Dodaj do ulubionych

Syria Jordania z Rainbow

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.09, 20:12
Witam
Wybieram sie na wycieczke Syria Jordania i mam pytanie czy ktos z
forum był moze na tej imprezie. Chcialabym wiedziec jak wygladala
organizacja imprezy, warunki w hotelach, wyzywienie. Ile pieniedzy
trzeba zabrac na dodatkowe wydatki.
Pozdrawiam serdecznie.
Obserwuj wątek
    • Gość: JD Re: Syria Jordania z Rainbow IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.10.09, 10:32
      To zależy z jakim biurem się wybierasz. Ja byłam w sierpniu z
      Rainbow. Oraganizacyjnie wycieczka przygotowana bardzo dobrze -
      oczywiście dużo jeżdżenia, przekraczanie granicy kilka razy, więc
      trochę czasu zajmuje, ale za to zrekompensowane widokami i mnóstwem
      wrażeń. Żadnego czekania na autokary, promy itp. Jak na objazdówkę
      hotele dobre, troszkę słabszy w Petrze. Jedzenie bardzo dobre i
      dużo, tylko odległości czasowe między posiłkami znaczne. Jednakże
      biorąc pod uwagę upał i zwiedzane miejsca (byliśmy, a przynajmniej
      ja byłam pochłonięta odwiedzanymi cudami), nie jest to zbyt
      dolegliwe. Zresztą w środku dnia zawsze był czas, by coś przekąsić.
      Jeśli chodzi o dodatkowe koszty to przewodnikowi płaciliśmy +/- 240
      dolarów na biley wstępu, napiwki i fakultety. poza tym miałam ok.
      300 dol. i w zupełności wystarczyło.
      Tak czy siak bardzo Ci zazdroszczę, że dopiero się wybierasz. Życzę
      niezapomnianych wrażeń.
    • Gość: podroze.kondi.pl Re: Syria Jordania z Rainbow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.09, 08:49
      Witaj,

Kiedy masz zamiar się wybrać ? Znajomi na 90% wybrali ten program z Rainbow.
      Zachęcę ich do oceny na forum.

Pozdrawiam
      Moje podróże małe i duże | noclegikarpacz | noclegi w górach | ibiza
    • Gość: beat.09 Re: Syria Jordania z Rainbow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.09, 19:52
      Bardzo dziekuje za informacje. Obawiam sie tylko tych dlugich
      przejazdow a zwlaszcza odstepow miedzy posilkami. Czy jest czas na
      jakies zakupy zywnosciowe czy lepiej wziasc cos(ale co)z Polski.
      Wybieram sie na poczatku listopada wiec chyba nie bedzie juz bardzo
      goraco.
      • Gość: JD Re: Syria Jordania z Rainbow IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.10.09, 09:42
        Przejazdy w sumie da się wytrzymać. W naszej grupie pilot włączał
        nam filmy, żeby jakoś ten czas wykorzystać (m.in. "Lawrence`a z
        Arabii"), poza tym były krótkie postoje na toaletę, zdjęcia itp.
        Jeśli chodzi o jedzenie to tak, jak napisałam - zawsze był czas na
        jakiś obiad lub drobne zakupy. Ja się trochę zaopatrzyłam w różne
        ciastka w sklepie wolnocłowym, kiedy przekraczaliśmy granicę
        jordańsko-syryjską. Jeśli mogę doradzić, to lepiej kupować po
        syryjskiej stronie - niższe ceny i większy wybór.
        Jedź bez obaw, na pewno będzie super.
        • n0elia Re: Syria Jordania z Rainbow 07.10.09, 11:24
          A w jakim terminie się wybierasz? Ja 4 - 11 listopada ktoś też?
          • Gość: beat.09 Re: Syria Jordania z Rainbow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.09, 20:59
            Hej! Ja tez jade w tym terminie.
            • n0elia Re: Syria Jordania z Rainbow 08.10.09, 00:21
              No to fajnie spotkamy się heh o ile oczywiście zbierze się grupa i wycieczka się
              odbędzie;)
              • Gość: beat.09 Re: Syria Jordania z Rainbow IP: 217.173.192.* 08.10.09, 11:10
                Nawet tak nie mysle, ze moze nie dojsc do skutku. Kobieta w biurze zapewniala,
                ze te termin sa raczej pewne. Z kad wylatujesz, bo ja z Katowic.
                • n0elia Re: Syria Jordania z Rainbow 08.10.09, 12:59

Ja też z Katowic:)))
          • Gość: edyta Re: Syria Jordania z Rainbow IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.10.09, 10:13
            a co z pogodą w tym czasie? co zabieracie? ja będę ttydzień przed
            wami i nie wiem co wrzucić do walizki
            • Gość: beat.09 Re: Syria Jordania z Rainbow IP: 217.173.192.* 08.10.09, 11:12
              Na razie mam wariant na cieple dni w okolicy 20 kilku stopni. Mysle, ze
              najlepiej sprawdzic w internecie jak tam jest pod wzgledem temperatury.
              • n0elia Re: Syria Jordania z Rainbow 08.10.09, 13:08
                Myślę, że będzie w ciągu dnia ciepło ponad 20 stopni ale zimne poranki i
                wieczory...tak było w styczniu w Maroko;)
                • Gość: edyta Re: Syria Jordania z Rainbow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.09, 20:18
                  wypowiadasz się na podstawie Maroko czy jordanii? bo to róznica
                  zpoziomu połozenia geograficznego rzede wszystkim. Byłam w Maroku
                  na przełomie października i listopada dokłądnie tak jak w tym roku
                  wyjeżdzam do jordanii i syrii i musz epowiedzieć że 17 stopni to był
                  max a deszcz normą - nawet powódź. Więc prosze o info dot krajów jak
                  w temacie bo Maroko nie jest dla mnie odniesieniem
                  • luania Re: Syria Jordania z Rainbow 08.10.09, 20:59
                    Może to Wam pomoże – tak pisałam w innym wątku:

Byłam na tej wycieczce 2 lata temu na przełomie października i
                    listopada – wszyscy się kapali w Morzu Martwym. Poranki i wieczory
                    oczywiście chłodniejsze – jakiś długi rękaw się przyda. Wróciłam do
                    Polski opalona i . . . musiałam golfy nosić ;)

Przypomniało mi się jeszcze, że w Damaszku było pochmurno, ale nie
                    padało i było ciepło. Dość mocno wiało w Maalouli.
                    • Gość: edyta Re: Syria Jordania z Rainbow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.09, 09:49
                      świetnie:)
        • Gość: beat.09 Re: Syria Jordania z Rainbow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.09, 21:03
          JD bardzo Ci dziekuje za informacje. Mam nadzieje, ze bedzie tak
          fajnie jak na twojej imprezie :-)
          • n0elia Re: Syria Jordania z Rainbow 26.10.09, 07:58

Jak tam przygotowania dziewczyny?:)
            • roza999 Re: Syria Jordania z Rainbow 26.10.09, 12:01
              Ale wam zazdroszczę!Wróciłam 21 października, ale chętnie
              wróciłabym tam ponownie...Zawsze po powrocie czuję hm... pewien
              niedosyt, ale to chyba normalne.
              Z wycieczki wrażenia niezapomniane... Polecam na suku w Damaszku
              lody robione ręcznie, zgodnie ze starą recepturą.
              Życzę udanej wycieczki, doborowego towarzystwa i niezapomnianych
              wrażeń!
              • Gość: edyta Re: Syria Jordania z Rainbow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.09, 22:09
                lece jutro jestem na walizkach. Opowiadaj jaka pogoda bo w onecie pokazują
                deszcze i burze w syrii. Paskudnie!!
                • Gość: beat.09 Re: Syria Jordania z Rainbow IP: 217.173.192.* 28.10.09, 08:41
                  Tez mnie martwi pogoda. Nastawilam sie ze bedzie cieplo a tu deszcze i burze.
                  Musze znowu przemysle sprawe spakowania walizki :-( Ciekawa jestem czy sie
                  poznamy na wycieczce? ;-)
                  • Gość: edyta Re: Syria Jordania z Rainbow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.09, 10:52
                    chyba nie...ja lecę dzisiaj poprzepędzam chmury
                    • n0elia Re: Syria Jordania z Rainbow 28.10.09, 20:08

Ja tam wierzę, że będzie ciepło:)
                      Beat. lecisz z Katowic sama czy w większym składzie?
                      • Gość: beat.09 Re: Syria Jordania z Rainbow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.09, 21:35
                        Sama ;-(, ale mam nadzieje, ze sie spotkamy i ze bedzie jakas fajna
                        grupa.A ty nOelia?
                        • n0elia Re: Syria Jordania z Rainbow 29.10.09, 08:23

A no to chyba dobrze się składa, bo ja też sama i jakoś specjalnie mnie to nie
                          martwi;) Może uda nam się wcześniej zgadać i będzie raźniej. W jakim jesteś
                          wieku? Ja 28..
                          • Gość: beat.09 Re: Syria Jordania z Rainbow IP: 217.173.192.* 29.10.09, 08:32
                            Hej, Kiedys mialam obawy przed jazda samej na wycieczki, ale zawsze poznawalam
                            fajne osoby. Ja 34. Moj e-mail bea_nied@wp.pl
                          • Gość: edyta wróciłam:) IP: *.centertel.pl 05.11.09, 15:50
                            wycieczka wspaniała , pogoda taka sobie ale na najwyższą ocene
                            zasługuje Marek przewodnik:)
                            Organizacja od samego poczatku do samego końca świetna.
                            zacznę od minusów:

Tylko wakacje.pl nie zdały egzaminu do konca utwierdzały w
                            przekonaniu na temat godzin wylotu- nieprawdziwych ale to drobiazg-
                            już z nimi nie będe latała:)
                            Od poczatku ale w skrócie bo wile razy ten wątek był opisywany a ile
                            można o objeździe pisać:)
                            hotel w egipcie - bardzo słaby- wręcz brudny
                            w ammanie taki sobie - crow
                            w damaszku zdecydowanie najlepszy
                            w petrze - oj malutkie pokoje brudne mydło w mydelniczce obklejonej
                            nawet nie chcę myśleć czym...
                            ale oczywiście przy odpowiedniej optyce można uznać to za swoisty
                            folklor i nie marudzić:)
                            Niedobre jedzenie- najgorsze w egipcie i dalej tak jak standardy
                            hoteli...:) zimne..brr
                            Okazji do jedzenia podczas objazdu nie ma wile zatem lepiej
                            prowiancik mieć jakiś z sobą
                            Nie dopisała też pogoda - tu odwrotnie do standardów hotelowych- :)
                            najładniej w egipcie , najgorzej w syrii- padało bardzo, wiało
                            sporo. Ubieranie na cebulkę konieczne.

a teraz plusy
                            jak juz wspomniałam świetny Marek- wiedza erudycja dyplomatyczna
                            uprzejmość i konkretna organizacja. chciało się go słuchać...
                            wadi rum- rewelacja - samochody zdezelowane ale to też miało swój
                            urok- koniecznie nakrycia głowy- jest zimno wieje
                            jerasz- podobało sie bardzo czasu sporo przy autokarach centrum
                            turystyczne z kramikami- warto tam kupować śliczne pamiątki- kupiłam
                            rababe - instrument muzyczny i bluzkę w ich wzorach.
                            bosra - już w Syrii- ciekawa- ładnie zachowana tylko lało niestety
                            Palmyra rewelacja - pzryćmiła jerasz.
                            Krak de ch. zrobiła duze wrazenie potem knajpa z gościem wiele razy
                            opisywanym. jedzenie świetne - koniecznie jedzcie. winko w cenie
                            swojaczek. lepiej najpierw zamek potem jeść niż odwrotnie
                            i jeszcze nocną Malula- świetny pomysła na wieczór bo wąwóz świetnie
                            podświetlony. Warto ten fakultet bo to nie kosciółek szczepana sie
                            zwoedza - co jest za darmo tylko klasztor tekli za to sie płaci.
                            Sam damaszek budził różne emocja- dla mnie za dużo czasu na suku
                            który sie chowa w stos do suków arabskich w maroku - dużo chin na
                            straganach. le warto kupić obleczki na podusie- rewelka Po dwie w
                            komplecie- komplet za 5$. Warto też na lewo od suku wjechać w
                            przejście podziemne i kupowac tam- tam jest dla tubylców - nie
                            przyjmują dolców ale taniej. Arafatki kupiłam za 3$ a wszędzie
                            indziej chcieli 7- 10 $
                            I koniecznie przejdźcie na drugą stronę jeść w ich jadlodaniach-
                            szaoma pycha ale nie wiem jak to pisać:) ale smakuje pysznie:0
                            kolejny dzien - refleksyjny - bo i szybko amman ale potem madaba
                            kościółek ładny z mozaiką, góra Nego ale do niczego widoki - mgła,
                            rzeka Jordan i miejsce chrztu- fajne spacerki miło urokliwie.
                            w tym dniu jeszce morze martwe- nie wiem czy warto płącić- podjazd
                            do centrum gdzie plaża kanjpki przebieralnie- ci co nie płacili ida
                            do kanjpy a reszta pływa- tylko ci co w kanjpie sami mogą po kawie
                            isć na plaże i pływac wstęp wolny. Myślę ż eto głupi fakultet bo nie
                            powinno sie płącić skoro można korzystać placąc i nie płacąc.
                            Petra rewelacja nic dodać nic ująć.
                            byłam zmęczona ale zadowolona- pamiętajcie o prowiancie i
                            antygrypinie. z definicji jest tam brudniej ale wg mnie naprawdę
                            jest to nie tylko stwierdzenie definicyjne .
                            aha na granicach syria jordania było sprawnie - ktoś pisał o
                            godzinach...tam spędzanych -e... 30 minut i dalej
                            • Gość: gość Re: wróciłam:) IP: *.toya.net.pl 05.11.09, 23:25
                              Czy wjeżdżając do Egiptu po przylocie i później drugi raz trzeba kupować
                              normalną wizę , czy wystarczy sinay only ?
                              Czy w hotelowych pokojach są lodówki ?
                              • Gość: edyta Re: wróciłam:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.09, 19:09
                                bez wiz- synaj only.
                                są lodówki
                                • Gość: pigwa Re: wróciłam:) IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 14.12.09, 19:40
                                  ja lecę 6.01 i zastanawiam się jak u nas będzie z pogodą :) a jak tam jest z
                                  wtyczkami - sa takie jak u nas?
                                  • Gość: edyta Re: wróciłam:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.09, 14:26
                                    adapter trzeba mieć W hotelach bywają normalne( nasze) ale i te
                                    wymagające adaptera
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka