ettrich 22.12.04, 13:46 podać do tortu szwrcwaldzkiego (z wiśniami)? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: winersch Re: jakie wino IP: 217.153.22.* 22.12.04, 17:10 Słodkie vin doux naturel z południa Francji, najlepiej Maury, Rivesaltes tuile lub Banyuls. pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ŁubuDubu Re: jakie wino IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.04, 17:53 Gość portalu: winersch napisał(a): > Słodkie vin doux naturel z południa Francji, najlepiej Maury, Rivesaltes tuile > lub Banyuls. > pozdrowienia A może uzasadnisz swoją wypowiedź? Starasz się uchodzić za "autorytet", a ślepy jesteś na całą winiarską różnorodność. W głowę zachodzę dlaczego to akurat te wina mają smakować do tego typu tortu i pewnie się nie dowiem. Dlaczego nie jakieś inne wina słodkie??? Być może odpowiedź jest banalna: nie znasz innych dobrych win niż mantrowane przez Ciebie bez umiaru przy dowolnej okazji "wina z południa Francji". Do golonki po bawarsku? "Wina z południa Francji". Do argentyńskiej wołowiny? "Wina z południa Francji". Do sushi? "Wina z południa Francji". Ekstatyczna mantra, ale beznadziejnie nudna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: winersch Re: jakie wino IP: *.chello.pl 22.12.04, 20:07 To rzeczywiście było łubudub. A tak na poważnie spróbuję uzasadnić swój wybór. W torcie szwarcwaldzkim natkniesz się na nasączane alkoholem wiśnie i czekoladę. W takim towarzystwie zginie cała finezja słodkich win białych jak sauternes czy włoskie passito ewentualnie niemieckie beerenauslese. powinno to więc być wino raczej czerwone i raczej wzmacniane. Za mało znam się na porto aby je polecać. Wina które zaproponowałem robione są na bazie grenache i wzmacniane, intensywność smaku będzie więc zbliżona do tortu. Właściwie przyszło mi do głowy jeszcze jedno wino,któe mogłoby pasować a mianowicie Amarone, z uwagi na częsty tam posmak wiśni. Mogłoby jeszcze być gruzińskie saperavi ale to co jest u nas trudno wypić. Poza tym nie jadam golonki po bawarsku ani wołowiny z Argentyny, ani sushi, nie polecam więc do nich win. A swoją drogą skąd tyle złości przed świętami? Mimo wszystko pozdrawiam i zycze smacznej golonki bez wina z południa Francji winersch Odpowiedz Link Zgłoś
nerodavola Re: jakie wino 23.12.04, 00:03 Nie przejmuj się winersh tymi wypadkami czasami różne ciekawe persony się tu pojawiają i staraja sie cos namieszać. A faktycznie skoro święta za pasem to szkoda się dodatkowo stresować. miłych doznań winnych życzę ... Odpowiedz Link Zgłoś
panowca Re: jakie wino 04.01.05, 16:58 Gość portalu: winersch napisał(a): > To rzeczywiście było łubudub. A tak na poważnie spróbuję uzasadnić swój wybór. > W torcie szwarcwaldzkim natkniesz się na nasączane alkoholem wiśnie i > czekoladę. W takim towarzystwie zginie cała finezja słodkich win białych jak > sauternes czy włoskie passito ewentualnie niemieckie beerenauslese. powinno to > więc być wino raczej czerwone i raczej wzmacniane. Za mało znam się na porto > aby je polecać. Wina które zaproponowałem robione są na bazie grenache i > wzmacniane, intensywność smaku będzie więc zbliżona do tortu. Właściwie > przyszło mi do głowy jeszcze jedno wino,któe mogłoby pasować a mianowicie > Amarone, z uwagi na częsty tam posmak wiśni. Mogłoby jeszcze być gruzińskie > saperavi ale to co jest u nas trudno wypić. > Poza tym nie jadam golonki po bawarsku ani wołowiny z Argentyny, ani sushi, nie > > polecam więc do nich win. > A swoją drogą skąd tyle złości przed świętami? > Mimo wszystko pozdrawiam i zycze smacznej golonki bez wina z południa Francji > winersch ja cię podziwiam winersch że ty znajdujesz zawsze cierpliwość idobrą wole dla takich "ludzi" zadałem sobie trud przeanalizowania trzech postów jakie posadził i wszystkmie sa agresywne pełne złości i najlepsze że ładuje też pod innymi nickami - żyje w słodkiej niewiedzy że nie można go namierzyć tylko po co żęby się przekonac że to mały przestraszony chłopczyk? - przepraszam ze nie na temat ale wyjątkowo mnie wkurzaja tacy goście - coś jak agresywni kierowcy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dekadencik Re: jakie wino IP: *.bchsia.telus.net 23.12.04, 06:04 Valpolicela Recioto Soczysta dojrzala wisnia z ta wspaniale zrownowazona slodycza , ozywcza cierpkoscia i ta subtela goryczka czekolady, po ktorej az chce sie wziac do ust nastepny kes tego tortu. Polecam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dekadencik Re: jakie wino IP: *.bchsia.telus.net 23.12.04, 06:27 Lubu Dubu Odwiedzam to forum od czasu do czasu i musze przyznac, ze przynajmniej moim zdaniem Winersch jest znawca wina duzej klasy. To tylko moja prywatna opinia. Wesolych Swiat. Trzymaj sie Winersch, piszesz ciekawie o ciekawych winach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: willycoyote uszanowany winersch... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.04, 10:29 Bardzo Cię lubię! "Buon Natale e Felice Anno Nuovo" dla Ciebie! Odpowiedz Link Zgłoś
winersch życzenia dla wszystkich 23.12.04, 23:16 Bardzo dziękuję, za pięknie i dźwięcznie brzmiące życzenia. Nie umiem tak ładnie ale również chciałbym życzyć Wam wszystkiego najlepszego, zdrowia i sił do próbowania coraz lepszych win, nawet gdyby to nie miały być te z południa F.. pozdrawiam serdecznie winersch Odpowiedz Link Zgłoś
asiunia.lux Re: życzenia dla wszystkich 24.12.04, 00:43 jak by nie patrzyl, tez jestem za poludniowa Francja.... dolaczam sie do zyczen pzdr Odpowiedz Link Zgłoś