valdi49 09.09.08, 14:42 Ktoś może wie czy ten nowy most na Dunaju na wysokości Sentendre jest już oddany do użytku? Wiosną go widziałem - był prawie gotowy. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bluemar Re: Budapeszt 09.09.08, 21:54 Miał być otwarty w sierpniu ale zdaje się,że przenieśli to na wrzesień-nazywa się (przynajmniej narazie bo były jakieś propozycje zmiany nazwy)Megyeri Hid i ma mieć 1862m łącznej długości wszystkich pięciu segmentów. Odpowiedz Link Zgłoś
smerv Re: Budapeszt 10.09.08, 00:58 Otwarty nie jest, ostatnie informacje mówiły o wrześniu 2008, ale poślizg się powiększa. Może to zostawią na 23 października (święto narodowe)? Ale nie cieszcie się, jak otworzą ten nowy, to zaraz zamkną na remont most Małgorzaty. Odpowiedz Link Zgłoś
valdi49 Re: Budapeszt 10.09.08, 14:08 Dzięki! Będę musiał jechać przez Budapeszt. Odpowiedz Link Zgłoś
smerv Re: Budapeszt 11.09.08, 02:46 Właśnie rozmawiałem z Węgrem z Budapesztu - otworzą lada dzień, może nawet w niedzielę. Informacje też na www.budapest.hu/Engine.aspx, jest wersja po angielsku i niemiecku. Odpowiedz Link Zgłoś
valdi49 Re: Budapeszt 11.09.08, 13:32 Szkoda, że w niedzielę - mi jest potrzebny w piątek. Chciałem zacząć zwiedzanie od Szentendre. Odpowiedz Link Zgłoś
smerv Re: Budapeszt 12.09.08, 01:44 To może sprobujesz pojechać przez Esztergom? Nie wiem, skąd jedziesz. Jeśli przez Cieszyn i Żylinę, to za Martinem (koło Żiaru) zamiast w lewo na Zwoleń skręć w prawo na Bratysławę i za jakieś 40 km w lewo na Żelezovce i Sturovo. Droga jest pusta, nie ma ciężarówek, bo ich przez most w Esztergom nie puszczają, jedzie się szybko. Wada - nie ma miejsca na postój i większe toalety, nie mówiąc o jedzeniu. Z Esztergom zakolem Dunaju przez Wyszehrad dojedziesz do Szentendre. Możesz zrobić po drodze Esztergom i Wyszehrad, jeśli masz to w programie. Możesz też jechać krótszą drogą nr 10, do Szentendre dojedziesz przez Urom i Pomaz, ale trzeba mieć dobrą mapę. Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
valdi49 Re: Budapeszt 15.09.08, 14:30 Most nadal jest nieczynny - niedziela 14.09. A nawiązując do tematu to wydawało mi się, że przez most w Sturowie przepuszczają pojazdy do 7,5 tony. Czyżbym się mylił? Dobre jedzenie dla grupy w tym rejonie można zrobić w takim dużym barze samoobsługowym wyjeżdżając z Nitry w kierunku autostrady Bratysława-Żylina. Odpowiedz Link Zgłoś
smerv Re: Budapeszt 15.09.08, 18:26 Nie wiem skąd jedziesz, jak z Cieszyna, to nie pojedziesz przez Nitrę, tylko Zylinę i Martin. Za Żiarem jest kawałek nowej dwujezdniowej drogi, nic tam nie ma. Potem jest droga na Żelezovce, okolice cygańskie, czyli węgierscy Słowacy i bieda widoczna gołym okiem. Zjeść można dopiero w Sturovie, choć ja miałem dobry adres w Esztergom, tylko ostatnio zdziadział. Przez most w Sturovie nie puszczają tirów, ale wolno jeździć autobusom. Przećwiczyłem wielokrotnie, nawet jeszcze jak most był zburzony, to przepływałem promem - zabierał dwa autobusy. Most pewno otworzą z pompą na 23 października. Trzeba śledzić stronę www.budapest.hu, takie wydarzenie nie przejdzie bez echa. Odpowiedz Link Zgłoś
valdi49 Re: Budapeszt 27.09.08, 13:17 smerv napisał: > Nie wiem skąd jedziesz, jak z Cieszyna, to nie pojedziesz przez > Nitrę, tylko Zylinę i Martin. Za Żiarem jest kawałek nowej > dwujezdniowej drogi, nic tam nie ma. Potem jest droga na Żelezovce, > okolice cygańskie, czyli węgierscy Słowacy i bieda widoczna gołym > okiem. Zjeść można dopiero w Sturovie, choć ja miałem dobry adres w > Esztergom, tylko ostatnio zdziadział. Przez most w Sturovie nie > puszczają tirów, ale wolno jeździć autobusom. Przećwiczyłem > wielokrotnie, nawet jeszcze jak most był zburzony, to przepływałem > promem - zabierał dwa autobusy. > Most pewno otworzą z pompą na 23 października. Trzeba śledzić stronę > www.budapest.hu, takie wydarzenie nie przejdzie bez echa. Dzięki Ci Smerv za radę z mostem w Esztergom. Przejechałem bez problemu a zawsze miałem obawy, że tam nie wolno. Pojechałem jednak autostradą i później Nitra i Sturovo. Przy obecnym stanie dróg na Słowacji i ruchu zwłaszcza w dni powszednie był to strzał w "10". Odpowiedz Link Zgłoś
vladovladimir Re: Budapeszt 16.09.08, 09:19 wczoraj przeczytałem w węgierskiej gazecie, że zamierzają go otworzyć ósmego października, chociaż to dosyć dziwna data...W każdym razie most jest już skończony i ładnie oświetlony cieszy oko;-) Odpowiedz Link Zgłoś
smerv Re: Budapeszt 16.09.08, 13:56 Mając świadomość, kto tam teraz rządzi, stawiam na 23.10. Za dawnieszych czasów by poczekali do 7.11. Odpowiedz Link Zgłoś
j.dopieralski Re: Budapeszt 17.09.08, 15:51 Oficjalne otwarcie mostu z włodarzami Budapesztu miało miejsce 13 września, jak dowiedziałem się od Gyuli-przewodnika budapesztańskiego w ciągu dwóch tygodni most będzie oddany do użytku publicznego. Odpowiedz Link Zgłoś
smerv Re: Budapeszt 27.09.08, 08:48 Właśnie wróciłem z Budapesztu. Most dalej zamknięty, a widząc stan dojazdów, szczególnie od strony Pesztu, gdzie przerabiają starszy odcinek M0, to jeszcze sporo wody w Dunaju upłynie... Odpowiedz Link Zgłoś
valdi49 Re: Budapeszt 27.09.08, 13:19 Widzę,że często jeździsz do Budapesztu - jak tam wygląda samodzielne oprowadzanie. Spotkałeś się z kontrolami? Odpowiedz Link Zgłoś
smerv Re: Budapeszt 27.09.08, 23:38 Sam oprowadzam od 15 lat, Budapeszt i całe Węgry, nikt się do mnie nie przyczepił. Może miałem szczęście. Dwa razy wynajęli mi przewodniczkę - tragedia. Raz miałem spięcie w synagodze z przewodniczką grupy amerykańskiej, gadałem z obsługą muzeum żydowskiego po angielsku, więc kobieta na mnie wyjechała, że nie mam prawa oprowadzać. Spokojnie jej wytłumaczyłem, że oprowadzam Polaków i chętnie bym wynajął miejscowego przewodnika, jeśli tylko miałbym gwarancję odpowiedniego poziomu merytorycznego i językowego - zaraz ucichła. W zeszłym roku zaprzyjaźnione biuro musiało wynająć przewodnika, ja nie mogłem pojechać. Facet od 9 do 13 obleciał Plac Bohaterów, bazylikę i Górę Zamkową, zaprowadził ludzi na Vaci i powiedział: do 16 czas wolny. Na wszelki wypadek mam jeszcze jeden sposób, ale nie będę o tym pisał na forum. Jak chcesz wiedzieć, napisz maila na gazetowy adres. Odpowiedz Link Zgłoś
bluemar Re: Budapeszt 29.09.08, 19:48 Oprowadzam sama od wielu wielu lat i chyba też miałam szczęście bo nigdy nie było problemów-ale prawdą też jest,że ostatnio trochę się maskuję "na zapas". Natomiast czasami miewam przewodników i na szczęście nie trafiłam na takiego "nie do przełknięcia" -jeszcze nie.Ale idealnego też nie spotkałam.W innych miastach jest moim zdaniem dużo gorzej. Odpowiedz Link Zgłoś
smerv Re: Budapeszt 06.10.08, 03:03 Właśnie wróciłem z Budapesztu - przejechałem przez ten most, wczoraj był pierwszy dzień ruchu. Odpowiedz Link Zgłoś
zeusa Re: ceny w Budapeszcie 06.10.08, 14:56 możecie mi podać w przyblizeniu cenę obiadu w niezłej knajpie i ile kosztuję butelka wody .. Odpowiedz Link Zgłoś
smerv Re: Budapeszt 06.10.08, 18:29 Bez problemu, zarówno na wjeździe, jak i na wyjeździe. Przy okazji - przebudowany jest wyjazd z M0 na M3 - jak ktoś znał na pamięć, to trzeba uważać. Pełna informacja, na które drogi trzeba kupić winietę. Odpowiedz Link Zgłoś
bluemar Re: Budapeszt 06.10.08, 20:26 smerv napisał: przebudowany jest wyjazd z M0 na M3 - jak ktoś znał na pamięć, to > trzeba uważać. Dzięki za info-a co się zmienilo? Odpowiedz Link Zgłoś
smerv Re: Budapeszt 06.10.08, 21:52 Kiedyś był krótki wyjazd z M0 od razu w prawo na M3. Teraz wyjazd jest wcześniej na jezdnię równoległą do M3, z tej równoległej jezdni najpierw jest zjazd na Ujpest i Fot, a za 300 m drugi zjazd w prawo na M3 w kierunku Budapesztu. No i praca wre przy kontunuacji M0 do zamknięcia pierścienia obwodnicy od wschodu. Odpowiedz Link Zgłoś
bluemar Re: Budapeszt 07.10.08, 06:35 Smerv- dzięki!-nie wiem jak u innych ale u mnie masz przy spotkaniu palinkę.:)bo raczej napewno bym to przejechała. Odpowiedz Link Zgłoś
smerv Re: Budapeszt 07.10.08, 13:42 Przejechać trudno, bo oznakowanie jest OK, co najwyżej łatwo się zasugerować i skręcić za wcześnie - na Fot i do Cory. Co do palinki - nie odmawiam, będę w Budapeszcie 17-19 października. smerv@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
valdi49 Re: Budapeszt 07.10.08, 09:26 smerv napisał: > Sam oprowadzam od 15 lat, Budapeszt i całe Węgry, nikt się do mnie > nie przyczepił. Może miałem szczęście. Dwa razy wynajęli mi > przewodniczkę - tragedia. Raz miałem spięcie w synagodze z > przewodniczką grupy amerykańskiej, gadałem z obsługą muzeum > żydowskiego po angielsku, więc kobieta na mnie wyjechała, że nie mam > prawa oprowadzać. Spokojnie jej wytłumaczyłem, że oprowadzam Polaków > i chętnie bym wynajął miejscowego przewodnika, jeśli tylko miałbym > gwarancję odpowiedniego poziomu merytorycznego i językowego - zaraz > ucichła. W zeszłym roku zaprzyjaźnione biuro musiało wynająć > przewodnika, ja nie mogłem pojechać. Facet od 9 do 13 obleciał Plac > Bohaterów, bazylikę i Górę Zamkową, zaprowadził ludzi na Vaci i > powiedział: do 16 czas wolny. Na wszelki wypadek mam jeszcze jeden > sposób, ale nie będę o tym pisał na forum. Jak chcesz wiedzieć, > napisz maila na gazetowy adres. Tylko nigdzie nie natrafiłem na Twój adres! Odpowiedz Link Zgłoś
smerv Re: Budapeszt 07.10.08, 13:18 Większość uczestników forum ma adres na gazeta.pl. Ja też. Odpowiedz Link Zgłoś
zeusa Re:www.tesco.hu 06.10.08, 15:20 ok juz mam mniej wiecej forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=806&w=82794219&a=83475353 Odpowiedz Link Zgłoś