kavainca 25.07.10, 13:14 Oczekuję na miesiączkę. Powinna byc ok 28.07, ale po porodzie mam wszystko troszkę trachnięte . 2 dc stastuję z merionalem - 8dni po 1/2 amp. Biore również bromergon i euthyroks. kto ze mną? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
audrey2 Re: sierpniowa IUI 25.07.10, 13:20 kava, mogę o coś zapytać? przepraszam, jeśli zbyt osoboście (nawyżje olej) jak Ty sobie radzisz z malutkim dzieckiem, świeżo po depresji poprodowej i jeszcze na tych gó...anych lekach? nie boisz się? pytam, bo je lęk zjada od dłuższego czasu niestety... Odpowiedz Link Zgłoś
kavainca Re: sierpniowa IUI 25.07.10, 13:28 leków nie biorę od 2 miesięcy i czuję się nieźle po deprasji śladu nie zostało. Istniej mozliwośc, ze rozchorowałam się przez nagły spadek hormonów tarczycy po porodzie - byłam żle poprowadzona przez endo . Istnieje domniemanie, ze to sie nie powtórzy, ale przy hashi nic nie wiadomo dziecko ma ponad 5 miesiący i nie jest jakos strasznie upierdliwe Chcę żeby matylda miała rodzeństwo, chcę też przeżyc to wszystko raz jeszcze, choc oczywiście boję się. Ale to chyba nieuniknione Odpowiedz Link Zgłoś
asiek334 Re: sierpniowa IUI 26.07.10, 09:53 Witam Was Dopisuję się pod tym wątkiem. Sierpień to mój miesiąc,od zeszłej środy jestem na lekach, wczoraj ostatnia tabletka "clo" a encorton biorę do 13 dc. pojutrze kolejne USG i ewentualnie pregnyl. Powodzenia ) Odpowiedz Link Zgłoś
kavainca Re: sierpniowa IUI 27.07.10, 16:34 stoję w blokach startowych do stymulacji plamię, jeśli się rozkreci do 18, to jutro startuję z merionalem, jesli nie to w czwartek. Odpowiedz Link Zgłoś
wiki1976 Re: sierpniowa IUI 28.07.10, 19:40 kavainca A czy nasz doktor S....już przyjmuje i on teraz też Cię prowadzi? Odpowiedz Link Zgłoś
kavainca Re: sierpniowa IUI 28.07.10, 19:52 Tak, nadal jestem jego pacjentką. Z tego co wiem, powinien już byc w pracy. Urlop zaczął pod koniec czerwca i miał wrócić po 2 tyg. Odpowiedz Link Zgłoś
joasia_05 Re: sierpniowa IUI 28.07.10, 19:59 kavainca, a czemu nie chcesz zaczekać aż córeczka będzie miała roczek i wtedy zacząć starać się? Lekarze doradzają czekać kobietom z zajściem w drugą ciążę właśnie rok aby organizm matki zdążył się "zregenerować" w witaminy, minerały itd żeby drugie dziecko miało możliwość dobrego rozwoju podczas ciąży. Oczywiście babeczki często "wpadają" jak maluchy mają po kilka miesięcy i przeważnie rodzą zdrowe dzieci tylko z nieco mniejszą masą urodzeniową od pierwszych dzieci. Myślałaś o tym? Odpowiedz Link Zgłoś
wiki1976 Re: sierpniowa IUI 28.07.10, 21:51 Ja Kavanica zamierzam podejść do IUI kolejnej wrzesień - październik narazie odpoczywam.Ale Tobie życzę powodzenia.Pytałam od doktora bo w czerwcu mówił mi,że od 20.06 idzie na miesiąc urlopu dlatego pytałam,ale jak już jest to Ok.muszę się wybrać aby ustalić co dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
kavainca Re: sierpniowa IUI 29.07.10, 08:37 wiki, jak miał pójść od 20go, to nie ma bata - musiał już wrcić Odpowiedz Link Zgłoś
kavainca Re: sierpniowa IUI 29.07.10, 08:36 joasia którzy lekarze? ja jeszcze na sali porodowej rozmawiałam z położną, która mówiła, że jekieś ppół roku to optimium. Wszyscy lekarze z którymi konsultowałam się wręcz doradzali szybki start Głownie ze zględu na wiek i hashimoto. Wiem, że w leczeniu niepłodnosci 32 lata to nic takiego, ale dla normalnej teorii o rozmnarzaniu to jednak czas świetnosci mam juz za sobą a, badania mam wzorowe, więc się nie martwię, a dziecko i tak będzie miało lepiej, bo ewentualna ciąża będzie o wiele bardziej świadoma co tu dewagować, bardzo chcę żeby się udało. ...i idę zrobić pierwszy zastrzyk Odpowiedz Link Zgłoś
asiek334 Re: sierpniowa IUI 29.07.10, 10:17 Witam. Kavainca masz racje, jeśli mnie się uda za pierwszym razem to zaraz po urodzeniu tak jak pisałaś do pół roku będziemy starali się o kolejne dzieciątko . Jutro mam USG przed inseminacją, w sobotę albo niedziele jedziemy do męzulkiem do kliniki ) Odpowiedz Link Zgłoś
asiek334 Re: sierpniowa IUI 29.07.10, 10:33 Kochana u mnie owulka jest z obydwu jajników, jak nigdy ale to po "clo". Na lewym taki dorodny, wczoraj miał ponad 20 mm a na prawym 17 mm bodajże. Mam też dostac pregnyl. Jestem podekscytowana tym co ma się wydażyc. Moja zachowanie jest normalne?? az czuje motyle w żołądku Aaa... i biorę jeszcze 3x 1 estrofen na endo bo cos za małe ale to tez przez "clo". Na owulke pomaga a endo osłabia wrrr Odpowiedz Link Zgłoś
kavainca Re: sierpniowa IUI 29.07.10, 11:04 każda z nas przechodzi to na swój sposób ja byłam baaaardzo podekscytowana, do momentu kiedy dr robiaca usg nie zerknęła na wyniki męża i nie zapytała :"to co - nasienie dawcy?" Ja na to " Nie, nigdy nie bralismy pod uwage takiego rozwiazania!!!" Nawet jak dziś sobie to przypominam, to mi się płakać chce . Zwłaszcza w kontekście kolejnego dziecka ! Dziś jestem raczej przestraszona i niegotowa na niepowodzenie! Jakoś tak mam, że świadomość że to mogłoby się niepowtórzć boli chyba bardziej niżprzed tem. Wiem, że tu na tym forum cięzko o tym mówić, ale uwierz, chyba, wbrew pozorom, z drugim jest ciężej, bo juz wiesz o co walczysz. Oczywiscie pisze o sobie, o moich odczuciach. I broń Boże nie chcę uogólniać, ani dyskredytować bólu związanego z walka o pierwsze upragnione i wymarzone. Cholera, rozpłakałam się !!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
joasia_05 Re: sierpniowa IUI 29.07.10, 11:56 Ok, tak tylko chciałam się dopytać. Powiedzmy, że kończyłam pokrewny kierunek studiów i uczono mnie, że dobrze zachować taki odstęp czasu. Ale doskonale rozumiem twoje argumenty i trzymam mocno kciuki, żeby i tym razem Wam się udało!!! Powodzenia!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kavainca Re: sierpniowa IUI 29.07.10, 12:05 ja myślę, że lakarzom chodzi głównie o wiek choć tak jak pisałam pojęcie wieku dla położnika i specjalisty od leczenia niepłodności jest czymś zupełnie innym. A ja jakos tak sobie myślę, że jak nnie teraz to nigdy, choć teraz z wielu powodów (równiez malutkiej MAtyldy) to nie jest najlepszy moment. Ale czy ktos zna najlepszy moment? Pomyslelismy sobie, że będzie jak będzie - my spróbujemy zawalczyć, choć na długą walkę nie mam siły. Odpowiedz Link Zgłoś
asiek334 Re: sierpniowa IUI 30.07.10, 15:42 Jutro inseminacja, po dzisiejszym USG na lewym jajniku pęcherzyk a raczej już cystka a na prawym jajniku 23mm. Jest dobrze, endo ok. Do dzieła. Aaa, jade zaraz po zastrzyk na pękniecie ) Odpowiedz Link Zgłoś
asiek334 Re: sierpniowa IUI 31.07.10, 12:45 Jestem już po, ale na USG było widac pęcherzyk, czyli nie pękł.Hmm. W poniedziałek musze jechac jeszcze na kontrole. Odpowiedz Link Zgłoś
kavainca Re: sierpniowa IUI 31.07.10, 16:07 ile po penegryli była iui? matylda jest właśnie z takiego niepekniętego pęcherzyka Odpowiedz Link Zgłoś
asiek334 Re: sierpniowa IUI 31.07.10, 16:44 Pregnyl dostałam wczoraj około 17.00 a iui było dzis po 11.00. Z tego co pamietam od podania do pęknięcia bądź iui ma minąć ok 48 godzin?? A tak w ogóle to chyba to sobie inaczej wyobrażałam. I nie wiem tak na prawde po co mam jechac na tą kontrole do tej kliniki Odpowiedz Link Zgłoś
kavainca Re: sierpniowa IUI 31.07.10, 20:10 Ja miałasm iui 40h po zastrzyku, ale pęchrzyk miał chyba 21mm. Skontrolować musisz czy wogóle pękł. Mnie powiedaieli, że jak się okarze, że nie pękł po zastrzyku, to trzeba zrobić lapatoskopię i zobaczyć dlaczego. Odpowiedz Link Zgłoś
asiek334 Re: sierpniowa IUI 01.08.10, 09:47 Kavainca, dziś w nocy obudził mnie potworny ból podbrzusza,szczególnie prawa strona jak nie najbardziej. Zastanawiam się czy przypadkiem pecherzyk nie pękł?? Odpowiedz Link Zgłoś
kavainca Re: sierpniowa IUI 01.08.10, 12:52 może tak być, bo kazda z nas odczuwa to inaczej. U mnie było tak, że pękł w momencie, w którym przestało mnie boleć. Odpowiedz Link Zgłoś
rodzynek1000 Re: sierpniowa IUI 02.08.10, 12:20 Ja miałam dosłownie to samo - w nocy, tej nocy po inseminacji na niepękniętym pęcherzyku, poczułam ogromny ból w jajniku i .... zrobiła mi się torbiel krwotoczna, a byłam przekonana, że to owulacja... Dlatego teraz jestem za kontrolowaniem co się właściwie dzieje po inseminacji... Odpowiedz Link Zgłoś
asiek334 Re: sierpniowa IUI 02.08.10, 16:41 ... wróciłam od lekarza, pecherzyki popekały. Jest dobrze Odpowiedz Link Zgłoś
kavainca Re: sierpniowa IUI 02.08.10, 17:00 no to tylko czekać odezwę się w pt po usg teraz wybywam na dni parę Odpowiedz Link Zgłoś
kavainca Re: sierpniowa IUI 07.08.10, 10:45 Asiek, jak się czujesz? ja mam jeszcze podkarmić pęcherzyki merionalem i przyjść na kolejne usg w pn, a więc kłuje się i czekam! Odpowiedz Link Zgłoś
asiek334 Re: sierpniowa IUI 07.08.10, 10:55 Kavainca, ja jestem 7 dni po iui,żadnych objawów póki co. Cycochy bolą ale już nie az tak, brzuch tez dlae czasem zanać ukuciem alno jakimś dziwnym skurczem. Do testowania zosstało 7 dni, ale nie pawam zbytnim optymizem, co ma byc to będzie Odpowiedz Link Zgłoś
wiki1976 Re: sierpniowa IUI 11.08.10, 13:10 kavainca jak tam pęcherzyki kiedy IUI Ja jestem na czwartek umówiona na wizytę. Odpowiedz Link Zgłoś
kavainca Re: sierpniowa IUI 11.08.10, 13:53 zostały podpasione, w pn dostałam dwa pregnyle i wczoraj było IUI. oczywiście pęcherzyk był jeszcze na miejscu, ale poniewaz mója poprzenia iui, której efekt drzemie teraz koło mnie, też tak wygladała, więc tylko czesciowo sie denerwuję Odpowiedz Link Zgłoś
wiki1976 Re: sierpniowa IUI 12.08.10, 19:40 kavainca mówiąc podkarmiłaś merionalem to miałaś zwiększoną dawkę bo miałaś po 1/2 ampułki?i w którym dniu cyklu miałaś IUI? Ja będę podchodzić we wrześniu. Odpowiedz Link Zgłoś
kavainca Re: sierpniowa IUI 12.08.10, 20:08 finalnie wzięłam 11x1/2 w 13dc 2apułki pregrylu w 14dc była iui - pęcherzyk był jeszcze na miejscu Odpowiedz Link Zgłoś
floress Re: sierpniowa IUI 13.08.10, 13:39 Ja od środy biorę Gonal F, dawka 75. W poniedziałek mam kontrolę i zobaczymy czy dalej Gonal czy już wystarczy. Czy któraś z Was była na Gonalu lub Pregnylu? Ile dni zwykle brałyście? Dodam, że przed decyzją czy możemy stymulować, w 3 dniu cyklu robiłam progesteron (wyszedł super) i miałam usg (też były super). IUI pewnie jakoś w przyszłym tygodniu. To moje pierwsze podejście. Od roku staramy się o dzidzię, w maju miałam laparoskopię z powodu endometriozy (torbiel na jajniku). Pierwszy cykl po laparo nieudany (pęcherzyk był i pękł), drugi też nieudany, ale pęcherzyk nie pękł. Mam nadzieję, że się uda. Odpowiedz Link Zgłoś
wiki1976 Re: sierpniowa IUI 13.08.10, 14:17 No Ja Pregnyl miałam ale dopiero na pęknięcie pęcherzyka a wcześniej Femara i Merional.Ale IUI nie udane ,pęcherzyk pękł. Odpowiedz Link Zgłoś