Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

JAKIE WINO NA WIECZOR, NA BABSKIE POGADUCHY?

IP: *.devs.futuro.pl 05.01.05, 09:54
    POLECCIE COS SLODKIEGO , NIE BEDZIE SERWOWANE ZADNE JEDZENIE, TAK PO PROSTU DO
    PODELEKTOWANIA SIE PRZY PLOTECZKACH, PZ
    Obserwuj wątek
      • Gość: jo.hanna sprawdz watek o winach lodowych IP: *.kabel.telenet.be 05.01.05, 10:03
        sa dobre do delektacji.
      • Gość: Jackal Re: JAKIE WINO NA WIECZOR, NA BABSKIE POGADUCHY? IP: 81.210.113.* 05.01.05, 10:57
        polecam Auslese albo Moscato. pyszności. bardzo dobrze się pije.
        • Gość: willycoyote Moldawskie Kagor i francuskie Maury Mas Amiel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.05, 11:01
      • Gość: foxie777 Re: JAKIE WINO NA WIECZOR, NA BABSKIE POGADUCHY? IP: *.proxy.aol.com 05.01.05, 11:35
        na takie spotkania dobry jest rozowy szampan ,tzw wino musujace do
        tego kostka cukru i pare kropli angostura bitters

bajka
      • pawelpp Re: JAKIE WINO NA WIECZOR, NA BABSKIE POGADUCHY? 05.01.05, 12:44
        Poleciłbym Paniom półwytrawne wino różowe z Izraela:
        2003 White Zinfandel Carmel (w wielu sklepach, ok. 30-35 zł).
        Jeżeli chcesz koniecznie słodkie to doskonałe jest portugalskie: JP Vinhos
        Moscatel de Setubal (nie ma rocznika, "Piotr i Paweł" lub "Bomi", ok. 45-50 zł,
        ale uwaga - ma jakieś 17% alkoholu).
        Albo łatwo dostępne w wielu sklepach tokaje aszu, koniecznie od wyraźnie
        oznaczonego producenta np. Tokaji Kereskedohaz, Disznoko, Oremus, Dereszla,
        Messzelato. Tokaj aszu ma cyferkę od 3-6 oznaczającą poziom słodkości (i w
        uproszczeniu - jakości). Może być 3 lub 4, za 35-45 zł, te z wyższą cyfrą są
        bardzo słodkie i sporo droższe. Dobre roczniki to 2000, 1995, 1993 i 1988.
        • sstar Re: JAKIE WINO NA WIECZOR, NA BABSKIE POGADUCHY? 05.01.05, 13:39
          > Albo łatwo dostępne w wielu sklepach tokaje aszu, koniecznie od wyraźnie
          > oznaczonego producenta np. Tokaji Kereskedohaz, Disznoko, Oremus, Dereszla,
          > Messzelato. Tokaj aszu ma cyferkę od 3-6 oznaczającą poziom słodkości (i w
          > uproszczeniu - jakości). Może być 3 lub 4, za 35-45 zł, te z wyższą cyfrą są
          > bardzo słodkie i sporo droższe. Dobre roczniki to 2000, 1995, 1993 i 1988.

Tokaji Szamorodni Sweet 2000 od Disznoko tez sie nada (kolo 60zl - ale warto)

Wazne zeby byl slodki (Sweet - Edes) bo Szamorodni moze byc rowniez wytrawny.

Pozdrawiam
          star
      • kalino2000 Re: JAKIE WINO NA WIECZOR, NA BABSKIE POGADUCHY? 05.01.05, 13:54
        A ja polecę bardzo dobre, półsłodkie i lekkie Vouvray znad Loary.
        <B>Château de Montfort, 2002</B> - do dostania na Burakowskiej za ok. 45pln.
        Tylko koniecznie schłodzić!

powodzenia,
        kalino
      • Gość: look_ash Re: JAKIE WINO NA WIECZOR, NA BABSKIE POGADUCHY? IP: 193.28.230.* 06.01.05, 07:02
        moze shery cream do ciasteczka np. z Grand Cru 30pln
        • cat-lover Re: JAKIE WINO NA WIECZOR, NA BABSKIE POGADUCHY? 06.01.05, 18:06
          A ja sie zastanawiam, dlaczego wszyscy tu obecni podaja wina slodkie lub
          polslodkie? Teraz rozumiem horror na twarzy moich polskich znajomych ktorzy
          uwazaja, ze tylko takie wina dla kobiet sie nadaja, podczas gdy ja sie domagam
          czegos wytrawnego.
          Dlaczego nie zasugerujecie sauvignon blanc czy chardonnay?
          • Gość: jo.hanna jako kobieta IP: *.kabel.telenet.be 06.01.05, 19:40
            chardonnay czy sauvignon, moim zdaniem, ciezko sie pije pod 'powietrze'. Dla
            mnie to wina do czegos slonego, serowego
            • cat-lover Re: jako kobieta 06.01.05, 20:07
              to kwestia przyzwyczajenia-w moim srodowisku, samych milosnikow wina zreszta,
              przez 20 lat pobytu w Kalifornii tylko raz spotkalam sie z podaniem slodkiego
              wina /pamietam, ze to bylo Sauternes/ do deseru zreszta/pumpkin pie na
              Thanksgiving/. Raz ja otworzylam przywiezionego z Polski Tokaja i nie bylo
              wielu chetnych. Prawie wszyscy zostali przy swoich wytrawnych. Na wszystkie
              okazje-czy kolacje, czy imprezy przegryzkowa czy w ogole bez jedzenia podaje
              sie wina wytrawne-biale i czerwone. Moze po prostu juz sie do tego
              przyzwyczailam i nie umiem inaczej. Chcialabym bardzo, zeby w Polsce wiecej
              ludzi nauczylo sie doceniac wina wytrawne i od lat nad swoja rodzina i
              znajomymi pracuje.

• Gość: Jacek-t Re: jako kobieta IP: *.chello.pl 05.02.05, 21:11
                A może należałoby popracować nad amerykanami żeby zaczęli bardziej doceniać
                słodkie wina.
          • Gość: winersch Re: JAKIE WINO NA WIECZOR, NA BABSKIE POGADUCHY? IP: *.chello.pl 06.01.05, 21:04
            bo Maja prosiła o coś słodkiego. I tyle
            pozdrawiam
            • Gość: FOXIE777 Re: JAKIE WINO NA WIECZOR, NA BABSKIE POGADUCHY? IP: 170.134.133.* 07.01.05, 00:24
              A DLACZEGO NIE SZAMPAN TO SIE PIJE WSPANIALE
      • Gość: magda Re: JAKIE WINO NA WIECZOR, NA BABSKIE POGADUCHY? IP: *.cm.umk.pl 11.01.05, 10:05
        Ja polecam zwykle, niedrogie i niezle wino SOFIA, w zalezności czy ktos lubi
        czerwone czy biale. Trzeba tylko uwazac by nie bylo rozlewane w Polsce (rzadko
        ale sie zdarza). Jest rewelacyjne. Nie polecam ice drinków SMIRNOF'a o smaku
        arbuzowym (cytrynka jest duuuuuzo lepsza) - ostatnio mialysmy po
        nich "problemy".
        • amsti Hm 11.01.05, 13:57

> Ja polecam zwykle, niedrogie i niezle wino SOFIA, w zalezności czy ktos lubi
          > czerwone czy biale. Trzeba tylko uwazac by nie bylo rozlewane w Polsce (rzadko
          > ale sie zdarza). Jest rewelacyjne. Nie polecam ice drinków SMIRNOF'a o smaku
          > arbuzowym (cytrynka jest duuuuuzo lepsza) - ostatnio mialysmy po
          > nich "problemy".

Nie wiem, czy w tym wypadku nie optowałbym za ice drinkami zwłaszcza o smaku
          arbuzowym jak już musi to być coś hardcorowego :)/

• magdalena1811 Re: Hm 05.02.05, 11:13
            Lidia- wino mołdawskie. Przepyszne. Jak spróbujesz, nie napijesz sie juz nigdy
            żadnego innego wina. Ręczę!
            • winoman Re: Hm 05.02.05, 11:39
              > Lidia- wino mołdawskie. Przepyszne. Jak spróbujesz, nie napijesz sie juz nigdy
              > żadnego innego wina. Ręczę!

Skutek murowany? Zabrzmiało groźnie.

Pozdrawiam!
              • amsti Re: Hm 10.02.05, 12:55
                winoman napisał:

> > Lidia- wino mołdawskie. Przepyszne. Jak spróbujesz, nie napijesz sie juz
                > nigdy
                > > żadnego innego wina. Ręczę!
                >
                > Skutek murowany? Zabrzmiało groźnie.
                >
                > Pozdrawiam!

Chętnie spróbuję. Tylko nie wiem czy odstawię ice drinki o smaku
                arbuzowym.

• Gość: hh Re: JAKIE WINO NA WIECZOR, NA BABSKIE POGADUCHY? IP: *.com.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 06.02.05, 14:44
        slodki bulgarski cagor firma domain menada
      • nie.my Re: JAKIE WINO NA WIECZOR, NA BABSKIE POGADUCHY? 08.02.05, 23:20
        Witam,
        dobrym winem na pogaduchy bez jedzenia jest argentynskie Santa Rosa Viognier
        2004 od Zuccardi (33pln w dosc drogim sklepie, wiec pewnie mozna dostac taniej).
        Wino kwiatowo-owocowe, niezbyt wytrawne a nawet powiedzialbym, ze slodkawe.
        Swietnie sie pije. Polecam.

Pozdrawiam

NieMy
      • Gość: jan Re: JAKIE WINO NA WIECZOR, NA BABSKIE POGADUCHY? IP: *.u.mcnet.pl 09.02.05, 09:26
        Polecam hiszpańskie Vina Esmeralda - Torres ( muscat, gewurztraminer) - ok. 38
        zł - rewelacja oraz tańsze kalifornijskie Sutter Home Moscato - ok. 29 zł -
        znakomite na babski wieczór.
        • Gość: tatiana Re: JAKIE WINO NA WIECZOR, NA BABSKIE POGADUCHY? IP: *.u.mcnet.pl 09.02.05, 13:48
          Piłam Vina Esmeralda - Hiszpania, rzeczywiście rewelacja
          • amsti Re: JAKIE WINO NA WIECZOR, NA BABSKIE POGADUCHY? 10.02.05, 12:59
            Gość portalu: tatiana napisał(a):

> Piłam Vina Esmeralda - Hiszpania, rzeczywiście rewelacja

Czy czasem nie piliście go razem?

Jest rzeczywiście dość przyjemne wino i powinno odpowiadać autorce pytania. Moja
            uwaga jest tylko taka,że tego Gewurza cięzko tam wyczuć, muscat zdecydowanie
            dominuje (albo ja miałem taką butelke). Ale ogólnie O.K.

Pozdrawiam

• Gość: mm Re: JAKIE WINO NA WIECZOR, NA BABSKIE POGADUCHY? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.05, 11:26
        Zastanawiajace, ze wszyscy polecaja slodkie wina.
        • winoman Re: JAKIE WINO NA WIECZOR, NA BABSKIE POGADUCHY? 09.02.05, 11:28
          > Zastanawiajace, ze wszyscy polecaja slodkie wina.

Mnie to nie zastanawia, w końcu autorka postu prosiła o polecenie czegoś
          słodkiego :-))

Pozdrawiam!
          • Gość: mm Re: JAKIE WINO NA WIECZOR, NA BABSKIE POGADUCHY? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.05, 12:18
            A rzeczywiscie uszlo to mojej uwadze. Natomiast brnac dalej, dlaczego to musi
            byc slodkie. Czy kobiety lubia najbardziej slodkie wina?? Nie sadze. W zwiazku
            z powyzszym polecam na babski wieczor jakiegos caberneta, moze byc chilijski:-)
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka