Dodaj do ulubionych

Dziwna reklama

07.12.12, 17:35
Artystka Agata Dębicka zaprojektowała dla firmy Unilever reklamę dotyczącą jakiegoś programu karier:
agde.blox.pl/2012/11/calkiem-niedawno-mialam-przyjemnosc-wspolpracowac.html
Nie wydaje wam się cokolwiek seksistowska? 8-\
Obserwuj wątek
    • joa66 Re: Dziwna reklama 07.12.12, 18:24
      Mnie nie (zresztą to zależy od tego co rozumiesz pod hasłem "seksistowska"). Taka sobie, delikatnie mówiąc, ale chyba nie seksistowska.

Ale nie udało mi się rozczytać napisu na dole (na białym tle)
    • twinmama76 Re: Dziwna reklama 07.12.12, 18:55
      Pani artystka nie przemyślała dokładnie przesłanie reklamy. Jedną z możliwych interpretacji jest otóż taka, że to ten pan przyjmuje panię do pierwszej pracy. W takim wypadku tekst "od tego z kim zaczniesz, zależy gdzie skończysz" jest nie do przyjęcia.

Ty też piszesz, że reklama jest "dziwna", a nawet seksistowska więc negatywny przekaz jest silny.

Podobnie jak w idiotycznej reklamie sklepu OleOle Dziwię się, że firma zdecydowała się puścić takiego gniota.
      • joa66 Re: Dziwna reklama 07.12.12, 19:28
        A skąd wiadomo, że to nie pani przyjmuje pana do pracy?
        • twinmama76 Re: Dziwna reklama 08.12.12, 09:33
          joa66 napisała:

> A skąd wiadomo, że to nie pani przyjmuje pana do pracy?

seksizm to seksizm, niezależnie od wektora wink
          • joa66 Re: Dziwna reklama 08.12.12, 10:46
            No ale przepraszam, kto ma przyjmować ludzi do pracy? Krowa? Czy koniecznie osoba tej samej płci? smile wink

Nie każde chamstwo, gafa, nietakt, głupota jest związane z seksizmem.

Reklama jest po prostu słaba, taki millerowaty "żart"
      • anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Dziwna reklama 07.12.12, 19:38
        No, ta reklama OleOle rzeczywiście kretyńska.
    • zla.m Re: Dziwna reklama 07.12.12, 19:22
      Nie wiem ile Unilever zapłacił, ale przepłacił. Nie widzę żadnego związku z produktami tej firmy, a jeżeli chodzi o pracę u nich - tak, jest to seksistowskie. W moim odbiorze. Mąż uznał, że to przyjacielska rozmowa i wspomnienia o miłości - tylko z dziwnym porównaniem. I nawet nie zorientował się, że to reklama wink
    • anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Dziwna reklama 07.12.12, 19:37
      Tak pytam, bo zastanawiałam się, czy tylko ja mam takie wrażenie.
      Dla mnie seksizm widać na kilku poziomach:

1. Sam sens porównania. Dlaczego w pierwszej miłości miałoby być tak, że "od tego z kim zaczniesz zależy z kim skończysz"? Kojarzy mi się to z XIX-wiecznymi pouczeniami dla panien, że jak już zejdą na złą drogę, to stracą reputację na resztę życia. wink

2. Widać, że to pan mówi do pani. Pan poucza panią w sprawach zawodowych. Klisza. Pan jest ten mądrzejszy.

3. Pan poucza panią w sprawach zawodowych, jest tym mądrzejszym, więc robi na mnie wrażenie wyższego w hierarchii służbowej. Ale jeśli tak, to stosowanie jakichś miłosno-łóżkowych metafor przez osobę starszą w hierarchii w stosunku do osoby młodszej w hierarchii jest trochę nie halo.
      • joa66 Re: Dziwna reklama 07.12.12, 19:41
        hmmmm..ja tego tak nie odbieram..równie dobrze pan może się podlizywac szefowej i jej firmie .
        • anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Dziwna reklama 07.12.12, 19:44
          joa66 napisała:

> hmmmm..ja tego tak nie odbieram..równie dobrze pan może się podlizywac szefowej
          > i jej firmie .

Ano prawda, słuszna uwaga. Może to ja mam klisze w mózgu.
          • joa66 Re: Dziwna reklama 07.12.12, 19:55
            wiesz, ja przeczytałam tyle listów motywacyjnych, od pań i od panów, w których podlizują się . ewentualnemu przyszłemu pracodawcy, że mnie nic nie zdziwi. I widziałam co najmniej raz, za to mocno, pana podlizującego się w podobny sposób pani-kierowniczce ("ja jeszcze niewiele umiem, ale to zaszczyt i szansa dla mnie pracować u tak doświadczonej i kompetentnej osoby")

Poza tym z racji swoich różnych życiowych aktywności kilka razy znalazłam się w sytuacjach, kiedy mężczyźni (nie tylko, ale o nich teraz mówię) myśleli, że mogę więcej niż naprawdę mogę. Żenujące to były sytuacje.
            • pani.filifionka Re: Dziwna reklama 07.12.12, 20:08
              A mnie rzuciło się w oczy, że piją herbatę ze szczurem.
              • twinmama76 Re: Dziwna reklama 08.12.12, 09:35
                pani.filifionka napisała:

> A mnie rzuciło się w oczy, że piją herbatę ze szczurem.

czyli jest nawiązanie do produktów wink
          • nikadaw1 Re: Dziwna reklama 07.12.12, 21:43
            na moje oko tu nie widać, że ktoś kogoś przyjmuje do pracy lub szefując udziela złotych rad. mogą to być koledzy z pracy na kawie i pogaduszkach. ale samo hasło i porównanie jest idiotyczne. po pierwsze, z kiepskiej pierwszej pracy można przeskoczyć do lepszej a skończyć w najlepszej. jak ktoś w młodości rozwoził mleko, nie znaczy, że nie zostanie dyrektorem czegoś innego niż mleczarnia. po drugie. pierwsza miłość, pierwsze koty za płoty. chłopak z liceum, który skończył jako żul, nie stygmatyzuje panienki itd., i vice versa. więc tak, seksistowskie, niezależnie kto wypowiada to hasło. a reklama nietrafiona.
    • triss_merigold6 Re: Dziwna reklama 07.12.12, 21:42
      Nie, jest zwyczajnie głupia.
      Z obrazka nie wynika kto kogo przyjmuje do pracy.
      • jota-40 Re: Dziwna reklama 07.12.12, 22:48
        Otwarcie to z obrazka nie wynika, a jednak moje skojarzenia poszły tą samą drogą, co u Anuszki. Pan mówi, patrząc ze znajomością rzeczy (czytaj: życia) w tę herbatę ze szczurem. Za to ona wlepia w niego oczy z nadzieją.
        Może być na odwrót, to pierwsze jednak, co mi przyszło do głowy, a w reklamie chyba głównie o to chodzi - nikt raczej nie analizuje tekstów i ilustracji reklamowych godzinami.

Kompletnie nieczytelne - to dwa. Nie mam pojęcia, co właściwie zachwala ta sytuacja. Z trudem mogę się domyślać, że prześwietną firmę Unilever.
        • turzyca Re: Dziwna reklama 08.12.12, 00:55
          > erbatę ze szczurem. Za to ona wlepia w niego oczy z nadzieją.

Dla mnie tak wyglada sarkazm. On gledzi gornolotnie, a ona go sobie w mysli podsumowuje, ze on tu takie pitu-pitu odwala.
        • zla.m Re: Dziwna reklama 08.12.12, 11:26

jota-40 napisała:

> Otwarcie to z obrazka nie wynika, a jednak moje skojarzenia poszły tą samą drog
          > ą, co u Anuszki. Pan mówi, patrząc ze znajomością rzeczy (czytaj: życia) w tę h
          > erbatę ze szczurem

Moim zdaniem, to on jej raczej na cycki patrzy.

A na jematce dyskusja o o hasełku tej firmy
          • anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Dziwna reklama 08.12.12, 17:10
            zla.m napisała:
            > A na jematce dyskusja o o hasełku tej firmy

Łee... No tak, pewnie sklep skierowany do określonego targetu...
            • rufus-5 Re: Dziwna reklama 08.12.12, 20:36
              Proponuję reklamę naszego narodowego produktu jakim jest kiełbasa. Mamy akurat doskonała okazję, gdyż nasi prokuratorzy wykryli pewne do tej pory nieznane właściwości naszej poczciwej kiełbasy.

Prokuratorzy wojskowi nie wiedzą już jak zaklinać rzeczywistość. Podobno po skalibrowaniu urządzenia i zbliżeniu go do opakowania pasty do butów, także zareagowało, pokazując trotyl. Co gorsza w ten sam sposób reagowało na kiełbasę. Ciekawe co to było? Wybuchowa Krakowska? Wysokoenergetyczna Śląska? Taka kiełbacha mogłaby mieć nawet niezłą kampanię reklamową: „smakuje tak, że padniesz trupem” albo „kiełbasa, że łeb urywa”.

Czy reklama "wybuchowej krakowskiej" spełnia wymogi dziwnej reklamy tego nie wiem. Odpowiedź na powyższe pytanie pozostawiam czytelnikom GW jako wybitnym znawcom pirotechniki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka