Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Wino do świątecznego menu

IP: *.ols.vectranet.pl 09.12.08, 21:15
    Witam smakoszy. Bardzom ciekaw jakie wina można zestawić z tradycjami
    świątecznej kuchni - śledzik,karpik,po grecku,pierogi,kapusty itd. Właściwe
    święta będą łatwiejsze jednak firmowe wigilie też mają swoje prawa :) Będę
    wdzięczny za rady
    Obserwuj wątek
      • Gość: peyotl Re: Wino do świątecznego menu IP: *.adsl.inetia.pl 09.12.08, 22:29
        Warto zajrzeć na www.sstarwines.pl i kliknąć "Wina na Gwiazdkę".
        A w ostatnim "Magazynie wino" jest tekst o zestawianiu wina z pierogami.
        • sstar link 10.12.08, 14:19
          do winna gwiazdke

pzdr, sstar
          • mwi_net Re: link 10.12.08, 22:20
            Według mnie z tradycji wynika że to powinno być izraelskie wino. CO natomiast
            zrobić z kimś takim jak ja, który namiętnie lubi CZERWONE wino?
            • docg Re: link 11.12.08, 08:23
              Skoro musisz czerwone, to się z nim męcz, tylko nie katuj innych :-)
              Jeśli to Ty jesteś organizatorem wigilijnej kolacji, to wyjście masz
              bardzo proste i sprawdzone: pytasz, kto pije białe a kto czerwone i
              nalewasz według zapotrzebowania. Wiem, że może to byc uznane za
              kolejną winną profanację, ale taka jest pragmatyka podawania wina w
              podobnych sytuacjach.
              • mwi_net Re: link 11.12.08, 10:27
                docg napisał:
                > Skoro musisz czerwone, to się z nim męcz, tylko nie katuj innych :-)

Miałem jednak nadzieję na bardziej konkretną propozycję:)
                Zwłaszcza po tym, jak dostałem białe słodkie wino do pasztetu z gęsich wątróbek
                (podawanego na przystawkę PRZED daniem głównym) i wszystko REWELACYJNIE pasowało
                (inna sprawa, że pasztet był z rodzynkami, orzechami i miodem, ale o szczegóły
                bym się nie czepiał:)
      • docg Re: Wino do świątecznego menu 10.12.08, 08:12
        jeśli ma być jedno wino do wszystkich potraw, to białe. Mogłoby być też różowe, jeśli ktoś lubi. Podczas wigilii ważniejsze są potrawy, nikt chyba nie będzie tej szczególnej kolacji traktował jako spotkania degustacyjnego. Z tego względu wino powinno być tłem dla tradycyjnych dań. Ponieważ przy wigilii spotykają się przeważnie ludzie o różnym stopniu winnej edukacji, wino powinno być takie, żeby zadowolić i tego, co się zna, i przysłowiową "ciocię". Ja uważam, że w tej sytuacji najlepiej podać wino z jakąś ideą, np. izraelskie lub libańskie (wiadomo dlaczego), polskie, jeśli ktoś może (wiadomo dlaczego), amerykańskie (jeśli ciocia właśnie wróciła z Ameryki), wino od zaprzyjaźnionego winiarza (jeśli go mamy) albo coś, co przywieźliśmy z wakacji itp. Chodzi o to, żeby wino jakoś ładnie zaanonsować, bo później i tak nikt nie będzie na jego temat dyskutował. Wiem, że to postawa niegodna winnego hobbysty, ale ja mam to już przećwiczone i wiem, jak jest :-)
        Z firmową "wigilią" sprawa jest prostsza: należy podać takie wino, jakie smakuje kobiecie szefa. 99% że będzie to white zinfandel, pyszne winko :-)
        • Gość: peyotl Re: Wino do świątecznego menu IP: *.adsl.inetia.pl 11.12.08, 00:52
          > najlepiej podać wino z jakąś ideą, np. izraelskie lub libańskie (wiadomo dlaczego)

Hmm, u moich cioć izraelskie nie przejdzie, natomiast zachwyt wywołałoby
          monsignore...
          • docg Re: Wino do świątecznego menu 11.12.08, 08:28
            ha, na to nie wpadłem. Monsignore to oczywisty wybór (pozdrowienia
            dla cioć), dla miłośników polskiego filmu może być P'Azurro, a dla
            Zdobywców Berlina - Grigorij :-)
      • Gość: anty-rabi Re: link IP: *.gprs.plus.pl 11.12.08, 10:19
        tak dla uściślenia uwagi Pan Jezus był żydem
        • mwi_net Re: link 11.12.08, 10:29
          nie karm trolla
      • Gość: Janek rabi do kasacji IP: *.adsl.inetia.pl 11.12.08, 11:59
        Uprasza się pana admina o natychmiastowe skasowanie agresywnych i niepotrzebnie
        chamskich postów osobnika "rabi"
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka