Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Cru Bourgeois

IP: 62.29.140.* 26.02.07, 09:36
    witam serdecznie
    mam pytanie zgodnie z sugestia kologów z forum w weekend odwiedziłem
    warszawskie carrefour’y i znalazłem kilka Cru Bourgeois które zaczynaja się
    już od 28zł z 2003 do 60zł z 1995 . wiec mam pytanie czy te wina z lat 95/96
    mogą jeszcze poleżeć czy ich dojrzewanie dobieglo konca i nadaja się tak
    naprawde już do spozycia. nie pamiętam nazwy wina z 2003 ale czy kazde Cru
    Bourgeois nadaje się do leżakowania zalezy mi żeby wino poleżało około
    10lat . pozdrawiam
    Wojtek gnas
    Obserwuj wątek
      • marek_101 Re: Cru Bourgeois 26.02.07, 09:48
        Nie ruzumiem dlaczego ci zależy na tym żeby czekać na wypicie wina 10 lat jak
        możesz mieć mieć wino które już teraz nadaje sie do picia.
        Wina z lat 1995 lub 1996 z CArrefour nadają siedo picia już teraz, dodatkowe 10
        lat w niczym im nie pomoże a może nawet spowodować że zaczną gasnąć. Piłem
        chyba ze 3 Cru Bourgeois z lat 1995/96 kupione w tym Carrefour i wszystkie były
        gotowe do picia. Jak chcesz koniecznie czekać 10 lat to kup rocznk 2003,
        chcicaż nie jestem pewien czy te wina z 2003 akurat 10 lat wytrzymają, ale w
        dobrych warunkach kto wie.
      • jasob1 Re: Cru Bourgeois 26.02.07, 14:53
        Ryzyko duze. 25 lat to kupa czasu dla wina, ogolnie lepiej 96 niz 95 i chyba
        jedynie takie jak Phélan Ségur, Haut-Marbuzet, moze Labérgoce. Bo rozumiem ze
        chcialbys miec takie 25cio letnie butelki.
      • Gość: miłośnik Arizony Re: Cru Bourgeois IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.07, 16:37
        Absolutnie nadają się do spożycia. Naprawdę rzadko które wino z supermarketu nadaje się do tak
        długiego przechowywania (może poza jakimiś marsalami, porto czy też tokajami). I wreszcie
        najważniejsze: czy naprawdę masz warunki do dobrego przechowywania: chłodną, ciemną piwniczkę, bez
        wahań temperatury etc.?
        • Gość: autor piwnica wina IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.02.07, 17:10
          Gość portalu: miłośnik Arizony napisał(a):

> I wreszcie
          > najważniejsze: czy naprawdę masz warunki do dobrego przechowywania: chłodną,
          ci
          > emną piwniczkę, bez
          > wahań temperatury etc.?

sluze zdjeciami profesjonalnych piwnic projektowanych wg wytycznych europejskich

www.isabelledaniel.com/piwnicefoto.htm
          • Gość: autor Re: piwnica wina IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.02.07, 17:14
            prosze rowniez zobaczyc wytyczne przechowywania win

www.isabelledaniel.com/
          • Gość: zainteresowany Re: piwnica wina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.07, 18:48
            Witam,
            Chciałem zapytać właścicieli tej piwnicy jak się zachowują te gipsowe okładziny
            co udają kamienie w nadmiernie wilgotnym środowisku?
            Pytam poważnie bo widziałem tego kupe w Leroy Merlin i miałbym nawet
            zastosowanie pewne ale boję się ze się rozmakaja albo gniją albo cholera wie co.
            Z góry dzięki za odpowiedz.
            • Gość: miłosnik Arizony Re: piwnica wina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.07, 18:45
              No dobra, przecież nie trzeba mieć od razu ?specjalistycznej piwnicy wina? z gipsowym badziewiem na
              własność, niemniej jeśli ktoś naprawdę chce przechowywać wina przez długie lata, to cokolwiek powinien
              jednak mieć, prawda?
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka