Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

obniżka cła - czy ktoś wie...

16.09.02, 13:34
    Ostatnio pojawiły się informacje o zmniejszeniu lub zniesieniu ceł i innych
    opłat między innymi na importowane alkohole. Czy ktoś wie coś bliżej na
    temat, jak to wpłynie na ceny wina? O ile dobrze zrozumiałem, to najpóźniej w
    dniu wejścia do Unii, czyli jak się obecnie mówi, w roku 2004 (na początku
    lub w połowie) ma zostać zupełnie zniesione cło i akcyza. To chyba jednak
    jest zbyt piękne, aby mogło być prawdziwe.
    pozdrawiam
    Obserwuj wątek
      • giorgio_primo Re: obniżka cła - czy ktoś wie... 17.09.02, 09:50
        Hmmm... Niestety informacje w "zrodlach" sa niespojne i szczatkowe, a sam
        jestem bardzo zainteresowany.

Wszystkich przesadnych optymistow chcialbym jednak nieco "ostudzic" -
        pamietajcie, ze w kwestii produktow alkoholowych kraje Unii maja dosc duza
        swobode regulowania ich obciazen podatkowych (a dokladnie akcyzowych).
        Przykladem niech bedzie Szwecja, bylo nie bylo, czlonek Unii od '95. Tam
        wprawdzie wino juz teraz jest minimalnie tansze niz u nas, ale za to sprobujcie
        napic sie piwa albo czegos mocnego...

Pzdr
      • Gość: pesti Re: cos tam wiem... IP: *.mcbone.net / *.pppool.de 17.09.02, 18:10
        w tym roku odbyla sie (ma sie odbyc?) kolejna runda negocjacji w
        sprawie 'podwojnego zera' i byly propozycje, dosyc konkretne zreszta, aby od
        stycznia 2003 zniesc clo na importowane wina (akcyza to cos innego). jak
        wiecie, glownie przez clo wina sa takie drogie. jesli by sie to nie udalo, to
        na pewno cla znikna po wstapieniu do unii.

owszem, polska moze zostawic duza akcyze, ale nie bedzie miala prawa
        utrzymywac cla.

nie wiem jak sie cala sprawa skonczyla, bo od kiedy nie mieszkam w polsce, juz
        nie sledze na biezaca wszystkich informacji... ale chyba mozna byc dobrej
        mysli, bo jakas przewodnia idea bylo 'pijcie slabsze zamiast wody'. a to jest
        chyba nawet zapisane w usatwie o przeciwdzialaniu... (albo w statucie jakis
        rzadowych organizacji profilaktycznych, czy cus;)
        • miszka44 Re: cos tam wiem... 18.09.02, 11:05
          Gość portalu: pesti napisał(a):

> w tym roku odbyla sie (ma sie odbyc?) kolejna runda negocjacji w
          > sprawie 'podwojnego zera' i byly propozycje, dosyc konkretne zreszta, aby od
          > stycznia 2003 zniesc clo na importowane wina (akcyza to cos innego). jak
          > wiecie, glownie przez clo wina sa takie drogie. jesli by sie to nie udalo, to
          > na pewno cla znikna po wstapieniu do unii.

Ciekawe, czy zniesienie cel "zauwaza" importerzy i sprzedawcy?

> nie wiem jak sie cala sprawa skonczyla, bo od kiedy nie mieszkam w polsce,
          juz
          >
          > nie sledze na biezaca wszystkich informacji... ale chyba mozna byc dobrej
          > mysli, bo jakas przewodnia idea bylo 'pijcie slabsze zamiast wody'. a to jest
          > chyba nawet zapisane w usatwie o przeciwdzialaniu... (albo w statucie jakis
          > rzadowych organizacji profilaktycznych, czy cus;)

Troche o tym niedawno pisalismy w watku "Porzuccie wina...". Nedza i zalosc.
      • Gość: kiedy Re: obniżka cła - czy ktoś wie... IP: 5.2.1R1D* / *.chello.pl 18.09.02, 11:57
      • winoman Akcyza? 01.10.02, 20:15
        Czy ktoś kompetentny może się wypowiedzieć na temat
        związku poniższej informacji z cenami win?

www1.gazeta.pl/wyborcza/1,34513,1043737.html
        • lis17 Re: Akcyza? 02.10.02, 10:06
          Odsyłam do źródła - rozp.Min.Fin (DZ.U. Nr25 poz.1065) - przejrzałam ogólnie -
          na obniżkę "łapią się" alkohole pow.18%. Obniżka jest spora, ok. 30% ale chodzi
          wyłącznie o ratowanie polmosów, a nie uprzyjemnienie nam życia.
          pozdrawim
          • Gość: Joe_Stru Re: Akcyza? IP: 2.4.STABLE* / 192.168.0.* 02.10.02, 12:41
            Czyli porta niektóre powinny się załapać. Wszystkie rocznikowe , które
            trzymam , 5 sztuk , mają zawartość alkoholu od 19 do 20 %.
            Ale swoją drogą płakać się chce na te decyzje...Pół litra będzie kosztowało 15
            złotych , a wino pewnie podrożeje ,żeby to zbilansować...Q MAĆ!!!!!!!!!!!!!!
            • Gość: docg Re: Akcyza? IP: 212.160.147.* 02.10.02, 13:46
              Gość portalu: Joe_Stru napisał(a):

> Czyli porta niektóre powinny się załapać. Wszystkie rocznikowe , które
              > trzymam , 5 sztuk , mają zawartość alkoholu od 19 do 20 %.
              > Ale swoją drogą płakać się chce na te decyzje...Pół litra będzie kosztowało
              15
              > złotych , a wino pewnie podrożeje ,żeby to zbilansować...Q MAĆ!!!!!!!!!!!!!!
              z tego całego zamieszania z obniżką zrozumiałem tyle, że podatek zmaleje z ok.
              6000 zł do ok. 4000 zł za hektolitr czystego spirytusu. To z pewnością nie
              wpłynie zasadniczo na cenę wina (wychodzi ok. 2 zł na butelce), bo tu chyba
              bardziej waży cena tej niebieskiej banderolki (może ktoś wie, ile ona
              kosztuje?) Były natomiast jeszcze pogłoski, że ma potanieć whisky, co by
              oznaczało, że coś tam jeszcze majstrują przy innych opłatach podatkowo -
              celnych (bo chyba nie chodzi o obniżkę w wysokości 6 zł) Więc może i wino się w
              tym jakoś zmieści, czego Wam i sobie życzę :))
              ...Q MAĆ!!!!!!!!!!!!!! (zacytowałem, bo mi się spodobało :))
              pozdrawiam
              • giorgio_primo Re: Akcyza? 02.10.02, 17:50
                Kiedys pisalem o tym. Akcyza, akurat w winach jakie ny zwykle pijamy (pow.20
                zl/but.), ma udzial realtywnie nieduzy. Czym butelka drozsza tym mniejszy
                udzial akcyzy - placi sie za "litraz", a nie za wartosc. Problemem jest clo.

Pozdrawiam
                • Gość: pesti Re: Akcyza? IP: *.wsp.czest.pl 08.10.02, 11:13
                  zgadza sie. jak obniza clo na importowane alkohole, to i wino potanieje. dzieki
                  ci kochana unio, bo tylko ty to wyegzekwujesz!
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka