Dodaj do ulubionych

zostac w UK czy wrocic do Polski

IP: *.aztw.cable.virginmedia.com 23.02.13, 20:17
Jak myslicie czy w zwiazku z tym, ze takie pytania rodza w mojej glowie jest to sygnal, zeby podjac decyzje w wyjezdzie do Polski? Moja sytuacje jest dosc stabilana, mam prace w duzej korporacji, jestem w Anglii okolo 6 lat, jestem sama wiec czuje sie troszke samotna.
Mam wielu znajomych wiec to rekompensuje mi poczucie osamotnienia. Tutaj wciaz moge sie
rozwijac - choc troche z tym na bakier bo mi sie nie chce, robie kilka rzeczy ale nie jest to nic konkretnego. Najbardziej niepokoi mnie niewiadoma - polski rynek pracy i sytuacja tam.Wydaje mi sie jednak ze mialabym tam szanse. Pytanie czy bylaby sie w stanie sama utrzymac? tutaj niegdy nie mialam takich problemow. Jak jest teraz w Polsce?
Obserwuj wątek
    • londynwarszawaparyz Re: zostac w UK czy wrocic do Polski 26.02.13, 17:51
      Jezeli masz tu stabilna prace to po co chcesz ryzykowac wyjazdem w nieznane? Sytuacja jaka jest na rynku pracy jest b.nieciekawa- poczytaj portale informacyjne a zobaczysz sama.Place sa duzo nizsze w PL i w tym zakresie jest bez zmian.Jezeli jestes osamotniona to moze wyjdz gdzies ze znajomymi do pubu pogadac czy jakkolwiek-wiem ze w PL raczej malo osob stac na taki hmm luksus przy zarobkach rzedu 1600zl. Znam takich co wrocili niedawno do PL i teraz znowu rozwazaja wyjaz ponownie. Stabilizacja finansowa jest bardzo wazna a tego w Polsce raczej nie uswiadczysz.
      • Gość: alex Re: zostac w UK czy wrocic do Polski IP: *.aztw.cable.virginmedia.com 04.03.13, 23:48
        Wlasnie, w tym momencie ryzykowac nie bede bo mam jeszcze cos do nauczenia sie, niemniej jednak ryzykowac Trzeba tylko w odpowiednim czasie. Co do informacji to pewnie cos czytalam ale i tak kazdy indywidualnie powinien do tego podchodzic, nie ma co generalizowac, ze jest zle i nie da sie nic tam robic. Ciezko tylko zaczynac znow od poczatku. Tutejszych barow juz mam dosc, niby fajnie wyjsc ze znajomymi ale ile mozna :) wlasnie znalazlam cos ciekawego do robienia wiec dam rade .. nie bede wracac, przynajmniej nie w najblizszym czasie - wypad do Paryza by sie przydal :) dzieki za odpowiedz do mojego postu ...
        • ratpole Re: zostac w UK czy wrocic do Polski 05.03.13, 19:31
          Gość portalu: alex napisał(a):

> Wlasnie, w tym momencie ryzykowac nie bede bo mam jeszcze cos do nauczenia sie,
          > niemniej jednak ryzykowac Trzeba tylko w odpowiednim czasie. Co do informacji
          > to pewnie cos czytalam ale i tak kazdy indywidualnie powinien do tego podchodzi
          > c, nie ma co generalizowac, ze jest zle i nie da sie nic tam robic. Ciezko tylk
          > o zaczynac znow od poczatku. Tutejszych barow juz mam dosc, niby fajnie wyjsc z
          > e znajomymi ale ile mozna :) wlasnie znalazlam cos ciekawego do robienia wiec d
          > am rade .. nie bede wracac, przynajmniej nie w najblizszym czasie - wypad do Pa
          > ryza by sie przydal :) dzieki za odpowiedz do mojego postu ...

I znowu forum uratowalo zycie bladzacej duszyczce. Swiat jest piekny a obcy ludzie sa kochani hehehe
          • hel_w_mankietach Po co tam wariatko siedzisz! Wracaj natychmiast! 22.07.13, 11:20
        • Gość: mika Re: zostac w UK czy wrocic do Polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.13, 20:11
          Tam będziesz zawsze tylko imigrantem. Co z domem, przecież to wasz teren, ktoś powinien się nim zając urządzić, młodość się skończy, znudzą się knajpy, na co będziesz patrzyć i podziwiać jak pięknie zagospodarowane i zorganizowane??? Mój teren moich przodków, moja historia, co zostawisz swoim następcom, co dla nich zrobisz , dla swojej wspólnoty, czy tylko liczy się wycieczka i własne przyjemności, to nie daje takiej satysfakcji jak budowanie wspólnoty. Starość jest bardzo długa i tylko w swoim domku jest się u siebie. Ale takiego domku nikt za was nie zbuduje.
          • lebonheur Re: zostac w UK czy wrocic do Polski 23.07.13, 07:11
            Podpisuje sie pod Twoja wypowiedzia obydwiema rekami. Oprocz ekonomicznego aspektu, finansowego - jest jeszcze emocjonalny, psychiczny, ktorego nie n alezy lekcewazyc. Mieszkam poza granicami kraju 30 lat, zintegrowalam sie sie w 100%, nie mam problemow jezykowych, pracuje (choc juz nie musialabym) i teraz dylemat : wrocic - zostac. Plusy i minusy jednego i drugiego rozwiazania daja jasna odpowiedz : zostac. Serce jednak mowi, ze trzeba wracac.
        • kosmov Re: zostac w UK czy wrocic do Polski 12.12.13, 13:00
          Odpowiedz sobie na pytanie, gdzie chcesz żyć na starość i resztę lat? Czy w Polsce czy w Anglii? Nie marnuj czasu na kraj, z którym nie wiążesz przyszłości. Im szybciej zdecydujesz tym szybciej się przekonasz i zaklimatyzujesz. Powodzenia.
          • Gość: 59 latek Re: zostac w UK czy wrocic do Polski IP: *.12-4.cable.virginm.net 12.12.13, 18:11
            bardzo rozsądna teza, zrozumiałem to już w 2004
      • Gość: ewa Re: zostac w UK czy wrocic do Polski IP: *.cable.smsnet.pl 06.03.13, 14:58
        Nie wracaj.Mój syn podjął taką próbę i wrócił z powrotem.Całe szczęście,że przyjęli go do tej samej pracy.Z zatrudnieniem w Polsce jest bardzo trudno nie mając wysoko postawionych znajomości.Prominenci też szukają dobrej pracy dla swoich dzieci.Zostają do wyboru pizzerie,markety ,bary ale z tego się nie utrzymasz.Będąc już przyzwyczajona do porządków brytyjskich trudno przyjdzie Ci się przystosować do bałaganu w kraju np. urzędy,służba zdrowia,łapówkarstwo,brud.Nie ma znaczenia jakie masz wykształcenie i tak będzie problem z zatrudnieniem a jeśli już, to i tak trudno się utrzymać z pensji a już na pewno nie ma mowy o założeniu rodziny.Zostań tam gdzie jesteś.Zmień nastawienie .Powiedz sobie tu zostaję ,tu mam żyć,nie jestem tu tymczasowo.Chodź do kina,klubów, używaj sportu.Piszesz,że masz wielu znajomych więc nie jesteś sam(a).Gdziekolwiek będziesz poza miejscem urodzenia, wychowania zawsze będziesz tęsknić ale jest przecież Skype.Nie ryzykuj powrotu bo możesz potem nie dostać dobrej pracy jak zechcesz wrócić na wyspy.Tam też jest kryzys i praca nie czeka na Polaków tak jak to było kilka lat temu. Życzę rozsądku i powodzenia.
        • Gość: Jacobs Re: zostac w UK czy wrocic do Polski IP: *.dynamic.chello.pl 07.05.13, 19:35
          Czepialski "Mój syn podjął taką próbę i wrócił z powrotem." - nie można wrócić z powrotem ;)
        • Gość: goscLA Re: zostac w UK czy wrocic do Polski IP: *.lsanca.fios.verizon.net 22.07.13, 17:27
          "zawsze bedziesz tesknic"trafilem na to zdanie, skad wiadomo z ktos bedzie tesknil? Moja tesknota jest za czescia rodziny , nie za Polska. Polska jest mi obcym krajem po 25 latach
          • Gość: www Re: zostac w UK czy wrocic do Polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.13, 19:00
            Skoro jest Ci obca, to co Cie interesują artykuły o Polsce, Polakach czy mniej lub bardziej polskich sprawach na polskim portalu?
            Nie chciałbym się czepiać, ale nie bardzo rozumiem.
            • Gość: gosc Re: zostac w UK czy wrocic do Polski IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 23.07.13, 04:08
              proste, interesuja mnie sprawy polskie po 31 latach na emigracji. jest to zainteresowanie akademickie. z tesknota nie ma to nic wspolnego
              pozdro
        • abies Re: zostac w UK czy wrocic do Polski 23.07.13, 08:34
          Gość portalu: ewa napisał(a):
          >przystosować do bałaganu w kraju np. urzędy,służba zdrowia,łapówkarstwo,brud

Ze wszystkim się mogę zgodzić, poza brudem. Takiego syfu jak w UK to ze świecą w Europie szukać. Większość firm na wejściu stawia szpitalne dozowniki z płynem do dezynfekcji - "jechałeś metrem, wypal ręce ługiem" ;)
          Znajomy pracował tam jako pielęgniarz - podobno tamtejsze szpitale publiczne są koszmarem w porównaniu z Polską, jeżeli chodzi o brud.
          • Gość: Quantum Re: zostac w UK czy wrocic do Polski IP: *.range31-52.btcentralplus.com 22.08.13, 01:20
            No widzisz, a w Polsce nawet dozowników z płynem dezynfekującym nie ma...
            Brud jest wszędzie, ale na angielskich ulicach jest o niebo czyściej. W Polsce piach po zimie zalega do następnego sezonu:) Ogólnie wszędzie jest pełno piachu, śmieci, toalety aż kipią, w Anglii, to raczej sporadyczne przypadki. No i w WB ulice są regularnie sprzątane raczej wszędzie. W Polsce to też rzadkość.
            Po podróży autobusem w Polsce, również należałoby zanurzyć się w beczce z chlorem:))
            Angielskie są jednak lepiej utrzymane.
            Jeżeli mówimy o szpitalach, to byłam na sali operacyjnej i tu i tu, uwierz mi, w Polsce czułam się jak w dziewiętnastowiecznym psychiatryku, w Anglii jak w prywatnym szpitalu.
            Elewacje budynków też wypadają zdecydowanie korzystniej w Anglii. Owszem są slamsowate dzielnice, ale takiej "różnorodności architektonicznej" jak w Polsce można szukać, chyba tylko za wschodnią granicą:))
      • Gość: f-x Re: zostac w UK czy wrocic do Polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.13, 01:05
        moim zdaniem wyjazd do polski to najsłabsza decyzja
        tutaj lepsze jutro nieststy było wczoraj
        nie sądzę żeby w przeciągu kilku lat poszło do lepszego
        tendencje są raczej niepokojące
        ja w kazdym bądź razie z polski zmykam jaknajdalej

zrobisz jak zechcesz, ale ostrzegam konsekwencje moga byc opłakane
      • toskaniamj Re: zostac w UK czy wrocic do Polski 22.07.13, 16:44
        tak, chłopak ma rację..
        W Polsce nie osiągniesz stabilizacji materialnej, w najlepszym wypadku 1180 zł na rękę, a wtedy zapomnij o wszystkim..
      • Gość: Kim Re: zostac w UK czy wrocic do Polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.13, 11:33
        Jezu, co wy z tym 1600 zl, prosze cie ! Kto w Warszawie tyle zarabia? Sprzedawczyni na spozywczaku? Ludzie w Miedzynarodowych Korporacjach zarabiaja na poziomie, na standardach europejskich moznaby juz powiedzieć. Mówie o specjalistach oczywiście, bo jeśli chcesz prace sekretarki to ona rzeczywiście 2.000 netto zarabia.
    • Gość: Aldona Re: zostac w UK czy wrocic do Polski IP: *.icpnet.pl 11.03.13, 15:20
      Wracając do Polski zrobisz największy błąd w życiu, tu potwornie rośnie bezrobocie, pensje spadają, jeśli nie masz wsparcia w nikim silnym finansowo, to padniesz. Z kim się nie rozmawia co ma lub miał swój interes, to każdy narzeka. Polska jest rozwalana od środka przez rządzących, tak by było jeszcze gorzej. Do tego, nawet, jak masz pracę możesz nie otrzymać wypłaty, co często tu się praktykuje. Zostań tam, gdzie jesteś, bo tutaj do samotności dojdzie jeszcze nędza.
    • Gość: Doświadczona Re: zostac w UK czy wrocic do Polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.13, 17:45
      Jeśli przyzwyczaiłaś się do" 1. dobrej pensji, 2. traktowania Cię w urzędach jak człowieka, 3. do poczucia bezpieczeństwa o dzień jutrzejszy 4. niemarudzenia 5.czy nie lubisz wszechobecnej zawiści, bo zarabiasz lepiej niż inni to NIE WRACAJ. Oczywiście znajdziesz w Polsce dobrze płatną pracę - jest to trudne, ale możliwe. Natomiast nie zmieniła się mentalności ludzi... Jest jeszcze gorzej niż kilka lat temu, bo teraz trudno jest utrzymać dobrą posadę nie mając "odpowiedniego poparcie", albo wymaganych przez szefa zachowań - oportunizm, a raczej konformizm kwitnie....
      • Gość: lostintranslation Re: zostac w UK czy wrocic do Polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.13, 20:56
        Nie wracaj!!!!!!!! Ja mieszkałem w UK 2 lata u wróciłem do kraju bo miałem nadzieję, że uda mi się ułożyć tu sobie życie. To był największy błąd mojego życia, a wrócić do UK już nie jest tak łatwo. Jak już się człowiek przyzwyczai do normalnego życia to ludzie w Polsce Cię wygryzą, zapomniałaś, że to jest inna mentalność, tutaj nie ma tak jak w Anglii, że sobie idziesz spokojnie po ulicy a wszyscy mają wyjebane tutaj ludzie oceniają cie na podstawie gó...anych szczegółów i myślą, że mogą za Ciebie się wypowiadać na temat czegoś co ich nie dotyczy. Z pracą też ciężko. Miałem taki sam dylemat jak Ty czy wracać i wróciłem bo myślałem, że mam do czego jeszcze wracać ale tu nie ma do czego wracać! Stąd trzeba uciekać. Korzystaj z życia w uk najlepiej jak możesz nie podejmuj decyzji pod wpływem tęsknoty bo już nawet jak wrócisz nie będzie tak samo jak przedtem. Nie popełniaj tego błędu co ja i nie wracaj tu.
        • ratpole Re: zostac w UK czy wrocic do Polski 12.03.13, 02:43
          Gość portalu: lostintranslation napisał(a):

> Nie popełniaj tego błędu co ja i nie wracaj tu.

Tu nie ma co kombinowac. Trzeba obejrzec film "300 mil do nieba", a zwlaszcza scene z kultowym "nigdy tu nie wracajcie! slyszycie? nigdy!" hehehe
          • Gość: alex Re: zostac w UK czy wrocic do Polski IP: *.aztw.cable.virginmedia.com 18.03.13, 21:08
            Film kiedys ogladalam, pewnie autor nie pomyslaby, ze film moglby sie stac
            inspiracja dla kolejnych pokolen polakow wyjezdzajacych/uciekajacych
            z kraju. Dobry jest tez tekst biedrzynskiej "pokazaliscie, ze nie ma granic,
            nie musicie nikogo calowac po rekach".

• Gość: gość portalu Re: zostac w UK czy wrocic do Polski IP: *.sgyl.cable.virginmedia.com 22.07.13, 19:26
            www.youtube.com/watch?v=-uyccSEJqA4
          • Gość: admin Re: zostac w UK czy wrocic do Polski IP: *.internetia.net.pl 23.07.13, 22:16
            Jakim "kultowym" , jakim "kultowym" ??? Idiotko !
        • Gość: andy1812 Re: zostac w UK czy wrocic do Polski IP: *.adsl.alicedsl.de 10.07.13, 10:16
          nie moge poradzic bo mieszkam za granica od 22 lat (z dziecinstwa), ale jako ekonom mam wrazenie ze sytuacja ekonomiczna pogarsza sie na calym swiecie i w tym wypadku emigrantom za granica moze byc bardzo zle. dlatego lepsza opcja moze byc zycie w polsce moze nawet za marne pieniadze ale u siebie. pozdrowienia
        • Gość: gość Re: zostac w UK czy wrocic do Polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.13, 12:45
          Popełniłem ten sam błąd, wróciłem do pl z tęsknoty, teraz chciałbym wrócić do UK, ale to już nie takie łatwe, ponieważ człowiek żeby przeżyć tutaj musi się zapożyczać. Najgorzej że zdecydowałem się na rodzinę, i nie mogę dać tego dziecku co miało by w Anglii. Mogłem z tą decyzją poczekać do wyjazdu i tam założyć. Praca?? nie ma ofert, są jedynie za 1200zł ale to na życie nie wystarcza, jeszcze trochę i tak polski nie będzie, ziemie i mieszkania sprzedawane są obcym obywatelom. Jak znajdę okazję żeby wyjechać, to zrobię to. I życzę tego wszystkim
          • czemublokujecie_mikonto W połowie sie zgodze-ale co do drugiej to chory 22.07.13, 12:57
            jakis jesteś. niech sie najwiecej sprzedaje ziemi i mieszkań obcokrajowcom w Polsce, tylko to uratuje gospodarke, bo Polacy już nie kupują. A ci Polacy co kupują to kupują w UK, w Irlandii, w Hiszpanii i w Niemczech. Taka prawda:P
            A w Polsce ciezko cokolwiek sprzedać, piekne działki potaniały po 100zł/m2 i jedynie miejscowi nielicznie kupują-zobacz co fajnego znalazłem-i co? Kolejki nie widać, a jak pisąłem to tylko 3 działki sprzedane, reszta do sprzedania za grosze:
            facebook.com/PolandNowyTarg
          • Gość: Aurubes Re: zostac w UK czy wrocic do Polski IP: 194.24.238.* 23.07.13, 09:07
            A ja wrocilam i ciesze sie. Bedąc w UK cały czas traktowałam swój pobyt, nawet podświadomie, jako tymczasowy. Było fajnie, zarabiałam niezłą kasę, poznawałam kraj, ludzi, żyłam na 100%, ale przyszedł czas, że poczułam sie tym zmęczona, tą powierzchownością jaka tam panuje, każdy ma dla ciebie uśmiech i dobre słowo, ale czujesz gdzies pod skórą, że to fałsz i obłuda. Wróciłam i teraz wiem, że to był dobry krok. Zarabiam połowe mniej niż tam, ale rekompensuję to uczuciem, ze jestem u siebie, że dokładnie rozumiem i czuję wszystko co się dzieje dookoła, jakkolwiek nie byłoby to doskonałe.
            • Gość: MB Re: zostac w UK czy wrocic do Polski IP: 82.220.1.* 23.07.13, 16:06
              To prawda te wstrętne dżemojady to obłudne so! U prawdziwego Polaka co w sercu to na dloni. Głównie zawiść, malkontenctwo a czasami jeszcze agresja.
              • atos38 Re: zostac w UK czy wrocic do Polski 24.07.13, 18:13
                Każdy sądzi według SIEBIE.
      • ortpol Re: zostac w UK czy wrocic do Polski 27.03.13, 21:58
        Gość portalu: Doświadczona napisał(a):

> Jeśli przyzwyczaiłaś się do" 1. dobrej pensji, 2. traktowania Cię w urzędach ja
        > k człowieka, 3. do poczucia bezpieczeństwa o dzień jutrzejszy 4. niemarudzenia
        > 5.czy nie lubisz wszechobecnej zawiści, bo zarabiasz lepiej niż inni to NIE WRA
        > CAJ. Oczywiście znajdziesz w Polsce dobrze płatną pracę - jest to trudne, ale
        > możliwe. Natomiast nie zmieniła się mentalności ludzi... Jest jeszcze gorzej ni
        > ż kilka lat temu, bo teraz trudno jest utrzymać dobrą posadę nie mając "odpowie
        > dniego poparcie", albo wymaganych przez szefa zachowań - oportunizm, a raczej k
        > onformizm kwitnie....

Nic dodac - nic ujac. Dobrze napisane. Siostra ze szwagrem wrocili z UK i zaluja. Ja po 13 latach wrocilem tez do Polski i tez zaluje. Najwiekszy problem wg mnie to mentalnosc. Ciezko sie jest przestawic, wszystko dookola wkurza. Urzedy, zawisc, czy sluzba zdrowia daleko odbiegaja od tego do czego jestesmy przyzwyczajeni. Najgorsze jest to, ze Polak,ktory cale zycie mieszkal w Polsce nas nie zrozumie, dla niego to sa jakies fanaberie i grymasy rozpieszconego "polaczka". Niestety... Tak jak Ci radza przedmowcy - nie wracaj, bo bedziesz zalowac.
        • czemublokujecie_mikonto Dokładnie! 22.07.13, 12:53
          Własna siostra ci powie, że jesteś poje.bany i zebyś sie nie odzywał, bo jesteś w Polsce a nie w Anglii. I że sie nie nadajesz do pracy w Polsce, w ogóle co za wymagania masz a jak idziecie do sklepu to nie wolno ci sie o nic pytać żeby nie robić siary. I zero wymagań dobrej świeżej ryby czy scallops/przegrzebków, ani sprawdzanie etykiet czy zawiera GMO, glutaminian i syrop glukozowo-fruktozowy. Masz kupowac jak leci albo wcale. I nie można patrzeć czy to masło tylko brać najtańsze za 1,70 z napisem śniadaniowe-bo to tez sie do chleba nadaje a jest tańsze. Tymczasem obserwujesz jak wraca nocą z pracy cała zabita i klnie, że ją wnerwili i znowu ktoś coś podpie...ł, wymyslił itd, że ona już tam nie wytrzyma ani chwili i musi prace zmeinić, tyle że sie nie udaje kolejny raz znaleźć czegoś innego, a przeciez obecna praca miała być wyśmienita, no ale zamiast obiecanej podwyżki i dodatku na dojazdy nie dostąła nic, a teraz jeszcze obniżyli im pensje o 500zł a kierownikom po 900zł. Jednoczesnie uświadamia cie że w Polsce musisz sie zgodzić na mobbing, zapierniczać w pracy i siedzieć cicho i sie uśmiechac. Jak na nią patrzę to sie zastanawiam czy najpierw dostanie zawąłu serca czy udaru mózgu z nerwów. To jest Polska :P
          I jeszcze wyśmieją i zwyzywają emigrantów, bo sami najwyżej do Egiptu na tydzień sie udali i pili, wiec nawet nie mają pojecia jak gdzies na świecie żyją inni ludzie. Jesli ktokolwiek może i wyjeżdża to tylko dobrze mu zycze, z drugiej strony bez kupowania drogich domów w Polsce za 750tys zł nie bedzie wzrostu i pracy, jak wszyscy albo wyjeżdżają albo sie starzeją lepiej nie bedzie, a mundurowe podłoty idąc na emeryture po tak ciezkiej pracy jak agent Tomek i w takim wieku tylko dalej obciążają system-bankruta-wiec wizje na przyszłość sa przerażające, a na reformy ostre i konkretne sie nie zapowiada, poza tym przeciez trzeba wydawać miliardy na biurokracje i kolejne na czarne pająki, bo konkordatu nie potrafią wypowiedzieć:P
          • radgalez Re: Dokładnie! 22.07.13, 19:08
            przykre i jakze strasznie prawdziwe.
            pozdrawiam z Chicago
      • Gość: zuza Re: zostac w UK czy wrocic do Polski IP: 79.162.222.* 09.04.13, 18:49
        Czytam wszystkie wpisy i w 100%popieram tych którzy twierdzą,żeby nie wracać do Polski.Rok temu moi znajomi wrócili do Polski,tam mieli stanowiska kierownicze dobrze zarabiali,ale jak mówia coś im brakowało...wrocili.Dzisiaj nie mogą wybaczyć sobie,że podjęli tak nie trafioną decyzję-(w związku z tym planują wracać.
    • stasiekmodlin Re: zostac w UK czy wrocic do Polski 14.03.13, 16:28
      u mnie jest na odwrot, mam dobry fach w reku i chce wyjechac do kanady zeby tam jezdzic trakiem ale mie bardzo wiem jak sie do tego szukania zabrac. Ja tez jestem sam ale mam bardzo duze plany plany na przyszlosc i dlatego chce wlasnie wyjechac. Angielski znam w stopniu minimalnym ale nie takie rzeczy czlowiek musial sie uczyc i dobrze wyszlo. Wiec jakbys miala ochote na wspolna przygode czy to w wlk bryt, czy tez w kanadzie to daj znac, razem zawsze razniej :) Potrafie sie odwdzieczyc za udzielona pomoc.
      • Gość: zenek Re: zostac w UK czy wrocic do Polski IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 23.07.13, 03:48
        Staszku przyjezdzaj, Zenek
        • czemublokujecie_mikonto Re: zostac w UK czy wrocic do Polski 23.07.13, 19:14
          Zenku, jesteś fajny. Taki Staszek winien sobie znaleźć dobrego przyjaciela, chłopaczka jak ty i pojechać do niego, razem zyć szczęśliwie a nie maltretować sie życiem w Polsce:P
    • leonia75 Re: zostac w UK czy wrocic do Polski 19.03.13, 08:49
      alex, ciesze sie ze przeczytałam Twój wątek, choć moje myśli krążą w drugą stronę, wyjazd z Polski, mam okazję do Szkocji,ładnych parę lat temu przez pewien czas byłam w Anglii,coś jednak ciągnie na te Wyspy :) na pewno i tam nie jest kolorowo,tak jak i tu do lepszego nie idzie.Ktoś tutaj wspominał o mentalności rodaków, czasem brak słów, mam wrażenie że jeszcze gorsi jesteśmy dla siebie za granicami kraju i tego szczerze powiem obawiam się najbardziej,nieżyczliwości. Teraz ciężko uniknąć miejsca gdzie nas nie ma :) oczywiście nie wszyscy mają takie podejście,ale mam wrażenie częściej niż u innych narodowości. Może spróbuj przyjechać do Polski na miesiąc,dwa...jeśli oczywiście masz taką możliwość,żeby nie zamykać sobie drogi powrotnej. Możliwe że to jakieś 'przeznaczenie' chce dać o sobie znać,żeby kogoś bliskiego poznać i może już razem wrócić na Wyspy :) w każdym razie tego Ci życzę,znajomi nie zawsze zastąpią bratnią duszę,która będzie na przysłowiowe dobre i złe... pozdr
      • czemublokujecie_mikonto Wiesz co? Jak emigrowąłem do USA 22.07.13, 13:02
        to sie o Polakach nasłuchałem, że Polak Polakowi wilkiem i było jeszcze gorzej, trzeba tam było uciekać od Polaków od razu a prace tylko w amrykańskiej firmie szukać. O Polakach w UK tez sie nasłuchałem i wiem że tez pojechali tam rózni-rasiści, ksenofoby, homofoby, cały margines społeczny. Ale byłem mile rozczarowany, oprócz marginesu na ulicy spotkałem i poznałem w Londynie wielu wspaniałych Polaków-wiecej fajnych niz znałem w Polsce:) W Szkocji może pogoda nie taka jak na południu Anglii ale za to domy tnaie, wiec mając najnormlaniejsza prace można sie swobodnie utrzymać, łatwiej niż w Londynie, gdzie stać cie tylko na wynajecie pokoju, ale i wtedy życie lepsze niz w Polsce we własnym całym mieszkaniu.
    • bramhall Re: chorowite dziecko (astmatyk) a przeprowadzka 28.03.13, 15:07
      Odpowiem z wlasnego doswiadczenia. 3 lata mieszkalam z rodzina w UK. Kilka lat temu wrocilam do Polski, skonczylam tu studia (przerwalam je i po IV roku wyjechalam do Anglii). Potem pracowalam pol roku (zdecydowanie ponizej kwalifikacji) i to by byl koniec mojej kariery. Z praca jest ciezko, z pieniedzmi katastrofa, i wlasciwie mozna tylko siedziec w domu,bo gdzie wyjdziesz,jak pieniedzy brak? Uwazam,ze moj (z synem) powrot do Polski byl duzym bledem. Wiesz, kazdemu sie inaczej uklada, Tobie moze sie udac (moze tylko ja jestem takim nieudacznikiem?),dlatego na nic Cie nie namawiam. Ja juz stracilam wiare,ze znajde tu prace i ten brak perspektyw jest najgorszy. Ps. Imigranci czuja to przeklenstwo-ani tu ani tam nie czuja sie u siebie. Bedziesz tesknic za Polska mieszkajac w Anglii i odwrotnie. Wybierz lepsze. Pozdrawiam
      • ortpol Re: chorowite dziecko (astmatyk) a przeprowadzka 28.03.13, 17:23
        bramhall napisała:

>
        > Imigranci czuja to przeklenstwo-ani tu
        > ani tam nie czuja sie u siebie. Bedziesz tesknic za Polska mieszkajac w Anglii
        > i odwrotnie.

Czy ja wiem? Wszystko zalezy od integracji. Mi calkowicie tesknota za Polska przeszla chyba po 7 latach. Po kilkunastu bylem juz pewien, ze nie chce tu wracac :)
        • czemublokujecie_mikonto Re: chorowite dziecko (astmatyk) a przeprowadzka 22.07.13, 13:07
          Ja znam lepsze prezenty:)
          goo.gl/P5fzX
      • czemublokujecie_mikonto Niekoniecznie:P 22.07.13, 13:05
        Bedąc w Anglii nie teskniłem za Polską, obiecałem sobie 4 lata temu że do Polski nie wóce już nigdy i choćby nie wiem co. Byłem biedny i szcześliwy. Niestety życie tak sie poukładało ze wzgledu na sprawy rodzinne, ze musiałem wrócić i tesknie kazdego dnia, tesknie za swoją ojczyzną-za Anglią i wiem że zrobiłem najwiekszy bład w życiu, ale nie miałem innego wyjścia, bo w eurolotto przez 6lat w Londynie nie wygrałem niestety:(, wiec nie mogłem spraw rodzinnych załatwić pieniedzmi i nie wracać.
    • Gość: Maja A ja chce wrocic po ponad 7 latach na Wypach IP: 79.97.82.* 14.04.13, 17:30
      Ja mam podobny dylemat w tym momencie.Ponad 7 lat mieszkam w Irlandii.Tu skonczylam studia,pracuje,choc tylko na part time. Ale wiem,ze to nie moje miejsce,nigdy nie bede sie tutaj czuc jak u siebie w domu. Mysle,ze do powrotu do Pl trzeba sie porzadnie przygotowac. Nie moze to byc nieplanowany i nieprzemyslany kaprys.Ja zaczelam szukac pracy w Pl i wroce tylko wtedy kiedy bede miec zapewniona posade dzieki ktorej bede sie w stanie bezproblemowo utrzymac. Ludzie,ktorzy nie wyjechali i odradzaja powrotu innym nie wiedza jak to jest,nie potrafia postawic sie w sytuacji emigrantow.
      • ortpol Re: A ja chce wrocic po ponad 7 latach na Wypach 16.04.13, 16:11
        Gość portalu: Maja napisał(a):

> Ludzie,ktorzy
        > nie wyjechali i odradzaja powrotu innym nie wiedza jak to jest,nie potrafia pos
        > tawic sie w sytuacji emigrantow.

Nie wiem, moze sie myle- ale wydaje mi sie, ze ci,ktorzy Ci odradzaja w tym watku jednak znaja zycie na emigracji. Ja po 13 latach cos na ten temat moge powiedziec...
      • czemublokujecie_mikonto Re: A ja chce wrocic po ponad 7 latach na Wypach 22.07.13, 13:38
        Pewnie ci pogada nie odpowiada. A dlaczego szuaksz pracy w Polsce a nie w Belgii, Luxembourgu? Z racji jezyka możesz szukać nowej pracy w UK, mniej zarobisz niz w Irlandii, ale wszystko w UK jest tańsze niż w Irlandii, a poza tym fajniej sie żyje i bez porównania lepiej niż w Polsce. W Polsc emiałem firme 15 lat, w UK mieszkałem ponad 6 lat, mieszkałem tez w USA i powiem ci, że jak ci w Irlandii nie pasuje to do UK warto sie przenieść. Ja niestety nie miałem wyjścia i musiałem wyjechac z UK, ale gdybym nie musiał to bym nigdy nie wyjechał:(
    • Gość: mefiu Re: zostac w UK czy wrocic do Polski IP: *.newt.cable.virginmedia.com 14.04.13, 21:25
      odezwij sie jesli chcesz uslyszec konkret (przeczytac) na matid@op.pl. Jestem tu 2 msc, niebawem zmienie miejsce blizej Londynu..napisze Ci dlaczego wyjechalem z Pl i czemu nie powinnas wracac:)
      • Gość: Bart Re: zostac w UK czy wrocic do Polski IP: *.dynamic.chello.pl 15.04.13, 10:15
        Gość portalu: mefiu napisał(a):

> Jestem t
        > u 2 msc

No to znasz się na sytuacji jak nikt i twoja opinia naprawdę sie liczy...
    • Gość: mefiu Re: zostac w UK czy wrocic do Polski IP: *.newt.cable.virginmedia.com 14.04.13, 21:32
      poprostu, przyjedz, NIE wroc na wakacje:) ta mentalnosc nasza w Naszym kraju straszna... szczegoly jak wspomnialem na priv:)
    • Gość: abra Re: zostac w UK czy wrocic do Polski IP: *.range109-148.btcentralplus.com 21.04.13, 11:39
      Jeśli szukasz niepokoju ze strony "niewiadomych" to na pewno znajdziesz ich więcej tu w UK. Pierwsza, największa niewiadoma pochodzi z faktu, że jesteś tu imigrantem. A tych tutaj się "nie lubi", szczególnie imigrantów z europy środkowo wschodniej. Nie lubi się do tego stopnia, że każda polityczna partia, która chce się liczyć w zbliżających się za dwa lata wyborach ma w planie wyjście z uni europejskiej, bądź przynajmniej przeprowadzenie referendum w sprawie tego wyjścia.

Prawo emigracyjne jest tutaj bardzo złożone i pogmatwane. Wielu z rodaków uznawało, że skoro jesteśmy w unii, to jesteśmy tu bezwarunkowo legalnie. A tak w cale nie jest. Musieliśmy i wciąż musimy spełniać warunki, aby być tu w pełnym znaczeniu legalnie. Przykładem jest np. WRS zniesiony w 2011, ktorego struktura była na tyle pogmatwana, że wielu rodaków - nawet ci z najlepszymi intencjami - wpadało w pułapki WRSu i z czasem okazywało się, iż po latach pracy oraz płacenia tax i NI byli tu zatrudnieni poprostu nielegalnie. Wystarczyło zostać zwolnionym przez jakąś agencję pracy w przeciągu 12 mies od wydania pierwszej karty WRS i szukać kolejnej pracy dłużej niż 30 dni, i nie wiedzieć/nie być poinformowanym, że trzeba było rejestrować się po znalezieniu kolejnej pracy. I nie ma w prawie emigracyjnym "zmiłuj się". Czas bez WRS nie był zaliczany do rezydentury, emerytury oraz do tego, aby kwalifikowac sie do świadczeń socjalnych.

Z WRS imigranci z polski mają już spokój, ci którym szczęsliwie udało się uniknąć jego pułapki mają teraz z kolei większe wymagania, by zdobyć brytyjskie obywatelstwo. Trzeba będzie obowiązkowo zdawać również test z języka angielskiego (na poziomie intermediate B1), co pociaga za sobą dodatkowy czas i koszta.

Jeśli przyjmiemy, że UK wyjdzie z unii, to skomplikowane i bezlitosne prawo emigracyjne tego kraju doskonale pomoże wszystkim rodakom mającym wątpliwości "czy zostac tu czy nie" w podjęciu decyzji. Na razie rzeczywiście można jedynie "gdybać". Ale już niebawem czas pokaże.
      • Gość: JanKran Re: zostac w UK czy wrocic do Polski IP: *.opole.hypnet.pl 10.07.13, 10:50
        większe wymagania, by zdobyć brytyjskie obywatelstwo. Trzeba będzie obowiązkowo zdawać również test z języka angielskiego (na poziomie intermediate B1), co pociaga za sobą dodatkowy czas i koszta.

jakim cudem ktoś mieszkający PIĘĆ LAT w UK może nie znać angielskiego na poziomie B1 ???????
        • hogata123 Re: zostac w UK czy wrocic do Polski 10.07.13, 11:50
          Gwarantuje, ze sa w UK ludzie, ktorzy na mowia NIC po angielsku po 5, 10 czy 30 latach mieszkania tam! Oczywiscie nie tylko Polacy, mam na mysli tez Hindusow i imigrantow z Afryki.
          Wracajac jednak do tematu, jestem w Anglii ponad 6 lat, mialam moment krytyczny, w ktorym bylam pewna, ze wroce do Polski na stale i pojechalam na 3 tygodniowy urlop w Ojczyznie... przeszlo mi. Nie ma mowy zebym wrocila do kraju, w ktorym nikt sie nie usmiecha, urzedy sa pelne nadetych, wszystkowiedzacych gburow, wiadomosci sa zdominowane przez "mame Madzi" i teorie spiskowe wypadku, ktory wydarzyl sie PONAD 3 lata temu, kosciol katolicki ma niezdrowy, toksyczny wrecz wplyw na polityke panstwa; szkolnictwo, sluzba zdrowia i system emerytalny jest absolutnie beznadziejny, a kazdy przejaw kreatywnosci ze strony obywateli jest tlamszony w zarodku.
          Przescigamy sie w dazeniu do bycia czescia zachodniej Europy, ale zabieramy sie do tego od zlej strony dlatego mlodzi uciekaja do krajow bardziej rozwinietych, ida na latwizne, ale nikt sie temu nie powinien dziwic.
        • czemublokujecie_mikonto Hi there:) 22.07.13, 13:46
          Are you alright?Have no clue what this B1 is about as I know I am doing mistakes myself, but I never had any tests exempt these at school or studies there in Poland. Therefore I am not sure what that test could be about and maybe it could lead me to failure in the way to get nationality. Is this true if you leave UK for more then 6 months you need to wait another 5 years to get nationality?
          • fc_pl Re: Hi there:) 23.07.13, 10:44
            Kolego, mylisz obywatelstwo z narodowością. Nawet jeśli uzyskasz brytyjskie obywatelstwo (citizenship) to twoja "naszjonaliti" na zawsze pozostanie "Połlisz". Wot, użas.
            • donk81 Re: Hi there:) 23.07.13, 10:56
              Alex, napisz do mnie na cornel22(at)tlen.pl
    • piotrkomes Re: zostac w UK czy wrocic do Polski 07.05.13, 19:32
      Zapraszamy do PL na wakacje. Pobędziesz trochę w kraju Ojców to zatęsknisz za Albionem, no chyba że efekt będzie odwrotny :)
      • czemublokujecie_mikonto Re: zostac w UK czy wrocic do Polski 22.07.13, 13:48
        Jeśli pobędzie powyżej tygodnia to raczej bedzie niemożliwe. Ja jak leciałem do Polski to 3 dni przed wylotem z UK już dostawałem okropnej paniki, trząsło mnie cąłego, bałem sie leciec do Polski i wewnetrzny okropny strach. Jak wracałem to ulga była niesamowita-znowu w domu:) I już na lotnisku w Londku człowiek sie czuł odstresowany:)
        • Gość: reni Re: zostac w UK czy wrocic do Polski IP: *.11-1.cable.virginmedia.com 01.10.13, 11:06
          juz myslalam ze tylo ja tak mam :-)
    • mikael0 Re: zostac w UK czy wrocic do Polski 15.06.13, 15:19
      Daj spokój, a do czego chcesz wracać...? Do bezrobocia? a nawet jak coś znajdziesz to za jakie pieniądze?, za ile godzin pracy..? i ten ciągły nie pokój o jutro, bo w Polsce wszystko zmienić się może z dnia na dzień, ale tylko na gorsze, bo jak na lepsze to na chwilę by potem z powrotem runeło?, a wydawać by się mogło że gorzej już być nie mogło.
    • spillerix Re: zostac w UK czy wrocic do Polski 07.07.13, 13:43
      Kazdy podejmuje indywidualna decyzje :) Kiedyś na wykopie był fajny artykuł polecam KLIK
      • czemublokujecie_mikonto Czy ktokolwiek wie jak znaleźć w UK prace zdalną? 22.07.13, 13:57
        prosze o jakiekolwiek info
    • Gość: JO Re: zostac w UK czy wrocic do Polski IP: *.zax.pl 10.07.13, 10:24
      ZOSTAŃ. Chyba że jesteś lekarzem, to możesz wrócić. Ja bym wyjechała, gdybym tylko miała inne wykształcenie. Jestem po prawie i na aplikacji i to był największy błąd. Pracy nie mam, a jak miałam to 1300 zł max na rękę. Trzymaj się tego, co masz. Bo jak nie masz kasy, to wszystko traci sens: ludzie, rodzina, rozrywka, książki, muzyka i inne rzeczy. Jak nie masz kasy, to myślisz tylko o tym, że jej nie masz. Taka niestety jest przykra prawda.
      • Gość: zetateta Re: zostac w UK czy wrocic do Polski IP: 94.42.190.* 23.07.13, 08:35
        poważnie,jestes na aplikacji i zalujesz?ja jestem absolwentka prawa,ale nie chce mi sie isc na aplikacje,jak widze rynek prawnikow i ich nadmiar.po co ja konczysz?moze zrob podyplomowe np z HR i za granice?
    • Gość: glog Re: zostac w UK czy wrocic do Polski IP: *.enel.pl 10.07.13, 10:25
      piękny kraj. fajni ludzie. ale mam nadzieję że w końcu wyjdą na ulice. tak pokrótce wygląda sytuacja tutaj.
    • Gość: Piotrek Re: zostac w UK czy wrocic do Polski IP: *.ip.netia.com.pl 10.07.13, 11:19
      Nie wracaj. Ja sam z rodziną wróciłem właśnie po 6 latach pobytu w UK. Z pracą jest bardzo ciężko - ja sam pracuję dalej (od 2011) za 1180 na rękę (minimalna) i te pieniądze, opłaceniu rachunków, bez kredytu, starczają na 5 dni... Żona jest bezrobotna, siedzi z dzieckiem do września, bo wtedy wysyłamy je do przedszkola. Szansa na pracę jest w wąskich specjalizacjach (np.IT). Jest sporo korporacji, ale tutaj praca wygląda praktycznie od 8.00-20.00 i nie masz czasu na życie prywatne. My żyjemy z resztki oszczędności przywiezionych z Wlk. Brytanii, ale się niedługo kończą. Ja (Lublin) szukam pracy z umową o pracę(ubezpieczenie) od ponad 8 miesięcy. Można oczywiście wziąć byle co - ale jak długo da się tam wytrzymać? Kwestia pieniędzy i braku pracy to jedno. Najbardziej uderzyła nas mentalność ludzi, zupełnie inna niż w UK: powszechne narzekanie, uprzedzenia, nieuprzejmość (zmieniliśmy już zdanie nt. sztucznej grzeczności Brytyjczyków), mało rzeczy działa prawidłowo:urzędy,nawet dostawcy internetu,sieci komórkowych, tv itd. Absurdy w załatwianiu spraw urzędowych - owszem jest teraz dużo szybciej i tu się trochę zmieniło - ale wciąż jest gigantyczna papierologia i odsyłanie od jednego pokoju do drugiego, czy innego urzędu. Wyjście do pubu, kina - to obecnie święto raz na pół roku. O restauracjach możemy na razie zapomnieć. O jakichkolwiek wojażach - chociażby nad polskie morze - również. Wszędzie ludzie rozmawiają tylko o polityce,religii,biedzie. Zaczęliśmy tęsknić za "odmóżdżonymi" newsami z brytyjskiej tv, czy radia pt:"Kto odpadł z X-factora?" Mimo, iż upłynęło już 2 lata od powrotu - wciąż czuję się jak bym spadł z księżyca... Moje myśli krążą już od jakiegoś czasu do powrotu do Szkocji - jedyne co nas jeszcze tutaj trzyma i motywuje, żeby walczyć to rodzina i fakt, że nie musimy płacić raty kredytu na mieszkanie...Lecz kto wie? Od września zaczynam szkołę policealną, żeby się przekwalifikować (mam wyższe wykształcenie prawnicze). Nie mogę znaleźć nawet pracy związanej z moim doświadczeniem zawodowym wyniesionym z UK: hotelastwo,catering, czy nawet finanse. Dodatkowo mam odczucie, że ludzie-pracodawcy, jak i współpracownicy niechętnie patrzą na "ślad brytyjski" w CV. Spotkałem się już z jedną wypowiedzią na rozmowie, że ludzie mojego pokroju mają za duże oczekiwania-jak nie finansowe, to organizacyjne w pracy - w Polsce podobno jest wymagana mega elastyczność i podporządkowanie... Dajemy sobie jeszcze rok - i jak nic nie wyjdzie - wracamy do kraju, gdzie prawie wszystko jest w miarę uporządkowane, wiedziesz sobie szczęśliwe, odmóżdżające życie i wiesz, że państwo nie zostawi cię bez pomocy w trudnej chwili... Rozumiem Twoje rozterki, my wróciliśmy i żałujemy. Jesteśmy skażeni "lepszą jakością życia" :) Pozdrawiam i powodzenia w podejmowaniu decyzji.
      • fc_pl Re: zostac w UK czy wrocic do Polski 22.07.13, 11:57
        > (mam wyższe wykształcenie prawnicze). Nie mogę znaleźć nawet pracy związanej z moim
        > doświadczeniem zawodowym wyniesionym z UK: hotelastwo,catering, czy nawet finanse.

Skończyłeś prawo, potem pracowałeś w gastronomii i finansach a teraz dziwisz się, że nie możesz znaleźć dobrej pracy? Serio serio?
        • pmro Re: zostac w UK czy wrocic do Polski 22.07.13, 13:09
          fc_pl napisał:

> > (mam wyższe wykształcenie prawnicze). Nie mogę znaleźć nawet pracy związa
          > nej z moim
          > > doświadczeniem zawodowym wyniesionym z UK: hotelastwo,catering, czy nawet
          > finanse.
          >
          > Skończyłeś prawo, potem pracowałeś w gastronomii i finansach a teraz dziwisz si
          > ę, że nie możesz znaleźć dobrej pracy? Serio serio?
          >

Wiesz, mogłeś zawsze zasugerować coś pozytywnego, np: otwórz firmę, przenieś się do innego miasta, postaraj się przekwalifikować. Myślę, że miałoby to lepszy efekt, zarówno dla niego jak i dla Ciebie.

• fc_pl Re: zostac w UK czy wrocic do Polski 22.07.13, 14:54
            Stary, ale czemu ja mam temu człowiekowi udzielać rad? Nie jestem doradcą zawodowym, nie znam się na tym, nie znam jego kwalifikacji ani rynku pracy w Lublinie żeby cokolwiek mu sugerować, zresztą o przekwalifikowaniu już sam napisał. Jakby pytał o coś na czym się znam to bym mu pewnie doradził, tak mogę się tylko dziwić że trudności na rynku pracy przy niekompatybilności wykształcenia i doświadczenia są dla kogoś zaskoczeniem.
            Pozdr
            • Gość: babsy Re: zostac w UK czy wrocic do Polski IP: *.warszawa.vectranet.pl 19.11.13, 17:07
              Co za brednie... Znam milion przypadków ludzi, których wykształcenie ma się nijak do zawodowego doświadczenia i świetnie sobie radzą. A czasami są to naprawdę skrajne przypadki rozbieżności.
              Wracając do tematu: jak napisał to powyżej człowiek, który 2 lata temu wrócił do PL, tu faktycznie jest okropnie. Ludzie spięci, zestresowani, niegrzeczni i agresywni wobec siebie. Ktoś narzeka, że Anglicy są uprzejmi na pokaz? Tu z pewnością wszyscy są szczerze niemili i chamscy, kwestia gustu, w jakim środowisku lepiej jest żyć. Jak ktoś Cię np. potrąci koszykiem w sklepie nie licz na "przepraszam", nie mówiąc już o sytuacjach na drogach, "uprzejmości" kierowców, etc. Mentalność Polaków jest straszna- zaściankowa, konserwatywna, pełna kompleksów. Relacje pracodawca- pracownik są postawione na głowie. To prawda, że w pracy masz przede wszystkim zapier...lać, siedzieć cicho, nie dopominać się o swoje prawa. W korporacjach może jest nieco inaczej, ale pamiętajcie, że polska gospodarka stoi na MIKRO i MAŁYCH przedsiębiorstwach, głównie na firmach rodzinnych, gdzie panują wilcze prawa, w tym główne: nie podoba się, to wypier...., na twoje miejsce jest 100 innych. Pracodawcy, duszeni przez głupie prawo, nie chcą zatrudniać na umowy, kręcą, nie dotrzymują słowa, mają w nosie prawa pracownicze, a pracownicy siedzą cicho, bo chcą mieć pracę. Pensje są na ogół za niskie, zaniżone, zazwyczaj wystarczają na EGZYSTENCJĘ, ale nie na godne życie. Ja coraz poważniej myślę o ucieczce stąd, gdy miałam 18 lat 2 m-ce pracowałam w USA jako au pair. Po tych głupich 2 m-cach po powrocie do Polski miałam niezłego doła. Teraz dojrzewam do myśli o emigracji, bo straciłam ukochaną pracę, nie udało mi się z własnym biznesem i od paru lat zaczynam nabierać coraz mocniejszego przekonania, że w PL nic mnie dobrego nie czeka.
      • Gość: ola Re: zostac w UK czy wrocic do Polski IP: *.xdsl.centertel.pl 23.07.13, 06:32
        To zdanie:skażeni "lepszą jakością życia" zapamiętam na zawsze bo oto właśnie chodzi kto nie pracował zagranicą nie zrozumie nigdy!ja tak tęsknie a teraz już się boję bo póki co mam stałą pracę w PL za marne grosze ale jest...ech gdyby cofnąć czas trzymałabym się tam pracy i nie puszczała!
    • 5rolnikzwilkowiecka Chłopoki wracajta!!! Za dużo my kos przekuli ! 22.07.13, 11:01
    • Gość: Maciek Re: zostac w UK czy wrocic do Polski IP: 193.29.255.* 22.07.13, 11:15
      W mojej dalekiej rodzinie zasłyszałem parę lat temu historię o wujku, któremu znudziła się praca w fabryce w USA. Wrócił do Polski, kupił ziemię (w końcu był jak na warunki polskie bogaczem) i zaczął gospodarzyć. Było to wiosną 1939 roku. Chyba nic dodać, nic ująć. Gdyby nie chciało Ci się kiedyś rano iść do swojej pracy w GB - przypomnij sobie ten komentarz...
    • paastafarai Re: zostac w UK czy wrocic do Polski 22.07.13, 11:36
      NIE , chyba że masz do czego, np. masz pewną dobrą pracę
      • Gość: gość Re: zostac w UK czy wrocic do Polski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.07.13, 11:41
        ja wróciłem po 6 latach, nie żałuje, ale nie myśl, że będzie łatwo, o pracę coraz trudniej, ale osoba z wykształceniem i doświadczeniem na pewno sobie poradzi, kokosów nie dostaniesz, ale będzie ok, miło jest słyszeć ten sam język wokół, pójść na piwko na starówkę i mieć jakieś normalne godziny pracy...
        • fc_pl Re: zostac w UK czy wrocic do Polski 22.07.13, 12:06
          A co mają godziny pracy do regionu gdzie się mieszka? Pracując w Polsce dla korporacji miałem normalne godziny pracy, potem zacząłem pracę dla małej firmy spedycyjno-handlowej i jeśli spóźniłeś się dwa razy w miesiącu o więcej niż 5 minut to dostawałeś karny niepłatny dyżur w sobotę poza kolejnością. Teraz pracuję dla amerykańskiej korporacji w Dublinie i nie mam żadnego problemu z wyjściem wcześniej jeśli potrzebuję, nie zasuwam też w nadgodzinach.
          Godziny pracy to wypadkowa kultury pracy firmy i specyfiki zawodu a nie kraju w którym się pracuje.
          Pozdr

---
          mąka krupczatka
    • czemublokujecie_mikonto Powrót do Polski?Może lepiej najpierw udać sie do 22.07.13, 12:36
      psychiatry?
      Z normalnego kraju do Polski wracają tylko:
      -nieudacznicy, którzy nie potrafili sobie w UK znaleźć nawet najzwyklejszej pracy
      -ci co wyjechali czasowo i składali bo w Polsce kupili działke czy rozpoczeli budowe domu
      -ci, którzy wrócić nie chcieli, ale zmusiła ich do tego sytuacja rodzinna, chorzy rodzice, partner, który sie uparł że musisz wrócic a jak nie to koniec związku bo ja umieram w depresji, że ciebie nie ma a do Anglii nie pojade bo nas nie stac by tam kupić dom-no i co wtedy-trzeba podejmowac trudne decyzje-a jak ci sie uzbiera kilka takich problemów rodzinnych jak kule u nogi to cie zatapia i ściąga ponownie do Polski-co jest twoją najwiekszą porażką życiową:P
      • Gość: mi Wracają też ci ambitni IP: *.interkar.pl 22.07.13, 19:45
        Których już szlag trafiał, że cały czas pracuje na sanowiskach asystenckich. Wrócił do Polski i dostał 5,5 tys. zł na rękę. Tak tak prze Państwa 20 tyś. funtów na rok (brutto oczywiście). To dokładnie tyle, ile dostawałam w przedostatniej pracy w UK :]
        • Gość: aja49 Re: Wracają też ci ambitni IP: *.dynamic.chello.pl 22.07.13, 22:16
          no, to bez kokosów jeśli w duzym mieście. Chcialeś sie pochwalic? ok, ale szału nie wzbudziłes.
        • Gość: PsssSs Re: Wracają też ci ambitni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.13, 23:35
          Chyba kpisz sobie ? 5 tys zł brutto to brytyjskie MINIMUM.

I tak - można przeliczac, bo ceny wiekszosci produktow sie juz zrownuja.
        • czemublokujecie_mikonto Re: Wracają też ci ambitni 23.07.13, 19:23
          BARDZO PROSZE NAPISZ na feelhot (at) tlen pl
          Ambitni wracają, ale czy wiesz, że niktórzy ambitni byli ambitnymi przed wyjazdem?Chcieli zmieniać świat-budować swoją małą ojczyzne, firme, pracowali 15 lat i padli, i co zostało?Wyjechać z Polski. Tacy ambitni nie wracają do Polski by szukac pracy ambitnie na kierowniczym stanowisku w korporacji, dla których nie chcieli pracować wcześniej bo własnie mieli ambicje i chcieli coś osiągnąć. Raczej jeśli ich życie nie zmusi/kłopoty rodzinne/ mieszkać bedą w Londynie ze swiadomością, że kazdy dzień moze przynieść nowa aplikacje do nowej pracy, nowa okazje na lepszą prace, na coś czego w Polsce nie mieli żadnych szans.
          • czemublokujecie_mikonto Re: Wracają też ci ambitni 23.07.13, 19:24
            Sorry pomyliłem dwa adresy-pisz na feelhot adres na gazeta pl
    • w.zboralski Zostań obywatelem UK i po problemie! 22.07.13, 13:38
      W chwili, gdy uzyskasz obywatelstwo Wielkiej Brytanii i paszport Imperium Brytyjskiego, przestajesz być imigrantem i większość Twoich rozterek przestanie istnieć!
    • public_enemy Re: zostac w UK czy wrocic do Polski 22.07.13, 15:21
      nie wracaj, ja żałuję że wróciłem z Irlandii, nawet pomimo tego że zarabiam całkiem nieźle jak na polskie warunki. Jeśli nawet dostałabyś świetną pracę z dobrą pensją to jednak kultura pracy jest trochę inna, obawa przed utratą pracy z byle powodu większa (a jeśli nie uda ci się znaleźć szybko nowej pracy z zasiłku nie wystarczy ci nawet na jedzenie), nie mówię już tu nawet o bagnie systemu emerytalnego.
      Polska to jedna wielka niewiadoma, taka tykająca bomba. Szanse, że ktoś tę bombę rozbroi oceniam na 50/50.
      Także z dobrego serca radzę: zostań gdzie masz dobrze (grass is always greener...)
    • Gość: janek Re: zostac w UK czy wrocic do Polski IP: 78.10.84.* 22.07.13, 15:29
      Nigdy nie wracaj. Zrobisz ogromny błąd. Który ja popełniłam kilka lat temu. Wróciłam, poszłam tutaj na studia.. zmarnowałam czas i pieniądze. Moja siostra pozostała w UK. Skończyła tam studia. Pracuje w zawodzie. Jest szczęśliwa, a mi łzy same napływają do oczu gdy o tym myślę.. Powiedziała mi ostatnio, że ona nie wie jak ludzie w Polsce mogą wyżyć za 3 tyś zł. Uświadomiłam ją, że w Polsce bardzo trudno znaleźć prace za takie duże pieniądze! Średnie zarobki to ok 1400 zł. Nie raz za takie "grosze" trzeba wyżywić całą rodzinę.
      Nie wracaj do tej BIEDY !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      • Gość: Roman - 8 lat Re: zostac w UK czy wrocic do Polski IP: *.range109-152.btcentralplus.com 19.09.13, 03:11
        wracaj i zrob roczne studia uzupelniajace w uk ...papier z tutejszej dobrej uczelni otworzyc moze wiecej mozliwosci.Ja sam sie wlasnie nad tym zastanawiam, chociaz mam juz studia z Polski, ale na dobra sprawe czlowiek uczy sie cale zycie, nowe umiejetnosci poparte kursem czy szkola w tym kraju pozwalaja isc do przodu, czytam i czytam te wypowiedzi na forum bo sam sie zastanawiam czy nie wrocic , najbardziej przeszkadza mi codzienne uczucie, ze tu w uk nie jestem jednak na swoim....
        a w Polsce bieda az piszczy , jednak tu tez juz nie jest tak kolorowo jak kiedys no ale sa jako takie mozliwosci i warunki pracy poki co, finansowo nie jest zle, jednak czlowiek czuje sie oderwany od korzeni, zreszta jak na moje to niedlugo i w uk bedzie coraz ciezej, czesto angole nie maja pracy ....
        pozostaje czekac cierpliwie i pracowac, i inwestowac w siebie i rodzine, gdybanie i jeczenie nic nie da, caly europejski system jest nieco niezdrowy, kiedys chinski manager sie wypowiadal na temat Europy i USA, troche w tym prawdy
        www.youtube.com/watch?v=9n8rlMlT7CM
        uk trzyma sie jeszcze dzieki uslugom i handlowi,ale bardziej juz jako posrednik, praktycznie produkcji tu juz nie ma jak w calej Europie, no i sektor finansowy w City, jeden wielki blef, obracaja wirtualnymi pieniedzmi ....poprostu Bank of England nie daje sobie w kasze dmuchac ;) a jak trzeba to i pieniazkow dodrukuje ;) balonik peknie i to niedlugo :) co drugi angol zyje juz na kreche, wiecej wydaje niz zarabia
    • Gość: jatoja Re: zostac w UK czy wrocic do Polski IP: *.static.ziggozakelijk.nl 22.07.13, 16:25
      ja mam chbya idealnie podobna sytuacje. 3 lata w uk, dobra praca w korporacji, perspektywy rozwoju chociaz ograniczone do pewnego poziomu stanowiska. Ale mimo ze mam kupe znajomych (z calego swiata - nie przepadam az tak za lokalsami) to samotnosc troche doskwiera. Poza tym czasami mam uczucie ze jestem tutaj na wakacjach. Tak zyje troche od wyjazdu na wakacje/do domu do nastepnego wyjazdu. Jakos nie moge sobie zycia ustabilizowac ale pewnie zostane jeszcze troche tutaj.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka