jarocinianka_1 18.06.10, 23:34 Czy pilot jadąc na wycieczkę powinien dodatkowo wykupić OC? Czy w ogóle można dodatkowo wykupić takie ubezpieczenie? Czy wystarczy umowa- i to organizator zajmuje się "nie miłymi" konsekwencjami? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tarlaff Re: OC pilota 19.06.10, 09:39 Nie wiem, czy powinien, bo nie musi, ale może. Nieliczne firmy ubezpieczeniowe oferują OC od działalności wykonywanej osobiście. Z drugiej strony rzeczywiście wystarczy umowa, ale wyłącznie o pracę - wtedy OC za szkody wywołane przez Ciebie ponosi pracodawca, a Tobie może zabrać 3krotność pensji. W przypadku innych umów pozwać może Cię i uczestnik i organizator. Odpowiedz Link Zgłoś
smerv Re: OC pilota 19.06.10, 10:31 Umowa o pracę to raczej rzadkość. Dostaniesz umowę o dzieło lub zlecenie, wtedy wszystkie niemiłe konsekwencje spadną na Ciebie. Więc zdecydowanie warto się ubezpieczyć. A już szczególnie, jak masz własną działalność i wystawiasz rachunek /fakturę. Odpowiedz Link Zgłoś
auristravel Re: OC pilota 19.06.10, 11:56 Warto się ubezpieczyć tym bardziej że to nie są takie duże koszty, a organizatorzy czasami bywają złośliwi i OC się przydaje. Odpowiedz Link Zgłoś
tango.1 Re: OC pilota 19.06.10, 12:13 Ja też jestem bardzo zainteresowana ubezpieczeniem. Czy można prosić o informacje które firmy ubezpieczeniowe mają takie ubezpieczenie w swojej ofercie??? Weszłam np. na Allianz i tam jest ubezpieczenie dla pilotów, ale tylko na terenie Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
jarocinianka_1 Re: OC pilota 19.06.10, 12:31 Byłam w Warcie i powiedzieli, że nie wystawiają OC pilotom. Czy możecie polecić firmę wystawiającą OC pilotom. Odpowiedz Link Zgłoś
crazy_guide Re: OC pilota 19.06.10, 12:36 ja jestem ubezpieczona w Hestii - 150zl za rok;) Odpowiedz Link Zgłoś
tango.1 Re: OC pilota 19.06.10, 13:23 wielkie dzięki za tę informację. Po weekendzie zgłoszę sie do nich. Miałam nadzieję, że są to jednak troche mniejsze składki, no ale cóż... Odpowiedz Link Zgłoś
auristravel Re: OC pilota 19.06.10, 13:49 Z tego co pamiętam, PZU także miało takie ubezpieczenie dla przewodników turystycznych z klauzulą dodatkową na teren i rozszerzoną o pilotów wycieczek. Teraz nie wiem czy nadal to funkcjonuje. Ja osobiście ubezpieczałem się jako opiekun kolonii gdy jeździłem z dzieciakami. Jest także możliwość ubezpieczenia się tylko na okres trwania imprezy lub np. na okres sezonu(3 msc), wtedy składka jest odpowiednio niższa. Odpowiedz Link Zgłoś
mateuszopole Re: OC pilota 19.06.10, 13:52 Próbowałem się ubezpieczyć zarówno w PZU jak i w Hestii. żadna z firm nie miała mi nic do zaoferowania. PZU powiedziało, że nie ma oferty dla pilota, Hestia podobnie. Trochę to dziwne ale może coś się zmieniło od ostatniego sezonu? Odpowiedz Link Zgłoś
free-znowak Re: OC pilota 19.06.10, 14:52 ERGO Hestia. Symbol do ubezpieczenia OC pilotów, przewodników turystycznych, wychowawców na koloniach, instruktorów... : M07-00 Jeżeli składka roczna wydaje się za wysoka, to można ubezpieczyć się kwartalnie lub zmniejszyć sumę ubezpieczenia. Np. przy sumie 10 tys. zł składka jest już prawie o połowę niższa (80 zł). - Co się komu opłaca... . Odpowiedz Link Zgłoś
walensolipa Re: OC pilota 19.06.10, 18:46 Ja wykupiłem sobie za 70 zł na pól roku w Hesti na 40 tyś.Po dłuższej rozmowie z kilkoma szczeblami prawnymi uznałem taką stawke za minimalną:).Jestem początkującym pilotem i spotykając się z różnego rodzaju hamstwem pośród Polskich turystów jak i biurami podróży to jest takie minimum z minimum. Choc mam nadzieję,że nigdy nie będzie potrzebna:) wytrwałości drodzy piloci:D Odpowiedz Link Zgłoś
jarocinianka_1 OC pilota 25.06.10, 17:04 Rozmawiałam z osobą zajmującą się ubezpieczeniami- podobno pilot NIE ubezpiecza się prywatnie (bo to strata kasy). W razie "wypadku" nie zależnie jaką mamy umowę z biurem to biuro ponosi wszystkie konsekwencje. Nie mają prawa egzekwować nic od pilota. Co najwyżej nie przedłużą mu umowy;)OC obowiązuje tylko i wyłącznie pilotów posiadających zarejestrowaną działalność- bo wtedy OC jest właśnie na jego działalność Odpowiedz Link Zgłoś