Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

jakie wino

22.12.04, 13:46
    podać do tortu szwrcwaldzkiego (z wiśniami)?
    Obserwuj wątek
      • Gość: winersch Re: jakie wino IP: 217.153.22.* 22.12.04, 17:10
        Słodkie vin doux naturel z południa Francji, najlepiej Maury, Rivesaltes tuile
        lub Banyuls.
        pozdrowienia
        • Gość: ŁubuDubu Re: jakie wino IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.04, 17:53
          Gość portalu: winersch napisał(a):

> Słodkie vin doux naturel z południa Francji, najlepiej Maury, Rivesaltes
          tuile
          > lub Banyuls.
          > pozdrowienia

A może uzasadnisz swoją wypowiedź? Starasz się uchodzić za "autorytet", a ślepy
          jesteś na całą winiarską różnorodność. W głowę zachodzę dlaczego to akurat te
          wina mają smakować do tego typu tortu i pewnie się nie dowiem. Dlaczego nie
          jakieś inne wina słodkie???

Być może odpowiedź jest banalna: nie znasz innych dobrych win niż mantrowane
          przez Ciebie bez umiaru przy dowolnej okazji "wina z południa Francji". Do
          golonki po bawarsku? "Wina z południa Francji". Do argentyńskiej
          wołowiny? "Wina z południa Francji". Do sushi? "Wina z południa Francji".

Ekstatyczna mantra, ale beznadziejnie nudna.
          • Gość: winersch Re: jakie wino IP: *.chello.pl 22.12.04, 20:07
            To rzeczywiście było łubudub. A tak na poważnie spróbuję uzasadnić swój wybór.
            W torcie szwarcwaldzkim natkniesz się na nasączane alkoholem wiśnie i
            czekoladę. W takim towarzystwie zginie cała finezja słodkich win białych jak
            sauternes czy włoskie passito ewentualnie niemieckie beerenauslese. powinno to
            więc być wino raczej czerwone i raczej wzmacniane. Za mało znam się na porto
            aby je polecać. Wina które zaproponowałem robione są na bazie grenache i
            wzmacniane, intensywność smaku będzie więc zbliżona do tortu. Właściwie
            przyszło mi do głowy jeszcze jedno wino,któe mogłoby pasować a mianowicie
            Amarone, z uwagi na częsty tam posmak wiśni. Mogłoby jeszcze być gruzińskie
            saperavi ale to co jest u nas trudno wypić.
            Poza tym nie jadam golonki po bawarsku ani wołowiny z Argentyny, ani sushi, nie
            polecam więc do nich win.
            A swoją drogą skąd tyle złości przed świętami?
            Mimo wszystko pozdrawiam i zycze smacznej golonki bez wina z południa Francji
            winersch
            • nerodavola Re: jakie wino 23.12.04, 00:03
              Nie przejmuj się winersh tymi wypadkami czasami różne ciekawe persony się tu
              pojawiają i staraja sie cos namieszać.
              A faktycznie skoro święta za pasem to szkoda się dodatkowo stresować.
              miłych doznań winnych życzę ...
            • ettrich Re: jakie wino 23.12.04, 08:06
              serdecznie dziękuję
              miłych świąt życzę
            • panowca Re: jakie wino 04.01.05, 16:58
              Gość portalu: winersch napisał(a):

> To rzeczywiście było łubudub. A tak na poważnie spróbuję uzasadnić swój
              wybór.
              > W torcie szwarcwaldzkim natkniesz się na nasączane alkoholem wiśnie i
              > czekoladę. W takim towarzystwie zginie cała finezja słodkich win białych jak
              > sauternes czy włoskie passito ewentualnie niemieckie beerenauslese. powinno
              to
              > więc być wino raczej czerwone i raczej wzmacniane. Za mało znam się na porto
              > aby je polecać. Wina które zaproponowałem robione są na bazie grenache i
              > wzmacniane, intensywność smaku będzie więc zbliżona do tortu. Właściwie
              > przyszło mi do głowy jeszcze jedno wino,któe mogłoby pasować a mianowicie
              > Amarone, z uwagi na częsty tam posmak wiśni. Mogłoby jeszcze być gruzińskie
              > saperavi ale to co jest u nas trudno wypić.
              > Poza tym nie jadam golonki po bawarsku ani wołowiny z Argentyny, ani sushi,
              nie
              >
              > polecam więc do nich win.
              > A swoją drogą skąd tyle złości przed świętami?
              > Mimo wszystko pozdrawiam i zycze smacznej golonki bez wina z południa Francji
              > winersch

ja cię podziwiam winersch że ty znajdujesz zawsze cierpliwość idobrą wole dla
              takich "ludzi" zadałem sobie trud przeanalizowania trzech postów jakie
              posadził i wszystkmie sa agresywne pełne złości i najlepsze że ładuje też pod
              innymi nickami - żyje w słodkiej niewiedzy że nie można go namierzyć tylko po
              co żęby się przekonac że to mały przestraszony chłopczyk? - przepraszam ze nie
              na temat ale wyjątkowo mnie wkurzaja tacy goście - coś jak agresywni kierowcy
      • Gość: dekadencik Re: jakie wino IP: *.bchsia.telus.net 23.12.04, 06:04
        Valpolicela Recioto
        Soczysta dojrzala wisnia z ta wspaniale zrownowazona slodycza , ozywcza
        cierpkoscia i ta subtela goryczka czekolady, po ktorej az chce sie wziac do ust
        nastepny kes tego tortu.
        Polecam
      • Gość: dekadencik Re: jakie wino IP: *.bchsia.telus.net 23.12.04, 06:27
        Lubu Dubu
        Odwiedzam to forum od czasu do czasu i musze przyznac, ze przynajmniej moim
        zdaniem Winersch jest znawca wina duzej klasy.
        To tylko moja prywatna opinia.
        Wesolych Swiat.
        Trzymaj sie Winersch, piszesz ciekawie o ciekawych winach
        • Gość: willycoyote uszanowany winersch... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.04, 10:29
          Bardzo Cię lubię!
          "Buon Natale e Felice Anno Nuovo" dla Ciebie!
          • winersch życzenia dla wszystkich 23.12.04, 23:16
            Bardzo dziękuję, za pięknie i dźwięcznie brzmiące życzenia. Nie umiem tak
            ładnie ale również chciałbym życzyć Wam wszystkiego najlepszego, zdrowia i sił
            do próbowania coraz lepszych win, nawet gdyby to nie miały być te z południa
            F..
            pozdrawiam serdecznie
            winersch
            • asiunia.lux Re: życzenia dla wszystkich 24.12.04, 00:43
              jak by nie patrzyl, tez jestem za poludniowa Francja....
              dolaczam sie do zyczen
              pzdr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka