Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

pytanie do znawców

19.07.05, 23:44
    byłabym wdzięczna za wskazówkę:

potrzebuję dobrego wina, na prezent dla osoby, która się na winach zna.

nie chodzi o to, by bylo bardzo, bardzo drogie ( myślę ok. 200-250 zł), ale by
    było ciekawą propozycją dla kogoś, kto lubi odkrywać nowe rzeczy.
    no po prostu, żeby robilo (dobre) wrazenie! moze być i zestaw 2-3 butelek (tak
    ok. 300 zl)

bardzo mi na tym zależy, bo osoba tego warta :)

dziekuę i pozdrawiam,
    m
    Obserwuj wątek
      • Gość: Paweł Re: pytanie do znawców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.05, 00:57
        Bardzo trudno jest kupić w prezencie wino komuś, kogo uważasz za znawcę. Nie
        sposób przewidzieć, jaki ktoś ma gust, chyba że potrafisz powiedzieć, jakie
        wina pije.
        Lepiej znaleźć bardziej neutralny prezent.
        • Gość: look_ash Re: pytanie do znawców IP: 193.28.230.* 20.07.05, 08:41
          Pawel ma racje, pomysl moze o komplecie kieliszków - to zawsze sie przydaje - za 6szt dobrych zaplacisz okolo 200pln
          • Gość: menina Re: pytanie do znawców IP: 81.15.226.* 20.07.05, 10:09
            no tak, rozumiem, rzecz w tym, że nie bardzo moge kupic kieliszki - chodzi o
            specyficzna sytuacje, gdzie zdecydowanie bardziej "wypwda" kupic alkohol.
            co do osoby, to chyba zbyt entuzjastycznie sie wyraziłam - nie jest to znawca
            (np. na miare uczestników tego forum), profesjonalista; raczej osoba żywo
            zainteresowana winem i w związku z tym posiadająca (jakąś tam) wiedzę na ten
            temat, ale bardziej hobbystycznie, "amatorsko".

dlatego mimo wszystko prosiłabym o jakieś sugestie co do wina (kieliszki kupię
            innym razem, to też bardzo dobry pomysł :)

• Gość: docg moje typy IP: 212.160.147.* 20.07.05, 11:54
              trudno doradzać nie znając gustu osoby, która ma być obdarowana, więc napiszę,
              z czego sam bym sie ucieszył:
              - wina od La Rioja Alta (importuje Zasada) - dwie reservy (Ardanza + Arana)
              kosztują razem niecałe 250 zł, albo gran reserva 904 za niecałe 200 zł; niezłe
              wina z Rioja ma też Mielżyński (LAN i jeszcze coś, nie pamiętam co) i Bodega
              (Muga)
              - coś z supertoskanów - Fontalloro (ok. 180 zł, wina.pl), Maestro Raro (było w
              Poznaniu w ETB w rewelacyjnej cenie 120 zł), Poggio Granoni (tamże, ok. 200 zł
              za magnum - dobra cena, ale pewnie juz nie ma).
              - Może być też coś z Bordeaux (klasyka) - np. Bernadotte lub Les Grand Chenes,
              oba w Centum Wina za nieco ponad 100 zł.
              - albo z Portugalii (tu opieram się na rekomendacjach innych osób) - Mimosa
              (ok. 80 zł) albo coś od Nieeporta (najtańsze Vertente - ok. 100 zł).
              pozdrawiam
              • joe_stru Re: moje typy 20.07.05, 12:28
                Gość portalu: docg napisał(a):

> trudno doradzać nie znając gustu osoby, która ma być obdarowana, więc
                napiszę,
                > z czego sam bym sie ucieszył:
                > - wina od La Rioja Alta (importuje Zasada) - dwie reservy (Ardanza + Arana)
                > kosztują razem niecałe 250 zł, albo gran reserva 904 za niecałe 200 zł;
                niezłe
                > wina z Rioja ma też Mielżyński (LAN i jeszcze coś, nie pamiętam co) i Bodega
                > (Muga)
                > - coś z supertoskanów - Fontalloro (ok. 180 zł, wina.pl), Maestro Raro (było
                w
                > Poznaniu w ETB w rewelacyjnej cenie 120 zł), Poggio Granoni (tamże, ok. 200

> za magnum - dobra cena, ale pewnie juz nie ma).
                > - Może być też coś z Bordeaux (klasyka) - np. Bernadotte lub Les Grand
                Chenes,
                > oba w Centum Wina za nieco ponad 100 zł.
                > - albo z Portugalii (tu opieram się na rekomendacjach innych osób) - Mimosa
                > (ok. 80 zł) albo coś od Nieeporta (najtańsze Vertente - ok. 100 zł).
                > pozdrawiam
                ----> Mimosa bardzo dobra, Vertente moim zdaniem za drogie i jakies takie
                pospolite mi się wydało. Jeszcze może być Poliziano Asinone, Berardenga
                Rancia,Daumas Gassac, Casa Real CS, ale to u nas 3 stówy, Gigondas Guigala, ale
                ja bym zrobił inaczej. Jakiś zestaw. Ja bym kupił chardonnay Planety i do tego
                jakąś książkę o winie:) pzdr.
                • tytus5 Re: moje typy 20.07.05, 12:46
                  Zdecydowanie zestaw. Stawiałbym na kieliszki+butelka. Jeśli obdarowywany
                  faktycznie lubi odkrywać coś nowego to chyba najlepszym rozwiązaniem jest wino
                  jakiegoś mało znanego producenta. Większa szansa,że to faktycznie będzie dla
                  niego nowość. Oczywiście jest ryzyko,że to może być niewypał ale prawdziwy
                  miłośnik wina doceni trud i nie da po sobie poznać,że mu nie smakuje :)))
                  pzdrw
                  Tytus
                • Gość: docg zestaw :-) IP: 212.160.147.* 20.07.05, 13:02
                  Twój zestaw to rzeczywiście bardzo dobry pomysł :-))) Może być ewentualnie w
                  wersji rozszerzonej - chardonnay + merlot Planety + książka :-))
                  pozdrawiam
                  • joe_stru Re: zestaw :-) 20.07.05, 13:04

> Twój zestaw to rzeczywiście bardzo dobry pomysł :-))) Może być ewentualnie w
                    > wersji rozszerzonej - chardonnay + merlot Planety + książka :-))
                    > pozdrawiam

----> Jak mi wreszcie przyślą tę książkę to przygotuje więcej zestawów:)
                    • Gość: docg do Joe (O/T) IP: 212.160.147.* 20.07.05, 13:10
                      a kto wygrał śpwór? bo się szykowałem, ale nie znam za dobrze zabytków
                      Strzegomia (nb dlaczego zarechotałeś, jak mówiłeś że nagrodą będzie książka o
                      Strzegomiu? :-)) )
                      pozdrawiam
                      • joe_stru Re: do Joe (O/T) 20.07.05, 13:17

> a kto wygrał śpwór? bo się szykowałem, ale nie znam za dobrze zabytków
                        > Strzegomia (nb dlaczego zarechotałeś, jak mówiłeś że nagrodą będzie książka o
                        > Strzegomiu? :-)) )
                        > pozdrawiam
                        ---->A odłożyć Ci śpiwór? Czy wolisz plecaczek??
                        • Gość: docg c.d. do Joe (O/T) IP: 212.160.147.* 20.07.05, 13:20
                          nie no, jak to "odłożyć"? to byłoby nie fair w stosunku do prawdziwych znawców
                          Zabytków Strzegomia :-) Swoją drogą nawet nie wiedziałem, ze był plecaczek. A
                          ładny chociaż?
                          pozdrawiam
                        • joe_stru No widzisz... 20.07.05, 13:21
                          Pan Ludwik grał i wygrał. Trzeba by coś popić. Wzywam Breslau na tamto. 2 tyg
                          nieczynni jestesmy, początek sierpnia jakoś proponuje. pzdr.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka