Dodaj do ulubionych

stymulacja

IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.02.02, 10:58
Dziewczyny!
Czy mozecie opisac na czym polega stymulacja do IVF? Jakie bralyscie leki ,
przez jaki czas i jaki jest ich koszt?
Przejrzalam wczesniejsze watki ale nie moge sie doszukac przez jaki czas sie
bierze leki; przawdopodobnie czeka mnie IVF i chce sie dowiedziec z jakimi
kosztami trzeba sie liczyc.
Pozdrawiam ZUZA
Obserwuj wątek
    • Gość: aga71 Re: stymulacja IP: *.MAN.atcom.net.pl 20.02.02, 15:01

Leki bierze sie przez okolo miesiac. ja bralam zastrzyki z Diphereline przez miesiac. Od pol. miesiaca bralam jednoczesnie drugi zastrzyk (Gonal F). Oba wykonuje sie podskornie w brzuch, co ma te zalete, ze mozna je wykonywac w domu. Pozniej jest zastrzyk z leku wywolujacego owulacje (np Pregnyl (kilka zlotych). Do tego lykalam Progynova, Encorton (kilka czy kilkanascie zl) i Folik (tez niedrogi). Nie pamietam juz co ile dokladnie kosztowalo, ale ogolny koszt to ok. 3000 - 3500zl. Mozna koszt obnizyc, biorac np. tanszy odpowiednik Gonalu, ale wtedy trzeba chodzic/jezdzic na zastrzyki domiesniowe. Do tego dochodza koszty wizyt u lekarza w trakcie stymulacji (zeby stwierdzic wielkosc i ilosc pecherzykow). W nOvum za wizyty w trakcie stymulacji placilam 50zl (normalnie 70, a w ciazy 100).

Pozdrawiam,
      Aga

• masha Re: stymulacja 20.02.02, 16:43
      Wszystko zalezy od tego na jaki protokół stymulacji (długi albo krótki)
      zdecyduje się Twój lekarz. Ja byłam na krótkim. Wyglądało to w ten sposób:
      ostatni cykl przed stymulacją - cilest i encorton (miałam przeciwciała ASA)
      potem od drugiego dnia cyklu przez siedem dni dipherelina (podskórnie - 1
      zastrzyk) i od 3 dnia cyklu Gonal-F (3amp - podskórnie) przez 5 dni.
      W 9 dniu pregnyl i po 36 godzinach punkcja. W sumie 10 dni koszt leków jakieś
      1700 zł.
      Wszystko zależy od tego ile bierze się gonalu (2,3 czy nawet 4 amp dziennie),
      bo jest najdroższy.

Pozdrowienia
      Masha
      • Gość: Zosia Re: stymulacja - do Mashy IP: 195.82.160.* 20.02.02, 18:01
        Masha, bardzo mnie zaciekawiły Twoje przeciwciała ASA. Ja też je mam i w
        przyszłym miesiącu zaczynam stymulację do ICSI, ale lekarz nie wypisał mi
        recepty na Encorton, mimo, że wcześniej wspominał o tym. Chyba zapomniał,
        zadzwonię do niego. Czy możesz mi napisać ile miałaś tych przeciwciał (ja mam
        205 przy normie ា) i jak długo brałaś Encorton w jakich dawkach. No i
        oczywiście jaki jest efekt IVF. Dzięki i pozdrawiam, Zosia
        • Gość: Hathor Re: stymulacja - do Mashy -ACA IP: *.avamex.krakow.pl 20.02.02, 22:18
          Dziewczyny - ja tez mam ACA i mnie lekarz przepisuje na nie encortolon lub
          medrol i od dnia transferu clexane w brzuch.
          Pytanie - do kiedy bierzecie encorotlon (ja mam do testu pozytywnego a 3
          tygodnie przed transferem)
          • masha Re: stymulacja - do Mashy -ACA- do Hathor 21.02.02, 10:04
            ACA to są przeciwciała antykardiolipinowe a ASA przeciwplemnikowe.
            ACA miałam ujemne, ale z tego co wiem mogą przeszkadzać na innym etapie niż ASA.
            Prześledź wątki z zeszłego roku było mnóstwo postów na forum o ACA i o
            szczepionkach w Łodzi.
            Pozdrowienia
            Masha
        • masha Re: stymulacja - do Mashy 21.02.02, 09:58
          Ja Encorton bralam 0koło 5 tygodni przed stymulacja w dawce 5mg 2 x dziennie i
          podczas stymulacji już mniejsze dawki-1mg: rano 1/2 tabletki i wieczorem cała
          tabletka do dnia punkcji.
          Pierwsze badanie na obecność przeciwciał zrobiłam w Laboratorium Diagnostyka w
          Krakowie. Wynik nie dał sie z niczym porównać. Nawet lekarz był nieco
          skołowany. "Stwierdzono obecność przeciwciał ASA przeciw akrosomowi i ++ (dwa
          plusiki) ɭ:20" to jest mój wynik. Zakres tych plusów był taki: 0, 0/+,
          +,++,+++,++++ ... i tyle. Tuż przed stymulacją zrobiłam jecze raz badanie już w
          innym laboratorium. Wynik 2,64U/ml (Norma na wynik ujemny od 0 do 60). No i
          zaczęłam stymulację przed niestety nieudanym IVF.
          Pozdrawiam gorąco i życzę powodzenia.
          Masha

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka