27.06.03, 11:57
Czy był ktoś oststnio na Malcie w Hotelu San Pawl? Proszę o opinię i jakieś
informacje.
Obserwuj wątek
    • piko30 Re: Malta 29.06.03, 20:49
      piko30 napisał:

> Czy był ktoś oststnio na Malcie w Hotelu San Pawl? Proszę o opinię i jakieś
      > informacje.

A jakiekolwiek informacje o Malcie?
      • Gość: Polo Re: Malta IP: *.crowley.pl 29.06.03, 22:27
        A co Cie interesuje? Duzo by opowiadac. Bardzo mi sie podoba na Malcie,
        chociaz znam wielu ktorzy narzekaja na drozyzne, brak plaz i lewostronny ruch.
        Do zwiedzania jest super! Wyspa Malta to taki Krakow - zwlaszcza Mdina. Wyspa
        Gozo z kolei oferuje urokliwe zakatki. Dobre zarcie, ale trzeba poszukac, bo w
        glownych miejscach turystycznych rzadzi jedzenie angielskie czyli ohyda!
        • piko30 Re: Malta 01.07.03, 20:39
          Dzieki Polo.
          Po pierwsze czy wystarczy wziac karty kredytowe, czy lepiej miec troche gotowki
          - lepiej euro czy dolary? O drozyznie slyszalem tylko jaka ona jest - 2; 1,5
          razy drozej jak u nas (i alkohol)? Poza tym jakie wtyczki do prądu? Zabytki i
          atmosfera mi pasują, a najbardziej niepokoi mnie brak plaz - czy kapac sie
          mozna tylko w basenach, czy mimo skal z 4 letnim dzieckiem bez problemu
          bedziemy sie kapac w morzu?
          • Gość: Polo Re: Malta IP: *.crowley.pl 04.07.03, 07:32
            Drogo jest, gdyz Maltanski Lir przelicza sie do zlotowki okolo 1 do 10 czyli
            wszystko, co moze byc tanie kosztuje 1 lira czyli dziesiec zlotych. Alkohol
            tez drozszy, ale dokladnych cen nie pamietam. Jednak patrzac na niektorych
            Anglikow, to i tak wciaz za tani:-) Dobre plaze wlasciwie sa tylko 3: Mellieha
            (dosyc zatloczona, ale ok), Paradise Bay kolo przeprawy promowej na Gozo oraz
            Golden Bay (ladna, raczej pusta - w okolicy jest tylko 1 hotel i trzeba
            dojechac do niej autobusem badz samochodem). Reszta plaz to z reguly skaly z
            wejsciem do morza przez drabinke taka jakie sa na basenach, wiec pewnie ciezko
            z 4-latkiem. Zobacz koniecznie Mdine, Rabat i Marsaxlokk (fajna rybacka
            wioska). Z reszta wiele miejsc jest bardzo fajnych. Jakby co to pisz, co
            jeszcze chcesz wiedziec.
            • Gość: Kosmoz Re: Malta IP: *.etel.pl 04.07.03, 15:50
              Ja jadę w sierpniu do quawry. Mam pytanie czy oprócz plaż które wymieniłes da
              sie kąpać w innych miejscach w miare komfortowo czy jest raczej duży problem z
              dojściem do morza? Wiem że wszędzie skały ale może da się jakoś w miare
              rozsądnie dotrzeć do wody?
              • Gość: Polo Re: Malta IP: *.crowley.pl 04.07.03, 16:04
                W Qawrze oraz w Bugibbie bez problemow mozesz wejsc do morza. Prosto ze skal
                schodza drabinki do wody a skal jest tylko kilka pomiedzy ulica a morzem.
                Jedyny problem to wygrzewasz sie potem na skalach a obok jezdza autobusy, ale
                do wszystkiego mozna sie przyzwyczaic. Poza tym do plaz, ktore wymienilem
                dojedziesz w kilkanascie minut autobusem miejskim. Pewnie najdluzej - jakies
                25 minut bedzie siejechac do Paradise Bay. Zazdroszcze Ci, bo lubie Malte.
            • katarzynadolowiec Re: Malta 14.07.03, 13:48
              czy ktos mi moze powiedziec, czy wyjazd samotnej na malte, z zamiarem
              znalezienia jakielkolwiek-pracy-zeby-dostac-cos-do-jedzenia jest idiotyczne?
    • Gość: Wojtek Re: Malta IP: *.metronet.pl 09.07.03, 21:18
      W zasadzie wszystko już napisano.. Wróciłaem kilka dni temu. Jestem zachwycony.
      Mieszkałem w Quawra-Buggiba - hotel Bella Vista, na uboczu i komfortowy z
      pysznym wyżywieniem, klimatyzacją (bardzo ważne!!).
      Wystarczy wziąć kart kredytowe i bankomatowe i wypłącać wg. potrzeb. Lira
      maltańska to ok. 10 zł, nie opłaca się wymieniać euro ani USD. Wszyscy
      akceptują większość kart kredytowych, nawet stragany. Do zobaczenia są
      wymieniane Mdina i Rabat (miasta bliżniaki, koło Mdiny jest fabryka szkła Mdina
      Glass z super sklepem! Koniecznie wybierz się do Valletty - stolicy Malty.
      Urocza starówka, pyszna kawa! Warto pojechać na Blue Lagun na Commino, cudowne
      widoki.
      Plaża najsympatyczniejsza to Golden Bay, 20 min autobusem 652 z Buggiby, bilet
      40 centów w jedną stronę. Mało ludzi, piasek, spokój, można wynająć łódkę i
      popływać po zatoce.
      Ceny przykładowe na Malcie: bilet autobusowy 40c, woda min. 35-75c (za 99 jest
      zgrzewka 6x2litry); klapki 2Limy; piwo 55c, wino 0,80-2,6LM; parasol na plaży
      1LM, leżak 1-1,5LM; prom 3LM; lody 0,5LM za gałkę; 0,85 za magnum; tost,
      sandwich 85c..
      Wszystkim udanych wypraw!

Mój wyjazd rezerwowałem przez www.travelplanet.pl. wyszło w przyzwoitej cenie i
      bez zaskoczeń.
    • piko30 Re: Malta 11.07.03, 00:29
      Dziękuję wszystkim za informacje - jutro wyjeżdżam.
    • Gość: GH Re: Malta IP: 213.25.43.* 11.07.03, 13:28
      Mam pytanie dotyczące wymiany waluty. Wg jakiego przelicznika wymieniana jest
      Lira Maltańska na Zł w bankomatach. Czy nie jest on tak wysoki że przekracza
      prowizje przy wymianie Euro na Mlt na Malcie. Będąc kilka tygodni temu w Grecji
      wypłacałem Euro z bankomatu wg przelicznika 4.6 gdy u nas był 4.45 - 4.50.Może
      róznica nie jest zbyt wielka ale chodzi mi o znajomość zasad.
      • Gość: wojteker@gazeta.pl Re: Malta IP: *.metronet.pl 12.07.03, 20:43
        Stosunek lira do Euro, wynosi ok 1LM= 2,3:Euro;
        prosze wejsc na strone www.oanda.com tam są kursy walut.
        osobiście za 10 LIM w bankomacie zapłaciłem 106,55zł a w kantorze za 20Eu
        zapłacono mi 8LM z groszami i wzięli jeszcze prowizje. Dlatego tam gdzie się
        dało płaciłem kartą kredytową bezprowizyjną.
        • Gość: ST Re: Malta IP: 213.25.43.* 22.07.03, 10:21
          A czy w Polsce można kupić walutę maltańską ?
    • Gość: Iza Re: Malta IP: *.p.lodz.pl 23.07.03, 07:54
      Dobrze bylo tutaj wejsc i przeczytac Wasze spostrzezenia. Chcialabym zapytac
      jeszcze o wycieczke na Sycylie, czy jest sens jechac i czy na wlasna reke
      promem bedzie taniej (w biurze biora ok 400 zl za ta przyjemnosc)?
      • Gość: Polo Re: Malta IP: *.crowley.pl 24.07.03, 19:06
        Nie wyniesie Cie duzo taniej, a pamietaj, ze prom doplywa na poludnie Sycylii
        i stamtad masz problem, jak dostac sie do wszystkich atrakcji. No chyba, ze
        wybierzesz sie na 2 dni na Sycylie.
    • Gość: iza Re: Malta IP: *.didasko.com.pl 25.07.03, 13:40
      Byłam w Hotelu Limelight, wyjazd zorganizowany był prez Triadę. Bardz, bardzo
      skromne warunki, hotel prezentowany był jako 3 gwiazdkowy, a w istocie było
      brudno, karaluchy w pokojach i "restaracji", brudny basen, wiatraki przy
      suficie nie dawały ukojenia przy trzydziestoparostopniowych upałach. Na
      szczę�cie czas przebywania w hotelu można ograniczyć do minimum jeżdzšc na
      wycieczki. Matla jest mała, ale ciekawa. OSTRZEGAM nie dłużej niż jeden
      tydzień! Nad zatokš St. Paul Bay najlepiej zdecydować się na apartamenty.
      Wyposazone sš w lodówki, co jest absolutnie niezbędne. Pyszne i tanie wino i
      niezłe piwo CISK. Uwaga na knajpy! Bardzo Łatwo nadziać się na minę.
      Przestrzegam przed jedzeniem w knajpach wokół placyku z zegarem (to centralne
      miejsce na styku dwóćh kurortów). Katastrofa. Polecam włoskę knajpkę w
      Buggibie "Don VittO, można tam doj�ć nadmorskš promenadš (start - stojšc twarzš
      do zegara na placyku skręć w lewo. Jest pięknie usytuowana i serwuje pyszne
      jedzenie. Duża pizza (może być na dwie osoby) kosztuje około 22 złotych. Uwaga,
      Maltańczycy, choć ortodoksyjnie katoliccy oszukujš jak psy, trzeba być czujnym
      np. płacšc za bilety w autobusach, bo z jednej strony dynda rózaniec a drugiej
      kierowca łaszczy się na jakie� grosiny, bo to po prostu uwialbia. Polecam
      transport autobusowy, jest dobrze zorganizowany. Nie dajcie się nacišgnšć na
      wycieczki organizowane przez Wasze biuro podróży, każš sobie słono płacic za
      co�, co możńa sobie samemu zorganizować za pół darmo. Oczywi�cie polecam zakup
      przewodnika, który podpowie gdzie warto. POlecam La Valettę z katerdrš �w. JAna
      Chrzciciela (cudo), i piękne, położóne obok siebie Rabat i Mdinę. Fajna jest
      wycieczka na wyspę Comino (nie byłšma na wyspie Gozo, jest znacznie większa,
      zatem może jest tu więcej atrakcji. Comnio jest absolutnie rekreacyjna. Je�li
      lubicie kšpiele w morzu to nie obędzie się bez gumowych sandałów czy czego�, co
      pozwoli nie zrypać sobie nogi wchodzšc do wody po bambulcach. Plaże kamieniste.
      W czerwcy była bardzo wysoka wilgotno�ć. Miłej podróży

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka