Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Ciekawe strony!!!

IP: *.acn.waw.pl 04.06.02, 11:15
    Miałbym małą prośbę. Jeśli znacie jakieś ciekawe strony winiarskie, to proszę o
    zostawienie linka. Jak sam znajdę coś ciekawego to równie tu to zostawię.
    Obserwuj wątek
      • Gość: GiorgioP Re: Ciekawe strony!!! IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 04.06.02, 19:14
        www.canpol.com/teksty/wino.html poczytaj - mozna sie posmiac!!! to jest
        strona jakiejs polonii w Kanadzie. Co za rozkoszna grafomania...)))
        • Gość: Amsti Re: Ciekawe strony!!! IP: 149.156.22.* 11.06.02, 17:32
          No po prostu sam miód.

Zdaje się, że większość informacji wzięta z pewnego polskiego podręcznika
          (zresztą nie takiego złego)omawiającego alkohole ogólnie, reszta to pewnie
          własna twórczość autora strony, choćby to zdanie:

"Wina markowe maja na etykiecie rok produkcji, natomiast pominięty jest w nich
          procent zawartosci alkoholu"

Chyba muszę się douczyć :))

• Gość: Amsti Re: Ciekawe strony!!! IP: 149.156.22.* 12.06.02, 08:40
            Gość portalu: Amsti napisał(a):

> No po prostu sam miód.
            >
            > Zdaje się, że większość informacji wzięta z pewnego polskiego podręcznika
            > (zresztą nie takiego złego)omawiającego alkohole ogólnie.

Jan Cieślak: "Od abbocato do żubrówki"

• spol Re: Ciekawe strony!!! 05.06.02, 08:21
        Dyskusja nt. terminologii win bordoskich z innego wątku popchnęła mnie do
        poszukiwań w sieci literatury tematu. Całkiem obszerne kompendium znajduje się
        pod adresem www.vins-bordeaux.fr we francuskiej, angielskiej i...
        japońskiej wersji językowej.

Przyjemnej lektury!
      • docg www.wine-pages.com 06.06.02, 09:32
        przegląd rynku angielskiego i ciekawe forum (głównie) londyńskie. Bardzo
        pouczające, polecam.
      • Gość: GiorgioP Re: Ciekawe strony!!! IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 10.06.02, 00:04
        A teraz na powaznie: www.enol.unimi.it/link.htm - to jest strona z dosyc
        licznymi linkami do innych stron winiarskich... ze wzgledow technicznych nie
        podaje wszystkich. Linki sa bardzo rozne: od skrajnie specjalistyczne
        po "amatorskie".

Pozdrawiam.
      • shuriken Re: Ciekawe strony!!! 11.06.02, 13:06
        Jak ktos lubi Poludniowa Afryke i krotkie opisy, to ta strona:
        www.cybercellar.co.za/
        moze byc calkiem ciekawa :-)
      • winoman Re: Ciekawe strony!!! 13.06.02, 02:24
        Aktualizowany co miesiąc obszerny zbiór linków do stron
        poświęconych napojom alkoholowym, WINES BEERS AND
        SPIRITS OF THE NET utrzymuje Dean Tudor z Kanady:
        www.ryerson.ca/~dtudor/wine.htm

Pozdrawiam!
      • Gość: Amsti Re: Ciekawe strony!!! IP: 149.156.22.* 13.06.02, 10:59
        Tu jest stronka, może być, ale ciekawy system oceny wina :))

www.wineonline.pl/teksty/ocena_win.html

Amsterdam
      • docg dla wielbicieli Parkera inaczej 20.06.02, 08:29
        slate.msn.com/?id=2067055
        • Gość: GiorgioP Re: dla wielbicieli Parkera inaczej IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 20.06.02, 08:54
          Cudowne!!! Kocham pana Michael'a Steinberger'a!!!

Gdyby ktos mial watpliwosci (hihi) to nie ja sie ukrywam pod jego nazwiskiem,
          ale kazde zdanie oddaje w pelni to co ja na ten temat sadze. Pisalem zreszta
          kiedys o tym...

Dzieki Docg! Wielka mi przyjemnosc sprawiles!
        • Gość: GiorgioP Re: dla wielbicieli Parkera inaczej IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 20.06.02, 09:19
          No to jeszcze jeden komentarz do tego pieknego "linka"... calkiem sensowny:

slate.msn.com/default.aspx?id=3936&m=3814353

)))
          • Gość: Amsti Re: dla wielbicieli Parkera inaczej IP: 149.156.22.* 20.06.02, 10:09
            Kolejny gwóźdź do trumny. Zaczyna mi być go żal :)

Amsterdam
        • Gość: Amsti Re: dla wielbicieli Parkera inaczej IP: 149.156.22.* 20.06.02, 09:58
          no cóż dostało się panu Parkerowi i chyba zasłużenie, mimo jego niewątpliwych
          (jak podkreśla autor) zasług. Prywatnie myślę, że Parker pada ofiarą własnego,
          nazwijmy to, nadmiernie rozbudowanego ego. No wiecie jak to jest, jestem
          dobry, wszyscy skaczą koło mnie, no więc zaczynam wierzyć, że jestem
          najlepszy, nieomylny i stąd potem bierze się wino o wysokiej ocenie z jakże
          interesującymi nutami smakowymi ołówka, nowego (czy starego) siodła,
          stopionego asfaltu i taka czy inna radosna twórczość. Poza tym te jego
          prywatne preferencje, jako obiektywny krytyk powinien trochę inaczej
          podchodzić do zagadnienia, ewidentne błędy, które jest w stanie wyłapać prawie
          każdy. Natomiast jedno muszę facetowi przyznać, że jego podręcznik dostarcza
          sporo ogólnych informacji o różnych producentach w danym regionie, co dla
          kogoś mało zorientowanego może być niezłą wskazówką.

Amsterdam
          • Gość: GiorgioP Re: dla wielbicieli Parkera inaczej IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 20.06.02, 11:48
            HIHI...

Amsti! To sie chyba nazywa "syndrom Engela", ale moze Parker byl pierwszy wiec
            to on ma "syndrom Parkera"...)))

pa
      • Gość: Amsti Re: Ciekawe strony!!! IP: 149.156.22.* 20.06.02, 10:29
        www.wine-searcher.com

To jakby ktoś cuś chciał kupić. Generalnie kaszana, ale parę razy znalazłem
        przyzwoity sklep gdzieś w świecie.

Strony producentów są z reguły proste, to pewnie wiecie

www.antinori.it , www.haut-brion.com, www.villarussiz.it -
        ten link od Giorgia P :))

Czasem bardziej skomplikowane np. www.maison-trimbach.fr ,

ale generalnie zawsze mają coś ze swojej nazwy w adresie

Czasem można się czegoś douczyć

Amsterdam
        • Gość: Amsti Re: Ciekawe strony!!! IP: 149.156.22.* 20.06.02, 10:42
          poprawiony link do Haut-Brion

www.haut-brion.com

Amsterdam
      • Gość: Mika Re: Ciekawe strony!!! IP: 2.4.STABLE* / 195.116.7.* 08.07.02, 18:17
        www.collegiumvini.pl
        • Gość: GiorgioP Re: Ciekawe strony!!! IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 12.07.02, 14:48
          Gość portalu: Mika napisał(a):

> www.collegiumvini.pl

oto kilka cytatow z tej strony, ktore mnie zdziwily:

"Akademię Wina stanowi przede wszystkim Klub Akademii Wina. Klub ten ma charakter
          elitarny. Obecnie skupia około 80 osób - znakomitości świata kultury i nauki.

Przyjęcie do Klubu AW wymaga wprowadzenia przez co najmniej dwóch członków."

na tej samej stronie:

"Celem Akademii jest popularyzacja kultury wina w Polsce."

wiec "eliarnosc" i "zamknietosc"? ...czy popularyzacja? Dlaczego "znakomitosci"?
          Jak ktos jest tylko wielkim milosnikiem wina, to co?

teraz to:

"Formuła klubów Collegium nie przewiduje promocji poszczególnych producentów i
          ich wyrobów, a jedynie przedstawianie win typowych dla danego regionu."

a gdzie indziej:

"Importer może dostarczyć dowolną liczbę rodzajów win na degustację
          kwalifikacyjną, przy czym cena wina nie może przekraczać 120 PLN netto za butelkę
          w tzw. cenniku hurtowym. Usługa obejmuje:

ocenę wina w formie pisemnej przesłaną Importerowi

dyplom dla wina, które zdobędzie minimum 85 punktów

zamieszczenie informacji o wyróżnionym winie na stronie internetowej Organizatora
          i – w miarę możliwości - w prasie specjalistycznej (Rynki Alkoholowe) i ogólnej

prawo Importera do posługiwania się informacjami o winach ocenionych oraz prawo
          do umieszczania w swoich materiałach reklamowych przy ocenionych winach i na
          określonych w umowie zasadach znaku firmowego Organizatora.

Dodatkowo Importer może wykupić samoprzylepny znak graficzny Organizatora . Znak
          ten, w kształcie okrągłym, zawiera logo Organizatora i jest wydawany w dwóch
          kolorach: srebrnym i złotym. Przy większych zamówieniach znaku można negocjować
          cenę, jednak Importer powinien udokumentować posiadanie odpowiedniej ilości
          butelek ocenionego wina."

Ja rozumiem, ze trzeba z czegos to finansowac, ale po co pisac ze nie promuje sie
          nic... niby tylko "typowe dla regionu", a tu jakies platne naklejki jak na
          stricte komercyjnych targach winiarskich!

Generalnie Akademia Wina jest chyba OK, tylko po co takie "zaciemnianie obrazu"?
          Szkoda ze sie nie zapisze, bo pewnie nie uda mi sie znalezc
          dwoch "wprowadzajacych")))

Pozdrawiam.
          • Gość: wujciopiesio Re: Ciekawe strony!!! IP: *.dial.matav.net 13.07.02, 16:45
            drogi GiorgioP, nie trac nadziei: moze wejdziesz. Podejrzewam, ze w tym calym
            Coll. Vini chodzi o kase. :-)) Co sadzisz? Pozdrawiam z Egeru (maja tu Swieto sw.
            Donata i qwert klawiature).
            • Gość: GiorgioP Re: Ciekawe strony!!! IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 13.07.02, 18:50
              Gość portalu: wujciopiesio napisał(a):

...i qwert klawiature).

hmmm... cokolwiek to znaczy...)))
          • docg Re: Ciekawe strony!!! 15.07.02, 10:14
            ciekawe, dlaczego tylko same "znakomitości"??? Jak ktoś sam sie uważa za
            znakomitość, to prawdopodobnie nie jest żadną "znakomitością", tylko zwykłym
            palantem. A tu 80 takich przypadków w jednym miejscu, proszę, jaka piękna
            grupa :)))) Już widzę, jak 80 znakomitości siedzi przy flaszce i mlaska, a
            potem sprzedaje samoprzylepne etykiety w kolorze złotym za przystępna cenę :))
            Giorgio, nie martw się, do tego klubu WCALE NIE WARTO NALEŻEĆ!
            pozdrawiam
            • Gość: GiorgioP Re: Ciekawe strony!!! IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 15.07.02, 11:16
              EEE... tam. Sadze, ze az tak zle nie jest. A czasami takie "Akademie" i "Kluby"
              potrafia cos tam czlowiekowi dac... chocby kontakty w "branzy". Ja sie ich
              czepiam, za brak konsekwencji, ale idea jako taka jest mi bliska.

pozdrawiam!
      • Gość: panowca Re: Ciekawe strony!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.07.02, 11:27
        Niedawno, po długich perypetiach uruchomiliśmy naszą stronę. Nie wiem czy jest
        ciekawa ale jestem ciekaw krytycznych uwag.
        • Gość: docg no ale jaki jest adres??? IP: 212.160.147.* 15.07.02, 11:33
          Gość portalu: panowca napisał(a):

> Niedawno, po długich perypetiach uruchomiliśmy naszą stronę. Nie wiem czy
          jest
          > ciekawa ale jestem ciekaw krytycznych uwag.
          • shuriken Re: no ale jaki jest adres??? 16.07.02, 13:39
            Kurcze, no ale podajcie go, bo nie kazdemu chce sie grzebac po wyszukiwarkach! :-) To jest
            watek kryptoreklamowy ;-)) wiec adresy sa wskazane :-)
            • Gość: docg Re: no ale jaki jest adres??? IP: 212.160.147.* 16.07.02, 17:08
              uwaga, podaję:
              www.vinoteka.com.pl
              :)))
          • Gość: panowca Re: no ale jaki jest adres??? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.07.02, 12:17
            sorki roztrzepany jestem jak żółtka na Advocata
        • docg OK, znalazłem przez wyszukiwarkę 16.07.02, 09:22
          Gość portalu: panowca napisał(a):

> Niedawno, po długich perypetiach uruchomiliśmy naszą stronę. Nie wiem czy
          jest
          > ciekawa ale jestem ciekaw krytycznych uwag.
          Tylko krytycznych? :)
          Strona bardzo fajna i pożyteczna, można sobie przejrzeć wina dostępne w
          winotece bez zawracania głowy subiektowi. Mam zastrzeżenia do:
          1. kolorystyki - tło zapewne miało być w kolorze bordo (bordeaux), ale jest za
          ciemne
          2. cennika - duże odległości pomiędzy kolumnami, nie zawsze widać która cena
          dotyczy którego wina (jak się dobrze przyjrzeć to widać, ale mogłoby być
          bardziej czytelnie)
          3. szczegółów - np. ocenę wg Wine Spectatora trudno nazwać "nagrodą" (przy
          opisie któregoś z win było napisane: "nagrody: 84 punkty w Wine Spectator" - o
          ile nie przekręciłem).
          Panowco - nie bierz tych krytycznych uwag za krytykę całej strony, która jest
          OK, a raczej uwagi kogoś, kto będzie tą stronę odwiedzał.
          pozdrowienia - docg, 20 gość strony :)
      • Gość: karol w. austriacka akademia wina IP: *.sympatico.ca 16.07.02, 02:40
        wsrod setek stron poswieconych winu, jego produkcji i spozyciu, znalazlem te:

www.stratsplace.com/7ich/home.html

jest to rodzaj pamietnika mlodej amerykanki z seattle, julii sevenich, z jej
        proby ukonczenia prestizowej austriackiej akademii wina. program, egzaminy,
        przystosowanie sie amerykanki do austrii i jezyka, a poza tym wiele informacji
        o winach austriackich. po angielsku, niestety.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka