Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Siro Pacenti Brunello 2000

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.05, 12:16
    Czy ktoś próbował to wino i może je polecić jako warte kupienia czy też wręcz
    przeciwnie?
    Pozdrawiam
    Obserwuj wątek
      • Gość: rural Re: Siro Pacenti Brunello 2000 IP: 213.134.140.* 07.11.05, 12:34
        Próbowałem rosso od Siro Pacenti i według mnie jest świetne. Faktem jest, że to
        łatwe wino, okrągłe, miękkie, bardzo owocowe. Ostatni ?Mały Bieńczyk? napisał,
        że to wina ?widowiskowe?. Nie bardzo wiem, czy to wedle autorów określenie
        pejoratywne, czy nie. Moim zdaniem brunello od Siro warto spróbować, tym
        bardziej że cena (blisko 190 zł) jest bliska sensu, biorąc choćby biorąc pod
        uwagę rynki bardziej dojrzałe.

• Gość: Marek Re: Siro Pacenti Brunello 2000 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.05, 13:01
          No właśnie w przewodniku Bieńczyka jest chyba 3 gwiazdki, jak na wino za 200 zł
          to nie za dużo, a z kolei Wine Spectator napisał bardzo pochlebnie.
          • Gość: rural Re: Siro Pacenti Brunello 2000 IP: 213.134.140.* 07.11.05, 14:11
            Poza tym ceny Pacenti w Polsce wydają się uczciwe. W rzymskiej enotece
            Constantini za brunello 99 chca 55 euro, a za rosso 02 - 18 euro.

pozdrawiam
            • Gość: willycoyote Re: Siro Pacenti Brunello 2000 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.05, 14:37
              3 gwiazdy chyba z powodu degustowania za mlodu, rocznik byl naprawde
              tropikalny. Z uplywem czasu idzie na pewno do 5 gwiazd.
              • Gość: rural Re: Siro Pacenti Brunello 2000 IP: 213.134.140.* 07.11.05, 15:17
                Willy! Dlaczego tak długo Cię nie było? Dobrze, że wróciłeś.

pozdrawiam
                • Gość: willycoyote Re: Siro Pacenti Brunello 2000 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.05, 10:46
                  bardzo Ci dziekuje, rural, ale od kwietnia ciezko pracuje daleko od domu i od
                  polskiego swiata wina. Nie mam po prostu czasu odpowiadac, trudno mi jest
                  zawsze przetlumaczyc w jezyku polskim moje pisma po wlosku. Kiedy mam 5 minut
                  czasu czytam forum, widze ze teraz jest troche lepsze, poziom jest wysoki i
                  czesto ktos inny odpowiada lepiej niz ja. Ale o co chodzi Brunello di
                  Montalcino Siro Pacenti nie moglem nie odpowiadac. Wina te wymagaja
                  przynajmniej 10/15 lat czasu aby przyjemnie je degustowac. Fachowcy wiedza to,
                  z tego powodu 4 lub 5 gwiazdy na pewno osiagnie. Obcy degustator, niestety, wie
                  to ale nie moze czekac, poniewaz musi opisac cos dla czytelnikow i opisuje
                  wartosc tak jak jest w momencie degustacyj, chyba z tego powodu W & M ocenili 3
                  gwiazdy. Rocznik 2000 dla Brunello nie byl optymalny, zbyt gorace lato,
                  tropikalne, jagody zbyt dojrzale. Wino w takich ekstremalnych warunkach wymaga
                  na pewno dlugiego czasu wysubtelnienia w butelkach, musi oddychac i odpoczywac.
                  • Gość: Marek Re: Siro Pacenti Brunello 2000 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.05, 14:08
                    Ale o co chodzi Brunello di
                    > Montalcino Siro Pacenti nie moglem nie odpowiadac. Wina te wymagaja
                    > przynajmniej 10/15 lat czasu aby przyjemnie je degustowac.

czyli kupując teraz muszę zapomnieć o butelce na 5 lat, hmmm nie wiem czy mam
                    tyle cierpliwości.
                    Dzięki wszystkim za rady
                    • Gość: willycoyote wszystkie Brunello wymagaja dlugiego lezakowania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.05, 17:25
                    • isabelle.daniel.vins Re: Siro Pacenti Brunello 2000 08.11.05, 17:45
                      Nie dokońca jest to prawdą, aczkolwiek prawdziwe swoje oblicze te wina ukazują
                      w tym własnie okresie,tak naprawde swoją tzw fazę szczytową ukazują pomiędzy 11
                      a 15 rokiem.Nie oznacza to jednak że teraz nie nadaja sie do picia. Masz dwa
                      wybory,albo kupic dwie butelki .Jedną wypic teraz drugą za około 6 lat,
                      porównać jak ma to sie do siebie,albo kupic gdzies rocznik starszy. Aczkolwiek
                      my proponujemy ta pierwszą wersje. Daj mu sie tylko silnie natlenic zarówno w
                      karawce jak i w kieliszku.My juz teraz wypuszczamy na rynek brunella z tego
                      roku,ale nie to. Jesli masz ochote spróbowac jednych z najlepszych Brunnello na
                      świecie zapraszamy do Nas w piątek. Będzie pare osoób znajacych sie na winach
                      bardzo dobrze, więc będziesz mógł sie troche dowiedzieć na ten temat. Jutro
                      znajdziesz w Degustacjach co i jak.
                      Pozdrawiamy
                      • Gość: Enolog Izy Re: Siro Pacenti Brunello 2000 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.05, 18:33
                        isabelle.daniel.vins napisała:

> Nie dokońca jest to prawdą, aczkolwiek prawdziwe swoje oblicze te wina
                        ukazują
                        >
                        > w tym własnie okresie,tak naprawde swoją tzw fazę szczytową ukazują pomiędzy
                        11
                        >
                        > a 15 rokiem

Iza! Znowu się nawliłaś jabolem! Każdy wszak wie, że nie pomiędzy 11 i 15
                        rokiem, tylko pomiędzy 9 rokiem i 43 tygodniem po zbiorach a 14 rokiem i 2
                        tygodniem po zbiorach Brunello szczytują. Jak się uchlasz, to zawsze mylisz
                        Brunello zwykłe z Riserva!

Poza tym obiecywałaś już lekarzowi, że nie będziesz tutaj już wypisywać tych
                        traumatycznych epistoł!

Zresztą tu już też przyrzekałaś, że przestaniesz!
                        Nie raz zresztą.

Wszyj sobie wreszczie Izka ten esperal, bi trudno wyrobić z Tobą!
      • isabelle.daniel.vins Re: Siro Pacenti Brunello 2000 07.11.05, 15:26
        Krótko i na temat. Jeśli masz okazje kupić je za normalną cenę to nie
        zastanawiaj się. Kupuj i pij. Buteleczkę otwórz wcześniej ze dwie godzinki,
        przelej do karafki jak masz to z szeroką szyjką, kieliszki do tego około 0.7
        pojemności,minimum 0,5 i smacznego. Później napisz swoje wrażenia.
        Pozdrawiamy
      • Gość: rural Poggio Antico IP: 213.134.140.* 09.11.05, 09:40
        Wracając do brunello. TPB, bodaj w czerwcowym wydaniu MW, entuzjastycznie
        opisał wina od Poggio Antico. W Małym Bieńczyku pojawia się informacja, że są w
        sprzedaży w Polsce. Chciałbym zapytać nieśmiało, gdzie, za ile i kto je
        sprowadza?

pozdrawiam
        • Gość: rural Re: Poggio Antico IP: 213.134.140.* 09.11.05, 10:47
          Dobra, już wiem. Brunello jest w ofercie Wina.pl, rocznik 1998, za 219 zł. W
          berlińskim Movenpicku - Riserva jest za 57,50 euro, Altero - 36,90, a Rosso -
          16,80.

pozdrawiam
          • giorgio_primo Re: Poggio Antico 09.11.05, 12:29
            Gość portalu: rural napisał(a):

> Dobra, już wiem. Brunello jest w ofercie Wina.pl, rocznik 1998, za 219 zł. W
            > berlińskim Movenpicku - Riserva jest za 57,50 euro, Altero - 36,90, a Rosso -
            > 16,80.
            >
            > pozdrawiam

Importerów jest/było dwóch. Polecam podstawowe Brunello od Poggio Antico.
            Najlepszy z dostępnych obecnie to 1999. Altero i Riserva są nieco przerysowane
            i zatracają na rzecz komercji bardzo rasowy styl typowy dla Poggio Antico, choć
            Riserva zdradza wielki potencjał na dość odległą przyszłość. Cena w kraju za
            ten 1999 to ~170 zł. 1998 jest bardzo elegancki (mi bardzo odpowiada), ale może
            początkujących z Brunello mocno rozczarować wręcz zwiewną budową. Odradzam
            Madre.
            • Gość: rural Re: Poggio Antico IP: 213.134.140.* 09.11.05, 12:54
              Giorgio! Błagam, napisz kto i gdzie?

pozdrawiam
              • giorgio_primo Re: Poggio Antico 09.11.05, 12:57
                Gość portalu: rural napisał(a):

> Giorgio! Błagam, napisz kto i gdzie?
                >
                > pozdrawiam

"Netykieta" forum mi nie pozwala. ;-)
                • Gość: rural Re: Poggio Antico IP: 213.134.140.* 09.11.05, 13:12
                  Gdzie jest paero?
                  • Gość: WB Paranoicznej netykiecie powiedz nie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.05, 15:15
                    Wina Poggio Antico sprowadza Centrum Wina (Wina.pl sprowadzają od niedawna, po
                    świetnych cenach, Brunello Casanova di Neri).
                    Podaję ceny detaliczne brutto, po których można kupić w sklepie firmowym CW:

Brunello 192 zł
                    Brunello Altero 200 zł
                    Madre (Sangiovese-Cabernet bodaj) 130 zł
                    Rosso di Montalcino 100 zł

Pzdr WB
                    • ducale Re: Paranoicznej netykiecie powiedz nie! 09.11.05, 15:22
                      Antico ogolnie dostepne to jest tylko w Centrum Wina, dla poszukiwaczy jeszcze
                      chyba u innego importera (napewno mial to pierwszy!:)) ,ale to chyba importer
                      dla wtajemniczonych :)))))
                      a co sądzicie o brunello od Olgi Centolani ? cena w Polsce tez chyba
                      ok.170zl ,mi sie bardzo podoba ,GP chyba zna?
                      • giorgio_primo Peluso 09.11.05, 15:46
                        Pani Olga ma na nazwisko Peluso! ;-)))

Mam mieszane uczucia... Pietranera zwykle jest świetnym wyborem dla
                        początkujących i "do restauracji" w obu wersjach. 1998 bardzo mi się podobał.
                        Zaś Friggiali jest dość nierówne moim zdaniem, choć jeśli jest udany rocznik
                        bywa znakomite i bardzo "hard-core".

Dosyć podoba mi się jako ich modernistyczna wersja "Donna Olga", ale piłem
                        tylko jeden rocznik (chyba pierwszy wyprodukowany?) i trudno jakieś wyroki
                        ferować.
                        • giorgio_primo OT: Ducale! Czekam na e-maila... pliz! :-) n/t 09.11.05, 15:49

• giorgio_primo Re: Paranoicznej netykiecie powiedz nie! 09.11.05, 15:39
                      Gość portalu: WB napisał(a):

> Wina Poggio Antico sprowadza Centrum Wina (Wina.pl sprowadzają od niedawna,
                      po
                      > świetnych cenach, Brunello Casanova di Neri).
                      > Podaję ceny detaliczne brutto, po których można kupić w sklepie firmowym CW:
                      >
                      > Brunello 192 zł
                      > Brunello Altero 200 zł
                      > Madre (Sangiovese-Cabernet bodaj) 130 zł
                      > Rosso di Montalcino 100 zł
                      >
                      > Pzdr WB

Lub taniej od innego importera, są jeszcze resztki a wino miał w swojej ofercie
                      od wielu lat (długo przed CW).

Ja popieram akurat tą paranoiczną "netykietę", ponieważ bez niej forum stało by
                      się wyłącznie tablicą ogłoszeniową sklepów i importerów.

W wypadku Casanova di Neri cena raczej jest dobra jak na polskie warunki a
                      nie "świetna". ;-) Wino istotnie bardzo dobre. Podstwawowe ich Brunello
                      sprzedawane jest po 25€ w detalu na zgniłym zachodzie.
                      • tytus5 Castello Banfi 10.11.05, 19:40
                        Czy cena 200 pln z butelkę rocznika 1999 to dobra cena? /podstawowe Brunello/
                        pzdrw
                        tytus
                        • Gość: Banfi? Re: Castello Banfi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.05, 19:57
                          www.vinondolo.de/s03.php?sid=99c3b5765bd7953d43586754a82371b0&shopid=s03&cur=eur&sp=de&ag=1&os=1&br=1&pp=
                          aa&bnr=8025
                          • Gość: Banfi? Re: Castello Banfi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.05, 19:59
                            tinyurl.com/bc2e2
                            29,50 € z podatkiem.
                            • tytus5 Re: Castello Banfi 10.11.05, 23:55
                              Chodziło mi raczej o ceny w Polsce. Po jedną butelkę nie będę jachać a pewnie
                              zauważyłeś/zauważyłaś ,że "Einen Versand in das Ausland biete ich derzeit nich
                              an"
                              pzdrw
                              tytus
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka