IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.08.02, 09:37
Czy ktoś z Was był ostatnio w Słowenii?
Czy warto? jakie są ceny? jacy ludzie? jak najlepiej, najszybciej no i
najtaniej dojechać?
co trzeba zobaczyć a co można sobie odpuścić?
Pliiiss!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: XXL Re: słowenia IP: *.echostar.pl 06.08.02, 11:25
      Tylko przejazem, ale Słowenia robi b. miłe wrażenie.
      Czyste i zadbane miasteczka i wsie (czasem ładniej niż w Austrii).
      Ludzie sympatyczni i można się łatwiej porozumieć.
      A ceny niższe niż w Austrii.
      Na pewno jest wiele do zwiedzenia, ale raczej Alpy i wnętrze kraju
      niż wybrzeże, bo jest go stosunkowo mało i woda zanieczyszczona (Triest).
      • Gość: curry Re: słowenia IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.08.02, 14:47
        Dzięki za info.
        Niestety w sieci bardzo mało konkretnych informacji można znaleźć...a szukam
        aktualnych cen itp od kogoś kto tam był, ale niekoniecznie ze zorganizowaną
        wycieczką.
        • Gość: XXL Re: słowenia IP: *.echostar.pl 06.08.02, 17:28
          Ceny nie odbiegają od cen w Chorwacji, no może ciut wyżej.
          Choć przeliczanie jest trudne w tych ich tolarach,
          gdzie 1 zł to 180 tolarów.

Kup sobie przewodnik Pascala, tam znajdziesz najpotrzebniejsze informacje.
          • Gość: curry Re: słowenia IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.08.02, 12:28
            Pascalowi nie bardzo wierzę, odkąd w Rumuni szłam przez trzy dni do schroniska
            (Pascal z poprzedniego roku podawał ilość łóżek, ceny, menu itd)a na miejscu
            zastaliśmy zgliszcza, bo schronisko spłonęło pięć lat wcześniej.
            I dlatego szukam informacji od kogoś, kto był i widział :)
          • Gość: Remo Re: słowenia IP: *.zetokat.com.pl / 192.168.0.* 07.08.02, 12:36
            Nie wiem skąd masz taki przelicznik, bo z tego co ja wiem to 1 PLN= 55,6
            Tolara. 183 tolary kosztuje litr benzyny. Po Twoim kursie byłoby to najtańsze
            paliwo na zachód od Kuwejtu :)
            • Gość: XXL Re: słowenia IP: *.echostar.pl 07.08.02, 14:05
              Sorry, to błąd w przeliczenia kursu NBP. Masz rację.
              Tyle to otrzymałem z Euro na bramce autostrady
              bo nie miałem drobnych. (potrzeba dokładnie 1 Euro lub tolary)
              Za to dostałem masę fajnych banknotów !!!!!!!
              Ale mi je zaraz dzieciaki zabrały do zabawy
              więc pożytek z takiej wymiany był żaden.
              :-)))
              • Gość: bah Re: słowenia IP: 195.117.159.* 27.08.02, 11:42
                Cześć !
                A widziałeś ichnie piękne monety z rybkami, ptaszkami ?...
                Nic nie warte, ale jaka fajna pamiątka.
                Pzdr.
                bah
                P.S.: 1 $ = 230 SIT.
    • Gość: Marta Re: słowenia IP: *.um.poznan.pl 08.08.02, 08:41
      Poszukuje noclegu w Słowenii na trasie do Chorwacji- np w Ptuj. Czy ktoś może mi cos polecić?-
      oczywiście za rozsądną cenę...
      • Gość: Pawel B Re: słowenia IP: *.lodz-zubardz.sdi.tpnet.pl 08.08.02, 09:36
        Uwaga bo Słowenia słynie ze złodziei samochodów, w ubiegłym roku sam tego
        doświadczyłem
        • Gość: curry Re: słowenia IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.08.02, 12:56
          ..a był ktoś w Alpach Julijskich?
          W tym lub poprzednim roku?
          • reska Re: słowenia 28.08.02, 16:14
            W zeszłym roku byłam w Alpach Julijskich. Warto zobaczyc: okolice Razora
            (pięknie, a nie za dużo ludzi), Triglav, jezioro Bled. Generalnie z miejscami w
            schroniskach nie ma problemu, ale wszędzie brakuje wody. Jeżeli chodzi o
            szlaki, to trzeba uważać, bo często pozrywane są zabezpieczenia i stopień
            trudności jest wyższy niż podany w przewodnikach (ja korzystałam z przewodnika
            Nowickiego po Alpach Juliskich). Poza tym polecam w Słowenii Jaskinie
            Skocjańskie oraz dolinę Soczy.
        • Gość: kasiapro1 Re: słowenia IP: *.dsl.siol.net 23.11.02, 18:18
          mieszkamw Slowenii.
          Sluze rada jesli trzeba oczywiscie namiare swoich mozliwosci.Mieszkamy w
          Ljubljanie i tu moge wiecej sie wypowiedziec.
          Piszcie na prywa.
          kasiapro1@gazeta.pl
    • Gość: J23 Re: słowenia IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 26.08.02, 20:27
      Zobacz koniecznie Skocjanskie Jaskinie (pOSTOJNA PRZY NICH PONOC TO WYDEPTANA
      AUTOSTRADA). Polecam tez Kriżną Jame - spływ łodkami choc latem moze byc niski
      poziom wody i dupa wtedy, orazx miasteczko nadmorskie Piran z wenecką
      architekturą a takze przejazd koleją na linii Nowa Gorica - Jesenice (po drodze
      Bled).
    • Gość: spik Re: słowenia IP: 62.233.145.* 26.08.02, 21:43
      Słowenia zrobiła na mnie jak najlepsze wrażenie, sprawiając wrażenie najlepiej
      cywilzacyjnie rozwinętego kraju słowiańskiego. Łatwo dostrzegalny wszędzie ład -
      zdecydowanie wyróżnia ten kraj.
      Ogólnie same superlatywy,toteż poprzestanę na negatywach :
      - czatujący na drogach radarowcy,szczególnie w Koper (Capodistria)
      - chamstwo w restauracjach ( środkowy Tito ) w Postojnej
      - korki na drodze Ljubjana - Rijeka :(

Ogólne wrażenia budujące na innych nacji słowiańskich
    • Gość: bah Re: Słowenia - Moja Miłość... IP: 195.117.159.* 27.08.02, 09:40
      ...Turystyczna.
      1. Czy warto ? A co lubisz ??? Choć w Słowenii jest wszystkiego po trochu!
      2. Przewodniki "Pascala". Uważajcie na wydania z dopiskiem "polscy autorzy" -
      przeważnie są to marne wypociny ludzi, którzy chyba nigdzie nie byli. Szczytowe
      osiągnięcie to brednie w "Słowacji". Tłumaczenia "Lonely Planet" czy "Rough
      Guide" są super ! Ale Słowenia się tak szybko zmienia (w kierunku Unii), że
      warto mieć ostatnie wydanie.
      3. Ceny. Niestety, powoli zbliżają się do unijnych (np. noclegi). Ale standard
      też.
      4. Ludzie. Sympatyczni, najbardziej kulturalni Słowianie.
      5. Dojazd. Najszybciej przez A autostradą.
      6. Przede wszystkim warto zobaczyć cuda natury:
      - Triglav [2863m] - symbol SLO;
      - okolice Bledu: Blejski Vintgar, jezioro z wysepką, zamek;
      - Jezioro Bohinj;
      - Dolina zielonej Soćy od przełęczy Vrśić;
      - Karawanki z malowniczą Logarską Doliną;
      - jaskinie: słynna, ogromna Postojna z rzeką Pivką, kolejką, "ludzką rybą" i
      zamkiem w skale niedaleko; śliczna Śkocjanska Jama;
      - saliny na granicy z HR;
      - pięknie położony, zabytkowy Piran z żurnalowym, śnieżnobiałym "bobby" na
      rogatce;
      - skocznia w Planicy, kasyna w Gorycji itd.
      7. Życia "nocnego" nie znam.
      Pzdr.
      bah
      • Gość: a to ja Re: Słowenia - Moja Miłość... IP: *.iig.pl 21.11.02, 19:36
        Witam!
        Aż zajrzałam do mego "PASCALA":wydanie III,2001(Praktyczny przewodnik),bez
        dopisku o autorach polskich.Ja się jeszcze nie zakochałam-za szybko
        przejechaliśmy przez to państwo.Ale granicy od strony Austrii nie
        zapomnimy:dość ostry podjazd,ale za to jaaakie widoki.NIE WIEM jak się nazywało
        przejście graniczne!Jechaliśmy od Klagenfurtu potem na stolicę i dalej na
        Postojną.Może ktoś wie o jakim przejściu próbuję powiedzieć(brak pieczątki w
        paszporcie..)?
        a to ja
        • Gość: bah7 Re: Słowenia - Moja Miłość... IP: ProteriansFwNet:* / 172.20.6.* 21.11.02, 20:49
          Witaj Atoja !

Przez Słowenię, jak widzisz, należy jechać bardzo powoli !
          Oczywiście, jechałaś sobie przez śliczne Karawanki - całe szczęście, że nie
          przez 8-km Karawankentunnel, tylko przez Loiblpass. Chyba jeszcze bardziej
          malownicze panoramy można podziwiać, zjeżdżając z austriackiej autostrady już
          koło Volkermarkt i jadąc na Jezersko przez Bad Vellach. Te górskie panoramy po
          stronie SLO mogą tam doprawdy doprowadzić do prawdziwego zachwytu !

Nie któś, a to ja Ci odpowiedziałem... :-o)))

Pozdrawiam serdecznie

bah7

• robertrobert1 Re: Słowenia - Moja Miłość... 25.11.02, 15:55
          Gość portalu: a to ja napisał:

> Witam!
          Ja się jeszcze nie zakochałam-za szybko
          > przejechaliśmy przez to państwo.Ale granicy od strony Austrii nie
          > zapomnimy:dość ostry podjazd,ale za to jaaakie widoki.

Ja to przejście jak i cała Słowenię pokonałem na rowerze, obładowanym rowerze a
          spałem na dziko pod namiotem. Śłowenia jest ładna ale nie jest oszałamiająca.
          Widzialem wcześniej wiele więcej i może dlatego mam raczej większy dystans do
          tego kraju.

I taka właśnie jest wyższość roweru nad samochodem!
          • Gość: a to ja Re: Słowenia - Moja Miłość... IP: *.iig.pl 28.11.02, 20:02
            Ja bym nie dała rady...Podziwiam za ten rower na "tamtym" podjeździe.
            A o wyższości auta nad rowerem nie będziemy się chyba sprzeczać?Pozdrawiam.
            Atoja
    • szpmm Re: słowenia 28.08.02, 03:30
      Moim zdaniem:
      Ludzie - bardzo mili.
      Ceny - niższe niz w Chorwacji (Ch. przereklamowana)
      Jedynym zaskoczeniem jest cena chleba. Średnio ok 6 zł.
      Strasznie drogie książki.
      Spanie - najprzyjemniej w kozelcu - wystarczy poprosić
      gospodarza.
      Bezpieczeństwo - bez zastrzeżeń. Nieprawdą jest, że
      Słowenia słynie z kradzieży samochodów. Jedyny kraj
      słowiański, gdzie można zaryzykować nie zamykanie samochodu.
      Przyroda - przepiękna i zróżnicowana. Czysto.
      Otoczenie - zaskakuje dbałość o szczegóły, zwłaszcza w
      Prekmurju: np. kwiaty na barierkach mostu w lesie.
      Warte zobaczenia - Bohinj, Bled (piękny widok z zamku),
      ogólnie: cały Triglavski Park, Postojna, Piran (wdrapcie
      się na mury), Vintgar, Predjamski Grad. Miłośnicy koni
      powinni odwiedzić Lipicę.
      Na granicy - mogą pytać o gotówkę.
      • Gość: bah Re: słowenia IP: 195.117.159.* 28.08.02, 09:05
        Cześć !
        Niestety, niewiele udaje mi się znaleźć tańszego w SLO niż w HR, oprócz benzyny.
        HR przejęła po śp. Jugosławii ok. 90 % wybrzeża, więc nie ma żadnego
        porównania, ale za to SLO może zaoferować bardzo wiele miłośnikom Alp - latem i
        zimą : nieskażoną przyrodę, zadbane, piękne miasteczka, malownicze pejzaże...
        jak w A, tylko ludzie o niebo milsi, nawet Ci Słoweńcy mieszkający w A, w
        przygranicznej Karyntii (Korośka).
        Spałeś W kozelcu ? chyba POD...
        Pzdr.
        bah
        • szpmm Re: słowenia 02.09.02, 23:59
          W
          • Gość: bah Re: Słowenia IP: 213.192.80.* 03.09.02, 07:42
            No to żeś mi wyjaśnił...
            Pzdr.
            bah
          • Gość: bah Re: Słowenia i jej symbol narodowy - kozolec... IP: 2.4.STABLE* / 172.20.6.* 13.09.02, 22:25
            Cześć !
            Ciągle nie wiem, co to ten kozelec ?
            Kozolec to wiem, słynny alpejski stojak na siano w formie drewnianego trzepaka
            z poprzeczkami i daszkiem. Ale W nim chyba trudno spać...
            A podwójne stojaki to toplarji...
            Pzdr.
            bah
            • Gość: L. Re: Słowenia i ..do bah IP: *.utaonline.at 23.09.02, 14:55
              Cześć bah, w końcu Cię mam. Też uważam że to skandal ,że nie trafiłem tutaj
              wcześniej i na dłużej(na to Forum i ..do Słowenii).Niestety trochę
              zaniedbywałem ten kraj (Słowenię)tylko przemykając przez nią.Od tej pory
              przyrzekam bronić jej jak Chorwacji, bo rzeczywiście jest tam pięknie.Dla
              innych czytających ten wątek piszę, że właśnie wróciłem z Bohinja i...jestem
              tym miejscem zachwycony ( chętnie odpowiem na pytania, jeśli mógłbym w czymś
              pomóc ).Opisałem to "przy okazji" w wątku o Chorwacji ale bah przywołał mnie do
              porządku i już jestem tutaj. Bah !!! a co sądzisz o okolicy na wschód od
              Mariboru i Ptuja-czytałem całkiem ciekawe "opisy", choć przejeżdżając główną
              drogą ( Maribor-Zagrzeb)nie lubię tego odcinka.Ostatnio trochę zjechałem z
              trasy i widziałem bardzo ładne okolice i ..dobrze zjadłem.W każdym razie
              planuję spędzić tam kilka dni.Pozdrowienia.L.
              • Gość: bah Re: Słowenia i do L. ... IP: 2.4.STABLE* / 172.20.6.* 23.09.02, 21:58
                Cześć L. !

Jestem szczęśliwy, że Słowianie mają kawałek prawdziwych Alp (SLO : Alpy
                Julijskie, Alpy Kamnicko-Savinjskie, Karawanki) oraz przepiękne wybrzeże Morza
                Śródziemnego (HR, YU/Cz.).
                Więc w SLO napawam się górskimi widokami.
                No cóż, maja miłość do SLO nie jest ślepa i na wschód od linii Maribor - Ptuj
                spędziłem tylko 1 relaksowy dzień.
                Ta część SLO to 2 regiony :
                1. Na wschód od Drawy (aż do Mury) leży Podravje z wyżynnymi Słoweńskimi
                Goricami. To malowniczy teren pełen winnic, gdzie dojrzewają białe winogrona
                na tak wyśmienite (vrhunske) wina, jak Mariborski Traminec czy
                słoweński "szampan" - Zlata Radgonska Penina.
                2. Na wschód od Mury leży Prekmurje. Będąc tam czułem się całkiem swojsko - te
                wioski z bocianami. Szczególnie ładna wioska - Bogojina, gdzie moja blondynka
                kupiła sobie czarny dzbanek, wyrabiany niedaleko. No i wyżerka w pobliżu
                Moravskich Toplic : koniecznie spróbuj pysznych słodkości, czyli firmowy
                produkt Prekmurja - ciasto gibanica. A z okolicznych winnic - Laśki Rizling.
                Ogólnie, w/g mnie, wschodnia SLO to taka sielanka...

Pzdr.
                bah
                • Gość: L. Re: Słowenia i do bah IP: *.utaonline.at 24.09.02, 15:27
                  Rzeczywiście musisz mieć dużą słabość do tego kraju skoro tyle o nim wiesz i
                  nawet takie miejsca jak ..na wschód od Mariboru zwiedziłeś.No cóż pozostaje mi
                  tylko pozazdrościć i ..tam jechać, tym bardziej,że ode mnie jest tam bardzo
                  blisko.A tak swoją drogą ciekawy jestem czy wracając stamtąd zwiedziłeś
                  np...Burgendland (w Austrii)? Coś czuję, że ...czułbyć się tam
                  znakomicie.Pozdrowienia.L.
                  • Gość: bah Re: Słowenia i do L. ... IP: 2.4.STABLE* / 172.20.6.* 24.09.02, 20:01
                    Cześć L. !

Rzeczywiście, we wschodniej SLO nie ma zbyt wielu turystów. Parę razy
                    usłyszałem, że jestem pierwszym żywym Polakiem jakiego widzą. A w knajpce -
                    zaopiekował się nami sam szef, który kolekcjonuje banknoty i polskich nijak nie
                    mógł zdobyć. Dokonaliśmy wymiany... na słoweńskie białe wino !
                    Wracaliśmy przez H - krętymi, pustymi drogami, wzdłuż granicy z A. Czyli obok
                    austriackiego Burgenlandu... Może kiedyś i tam zawitam ?
                    Ale w A jest parę miejsc, które poruszają mnie dużo bardziej. Na pierwszym
                    miejscu w planach związanych z Twoim krajem jest Hallstadt w Salzkammergut. Co
                    jakiś czas jestem w miejscu, gdzie wisi aktualny kalendarz (0.5 m x 1.0 m) z
                    widoczkiem tego bajkowego miasteczka...
                    A znakomicie to czuję się jeszcze we F (zajrzyj np. na wątek o Korsyce).

Pzdr.
                    bah
                    • Gość: Qmpel Re: Słowenia i do L. ... IP: 217.29.140.* 16.10.02, 04:16
                      Ja niestety znam Slowenie tylko z wypadow nad morze. Ogolnie Europa: Koper,
                      Portoroz: podobnie do chorwackiej Istrii, i polecilbym kazdemu kto lubi lepsza
                      niz chorwacka infrastrukture...
    • Gość: kasiapro1 Re: słowenia IP: *.dsl.siol.net 16.10.02, 21:13
      Mieszkam w Slowenii-Ljubljana,jakby co moge cos pomoc.
      moj pryw:
      kasiapro1@hotmail.com
    • Gość: tomek Re: słowenia IP: *.21.pl 24.11.02, 23:36
      przejeżdżałem w tym roku przez Słowenię,zwiedzałem Lublanę ,ogólnie same
      superlatywy,ludzie wspaniali,pociągi super,widoki cudowne,więcej info -
      "7siksa@wp.pl",Zapraszam
    • Gość: kasiapro1 Re: słowenia IP: *.dsl.siol.net 25.11.02, 20:18
      Ktos tu nawinal watek ze w Sl kradna samochody.
      Mieszkam w LJ. 2 lata,nie zamykam samochodu (Clio,Laguna),mam radio i nie boje
      sie.Tak samo jak o torebke nie mam obwa w przeciwienstwie do W-wy z skad
      pochodze.
      Czy tu jest taki milo jak piszecie?
      proponuje wam pomieszkac tu troche,powalczyc w biurokracje(bez porownania w P-
      ce),zobaczyc jak skompo w porownaniu z naszym krajem zaopatrzone sa sklepy-jak
      chce sie tu zyc nie da da rady bez zarcia z P-ski.Ja przywoze kostki Knorra
      smakowe-tu toleruja tylko kure,warzywa,wolowe,ze o bialym serku z domkiem nie
      wspomne.
      Ogolnie zycie jest tu drogie i kiedy wracam do P-ski nie moge sie nadziwnic ze
      tak tanio.
      Parowki na 30 zl. promocja-to ja dziekuje,ale sie przyzwyczailam.
      Leczenie do bani,to jacys nawiedzeni znachorzy,drodzy i w dodatku olewaja
      pacjentow!
      Polecam zwiedzanie nie mieszkanie!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka