enolog74 11.06.03, 12:19 Pomóżcie ,proszę,jakie wino najlepiej pasuje do sushi. Wiem,że klasycznym polączeniem jest sake i japońskie piwo,ale co z winami? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
joe_stru Re: Co podać do sushi? 11.06.03, 12:49 enolog74 napisał: > Pomóżcie ,proszę,jakie wino najlepiej pasuje do sushi. Wiem,że klasycznym > polączeniem jest sake i japońskie piwo,ale co z winami? ---->Pewnie zależy też od rodzaju tego sushi , ale jadłem niedawno "sushi-mix" ze średniej klasy chilijskim chardonnay i było dobrze. Ale jak dodasz dużo wasabi to raczej zabije każde wino. Aha , nie wiem czy połączenie sushi- chardonnay jest dozwolone przez podręczniki , mówię z własnego doświadczenia. Być może podać taki mix na stół to jakiś ostateczny faux pas:))pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
hania_76 Re: Co podać do sushi? 11.06.03, 13:06 To prawda, jeśli ktoś lubi dużo wasabi, marynowanego imbiru i sosu sojowego, to nawet nie poczuje smaku wina. Odpowiedz Link Zgłoś
giorgio_primo Re: Co podać do sushi? 11.06.03, 13:14 hania_76 napisała: > To prawda, jeśli ktoś lubi dużo wasabi, marynowanego imbiru i sosu sojowego, to > > nawet nie poczuje smaku wina. Poczuje, poczuje! ;-))) Jesli wybierze sobie tylko dostatecznie aromatycznego i "ostrego" Gewurtztraminera! Tyle tylko, czy to by nie bylo zbyt wiele wrazen smakowych ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
hania_76 Re: Co podać do sushi? 11.06.03, 13:18 giorgio_primo napisał: > > Poczuje, poczuje! ;-))) Jesli wybierze sobie tylko dostatecznie aromatycznego > i "ostrego" Gewurtztraminera! Tyle tylko, czy to by nie bylo zbyt wiele wrazen > smakowych ;-) > > > Yyyy... No właśnie... ;-) Ja tam uważam, że do sushi nie ma jak cieniutkie zimne piwo albo zielona herbata. Sake - błeeeee.... Odpowiedz Link Zgłoś
giorgio_primo Re: Co podać do sushi? 11.06.03, 13:24 Proponuje jednak mniej wasabi i zimne, kwasowe, lekkie Viognier na przyklad. PRECZ Z PIWEM! Odpowiedz Link Zgłoś
hania_76 Re: Co podać do sushi? 11.06.03, 13:35 No ale marynowany imbir i tak dostarcza wystarczająco wiele atrakcji ;-) Niech żyje lekkie zimne piwko do sushi! Odpowiedz Link Zgłoś
giorgio_primo Re: Co podać do sushi? 11.06.03, 12:58 Mimo wszystko to jest najczesciej surowa ryba (owoce morza) i rozne roslinne produkty, wiec rozsadek podpowiada, ze chyba ten sam klucz doboru jak przy innych "morskich produktach" podawanych bez maslanych czy smietanowych sosow: biale, wysokokwasowe, raczej lekkie. PS. Moze podpowie nasz nowy czytelnik z Krakowa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: star Re: Co podać do sushi? IP: czech:* / 192.168.5.* 11.06.03, 13:25 Czasem sushi nie rozni sie wiele od przyprawionego ryzu ( tzn. ilosc ryby jest zaniedbywalna ) - wiec Gewurztraminer jak najbardziej. Ostatnio jadlem ryz z taka przyprawa indyjska made by Mama Kolegi ( min. lentille - jak to sie tlumaczy ( docg licze na ciebie ), plus trad. przyprawy ) i bardzo mi smakowalo z winem od Cecile, czyli Viranel - 100% Grenache Blanc. Ciekawe czy ogolnie z winami "aromatycznymi" z domieszka Muscat czy Viognier ryz w ten sposob przyprawiony lub nietlusta ryba dobrze smakuja. Pozdrawiam star Odpowiedz Link Zgłoś
hania_76 Re: Co podać do sushi? 11.06.03, 13:36 Gość portalu: star napisał(a): > > Ostatnio jadlem ryz z taka przyprawa indyjska made by Mama Kolegi > ( min. lentille - jak to sie tlumaczy ( docg licze na ciebie ), plus trad. > przyprawy ) i bardzo mi smakowalo z winem od Cecile, czyli Viranel - 100% > Grenache Blanc. > Lentille to chyba soczewica? Nie mylić z czeskimi lentilkami ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niewinna Re: Co podać do sushi? IP: *.pool21757.interbusiness.it 11.06.03, 15:54 Prosecco! Co Wy na to? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: panowca Re: Co podać do sushi? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.06.03, 17:38 fizzante czy spumante? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: panowca Re: Co podać do sushi? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.06.03, 17:39 frizzante czy spumante? miało być Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niewinna Re: Co podać do sushi? IP: *.pool21757.interbusiness.it 13.06.03, 10:14 Tylko spumante,najlepiej lekko kwaskowe,delikatne.Bombelki i "kwas" poradza sobie ze slonym sosem sojowym,imbirem,wasabi i tlusta ryba(jak np.losos).Delikatne prosecco spumante nie zdominuje delikatnego smaku sushi,wrecz zaprosi na nastepny "kawalek".Piwo i herbata -nigdy.Wole wode! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AST Re: Co podać do sushi? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 13.06.03, 11:15 W barze sushi w naszym miescie mamy nastepujace trunki do wyboru: - wode Perrier - wino Bordeaux podlejszego gatunku - japonskie piwo Ja zamawiam zawsze wode. Poniewaz nie potrafie sama robic sushi, poniewaz sushi ze sklepow jest niesmaczne i poniewaz nawet przywiezienie sushi z baru do domu powoduje, ze sushi traci swiezosc, nigdy nie mam problemu jakie wino podac do sushi. Gdybym miala jednak wybierac wino do sushi, z pewnoscia zdecydowalabym sie na biale wino bardzo proste i lekkie - np. soave lub orvieto. Odpowiedz Link Zgłoś
miszka44 Re: Co podać do sushi? 13.06.03, 12:04 Po doświadczeniach z winami p.Myśliwca proponowałbym właśnie coś od niego. Robimy drugą Japonię czy nie :-)? M44 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: annka Re: Co podać do sushi? IP: *.dial.pl 13.06.03, 13:45 Ja zawsze piję do sushi szampana, to taka moja malutka ekstrawagancja, niesety pokażcie mi w Polsce knajpkę japońską gdzie podają też dobrego szampana, bo według mnie to pod tym względem pustynia. Odpowiedz Link Zgłoś
hania_76 Re: Co podać do sushi? 13.06.03, 13:48 No tak, to chyba nic tylko emigrować albo pytać, czy można przychodzić z napojem własnym. Odpowiedz Link Zgłoś
ducale Re: Co podać do sushi? 13.06.03, 13:56 Gość portalu: annka napisał(a): > Ja zawsze piję do sushi szampana, to taka moja malutka ekstrawagancja, niesety > pokażcie mi w Polsce knajpkę japońską gdzie podają też dobrego szampana, bo > według mnie to pod tym względem pustynia. Uwielbiam te posty dziewczyn z Beverly Hills pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
sstar Re: do Ducale 16.06.03, 22:22 Rozumiem ( choc z trudem ), ze dziewczyny - ale zeby od razu ich posty ?;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AST Re: Co podać do sushi? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 13.06.03, 15:07 Gość portalu: annka napisał(a): > Ja zawsze piję do sushi szampana, to taka moja malutka ekstrawagancja, niesety > pokażcie mi w Polsce knajpkę japońską gdzie podają też dobrego szampana, bo > według mnie to pod tym względem pustynia. Annko droga, powiedz mi gdzie w szerokim swiecie podaja w japonskich knajpkach do sushi dobrego szapmana, zajrze do takiej knajpki, chocbym sie zrujnowac miala. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Re: Co podać do sushi? IP: *.nyc.rr.com 17.06.03, 05:25 enolog74 napisał: > Pomóżcie ,proszę,jakie wino najlepiej pasuje do sushi. Wiem,że klasycznym > polączeniem jest sake i japońskie piwo,ale co z winami? to japońskie piwo to chyba tylko dla turystów ;-) przyznaje, sam kilkakrotnie wybrałem właśnie piwo. równie dobrze mogłoby być każde piwo, byle ice albo light coś tam. wolę sake - proste, wytrawne i schłodzone (mam kłopot z podgrzewanym). proszę wybaczyć, nie chciałbym nikogo urazić, sam bardzo lubię wino, ale nie staram się za wszelka cenę i zawsze łączyć z winem tego, co jem… ale próbuję :-) dziś była porażka – serowe ravioli i Aglianico (Il Viola – Tenuta le Querce, Aglianico del Vulture 2000) - dobre wino i dobre pierożki – tak długo jak spożywane osobno :-) zwłaszcza wino, z długim wiśniowo - korzennym posmakiem (podobno waniliowym też, tak przed chwilą przeczytałem). bardzo ładnie się rozwija. w. ps. proszę wybaczyć te uśmieszki, ale wino staje się lepsze z każdą chwilą Odpowiedz Link Zgłoś