Gość: cetka IP: *.aster.pl / *.aster.pl 06.02.04, 21:26 dziewczyny, czy po staraniach macie brac nadal b.? ja mam za wczesnie jeszcze na test, a ostatnio jakis post mnie zaniepokoil, ze nie mozna, gdybym byla w ciazy... biore pol tabl. dziennie... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
vikas Re: bromergon i ciaza... 06.02.04, 22:22 Spokojnie przez pierwsze dwa tygodnie kiedy jeszcze nie wiadomo,czy jest się w ciąży nie ma zagrożenia dla dziecka.Organizm dziecka nie jest zależny i bezpośrednio złączony z organizmem przyszłej mamy dlatego bądz spokojna. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa.analityk1 Re: bromergon i ciaza... 07.02.04, 16:26 Jak się obawiasz zmniejsz do 1/4 dziennie, jak nie bedziesz w ciąży wrócisz do połówki. JA tak robiłam i udało się Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majka Re: bromergon i ciaza... IP: *.net.autocom.pl 08.02.04, 18:21 Moj lekarz twierdzi ze nawet NALEZY brac bromergon po zajsciu w ciaze a nawet przez jej pierwszy okres. Chroni to przed naglym wzrostem prolaktyny i poronieniem - ja mu wierze - Ty zrob jak uwazasz Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mongal Re: bromergon i ciaza... IP: *.lublin.pl / *.lublin.pl 08.02.04, 22:42 mi lekarka kazala odstawic parlodel w 6 tygodniu ciąży po oznaczeniu prolaktyny i gdy wykazala 25,6 powiedziala ze moze byc podwyzszona w ciązy ale ide jutro skonsultowac to z nią bo po odstawieniu tego leku czuje sie jakos dziwnie, wiec wole powiedziec jej wczesniej o moich wątpliwosciach, biore Duphaston 2x1 wiec ewqnetualna obnizka progesteronu wywolana skoikiem prolaktyny moze byc nadrobiona wlasnie tym lekiem, tak przynajmniej mi sie wydaje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lenka Re: bromergon i ciaza... IP: *.drugi.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 09.02.04, 09:37 Czesc Cetka, mam identyczny problem. Zazywam bromergon, tez 0,5 tab. i w tym miesiacu byly starania o dziecko. Wydaje mi sie, ze sie udalo, wiec stad ten niepokoj o skutki dzialania bromergonu. Pod koniec tygodnia powinnam juz wiedziec. W kazdym razie slyszalam rozne opinie, moja endokrynolog przekonywala mnie, ze nie ma zadnych przeciwskazan do zazywania, ale podkreslila, ze zaraz jak dowiem sie, ze jestem w ciazy powinnam odstawic lek. Z kolei moja kolezanka, ktora teraz robi specjalizacje z endokrynologii, powiedziala, ze bromergon ma negatywne dzialanie na plod... No, ale moze to nie dotyczy tych dwoch peirwszych tygodni, jak to ktos tu zauwazyl. Sama nie wiem... nie wiem tez, czy odstawienie bromergonu i podwyzszona prolaktyna moze doprowadzic do poronienia, i tak przeciez w czasie ciazy prolaktyna strasznie sie podnosi i nie ma wtedy zadnych norm. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majka2 Re: bromergon i ciaza... IP: *.net.autocom.pl 10.02.04, 10:51 Chodzi o to ze prolaktyna moze bardzo gwaltownie podskoczyc i to jest niebezpieczne. Wiadomo ze samo jej podwyzszenie nie doprowadzi do poronienia bo ona i tak bedzie w trakcie ciazy wzrastac. Trzeba sie z niej stopniowo wycofywac. Odpowiedz Link Zgłoś
femalespirit Re: bromergon i ciaza... 09.02.04, 12:03 Niektorzy lekarze polecaja brac w takiej samej dawce w ciazy rowniez (i wiem, ze urodzily sie juz zdrowe dzieci po Bromergonie we wczesnej ciazy), inni - tak jak moj - twierdzi, ze trzeba odstawic, ale stopniowo, zmiejszajac dawke. Wzrost prolaktyny to normalna fizjologiczna reakcja, wiec bedzie podwyzszona na pewno, a stopniowe odstawianie leku sluzy temu, by to podwyzszenie nie bylo gwaltowne. W kazdym razie odstawianie czy zmiejszanie dopiero po pozytywnym tescie wchodzi w gre, pierwsze dwa tygodnie nie sa grozne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ulus Re: bromergon i ciaza... IP: *.tau.pl 09.02.04, 13:24 W cyklu, w którym zaszłam w ciążę brałam 3 tabletki i brałam Bromergon do 16 tyg- tylko stopniowo zmniejszając dawkę. Odpowiedz Link Zgłoś