG, ale nawet IGT/IGP czy VdT. Startuje w "konkurencji" win aromatyzowanych, czyli różnych jajecznych lub migdałowych marsal, niektórych wermutów i tym podobnych. Znam więcej przykładów takich jak Lambrusco. Nie chodzi mi o wyszukiwanie pojedynczych przykładów na setki czy wręcz tysiące apelacji europejskich.

Może przyjdzie Winersch i zaspokoi moją ciekawość, bo jedyne czego chciałem się dowiedzieć, to czy w tym wypadku to dla Francji wyjątek, czy reguła. To wszytko.
                                  • Gość: pg Re: Vin Doux Naturel..? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.11, 12:46
                                    W sprawie barolo chinato: artyluł 10 regulacji DOCG Barolo jest poświęcony właśnie chinato

www.saporidilanga.com/prodottitipici/vino/disciplinari/barolo.htm
                                    i znajdowałem różne komentarze dotyczące listy DOCG, w których mówiono, że DOCG Barolo obejmuje też chinato, tu jest przykład:
                                    acevola.blogspot.com/2011/04/docg-update-italian-double-holiday.html
                                    Chodziło mi o to, by wskazać, że i we Włoszech i we Francji to jest jednak wyjątek, choć ani tu ani tu nie tak znów rzadki - da się znaleźć wiele apelacji dopuszczających różne style win. Wspominałem już o francuskim AOC Rasteau. AOC Anjou obejmuje zarówno wina wytrawne jak i słodkie, AOC Alsace podobnie.
                                    • Gość: gp Re: Vin Doux Naturel..? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.11, 14:40
                                      Już pisałem co mnie zaciekawiło i pisałem też że wyjątki (jak widać bardzo nieliczne) oczywiście są.

Chinato nie jest dopuszczone przez przepisy apelacji do butelkowania jako Barolo DOCG. Bloger najwyraźniej zobaczył etykietę na której napisano że powstało na bazie Barolo DOCG i popełnił błąd. Sądzę że lepiej sięgnąć do źródła i zobaczyć co mówi ustawa regulująca produkcję Barolo (z lipca 1980, poprawiona we wrześniu 2010 ale w tej kwestii nic się nie zmienia), która dopuszcza pojawienie się napisu Barolo Chinato, jeśli winem bazowym jest Barolo DOCG. Natomiast nie jest legalne etykietowanie jako Barolo DOCG żadnego wina do którego dodano jakiekolwiek aromaty, przyprawy, zioła i cukier (jak w Chinato) i które nie jest winem wytrawnym.
                                      • Gość: pg Re: Vin Doux Naturel..? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.11, 20:46
                                        Widocznie Włosi, w tym producenci, też nie wiedzą:

www.erbaluna.it/testi/images/Chinato.JPG
                                        www.bottiglieriabarolo.it/Prodotti_Piemontesi/Barolo_chinato.html
                                        www.ars-alimentaria.it/indicazioniProdotto.do?idProdotto=70895&siglaRegione=
                                        • Gość: gp Re: Vin Doux Naturel..? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.11, 21:57

> Widocznie Włosi, w tym producenci, też nie wiedzą:
                                          >
                                          >
                                          rel="nofollow">www.erbaluna.it/testi/images/Chinato.JPG
                                          >
                                          rel="nofollow">www.bottiglieriabarolo.it/Prodotti_Piemontesi/Barolo_chinato.html
                                          >
                                          rel="nofollow">www.ars-alimentaria.it/indicazioniProdotto.do?idProdotto=70895&siglaRegione=

Najwyraźniej. To wino z pierwszej etykiety nie istnieje. Znam właścicieli Erbaluna, mili ludzie. Kiedyś jedno z nielicznych miejsc do spania w La Morra. To projekt etykiety i to sprzed wielu lat. Warto czasem sprawdzić zanim wyśle się taki link czy poza fotką na stronie istnieje. Drugie oczywiście nie ma DOCG, poza błędnym opisem na stronie www, a i pięknie widać banderolę jaką "noszą" tylko trunki aromatyzowane i likierowe. Ten trzeci link to nie wiem co to jest. Jakiś ciąg znaków. Myślisz że takie strony są lepszym źródłem wiedzy niż publikacje (ustawy) Ministero delle Politiche Agricole Alimentari e Forestali? OK, ale wtedy trudno się spierać.
                                        • Gość: gp Re: Vin Doux Naturel..? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.11, 22:01
                                          A Ty ten drugi link przeczytałeś? Bo ja trochę po łebkach. Wiesz co tam napisano, czy tylko tak dla jaj "puściłeś"?
                                  • winersch Re: Vin Doux Naturel..? 05.05.11, 21:30
                                    wywołany jestem. Dekret ustanawiający AOC Muscat de Frontignan z 31 maja 1936 dopuszcza dwa sposoby produkcji:

1. Jako Vin Doux Naturel poprzez klasyczne mutage w czasie fermentacji

2. jako Vin de Liqueur - i taka jest najstarsza tradycja regionu, poprzez mutage przed rozpoczęciem fermentacji. Różnica dla konsumenta jest taka, że Vin de Liqueur zawiera więcej cukru - praktycznie cały cukier z gron w ilosci co najmniej 1895 g/l podczas gdy Vin Doux Naturel ma minimalny poziom cukru okreslony na poziomie 125 g/l. W obu przypadkach minimalna zawartość alkoholu jest okreslona na poziomie 15%. Jedynym dopuszczonym szczepem jest złoty muscat z Frontignan, co praktycznie, podobnie jak w przypadku muscata Mireval i muscata Lunel oznacza jeden z klonów muscat a petits grains, czyli muskat drobnojagodowy
                                    pozdrawiam
                                    winersch
                                    • winersch Re: Vin Doux Naturel..? 05.05.11, 21:31
                                      oczywiście nie 1895 a 185 g/l w przypadku Vin de Liqueur. Cóz klawiatura mała a okulary słabe
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka