Dodaj do ulubionych

Brytyjski paszport w kieszeni

IP: *.range81-159.btcentralplus.com 29.12.08, 19:36
ps. trzeba sie bedzie zastanowic, bo do 5 lat brakuje mi tylko pare miesicy... a oplata za aplikacje to ok. 600 funow :(

www.magazyn.goniec.com/artykul/254_brytyjski_paszport_w_kieszeni.html
Obserwuj wątek
    • Gość: zibs Re: Brytyjski paszport w kieszeni IP: *.range81-159.btcentralplus.com 29.12.08, 23:15
      ... a dokladnie £655 :)

dokladne info tutaj: www.ind.homeoffice.gov.uk/britishcitizenship/applying/
      • jaleo Re: Brytyjski paszport w kieszeni 30.12.08, 10:43
        Do tego oplata za samo wyrobienie paszportu brytyjskiego - £90 - a
        moze nawet wiecej teraz.
    • Gość: xxx Brytyjski paszport w kieszeni IP: 92.23.127.* 30.12.08, 03:10
      Paszport brytyjski polskości nie szkodzi, a pozwala na bezproblemową przesiadkę
      na lotnisku w Stanach.
      • Gość: nie osmieszac sie Re: Brytyjski paszport w kieszeni IP: *.pools.arcor-ip.net 11.01.09, 15:37
        Paszport brytyjski polskości nie szkodzi, a pozwala na bezproblemową przesiadkę
        na lotnisku w Stanach.

A co moze zaszkodzic polskosci? Umieranie i walka do ostatniego wzbudza co
        najwyzej ironiczne usmiechy w spoleczenstwach cywilizowanych.
    • Gość: igor Brytyjski paszport w kieszeni IP: *.range86-153.btcentralplus.com 01.01.09, 14:31
      tekst nie zawiera informacji po jakim czasie od otrzymania
      permamentnej rezydentury (ktora otrzymuje sie po 5 latach pracy)
      mozna starac sie o brytyjski paszport. moze ktos zna odpowiedz????
      • Gość: Johnny Re: Brytyjski paszport .... IP: *.nrth.cable.ntl.com 01.01.09, 15:10
        to ja mam w d***e.
        Mam paszport Polski i Amerykanski, ktorego nie zamienie nigdy na
        zaden inny.
        LONG LIVE AMERICA
        • emeryt21 Re: Brytyjski paszport .... 11.01.09, 11:09
          Johnny ma racje,chociaz tak brzydko zaczyna.Polski paszport
          to "tylko" w Europie.Amerykanski to caly swiat,chociaz czasami moze
          byc niebezpieczny(sic!),szczegolnie wsrod Arabow.....Brytyjski wcale
          nie lepszy.
          Majac polski i amerykanski mozesz pracowac i zyc na calym
          swiecie.Posiadacz brytyjskiego i polskiego ograniczony jest do
          Europy.
          Nalezy wziac pod uwage,ze USA to caly kontynent a nie tylko
          europejski "kraik",sorry,w ktorym co kilkaset kilometrow belkocza w
          lokalnych jezykach...
          • eeela Re: Brytyjski paszport .... 11.01.09, 16:49

> Nalezy wziac pod uwage,ze USA to caly kontynent a nie tylko
            > europejski "kraik",sorry,w ktorym co kilkaset kilometrow belkocza w
            > lokalnych jezykach...

Obawiam się, że Meksykanom i Kanadyjczykom nie spodobałby się twój stosunek do
            sprawy ;-P
          • marguyu Re: Brytyjski paszport .... 11.01.09, 17:14
            emerycie,
            z paszportem europejskiego "kraiku" czyli Francji objechalam caly
            swiat i jakos to nikomu i nigdzie nie przeszkadzalo.
            Wyobraznia cie ponosi. Najpierw sprawdz, potem pisz.
      • serendepity Re: Brytyjski paszport w kieszeni 02.01.09, 15:29
        Po 12 miesiacach.

www.ukba.homeoffice.gov.uk/britishcitizenship/eligibility/naturalisation/standardrequirements/
        European Economic Area nationals and Swiss nationals

If you are a European Economic Area (EEA) national or a Swiss national or the
        family member of such a person, you will automatically have permanent residence
        status if you have exercised EEA free-movement rights in the United Kingdom for
        a continuous five-year period ending on or after 30 April 2006. You do not have
        to apply for leave to remain. You should have held permanent residence status
        for 12 months before you apply for naturalisation.
        • Gość: zibs Re: Brytyjski paszport w kieszeni IP: *.range81-159.btcentralplus.com 02.01.09, 22:25
          czyli wychodzi 6 lat bite :(, szkoda tylko ze w Polsce nie ma tak jasnych procedur.
          A ponizej 3 etapy/wytyczne do przyznania obywatelstwa w UK :)
          ---------
          On 20 February 2008 the Government published the Green Paper 'The Path to Citizenship: Next Steps in Reforming the Immigration System'. In this document we outlined our proposals for changing the way that someone can become a British citizen or remain here as a permanent resident. These proposals are collectively called 'Earned citizenship'. Under these proposals migrants will be expected to pass through 3 key stages and demonstrate certain requirements in order to progress between these. Our aim is to make the journey clearer, simpler and easier for migrants and the public to understand. The three stages are set out below:

1. Temporary residence
          2. Probationary citizenship
          3. British citizenship/permanent residence

www.ukba.homeoffice.gov.uk/sitecontent/documents/aboutus/consultations/closedconsultations/pathtocitizenship/pathtocitizenship?view=Binary
          • Gość: wwmac Re: Brytyjski paszport w kieszeni IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 16.01.09, 22:51
            no dokładnie.. 6 lat a nie 5 jak powszechnie wydaje się mniemać w większości
            forum/czy nawet w różnych artykułach na ten temat...

Punkty które podajesz:
            1. Temporary residence
            2. Probationary citizenship
            3. British citizenship/permanent residence
            odnośnie proponowanych zmian w nadawaniu obywatelstwa brytyjskiego nie będą sie
            tyczyć obywateli EU.
    • Gość: mar Brytyjski paszport w kieszeni IP: *.cht-bng-014.adsl.virginmedia.net 11.01.09, 09:20
      Mieszkam w Londynie od 1970 roku , czyli prawie 40 lat . Nadal mam
      tylko Polskie obywatelstwo .
      Niedawno w Amerykanskiej ambasadzie , gdzie skladalem wniosek o vize ,
      spytali sie dlaczego po tylu latach pobytu w GB ciagle mam Polish
      passport . Odpowiedzialem , ze jestem Polskim patriota .
      Widocznie byla to dobra odpowiedz skoro dwa dni pozniej kurier
      przywiozl moj paszport z wiza na 10 lat .

• Gość: jd Re: Brytyjski paszport w kieszeni IP: *.chello.pl 11.01.09, 09:23
        A wiesz, ja powiedzialem im w Warszawie, ze jade na konferencje i pozwiedzac. I tez dostalem na 10 lat w ciagu tygodnia. Takze sie nie ekscytuj.
        • Gość: mar Re: Brytyjski paszport w kieszeni IP: *.cht-bng-014.adsl.virginmedia.net 11.01.09, 09:55
          Jestem za stary zeby sie ekscytowac .
          Ot taka opowiesc na luzie i bez kompleksow .
          • Gość: Johnny Re: Brytyjski paszport w kieszeni IP: *.nrth.cable.ntl.com 11.01.09, 10:48
            A ja ich nie musze prosic o wize bo mam ichni paszport.
            Juz niedlugo wracam za ocean bo po dwoch latach pobytu w Zwiazku
            Socjalistycznych Republik Europejskich mam go serdecznie dosc.
            Wole Ameryke z ich recesja niz wasz socjalistyczny kolchoz
            LONG LIVE AMERICA
            • Gość: alterego Re: Brytyjski paszport w kieszeni IP: *.autocom.pl 11.01.09, 10:54
              Zycze szczescia Johnny, bedziesz go bardzo potrzebowal.
              • Gość: Byly Amerykanin Brytyjski paszport w kieszeni IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 11.01.09, 11:13
                John czy Jan? Jesli czujesz sie takim Hamerykancem, to czemu zagladasz na
                polskie forum? Get lost, white trash as they would say about an Eastern European
                immigrant on the other side of the pond!

Ja tez mam dwa paszporty - polski i amerykanski. Mieszkam od ponad 2 lat w
                Londynie, bo mialem po dziurki w nosie tej kolonii karnej, zwanej Ameryka
                Polnocna, gdzie sciagaja szumowiny z calego swiata.
                Czuje sie Europejczykiem, mam wielkie przywiazanie do grecko-rzymskich korzeni
                naszej europejskiej cywilizacji.

Jesli tu zostane, to bede sie ubiegal o paszport brytyjski. Paszport USA nie ma
                zadnej wartosci poza granicami USA.
            • Gość: cosmi Re: Brytyjski paszport w kieszeni IP: *.ghnet.pl 11.01.09, 14:11
              Życzymy serdecznie, żebyś nie został przypadkiem postrzelony w tej hameryce.
            • Gość: zastanow sie Re: Brytyjski paszport w kieszeni IP: *.pools.arcor-ip.net 11.01.09, 15:45
              A ja ich nie musze prosic o wize bo mam ichni paszport.
              Juz niedlugo wracam za ocean bo po dwoch latach pobytu w Zwiazku
              Socjalistycznych Republik Europejskich mam go serdecznie dosc.
              Wole Ameryke z ich recesja niz wasz socjalistyczny kolchoz
              LONG LIVE AMERICA

A to zes sie dorwal jak swinia do koryta. A tak na serio, czy ty myslisz, ze
              jestes bardziej amerykanski jak oni od paru pokolen. Nikt z nich ci jeszcze nie
              powiedzial, ze twoj polski akcent jest nie przyjemny dla sluchacza.
    • funia81 Brytyjski paszport w kieszeni 11.01.09, 12:29
      "po co nam ten dokument z lwem i jednorożcem na okładce."

Jak to po co? Zeby wygodniej sie po swiecie podrozowalo :-))) Mniej wiz, mniej
      formalnosci, wieksze mozliwosci.
      • Gość: pablo Re: Brytyjski paszport w kieszeni IP: *.mia.three.co.uk 11.01.09, 12:54
        bravo funia o to w wiekszosci chodzi brytania dala mi spokoj ducha jest bardziej
        otwarta tu moge byc soba anie czescia ukladanki w polsce pionkiem do placenia
        podatkow za ktore nie dostajesz nic w zamian....o przepraszam dostajesz
        indywidualna interpretacje prawa podatkowego przez urzednikow podatkowych ,
        ktorzy nie traktuje cie jako interlokutora tylko jako przestepce i wiele innych
        temu podobnych....paszport brytyjski moze nie zagwarantuje ci szacunku ale
        napewno ulatwi zycie pozdrawiam
        • Gość: Ania Re: Brytyjski paszport w kieszeni IP: *.cable.ubr14.sgyl.blueyonder.co.uk 11.01.09, 13:32
          na polskim paszporcie mozna podrozowac bez problemu, jade w podroz do Australii
          i Stanów i jakos nie mialam problemow z wizami. a jak sie jedzie do krajow
          arabskich, to lepiej nie udawac Brytyjczyka czy Amerykanina... chyba niektorym
          sie wydaje, ze paszport brytyjski daje jakis prestiz, mozna czym pomachac przed
          oczami kmiotom, jak sie przyjedzie do Polski. w pracy poznalam wielu
          ludzi,ktorzy marnie mowia po angielsku, ale nazwali dzieci Ryan albo Amy, sami nawet
          imienia wlasnego dziecka poprawnie wymowic nie potrafia, ale niech wszyscy w
          domu pomysla, oni to juz prawdziwi 'Anglicy' :-)
          • funia81 Re: Brytyjski paszport w kieszeni 11.01.09, 14:47
            > jade w podroz do Australii
            > i Stanów i jakos nie mialam problemow z wizami.

Dla mnie sam fakt, ze musze sie ubiegac o wize do takich krajow, jest jakis
            zalosny. Nie chodzi o klopot: chodzi o samo bzdurne wymaganie. Gdybym miala
            brytyjski paszport (nie mam), nie musialabym rowniez nikogo prosic o wpuszczenie
            mnie do krajow Commonwealthu. Nie musialabym rowniez prosic Amerykanow o wize
            tylko po to, zeby wygodnie i dosc tanio (przez Miami) poleciec do Ameryki
            Poludniowej. Jesli zas chodzi o "prestiz" i "machanie brytyjskim paszportem",
            to... Nie sadz innych podlug siebie, zuczku. Tylko tyle mam ci do powiedzenia.
            • Gość: Ania Re: Brytyjski paszport w kieszeni IP: *.cable.ubr14.sgyl.blueyonder.co.uk 11.01.09, 14:56
              Commonwealthu powiadasz.. ja nie mam kompleksow z powodu polskiego paszportu.
              wize do Australii zalatwia sie on-line, za darmo.. Brytyjczycy tez musza jakies
              podania skladac, nie wjada do Australii tak sobie, bo maja paszport z UK. do
              Kanday Polacy wjezdzaja bez wiz,od niedawna nawet mozna podjac prace bez
              formalnosci. ze zdobyciem wizy amerykanskiej jest wiecej zachodu (na razie), ale
              raz na 10 lat i na pewno duzo mniej i taniej niz wyrabianie brytyjskiego
              paszportu...
              • Gość: majkel Re: Brytyjski paszport w kieszeni IP: 79.97.211.* 11.01.09, 16:25
                >Brytyjczycy tez musza jakies
                >podania skladac, nie wjada do Australii tak sobie, bo maja paszport z >UK.

nie sadze, australia to byla kolonia UK a krolowa angielska jest szefem w AU
                wiec nie rozumiem o co ci chodzi

chetnie bym wszedl w posiadanie paszportu z UK z jednego wzgledu
                w razie potrzeby za granica brytyjczycy pomoga
                polacy niezbyt
                • Gość: Ania Re: Brytyjski paszport w kieszeni IP: *.cable.ubr14.sgyl.blueyonder.co.uk 11.01.09, 16:33
                  krolowa nie ma nic do tego, australijscy koledzy meza czesto sie skarza, ze maja
                  w UK mniej praw niz Polacy. jezeli Brytyjczyk chce podjac prace na stale w
                  Australii, czeka go rownie zmudna procedura jak Hindusa.
                  a propos pomocy rodakom, zapytaj Brytyjczykow ewakuowanych w 2006 z Libanu..
                  jakos Polakow szybciej wywiezli..
    • Gość: Anty Odcinanie od polskich korzeni, zmiana obywatelstwa IP: *.zone4.bethere.co.uk 11.01.09, 13:31
      Co oni plotą? W jaki sposób brytyjski paszport odcina od polskich korzeni?
      Przecież nadal ma się polski paszport i jest także polskim obywatelem.
      Jaka zmiana obywatelstwa??? Nie ZMIANA tylko DODANIE brytyjskiego obywatelstwa.
      Nikt nie zmienia polskiego na brytyjskie, tylko oprócz polskiego dodaje jeszcze
      drugie.
      Nie róbmy ludziom wody z mózgu.
      • Gość: Cmok .......cieeeniutenki artykulik ale dobrze ze jest. IP: *.hsd1.nj.comcast.net 11.01.09, 13:44
        ...pokazuje nasze polskie plytkie myslenie na przykladzie tej
        panienki ze spaczonym poczuciem polskosci.
        60Ł? 600Ł oplat? To jest wszystko droga Moniko NIC. POWAZNE COS to
        jest tak wychowac w Anglii, Niemczech, USA czy gdziekolwiek poza
        Polska dzieci tak zeby plynnie mowily po polsku i wiedzialy skad sa
        a nie mowily jak Dunaj z Konopielki: 'my tutejsze'. Ile ja znam w
        Stanach polskich rodzin, bylych 'bojownikow Solidarnosci', ktorzy z
        dziecmi porozumiewaja sie tylka ta swoja lamana angielszczyzna.
    • Gość: eee_tam Brytyjski paszport w kieszeni IP: *.ci.uw.edu.pl 11.01.09, 13:40
      "Wszyscy jesteśmy Polakami, wychowaliśmy się w konkretnych
      okolicznościach i wartościach kulturowych". Zapewne chodziło tej
      pani o chamstwo, złodziejstwo, pijaństwo, czyli o wartości czysto
      katolickie.
      • nextdragon Re: Brytyjski paszport w kieszeni 11.01.09, 15:28
        Od czasu Leppera do cech narodowych doszła jeszcze powszechna agresja.
    • Gość: gosc z Kaliforni Brytyjski paszport w kieszeni IP: *.socal.res.rr.com 11.01.09, 15:50
      jezeli ktos mieszka na stale za granica to chyba chce byc obywatlem
      tego kraju i miec bierne i czynne prawo wyborcze, czyli miec wplyw
      na rzad lokalny czy centralny oraz obywatel moze zajmowac publiczne
      stanowiska, posiadacz dwoch paszportow, polskiego moze liczyc
      przeciez na pomoc polskiego rzadu bedac w Polsce i taki ejest prawo
      natomiast poza Polska mze sie zwrocic do np ambasady brytyjskiej za
      granica.
      Inna sprawa zatrudnienia, np w moim przypadku, nie bedac obywatelem
      USA nie moglbym pracowac od 15lat dla US Army.Jestem przekonany ze
      podobnie jest w Wlk Brytani jezeli ktos chce pracowac dla sluzb
      wymaganych obywatelstem.
      Ciekawe jest tylko np z Niemcami w USA, w przypadku przyjecia
      obywatelstwa USA traca przywilej pobierania z Niemiec emerytury, i
      to sa spore kwoty okolo okolo 2000 euro miesiecznie.Znam tu Niemcow
      ktorzy miszkaja w USA 40 lat i sa rezydentami USA
      • Gość: Ania Re: Brytyjski paszport w kieszeni IP: *.cable.ubr14.sgyl.blueyonder.co.uk 11.01.09, 15:53
        40 lat? to kiedy zarobili na niemiecka emeryture??
    • Gość: n Brytyjski paszport w kieszeni IP: *.ghnet.pl 11.01.09, 16:37
      Tanie podejście do tematu. Zasadnicze pytanie jakie zadaje sobie polak na
      emigracji brzmi: czy czuję się brytyjczykiem?
      Jeśli tak to można załatwiać sprawy papierkowe.
      • Gość: nb Re: Brytyjski paszport w kieszeni IP: *.adsl.inetia.pl 11.01.09, 16:55
        miałbym slubowac wiernosc jakiejs starej kue..e
        nigdy!!!!!!!!!

je bac królową
    • Gość: nie jarzę A co to za różnica? IP: *.uznam.net.pl 11.01.09, 17:03
      Paszport to paszport. Czy nasz jest gorszy od brytyjskiego? U nas też wydają
      paszport ważny na cały świat a jeśli się chce lecieć na wycieczkę gdzieś na
      zadupie to wizy na miejscu bez problemu wyrabiają.
    • Gość: Bubu A jak jest w Polsce? IP: *.lei3.cable.ntl.com 11.01.09, 17:19
      Jak jest w przypadku ślubu obcokrajowca z Polakiem? Obywatelstwo jest
      automatyczne, czy obwarowane jakimiś restrykcjami? Wie ktoś?
      • Gość: gosc z Kaliforni Re: A jak jest w Polsce?Ania IP: *.socal.res.rr.com 11.01.09, 17:43
        Aniu , korekta, chodzi mi o niemiecka social security, ktory jest
        wyplacany kazdemu obywatelowi Niemiec bez wzgledu gdzie mieszka, nie
        muszi przepracwoac ani jednego roku w Niemczech aby uzysakc ten
        przywilej jak rowniez moze korzystac z niemieckiej sluzby zdrowia
        bedac w Niemczech( po uzsykaniu wieku emrytalnego)dodatkowo
        mieszkajac w USA obywatel Niemiec a rezydent USA ma prawo rowniez do
        swiadczen tak jak obywatel amerykanski po uzyskaniu 65 lat ( facet)
        czyli za darmo Medicare, w Kaliforni dodatkowo MediCal oraz social
        security ktore jednak jest tutaj uzaleznione od ilosci lat pracy i
        kontrybucji na fundusz SS
    • novalee1 Brytyjski paszport w kieszeni 03.02.09, 17:25
      A nic nie ma o tym ile kosztuje taka przyjemnosc.Otoz obecnie juz
      prawie 1000 funtow.
    • Gość: JA Brytyjski paszport w kieszeni - O TAK! IP: *.ap122.ftth.ucom.ne.jp 22.12.10, 17:02
      JAK MYŚLICIE ILE MOŻNA OKRADAĆ NARÓD? JAK DŁUGO MOŻNA WIDZIEĆ TYLKO KONIEC WŁASNEGO NOSA I WŁASNE KORYTO? Wszyscy po kolei którzy rządzili są za to odpowiedzialni - zawsze najważniejszy był własny prywatny interes, a nie obywateli. Macie nam służyć, chyba o tym zapomnieliście!!!!!!
      Pensje spadają lub stoją w miejscu, a wszystko drożeje????? CHCECIE DRUGIEJ ARGENTYNY???

O B U D Ź C I E S I Ę !!!! Wszyscy stąd uciekną, zapiją się lub popełnią samobójstwa tak się nie da żyć!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka