Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Magazyn Wino IV

01.08.03, 15:32
    I tak niepostrzeżenie nadszedł sierpień, a tymczasem redakcja Magazynu Wino
    wyleguje się na Lounge Party popijając półsłodki tokaj furmint, który
    charakteryzuje się przyjemnym wyważeniem, i zajada (zapewne) serniki i słone
    ciasteczka, a nowego numeru Magazynu ani widu, ani słychu, ani pisu (to taki
    neologizm biorący się stąd, że kiedyś tpb NAPISAŁ na forum, kiedy będzie nowy
    magazyn, a tym razem nic). No i co, Panowie? Kiedy kolejna dawka kory
    wierzbowej i świetnego ciała Lodovicy???
    pozdrawiam
    Obserwuj wątek
      • miszka44 Re: Magazyn Wino IV 01.08.03, 15:50
        Nie słone, tylko MAŁE. MA-ŁE-CIA-STECZ-KA :-)
        • hania_76 Re: Magazyn Wino IV 01.08.03, 15:54
          Miszko, nie wiesz, że półsłodki Tokaj Furmint pije się do słonych ciast i
          sernika? Jeszcze nie wiesz? Wszystko na laundż party u Lodoviki.
          • docg Re: Magazyn Wino IV 01.08.03, 15:59
            właśnie, nie jesteś na bieżąco. poczytaj to:
            Wino powstałe z winogron popularnego węgierskiego gatunku Furmint. Dojrzewa w
            drewnianych baryłkach przez dwa lata a następnie rozlewane jest do butelek.
            Półsłodkie wino, które charakteryzuje się przyjemnym wyważeniem. Swój delikatny
            smak zawdzięcza procesowi podwójnej fermentacji. Polecane jest do serników lub
            słonych ciast.
            Podawać schłodzone do 10-12 C.
            :-))))
            pozdrawiam
            p.s. Lodovica (zapomniałem nazwiska) to producentka chianti, a jej wyroby mają
            ponoć świetne ciało, co stwierdził osobiście wb. Nie wiem, czy stwierdził też,
            jakie ciało ma sama Lodovica, ale zapewne pozostanie to jego tajemnicą :-))
            deo
      • Gość: Magazyn Wino Re: Magazyn Wino IV IP: 217.153.35.* 20.08.03, 09:15
        Drodzy ironiczni czytelnicy, rozumiem, ze lektura czwaretgo numeru tak Was
        wciągneła, że porzuciliście ten wątek. Przepraszam za brak anonsu, ale
        strudzony ciężką pracą przy "czwórce" pojechałem na urlop. Liczę, że MW4 dotarł
        już do wszystkich subskrybentów (został wysłany ponad dwa tygodnie temu), a i w
        wolnej (hm, hm) sprzedaży też już jest. Milej lektury i prosimy o recenzje.
        TPB
        • miszka44 Re: Magazyn Wino IV 20.08.03, 10:57
          Jem przecież!... ciasteczka :-) A jak się kruszą, to lecą między klawisze i
          pisać nie idzie. Ale inni na pewno juz śledzą wpadki :-)))
        • panowca Re: Magazyn Wino IV 25.08.03, 10:47
          cóż ja do dziś nie dostałem :((((((((
          • Gość: Magazyn Wino Re: Magazyn Wino IV IP: 217.153.35.* 26.08.03, 11:07
            ???????????????????????
            Według informacji, które dostałem z drukarni, MW4 wyszedł do Was w pierwszych
            dniach sierpnia. Może masz listonosza enoamatora....?
            • Gość: TPB Re: Magazyn Wino IV IP: 217.153.35.* 26.08.03, 11:12
              A inni też nie dostali?
            • Gość: pnwc Re: Magazyn Wino IV IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.09.03, 11:48
              Gość portalu: Magazyn Wino napisał(a):

> ???????????????????????
              > Według informacji, które dostałem z drukarni, MW4 wyszedł do Was w pierwszych
              > dniach sierpnia. Może masz listonosza enoamatora....?

chyba żółwika - z tego co wiem (TELEFON Z DOMU) dostałem dziś tj 13.09.2003 i
              jestem wściekły bo z tego co mi relacjonowano jest tam dużo Niemiec a w
              Niemczech spędziłem większośc urlopu (miała to być baza wypadowa do Francji)
              zwłaszca szalejąc z Bończykiem pod pachą po PAlatynacie, Badenii i
              Wirtembergii. Trzydziestobutelkowym owocem wyprawy pochwale się jeszcze nie raz
              (jak do tego czasu nie wyląduje pod mostem) musze tylko uporzadkowac notatki
              (btw włascicielce enoteki flowers dzięki za notes degustacyjny - w szaleństwie
              restauracyjno weinstbowego próbowania przydał się niesłychanie, ze nie wspomne
              o degustowanych na miescu wynalazkach, którymi szkoda było zaśmiecać sobie
              bagażnik)
          • panowca Re: Magazyn Wino IV 26.08.03, 13:54
            w lipcu odnawiałem prenumerate i może stąd to opóźnienie ale przelew poszedł na
            przełomie lipca i sierpnia i chyba już powinno być
        • Gość: monty Re: Magazyn Wino IV IP: *.ipartners.pl 29.08.03, 11:46
          Gość portalu: Magazyn Wino napisał(a):
          > Milej lektury i prosimy o recenzje.

89 punktów dla Chateau Moulin de Blanchon 2000 (sic!). Raczej 79 byłoby na
          miejscu. Ulatnia się po 20 milisekundach :-)
      • winoman Re: Magazyn Wino IV 28.08.03, 20:11
        Dostałem, czytam, podoba mi się, ale mam kilka uwag:
        - na stronie 33 jest mowa o "huraganie El Nino". O ile
        wiem, El Nino to w zasadzie ciepły prąd morski na
        Pacyfiku (oraz zjawiska mu towarzyszące, które jednak
        rzadko przybierają postać huraganu).
        - blond "medoc" na stronie 42 rzeczywiście jest elegancka
        i świetnie zbalansowana (choć to ostatnie trzeba
        zgadywać, zdjęcie nie pokazuje wszystkiego), natomiast
        mam pewne wątpliwości co do rocznika, naprawdę 2000?
        :-))).
        - niezrozumiała jest dla mnie cena (200 zł) Vinhas Velhas
        1998 Luisa Pato (str 94). W Toruniu wino to kosztuje
        niespełna 120 zł.

Pozdrawiam!
        • Gość: docg Re: Magazyn Wino IV IP: 212.160.147.* 01.09.03, 08:47
          po ponownym przejrzeniu "Magazynu" zauważyłem, że z notek degustacyjnych
          zniknęły porównania do elementów roślinnych (kora wierzbowa), pojawiły się za
          to niepokojące elementy zwierzęce, a w szczególności "Sierść dzika" (sic!).
          Litości! Obwąchiwanie kory różnych drzew to co innego, ale jak pójdę do ZOO i
          zacznę się włamywać do klatek ze zwierzętami w celu powąchania ich sierści, to
          w najlepszym wypadku (o ile przeżyję) wyląduję w wariatkowie. Drodzy Panowie,
          jeśli już muszą być zwierzeta, to może chociaż domowe?
          pozdrawiam
      • Gość: star Re: Magazyn Wino IV IP: czech:* / 192.168.5.* 15.09.03, 12:50
        Degustacja win do 30zl moglaby sie odbywac w kieliszkach, ktorych cena nie
        przekracza wartosci tegoz wina. To tak tylko bo aukrat mi sie przypomnialo
        jak mi sie kiedys stlukl (na szczescie Vinum) Riedel przy myciu po konsumpcji
        ukrainskiego CS z kategorii ponizej 30zl.

Nawiasem mowiac, czy wiecie jak sie nazywa huta szkla produkujaca kieliszki
        pod Krakowem w ksztalcie podobnym do powiedzmy Ikei/Riedel Vinum Bordeaux, a
        moze sa one dostepne gdzies w sklepie - cena ok. 6zl za sztuke?

Pozdrawiam
        star
        • amsti Prądniczanka? 17.09.03, 12:38
          Gość portalu: star napisał(a):
          >
          > Nawiasem mowiac, czy wiecie jak sie nazywa huta szkla produkujaca kieliszki
          > pod Krakowem w ksztalcie podobnym do powiedzmy Ikei/Riedel Vinum Bordeaux, a
          > moze sa one dostepne gdzies w sklepie - cena ok. 6zl za sztuke?
          >
          > Pozdrawiam
          > star

Tylko to mi się nasuwa. Ale jest chyba już (z)likwidowana
          • Gość: star Re: szklo IP: czech:* / 192.168.5.* 17.09.03, 14:21
            Juz wiem: nazywa sie witek's i ma nawet strone internetowa:
            www.witeks.com.pl
            Niestety podobno kieliszki sa roznej grubosci - ale za 6zl/sztuke jak sie
            trafi na ten cienszy to swietna cena i jakosc ( moze trzeba kupic i wybrac
            sobie ).

Pozdrawiam
            star
            • Gość: VooVoo Re: szklo IP: *.fr.cw.net 17.09.03, 15:02
              O które kieliszki chodzi: Gala? Linea? O ile wiem, to największe z ich
              kieliszków do czerwonego, które oferuje ta hurtownia, to 450ml, choc moze to
              sie zmienilo. Z tych większych (350-450ml) w ofercie maja "Bohemie" i "Krosno".
      • Gość: star Re: Magazyn Wino IV IP: czech:* / 192.168.5.* 17.09.03, 14:49
        cd w bardziej odpowiednim watku:
        www1.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=18&w=2654960&a=8026382
        coby Gaga nie krzyczala ze anarchie wprowadzam ;-)

Pozdrawiam
        star
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka