Dodaj do ulubionych

[OT} sanatorium

12.05.13, 00:43
NTG, ale są tu kobiety mądre, więc może doradzą. Jeżeli moderator uzna, że trzeba ciachnąć, to przyjmę wyrok z pokorą.

Rodzice mają złote wesele i zastanawiamy się z siostrą, co im sprezentować. Wymyśliłam pakiet w sanatorium, w standardzie cokolwiek lepszym niż to, co oferuje im NFZ (czyli wspomnienia z PRL z łazienką na korytarzu).

Tak więc, gdyby któraś znała sanatorium oferującym ładne pokoje z łazienkami i przyzwoity pakiet leczniczy, czyli bez szmerów bajerów typu masaże czekoladowe, tylko z porządnymi zabiegami dla reumatyków, to będę wdzięczna za sugestie.

Chyba że któraś ma jakiś inny genialny pomysł na złote gody, to jestem otwarta na sugestie.
Obserwuj wątek
    • bi_scotti Re: [OT} sanatorium 12.05.13, 02:36
      Polska znajoma mieszkajaca od ponad 30 lat z okladem w Kanadzie i taka dosc wymagajaca "pancia" wink jezdzi od lat do PL do jakiegos sanatorium w Busku Zdroju, nie znam nazwy (jakos mi sie kojarzy ktorys z wieszczow ...) ale moze wujek Google Ci pomoze. Z tego, co wiem, miejsce jest bardzo przyzwoite, ona tam wynajmuje chyba caly apartment. Good luck w poszukiwaniach i wszystkiego najlepszego dla rodzicow na jubileusz smile
      • verdana Re: [OT} sanatorium 12.05.13, 10:25
        A jesteś pewna, ze rodzice tego chcą? Bo mnie wyjazd do sanatorium raczej się nie kojarzy z prezenttem, raczej z ciężkim obowiązkiem. W dodatku rodzice moga mieć jakieś plany, a wyjazd jest w określonym terminie.
        Wyjazd może być pożyteczny, nie powiem, ale mnie sie z prezentem nie kojarzy. No, chyba, ze rodzice o tym marzą. Inaczej mogą sie poczuć potraktowani jako para niedołężnych staruszków, którym do zycie juz nic nie potrzeba, prócz lekarza - trochę jak Borejkowie, którzy dostali łóżka szpitalne na rocznicę. Ale Ty znasz rodzicow lepiej.
        • mmoni Re: [OT} sanatorium 12.05.13, 13:15
          Rodzice byli już w Busku i w Ciechocinku z NFZ, więc może jakieś inne miejscowości byłyby lepsze.

Mama uwielbia się leczyć, a tato lubi to, co mama lubi, więc powinni być zadowoleni. Poza tym sanatorium to nie szpital, jest życie towarzyskie, organizowane są wycieczki do różnych ciekawych miejsc w okolicy. Nie zamierzamy też stawiać rodzicom ultimatum "za dwa tygodnie wyjeżdżacie", raczej "my wam wszystko zapłacimy i zorganizujemy, tylko wybierzcie termin". Zresztą nie upieramy się przy sanatorium, mógłby to być jakiś fajny pakiet wczasowy, ale coś mi mówi, że mama jednak wolałaby kąpiele siarczkowe. Więc gdyby ktoś mógł coś polecić z osobistego doświadczenia albo z doświadczenia osób z rodziny, to byłabym wdzięczna. Na forum gros wątków jest o pobytach w sanatoriach dla dzieci.
    • jhbsk Re: [OT} sanatorium 12.05.13, 12:14
      Moi rodzice zamawiali pokój w Ciechocinku. Dzwonili, dopytywali się o szczegóły dotyczące pokoju, zabiegów i zamawiali listownie.
      • verdana Re: [OT} sanatorium 12.05.13, 13:48
        A Nałęczów? Sanatoriów nie znam, ale tam jest ślicznie i spokojnie.
        • bi_scotti Re: [OT} sanatorium 12.05.13, 14:40
          verdana napisała:

> A Nałęczów? Sanatoriów nie znam, ale tam jest ślicznie i spokojnie.

No i Naleczow ma tez mnostwo do zwiedzania sam w sobie i w okolicy. To w ogole jest takie chyba troche niedoceniane polskie miasteczko ze wszystkimi mozliwymi atrakcjami procz jakiejs sensownej wody do plywania i gor do wspinania wink
          Slyszalam tez od polskich znajomych, ze ich starsi rodzice lubia jezdzic na jakies kuracje na Litwe. Tez moze byc ciekawie smile
    • anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: [OT} sanatorium 12.05.13, 15:45
      Skoro ktoś dał przykład zagranicznych Polaków, to przypomniało mi się, że jeden krewny, Polak z Belgii, dużo jeździł do Horyńca. Stamtąd można jeździć na wycieczki do Lwowa, Przemyśla, Zamościa, do Roztoczańskiego Parku Narodowego. BTW. polecam Arboretum - rewelacyjny ogród botaniczny pod Przemyślem, mało znany, a chyba najnowocześniejszy w Polsce.
      • mmoni Re: [OT} sanatorium 13.05.13, 01:08
        Czytałam o Horyńcu, tylko że to na drugim końcu Polski od miejsca zamieszkania rodziców. Nad Nałęczowem też się zastanowię. Dzięki.
        • sebalda Re: [OT} sanatorium 13.05.13, 14:17
          Kilka lat temu złamałam bardzo nieszczęśliwie nogę i ZUS wysłał mnie do sanatorium, żeby skrócić mi zwolnienie. Sanatorium było obowiązkowe. Byłam przerażona, bo myślałam, że tam tylko staruszki na leżakach, wzięłam walizkę książek. Nie przeczytałam żadnejsmile
          Sanatorium w Gołdapii, nad jeziorem, w sercu puszczy. Pokoje z łazienkami, warunki na pewno nie luksusowe, ale znośne. Specjalizują się w leczeniu sercowców, połamańców i osób z chorobami psychosomatycznymi. Oferują masaże, borowiny i całą masę innych zabiegów. Jest basen.
          Dzięki temu, że leczą tam osoby po złamaniach, było sporo całkiem młodych osób. Moja noga już miala się lepiej, więc mogłam nawet tańczyćsmile Nie spędziłam w pokoju ani jednego wieczorusmile Nad jeziorem są miłe knajpki, jak się znudzi miejscowy dancing, można iść na karaoke nad jezioro. Można wypożyczyć łódki lub rowery wodne. A, są też organizowane wycieczki po okolicy i jednodniowa do Wilna. Mnie zabrakło na to czasu, za bardzo wciągnęło mnie życie towarzyskiesmile
          Ogólnie szczerze polecam, to specyficzne miejsce, nie ma deptaków i pokazów mody, sanatorium naprawdę głęboko w lesie. Miejsce odpoczynku wymarzonesmile
          www.sanatorium.com.pl/
    • bolo_boleslaw Re: [OT} sanatorium 23.05.13, 11:13
      smile
    • meg_mag Re: [OT} sanatorium 26.05.13, 10:23
      Duszniki Zdroj - procz wszystkiego sanatoryjnego jeszcze koncerty szopenowskie i mozliwosc wycieczek po Kotlinie Klodzkiej

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka