Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Co podać do sushi?

11.06.03, 12:19
    Pomóżcie ,proszę,jakie wino najlepiej pasuje do sushi. Wiem,że klasycznym
    polączeniem jest sake i japońskie piwo,ale co z winami?
    Obserwuj wątek
      • joe_stru Re: Co podać do sushi? 11.06.03, 12:49
        enolog74 napisał:

> Pomóżcie ,proszę,jakie wino najlepiej pasuje do sushi. Wiem,że klasycznym
        > polączeniem jest sake i japońskie piwo,ale co z winami?
        ---->Pewnie zależy też od rodzaju tego sushi , ale jadłem niedawno "sushi-mix"
        ze średniej klasy chilijskim chardonnay i było dobrze. Ale jak dodasz dużo
        wasabi to raczej zabije każde wino. Aha , nie wiem czy połączenie sushi-
        chardonnay jest dozwolone przez podręczniki , mówię z własnego doświadczenia.
        Być może podać taki mix na stół to jakiś ostateczny faux pas:))pzdr.
        • hania_76 Re: Co podać do sushi? 11.06.03, 13:06
          To prawda, jeśli ktoś lubi dużo wasabi, marynowanego imbiru i sosu sojowego, to
          nawet nie poczuje smaku wina.
          • giorgio_primo Re: Co podać do sushi? 11.06.03, 13:14
            hania_76 napisała:

> To prawda, jeśli ktoś lubi dużo wasabi, marynowanego imbiru i sosu sojowego,
            to
            >
            > nawet nie poczuje smaku wina.

Poczuje, poczuje! ;-))) Jesli wybierze sobie tylko dostatecznie aromatycznego
            i "ostrego" Gewurtztraminera! Tyle tylko, czy to by nie bylo zbyt wiele wrazen
            smakowych ;-)

• hania_76 Re: Co podać do sushi? 11.06.03, 13:18
              giorgio_primo napisał:

>
              > Poczuje, poczuje! ;-))) Jesli wybierze sobie tylko dostatecznie aromatycznego
              > i "ostrego" Gewurtztraminera! Tyle tylko, czy to by nie bylo zbyt wiele
              wrazen
              > smakowych ;-)
              >
              >
              >
              Yyyy... No właśnie... ;-) Ja tam uważam, że do sushi nie ma jak cieniutkie
              zimne piwo albo zielona herbata. Sake - błeeeee....
              • giorgio_primo Re: Co podać do sushi? 11.06.03, 13:24
                Proponuje jednak mniej wasabi i zimne, kwasowe, lekkie Viognier na przyklad.

PRECZ Z PIWEM!
                • hania_76 Re: Co podać do sushi? 11.06.03, 13:35
                  No ale marynowany imbir i tak dostarcza wystarczająco wiele atrakcji ;-)

Niech żyje lekkie zimne piwko do sushi!
      • giorgio_primo Re: Co podać do sushi? 11.06.03, 12:58
        Mimo wszystko to jest najczesciej surowa ryba (owoce morza) i rozne roslinne
        produkty, wiec rozsadek podpowiada, ze chyba ten sam klucz doboru jak przy
        innych "morskich produktach" podawanych bez maslanych czy smietanowych sosow:
        biale, wysokokwasowe, raczej lekkie.

PS. Moze podpowie nasz nowy czytelnik z Krakowa?
        • Gość: star Re: Co podać do sushi? IP: czech:* / 192.168.5.* 11.06.03, 13:25
          Czasem sushi nie rozni sie wiele od przyprawionego ryzu
          ( tzn. ilosc ryby jest zaniedbywalna ) - wiec Gewurztraminer jak najbardziej.

Ostatnio jadlem ryz z taka przyprawa indyjska made by Mama Kolegi
          ( min. lentille - jak to sie tlumaczy ( docg licze na ciebie ), plus trad.
          przyprawy ) i bardzo mi smakowalo z winem od Cecile, czyli Viranel - 100%
          Grenache Blanc.

Ciekawe czy ogolnie z winami "aromatycznymi" z domieszka Muscat czy Viognier
          ryz w ten sposob przyprawiony lub nietlusta ryba dobrze smakuja.

Pozdrawiam
          star
          • hania_76 Re: Co podać do sushi? 11.06.03, 13:36
            Gość portalu: star napisał(a):

>
            > Ostatnio jadlem ryz z taka przyprawa indyjska made by Mama Kolegi
            > ( min. lentille - jak to sie tlumaczy ( docg licze na ciebie ), plus trad.
            > przyprawy ) i bardzo mi smakowalo z winem od Cecile, czyli Viranel - 100%
            > Grenache Blanc.
            >

Lentille to chyba soczewica? Nie mylić z czeskimi lentilkami ;-)
      • Gość: niewinna Re: Co podać do sushi? IP: *.pool21757.interbusiness.it 11.06.03, 15:54
        Prosecco!
        Co Wy na to?
        • Gość: panowca Re: Co podać do sushi? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.06.03, 17:38
          fizzante czy spumante?
        • Gość: panowca Re: Co podać do sushi? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.06.03, 17:39
          frizzante czy spumante? miało być
          • Gość: niewinna Re: Co podać do sushi? IP: *.pool21757.interbusiness.it 13.06.03, 10:14
            Tylko spumante,najlepiej lekko kwaskowe,delikatne.Bombelki i "kwas" poradza
            sobie ze slonym sosem sojowym,imbirem,wasabi i tlusta ryba(jak
            np.losos).Delikatne prosecco spumante nie zdominuje delikatnego smaku
            sushi,wrecz zaprosi na nastepny "kawalek".Piwo i herbata -nigdy.Wole wode!
            • Gość: AST Re: Co podać do sushi? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 13.06.03, 11:15
              W barze sushi w naszym miescie mamy nastepujace trunki do wyboru:

- wode Perrier
              - wino Bordeaux podlejszego gatunku
              - japonskie piwo

Ja zamawiam zawsze wode.
              Poniewaz nie potrafie sama robic sushi, poniewaz sushi ze sklepow jest
              niesmaczne i poniewaz nawet przywiezienie sushi z baru do domu powoduje, ze
              sushi traci swiezosc, nigdy nie mam problemu jakie wino podac do sushi.
              Gdybym miala jednak wybierac wino do sushi, z pewnoscia zdecydowalabym sie na
              biale wino bardzo proste i lekkie - np. soave lub orvieto.
      • miszka44 Re: Co podać do sushi? 13.06.03, 12:04
        Po doświadczeniach z winami p.Myśliwca proponowałbym właśnie coś od niego.
        Robimy drugą Japonię czy nie :-)?
        M44
        • Gość: annka Re: Co podać do sushi? IP: *.dial.pl 13.06.03, 13:45
          Ja zawsze piję do sushi szampana, to taka moja malutka ekstrawagancja, niesety
          pokażcie mi w Polsce knajpkę japońską gdzie podają też dobrego szampana, bo
          według mnie to pod tym względem pustynia.
          • hania_76 Re: Co podać do sushi? 13.06.03, 13:48
            No tak, to chyba nic tylko emigrować albo pytać, czy można przychodzić z
            napojem własnym.
          • ducale Re: Co podać do sushi? 13.06.03, 13:56
            Gość portalu: annka napisał(a):

> Ja zawsze piję do sushi szampana, to taka moja malutka ekstrawagancja,
            niesety
            > pokażcie mi w Polsce knajpkę japońską gdzie podają też dobrego szampana, bo
            > według mnie to pod tym względem pustynia.

Uwielbiam te posty dziewczyn z Beverly Hills
            pozdr
            • hania_76 Ducale, zajrzyj do poczty n/t :-) 13.06.03, 14:17
            • sstar Re: do Ducale 16.06.03, 22:22
              Rozumiem ( choc z trudem ), ze dziewczyny - ale zeby od razu ich posty ?;-)
          • Gość: AST Re: Co podać do sushi? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 13.06.03, 15:07
            Gość portalu: annka napisał(a):

> Ja zawsze piję do sushi szampana, to taka moja malutka ekstrawagancja,
            niesety
            > pokażcie mi w Polsce knajpkę japońską gdzie podają też dobrego szampana, bo
            > według mnie to pod tym względem pustynia.

Annko droga, powiedz mi gdzie w szerokim swiecie podaja w japonskich knajpkach
            do sushi dobrego szapmana, zajrze do takiej knajpki, chocbym sie zrujnowac
            miala.
      • Gość: wojtek Re: Co podać do sushi? IP: *.nyc.rr.com 17.06.03, 05:25
        enolog74 napisał:

> Pomóżcie ,proszę,jakie wino najlepiej pasuje do sushi. Wiem,że klasycznym
        > polączeniem jest sake i japońskie piwo,ale co z winami?

to japońskie piwo to chyba tylko dla turystów ;-)
        przyznaje, sam kilkakrotnie wybrałem właśnie piwo. równie dobrze mogłoby być
        każde piwo, byle ice albo light coś tam. wolę sake - proste, wytrawne i
        schłodzone (mam kłopot z podgrzewanym).
        proszę wybaczyć, nie chciałbym nikogo urazić, sam bardzo lubię wino, ale nie
        staram się za wszelka cenę i zawsze łączyć z winem tego, co jem…
        ale próbuję :-) dziś była porażka – serowe ravioli i Aglianico (Il Viola –
        Tenuta le Querce, Aglianico del Vulture 2000) - dobre wino i dobre pierożki –
        tak długo jak spożywane osobno :-) zwłaszcza wino, z długim wiśniowo -
        korzennym posmakiem (podobno waniliowym też, tak przed chwilą przeczytałem).
        bardzo ładnie się rozwija.
        w.
        ps. proszę wybaczyć te uśmieszki, ale wino staje się lepsze z każdą chwilą
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka