mate1 22.08.04, 11:21 Macie jakieś pomysły na tani dojazd,zakwaterowanie na Sycylii ?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ewa Re: SYCYLIA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.04, 15:14 Nasz podróż na Sycylię (parę lat temu) była ciekawa,choć nie wiem czy obecnie byłaby tania.Wyjeżdżaliśmy zawsze bardzo wcześnie rano pokonując kolejne etapy. 1.Dojazd do Heviz-Węgry z południa Polski ok.8 godz.zakwaterowanie na pobliskim kempingu w Alsopahok-bungalow dla 2 osób-łazienka,telewizor,2 pokoje,kuchnia- 7000 Ft.Na terenie campingu mały basen,restauracja(bogracz 600 Ft),sklep.Po zakwaterowaniu kąpiel w ciepłym jeziorze 3 godz-900 Ft.ceny z br. 2.Dojazd w okolice Wenecji-Camping Village w Mestre (www.veneziavillage.it) Nocleg dla 2 osób 44 E-bungalow z łazienką bez kuchni.Popołudniu zwiedzanie Wenecji,z campingu dogodne połączenie autobusem do Piazza Roma.Na terenie campingu sklep i restauracja. 3.Dojazd w okolice Rzymu przez Asyż(naprawdę warto),droga niepłatna.na camping Tiber(www.campingtiber.com)bungalow-bez łazienki i kuchni chyba 14 E.Na terenie campingu basen kąpielowy-wymagane czepki.Tam byliśmy 2 dni żeby mieć wiecej czasu na zwiedznie Rzymu.Z campingu busik bezpłatnie dowozi do stacji kolejowej skad wygodnie docieramy do centrum Rzymu,nalezy zwrócić uwagę na powrotny pociąg. 4.Kierujemy się do celu-Sant`Alesio Siculo-camping La Focetta Siculo- (www.lafocetta.it)bungalow-2 os.54 E,po 26.08. 39E.z kuchnią na zadaszonym tarasie,gdzie jest tez lodówka i stół,łazienka,nad cudownym morzem,plaża piaszczysta,brzeg kamienisty,ale woda wspaniała-pod względem temperatury,czystości i głębokości(nie umiem za dobrze pływać,przy dyżej fali trzeba uważać).W pobliskiej knajpce tania i dobra pizza.Niedaleko supermarket.Blisko do wspaniałej Taorminy.Ok.40 km.do Etny.Ok.10 km w góre- Savoca-typowe sycylijskie miasteczko,słynące z baru Vitelli,w którym sfilmowano scenę śniadania Michaela Corleone w "Ojcu Chrzestnym" Coppoli. Za campingiem jest zakład produkujący coś z kamienia,w ciągu kilkunastu dni pobytu zdarzyło się że zza płotu słychać było hałas,ale mimo to chcemy w przyszłym roku powtórzyć takie wakacje i może wtedy skorzystamy z Waszych doświadczeń. Udanych Wakacji!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sladur Re: SYCYLIA IP: *.lodz-doly.sdi.tpnet.pl 27.09.04, 14:01 Sycylia już nie jest tania - od kiedy jest tam euro to niestety na naszą kieszeń zrobiło się mało miło. Jednak jest tak cudowna, że warto tam się wybrać. Biorąc pod uwagę klimat to można spać na ławce w parku. OK, żartowałem. Przykro mi, że nie mogę służyć konkretnymi adresami tanich miejsc noclegowych. Ja miałem to szczęście, że Sycylijczycy udostępnili mi za darmo piękny apartament na peryferiach Pozzallo. Warto zobaczyć Taorminę, Noto Antica, Syrakuzy i jeszcze wiele, wiele innych miejsc. Dobra pogoda murowana, po włoskim winie humor też będzie dopisywał, ludzie są bardzo życzliwi. Sycylia to bombowe wakacje, a w drodze tam można zaliczyć Wezuwiusza, Pompeje, Monte Cassino ( to wszystko po drodze ). Odpowiedz Link Zgłoś