piko30 27.06.03, 11:57 Czy był ktoś oststnio na Malcie w Hotelu San Pawl? Proszę o opinię i jakieś informacje. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
piko30 Re: Malta 29.06.03, 20:49 piko30 napisał: > Czy był ktoś oststnio na Malcie w Hotelu San Pawl? Proszę o opinię i jakieś > informacje. A jakiekolwiek informacje o Malcie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polo Re: Malta IP: *.crowley.pl 29.06.03, 22:27 A co Cie interesuje? Duzo by opowiadac. Bardzo mi sie podoba na Malcie, chociaz znam wielu ktorzy narzekaja na drozyzne, brak plaz i lewostronny ruch. Do zwiedzania jest super! Wyspa Malta to taki Krakow - zwlaszcza Mdina. Wyspa Gozo z kolei oferuje urokliwe zakatki. Dobre zarcie, ale trzeba poszukac, bo w glownych miejscach turystycznych rzadzi jedzenie angielskie czyli ohyda! Odpowiedz Link Zgłoś
piko30 Re: Malta 01.07.03, 20:39 Dzieki Polo. Po pierwsze czy wystarczy wziac karty kredytowe, czy lepiej miec troche gotowki - lepiej euro czy dolary? O drozyznie slyszalem tylko jaka ona jest - 2; 1,5 razy drozej jak u nas (i alkohol)? Poza tym jakie wtyczki do prądu? Zabytki i atmosfera mi pasują, a najbardziej niepokoi mnie brak plaz - czy kapac sie mozna tylko w basenach, czy mimo skal z 4 letnim dzieckiem bez problemu bedziemy sie kapac w morzu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polo Re: Malta IP: *.crowley.pl 04.07.03, 07:32 Drogo jest, gdyz Maltanski Lir przelicza sie do zlotowki okolo 1 do 10 czyli wszystko, co moze byc tanie kosztuje 1 lira czyli dziesiec zlotych. Alkohol tez drozszy, ale dokladnych cen nie pamietam. Jednak patrzac na niektorych Anglikow, to i tak wciaz za tani:-) Dobre plaze wlasciwie sa tylko 3: Mellieha (dosyc zatloczona, ale ok), Paradise Bay kolo przeprawy promowej na Gozo oraz Golden Bay (ladna, raczej pusta - w okolicy jest tylko 1 hotel i trzeba dojechac do niej autobusem badz samochodem). Reszta plaz to z reguly skaly z wejsciem do morza przez drabinke taka jakie sa na basenach, wiec pewnie ciezko z 4-latkiem. Zobacz koniecznie Mdine, Rabat i Marsaxlokk (fajna rybacka wioska). Z reszta wiele miejsc jest bardzo fajnych. Jakby co to pisz, co jeszcze chcesz wiedziec. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kosmoz Re: Malta IP: *.etel.pl 04.07.03, 15:50 Ja jadę w sierpniu do quawry. Mam pytanie czy oprócz plaż które wymieniłes da sie kąpać w innych miejscach w miare komfortowo czy jest raczej duży problem z dojściem do morza? Wiem że wszędzie skały ale może da się jakoś w miare rozsądnie dotrzeć do wody? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polo Re: Malta IP: *.crowley.pl 04.07.03, 16:04 W Qawrze oraz w Bugibbie bez problemow mozesz wejsc do morza. Prosto ze skal schodza drabinki do wody a skal jest tylko kilka pomiedzy ulica a morzem. Jedyny problem to wygrzewasz sie potem na skalach a obok jezdza autobusy, ale do wszystkiego mozna sie przyzwyczaic. Poza tym do plaz, ktore wymienilem dojedziesz w kilkanascie minut autobusem miejskim. Pewnie najdluzej - jakies 25 minut bedzie siejechac do Paradise Bay. Zazdroszcze Ci, bo lubie Malte. Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynadolowiec Re: Malta 14.07.03, 13:48 czy ktos mi moze powiedziec, czy wyjazd samotnej na malte, z zamiarem znalezienia jakielkolwiek-pracy-zeby-dostac-cos-do-jedzenia jest idiotyczne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtek Re: Malta IP: *.metronet.pl 09.07.03, 21:18 W zasadzie wszystko już napisano.. Wróciłaem kilka dni temu. Jestem zachwycony. Mieszkałem w Quawra-Buggiba - hotel Bella Vista, na uboczu i komfortowy z pysznym wyżywieniem, klimatyzacją (bardzo ważne!!). Wystarczy wziąć kart kredytowe i bankomatowe i wypłącać wg. potrzeb. Lira maltańska to ok. 10 zł, nie opłaca się wymieniać euro ani USD. Wszyscy akceptują większość kart kredytowych, nawet stragany. Do zobaczenia są wymieniane Mdina i Rabat (miasta bliżniaki, koło Mdiny jest fabryka szkła Mdina Glass z super sklepem! Koniecznie wybierz się do Valletty - stolicy Malty. Urocza starówka, pyszna kawa! Warto pojechać na Blue Lagun na Commino, cudowne widoki. Plaża najsympatyczniejsza to Golden Bay, 20 min autobusem 652 z Buggiby, bilet 40 centów w jedną stronę. Mało ludzi, piasek, spokój, można wynająć łódkę i popływać po zatoce. Ceny przykładowe na Malcie: bilet autobusowy 40c, woda min. 35-75c (za 99 jest zgrzewka 6x2litry); klapki 2Limy; piwo 55c, wino 0,80-2,6LM; parasol na plaży 1LM, leżak 1-1,5LM; prom 3LM; lody 0,5LM za gałkę; 0,85 za magnum; tost, sandwich 85c.. Wszystkim udanych wypraw! Mój wyjazd rezerwowałem przez www.travelplanet.pl. wyszło w przyzwoitej cenie i bez zaskoczeń. Odpowiedz Link Zgłoś
piko30 Re: Malta 11.07.03, 00:29 Dziękuję wszystkim za informacje - jutro wyjeżdżam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GH Re: Malta IP: 213.25.43.* 11.07.03, 13:28 Mam pytanie dotyczące wymiany waluty. Wg jakiego przelicznika wymieniana jest Lira Maltańska na Zł w bankomatach. Czy nie jest on tak wysoki że przekracza prowizje przy wymianie Euro na Mlt na Malcie. Będąc kilka tygodni temu w Grecji wypłacałem Euro z bankomatu wg przelicznika 4.6 gdy u nas był 4.45 - 4.50.Może róznica nie jest zbyt wielka ale chodzi mi o znajomość zasad. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojteker@gazeta.pl Re: Malta IP: *.metronet.pl 12.07.03, 20:43 Stosunek lira do Euro, wynosi ok 1LM= 2,3:Euro; prosze wejsc na strone www.oanda.com tam są kursy walut. osobiście za 10 LIM w bankomacie zapłaciłem 106,55zł a w kantorze za 20Eu zapłacono mi 8LM z groszami i wzięli jeszcze prowizje. Dlatego tam gdzie się dało płaciłem kartą kredytową bezprowizyjną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ST Re: Malta IP: 213.25.43.* 22.07.03, 10:21 A czy w Polsce można kupić walutę maltańską ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iza Re: Malta IP: *.p.lodz.pl 23.07.03, 07:54 Dobrze bylo tutaj wejsc i przeczytac Wasze spostrzezenia. Chcialabym zapytac jeszcze o wycieczke na Sycylie, czy jest sens jechac i czy na wlasna reke promem bedzie taniej (w biurze biora ok 400 zl za ta przyjemnosc)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polo Re: Malta IP: *.crowley.pl 24.07.03, 19:06 Nie wyniesie Cie duzo taniej, a pamietaj, ze prom doplywa na poludnie Sycylii i stamtad masz problem, jak dostac sie do wszystkich atrakcji. No chyba, ze wybierzesz sie na 2 dni na Sycylie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iza Re: Malta IP: *.didasko.com.pl 25.07.03, 13:40 Byłam w Hotelu Limelight, wyjazd zorganizowany był prez Triadę. Bardz, bardzo skromne warunki, hotel prezentowany był jako 3 gwiazdkowy, a w istocie było brudno, karaluchy w pokojach i "restaracji", brudny basen, wiatraki przy suficie nie dawały ukojenia przy trzydziestoparostopniowych upałach. Na szczę�cie czas przebywania w hotelu można ograniczyć do minimum jeżdzšc na wycieczki. Matla jest mała, ale ciekawa. OSTRZEGAM nie dłużej niż jeden tydzień! Nad zatokš St. Paul Bay najlepiej zdecydować się na apartamenty. Wyposazone sš w lodówki, co jest absolutnie niezbędne. Pyszne i tanie wino i niezłe piwo CISK. Uwaga na knajpy! Bardzo Łatwo nadziać się na minę. Przestrzegam przed jedzeniem w knajpach wokół placyku z zegarem (to centralne miejsce na styku dwóćh kurortów). Katastrofa. Polecam włoskę knajpkę w Buggibie "Don VittO, można tam doj�ć nadmorskš promenadš (start - stojšc twarzš do zegara na placyku skręć w lewo. Jest pięknie usytuowana i serwuje pyszne jedzenie. Duża pizza (może być na dwie osoby) kosztuje około 22 złotych. Uwaga, Maltańczycy, choć ortodoksyjnie katoliccy oszukujš jak psy, trzeba być czujnym np. płacšc za bilety w autobusach, bo z jednej strony dynda rózaniec a drugiej kierowca łaszczy się na jakie� grosiny, bo to po prostu uwialbia. Polecam transport autobusowy, jest dobrze zorganizowany. Nie dajcie się nacišgnšć na wycieczki organizowane przez Wasze biuro podróży, każš sobie słono płacic za co�, co możńa sobie samemu zorganizować za pół darmo. Oczywi�cie polecam zakup przewodnika, który podpowie gdzie warto. POlecam La Valettę z katerdrš �w. JAna Chrzciciela (cudo), i piękne, położóne obok siebie Rabat i Mdinę. Fajna jest wycieczka na wyspę Comino (nie byłšma na wyspie Gozo, jest znacznie większa, zatem może jest tu więcej atrakcji. Comnio jest absolutnie rekreacyjna. Je�li lubicie kšpiele w morzu to nie obędzie się bez gumowych sandałów czy czego�, co pozwoli nie zrypać sobie nogi wchodzšc do wody po bambulcach. Plaże kamieniste. W czerwcy była bardzo wysoka wilgotno�ć. Miłej podróży Odpowiedz Link Zgłoś