Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

A JA SOBIE WLASNIE POPIJAC NIEDROGIE CHIANTI

10.01.06, 22:48
    Pije wlasnie niedrogie Chianti (nie jest takie zle, bo mialo banderole
    deniminazione di origine controlata e garantita, pisze z pamieci przepraszam
    za ewentualne bledy). Kupilam w Stanch za ok. $7 za butelke. Chyba nie jestem
    koneserem, bo pilam kiedys o wiele drozsze i mniej mi smakowalo. Nie mam
    funduszow zeby pic drogie wina, jak np. pewne Bordeaux. Czy warto kupic
    drogie Bordeauc. Uwielbiam Chianti kazdego producenta, bo jest wytrawne, a
    jednoczesnie lekkie. Co Wy na to? Moze zapisze sie do klubu gdzie za
    niewielka oplata mozna probowac wina, na ktore normalnie nas nie stac. Sa
    takie kluby w Polsce? Jesli nie to trzeba koniecznie zalozyc.
    Obserwuj wątek
      • w2006 Re: A JA SOBIE WLASNIE POPIJAC NIEDROGIE CHIANTI 10.01.06, 22:48
        Przepraszam, mialo byc popijam. Dysleksja.
        • gagapisa Re: A JA SOBIE WLASNIE POPIJAC NIEDROGIE CHIANTI 10.01.06, 23:20
          Popijaj! i nich twoja watroba lekka bedzie!
          Osobiscie nie znosze chianti, ale to prywata i mozna szumiec na ten temat, ile
          wlezie.

Gaga

P.S. Szczep mi nie odpowiada, chyba jestem chora, wole nero d'avola....;)
          • w2006 Re: A JA SOBIE WLASNIE POPIJAC NIEDROGIE CHIANTI 10.01.06, 23:33
            A dlaczego nie lubisz i jakie wino lubisz i moglabys polecic?
            Mysle, ze duzo zalezy od tego czy popija sie jedzenie winemm, czy pije samo. Ja
            probuje wina, ktore mi nie smakuje pare razy, bo do wielu smakow dojrzewam z
            czasem. Smak tez sie zmienia i kazda butelka jest inna.
            • gagapisa Re: A JA SOBIE WLASNIE POPIJAC NIEDROGIE CHIANTI 11.01.06, 00:33
              Z bialych preferuje vermentino (wloskie z sardynii), toskanskie i z Ligurii
              jest dla mnie zbyt mineralne, lubie zapachy owocowe. ogolnie vermentino w smaku
              jest slone:) i migdalowe.
              A czerwone wina odkrywam niezmierzenie... :)
      • natka110 Re: A JA SOBIE WLASNIE POPIJAC NIEDROGIE CHIANTI 11.01.06, 08:44
        Czesc! a nie ma w Polsce tzw enoteca? to ja bym zalozyla chetnie, bo wlasnie mi
        sie zycie we Wloszech przestaje podobac, a poniewaz moj nie-maz ma swoj bar
        winny/kawowy ( zalezy od pary dnia), wiec chcialabym jakos wykorzystac jego
        doswiadczenie i przeflancowac go do Polski ( na razie sie wzbrania rekami i
        nogami).Dajcie znac na priv jesli ktos ma ochote albo pomysl na cos takeigo.
        • w2006 Re: A JA SOBIE WLASNIE POPIJAC NIEDROGIE CHIANTI 11.01.06, 22:53
          Mysle, ze mozna by w roznych miastach zalozyc kluby ludzi chcacych probowac
          rozne wina. Skladali by sie na nie i w ten sposob mogli by sprobowac win, na
          ktore normalnie nie bylo by ich stac. Co Wy na to?
          • chp1955 Re: A JA SOBIE WLASNIE POPIJAC NIEDROGIE CHIANTI 11.01.06, 23:45
            Dobry pomysł. Uwielbiam dobre wina do dobrego obiadu, szczególnie Amarone,
            Barolo,Brunello, Chianti Classico. Przyłączam się do pomysłu o klubie. Ma ktoś
            pomysł jak to zrealizować?
            • saltimbocca Re: A JA SOBIE WLASNIE POPIJAC NIEDROGIE CHIANTI 12.01.06, 12:36
              myślałem o założeniu takiego nieformalnego klubu w Opolu. Chętnych proszę o
              kontakt na adres gazety. Pozdrawiam
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka