Gość: mokka IP: *.blue.fastwebserver.de 14.07.05, 18:51 jakie polecacie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: fido Re: wina bulgarskie IP: 5.3R* / 80.90.160.* 14.07.05, 18:58 Znam tylko Rumunskie Odpowiedz Link Zgłoś
docg Re: wina bulgarskie 15.07.05, 00:18 ja zawsze polecam Sofie Melnik, szczegolnie w magnum, swietna relacja jakosci do ceny, zreszta pewien znany winiarz (zwany czasem bezpodstawnie "spamerkiem") tez chyba je ceni, bo dostalem kiedys od Niego butelke tego trunku z dedykacja, kiedys to bedzie duzo warte. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: star ale czy to byl dobry rocznik dla Sophii Melnik??? IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 15.07.05, 09:47 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: docg Re: ale czy to byl dobry rocznik dla Sophii Melni IP: 212.160.147.* 15.07.05, 11:04 sophia melnik jest winem nowoświatowym, więc wszystkie roczniki sa podobne (zresztą ich się chyba nie "rocznikuje"). Wartość tej butelki bedzie polegała na odręcznej dedykacji. A skoro już jesteśmy przy sofii to może ktoś pomoże mi rozwiązać taką zagadkę: kiedyś na kontretykiecie butelki sofii przeczytałem, że okres przydatności do spożycia wynosi 6 miesięcy od daty produkcji. Z tego wynika, że to wino powinno być dostępne w sklepach przez ok. pół roku, gdzieś od grudnia do czerwca, tymczasem jest cały rok - jak oni to robią? :-)) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Denaturat VSOP Re: wina bulgarskie IP: *.anon-online.org 15.07.05, 11:01 Nie lepiej to samemu kupić - spróbować i już wiedzieć ??? Wina bułgarskie to nie wydatek zbytnio obciążający budżet domowy :) To,że pan X naczytał się o winach bułgarskich i tu będzie teraz powtarzał te przeczytane opinie nie znaczy,że to wino naprawdę jest dobre :( Albo to,że pan Y uznaje się za znawcą win i nawet pił jakieś i nawet napisze tu coś w stylu :"zbyt dębowe, trochę jakby cynamon i śliwka, i ten żwir zbyt nachalny" to nie znaczy, tym samym,że TOBIE bedzie ono smakowało ! Ono nie smakowało nawet temu panu Y co je opisywał,ale znawcy nie wypada przecież używać prostych określeń typu : "no ch*jowe i tyle" lub bardziej elokwentnie: "zwykły sikacz". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: wina bulgarskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.05, 19:39 uważam,że wina bułgarskie są doskonałym wstępem i często początkiem fascynacji (lecz bez czołobitności) - wiem to po sobie.Pamiętajcie o jednym:w biednych krajach jest tańsza produkcja,mniejsza chemia - korzysta na tym zjadacz wina, postaci niższej ceny na półce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Denaturat VSOP Re: wina bulgarskie IP: *.anon-online.org 16.07.05, 08:15 I ten sentyment :))) To jedyne wina zagraniczne jakie swego czasu można było kupić w Polsce. Szkoda tylko,że gdy teraz można juz kupić i inne wina to niektórym pozostał ten nawyk kupowania bułgarskich win na zasadzie owego sentymentalizmu: "piliśmy za naszej młodości i BYŁO dobre". BYŁO i czasami nadal JEST,ale to nie znaczy,żeby spróbować czegoś innego :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: winersch Re: wina bulgarskie IP: *.chello.pl 16.07.05, 10:11 To akurat nie do końca prawda. Najtańsza, a wiec najbardziej dostępna w biednych krajach produkcja wina to duże wydajności i dużo chemii. Wytwarzanie wina bez chemii (nawozów, pestycydów, herbicydów itp, czasami nawet bez siarki) jest droższe i ponadto obarczone większym ryzykiem na które biedny nie może sobie pozwolić. Pamiętajmy ponadto, ze Bulgaria jest w czołówce eksporterów wina na świecie, a produkują je tam głównie wielkie państwowe, lub czasami prywatne jak np Boyar kombinaty, koncerny itp. To nie są biedne firmy. I to właśnie te wina i ci producenci tak mnie do Bulgarii zniechęcili. Kraj ten ma warunki do robienia swietnych win, robi ledwie przeciętne. Może gdzieś są dobrzy producenci, ale ich nie znam. Poza jednym wyjątkiem, legendarnym juz cabernetem Dwe Mogili. Niestety teraz w Polsce nie do kupienia. To co jest na rynku, a więc sofia ale takze Domaine Boyar słynna seria Blueridge, czyt wina z Oriachowicy, czy Slavyantsi są na granicy pijalnosci, przynajmniej w zakresie win czerwonych. Czasami trafi sie niezłe białe, choć zaraz znikają jak choćby całkiem przyzwoity traminer i chardonnay Khan Krum. winersch Odpowiedz Link Zgłoś
bartek94 Re: wina bulgarskie 16.07.05, 17:00 Chardonnay Khan Krum tez nie jest jakims super winem a dla mnie osobiscie nie odbiega np od Chardonnay Chiaro mniej wiecej ta sama jakosc pozdrawiam Bartek Odpowiedz Link Zgłoś
wfranczak Tcherga 29.07.05, 16:15 tcherga to jest to- wejdzcie na stronę :www.domainmenada.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: star Re: wina bulgarskie IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 16.07.05, 21:02 Chateau Aida ze Svishtov zdawala sie kiedys fajna; pzdr star Odpowiedz Link Zgłoś
pawelpp Re: wina bulgarskie 17.07.05, 01:51 Bywały dobre wina z Bułgarii w Polsce: -1994 Reserve Merlot Suhindol (czarno-biała etykieta z podpisem enologa) -1986 Cabernet Sauvignon Svishtov (ale dobra była tylko jedna butelka z trzech przeze mnie nabytych). Piłem je ze dwa lata temu. Stare roczniki i już się ich nie uświadczy (lub będą za stare). Inne znane mi bułgarskie "pomysły" - zdecydowanie :-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przemek Tcherga i Oriachovitza IP: 213.25.195.* 03.08.05, 10:26 Jeśli chodzi o bułgarskie, to z wytrawnych jak wyżej. Dodatkowo, z niższej półki (co nie znaczy gorszej jakości) polecam Kadarke. No i oczywiście Sophia :) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Domain Menada Re: Tcherga i Oriachovitza IP: 213.25.195.* 03.08.05, 10:28 Oczywiście to nasz asortyment. Ale na tym się nie kończy :) Podaje adres gdzie można poznać znacznie więcej win bułgarskich www.domainmenada.pl PS. Jak sprawdzicie, oceńcie... Nie strone tylko wino :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasiek Re: Tcherga i Oriachovitza IP: *.sme.cranfield.ac.uk 03.08.05, 12:49 bardzo dziekuje, owszem mozna sie sporo dowiedziec:) Odpowiedz Link Zgłoś
ducale z pamięci po wakacjach .. 21.08.05, 20:33 Z pamięci po wakacjach jeżeli chodzi o Bułgarię to warto poszukać produktów firmy Damianica –przyjemny Melnik Uniqato, a także nowe wino No Man’s Land to drugie wiecej niż przyzwoite.Z innych to na pewno Chateau Stambolovo Merlot 97 i 99 ( najmłodsze jakie tam widziałem),Bouquet Telisch Merlot. Z białych na co dzień to Traminery Khan Krum i Targovitca ( ok. 3 euro).Z tych najwiekszych firm,ale bez fajerwerków Domaine Boyar seria Blueridge,Belvedere- Ch Menada,Oriachovitza (seria reserve nawet ok.),kolorowa Tcherga( dla mnie słaba ,choć na miejscu pozycjonowana wyżej niż pozostałe) ,ot tyle co pamiętałem pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tesla Re: wina bulgarskie IP: *.atrema.deloitte.com / 82.177.11.* 22.08.05, 20:21 Przystępne i niedrogie standardy (CS,M,Ch) ze Slavyantsi, bardziej niż przyzwoite. Z nieco wyższej półki wina ze Svischtov (czy jak to się pisze) dla mnie rewelacja, robią też niezłe mieszanki z cabernet lub merlot z gamzą. Odpowiedz Link Zgłoś