Gość: Maja IP: *.gorzow.mm.pl 08.04.04, 16:24 Babki,kto miał endo.i w jakim wieku.Ja miałam rozpoznaną w wieku 20lat i mówili mi,że jestem rzadkim przypadkiem (w tym wieku).Ile macie lat? pozdrowionka Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mejdejka Re: Endometrioza 08.04.04, 16:31 CO TO JEST TA ENDOMETRIOZA? sorrki ale nie mam pojecia a chcialabym sie czegos dowiedziec ) POZDROMEJDEJKI Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maja Re: Endometrioza IP: *.gorzow.mm.pl 08.04.04, 16:35 Wiesz co!to takie gówno po którym wychodzą ci torbiele.przesrane! Odpowiedz Link Zgłoś
malag1 Re: Endometrioza 08.04.04, 21:28 mam 25lat, kiedy sie u mnie rozpoczela endometrioza nie wiem, wykryto ja 2m-ce temu. Mejdejka wpisz w wyszukiwanie na forum endometrioza, dowiesz sie bardzo szybko co to za choroba , nie jest to pierwszy temat o endo . pozdrawiam wszystkie "endometryczki" Odpowiedz Link Zgłoś
koracz7 Re: Endometrioza 09.04.04, 18:13 Endometrioza to inaczej występowanie błony śluzowj macicy ( endometrium- stąd nazwa endometrioza) w innym miejscu niż jama macicy. Może się zdarzyć w jajowodach, jajnikach, otrzewnej. Może tworzyć tzw. torbiele czekoladowe, występują wówczas gdy krew z śluzówki zakrzepnie. Może, ale nie musi wywoływać niepłodności, szczególnie gdy występuje w jajniku. Towarzyszą temu bolesne miesiączki, lub bóle w podbrzuszu, szczególnie w drugiej połowie cyklu ( ponieważ ta część śluzówki także podlega przemianom hormonalnym), a także gdy fragment endometrium zagnieździ się w tkance ( narządzie zamkniętym- jak jajnik). No właśnie i ja mam najprawdopodobniej endometriozę. Niestety potwierdzić diagnozę można przez laparoskopię zwiadowczą , a to jest drogie badanie i w dodatku powiązane z pewnym ryzykiem ( znieczulenie ogólne). No więc ja mimo, że brzuch na okres boli mnie jak cholera, przy owulacji ostatnio też mnie skręcało nie wiem i mam nadzieję, że się nigdy w 100% nie dowiem czy to endo, czy nie. Pozdrawiam. PS. można ją wyleczyć, ale leczenie jest ponoć, poza laparoskopią nieprzyjemne, bo wiąże się ze wstrzymaniem cylki, czyli ze sztucznym wprowadzeniem organizmu w menopauzę na 6 miesięcy. Lekarz powiedział mi, że zaczniemy się tym martwić tak na prawdę gdy będę się starała zajść w ciążę i nie będę mogła. Acha no i zalecane jest oczywiście jako leczenie też zajście w ciążę. Bo brak miesiączek powoduje zanik ognisk endo, aż do całkowitego ich cofnięcia( w większości przypadków). Także mój ginekolog zalecił mi ciążę przed 30 rokiem życia. ja też zalecam bo nie ma co czekać. jeśli ktoś będzie miał pytania to polecam się. pozdrawiam i życzę wesołych Swiąt spędzonych w prawdziwie rodzinnej atmosferze i smacznego jajka karolina Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ignis Re: Endometrioza IP: 193.24.196.* 10.04.04, 23:49 U mnie endometrizę wykryto, kiedy miałam 21 lat i też się lekarz dziwił, że w takim młodym wieku. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
martini_very_bianco Re: Endometrioza 10.04.04, 23:55 tu Wam znalazłam, ale to o terapii, nie o samej endo (endo-ubranka z serduszkiem, kojarzycie?) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12345&w=11578828&v=2&s=0 wiwat moje oszołomstwo))) 16%VOL 22%VAT Odpowiedz Link Zgłoś
koracz7 Re: Endometrioza 11.04.04, 17:48 Nie wiem czemu wasi lekarze dziwią się, że macie endometriozę w tak młodym wieku. Przecież występuje ona u kobiet w wieku rozrodczym, a ten wiek zaczyna się nie mając 21 lat a wcześniej. W dodatku rzadko występuje u kobiet, które już rodziły. Pozdrawiam Wesołych Swiąt Karolina Odpowiedz Link Zgłoś
risa1 Re: Endometrioza 13.04.04, 17:06 dziwi i to bardzo......kazda z nas ze to ma. wszedzie podaja ze wystepuje po 30 roku zycia najczesciej u otylych. my widac obalamy ten mit u mnie wykryto w wieku 21 lat, a kiedy sie zaczelo tego niewiem. pozdrawiam. zycze wszytskim powrotu do zdrowia z calego serduszka. Odpowiedz Link Zgłoś
koracz7 Re: Endometrioza 15.04.04, 19:30 nie jest prawdą, że endometrioza występuje po 30. Nie jest do końca znany jej patomechanizm powstawania, ale wiadomo, że zdarza się także u nastolatek tzw. endometrioza młodocianych, na którą cierpi od 5-15 % (8%) młodych dziewczyn. I to mnie właśnie dziwi, że lekarze nie zawsze o tym wiedzą jak widać po was!!! Pozdrawiam. Karolina Odpowiedz Link Zgłoś
malag1 Re: Endometrioza 16.04.04, 09:14 Endometrium jest to błona śluzowa wyściełająca wnętrze macicy. W przebiegu endometriozy fragmenty tej błony przedostają się z macicy do jamy miednicy i przyczepiają do jajników lub innych narządów w obrębie miednicy. Podlegają one tym samym przemianom, co endometrium macicy, a więc rosną i krwawią podczas miesiączki, powodując silne bóle menstruacyjne. Jednak krew ta nie ma odpływu, co powoduje powstawanie stanów zapalnych i torbieli. Choroba często występuje u kobiet między 25. a 40. rokiem życia. to jeden z krotkich artykolow na ten temat ktore ewentualnie mam w zanadrzu, znalazlysmy ich mnostwo z innymi dziewczynami (ktore poznalam dzieki tym forum i ktore tak jak ja maja endo i staraja sie o dziecko,czy juz sa w ciazy). inne zrodla podaja ze zaleca sie dziewczynom zachodzic w ciaze przed 22 rokiem zycia bo endo najczesciej rozwija sie miedzy 25-35. co ciekawe,ja nie mialam zadnych podejzen ze moge miec endo, nie mialam szczegolnie bolesnych miesiaczek ani innych objawow,po kuracji hormonalnej na wywolanie owulacji (ktorej nie mialam przez 9miesiecy) pokazaly sie torbiele zawierajace plyn, tydzien pozniej juz bylam o laparoskopii, w czasie ktorej okazalo sie ze endo u mnie to III jej stopien zaawansowania. lekarz wytlumaczyl mi ze podczas zwyklego usg czy regularnych badan nie zawsze mozna ja stwoierdzic. teraz "mam menopauze", za kilknascie dni okaze sie czy endo sie cofnela na tyle zebym mogla zaczac na nowo starania o malenstwo. jesli macie ochote pogadac podaje jeszcze raz moj numer na gg 7191517 pozdrawiam was bardzo serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
myszeczka22 Re: Endometrioza 18.04.04, 18:46 Witajcie Kobietki! Mam 22 lata i lekarz powiedzial mi ze moge miec endo.. ale nie dal mi skierowania na zadne badania (bardzo bolesne miesiaczki, czasami bez zastrzykow sie nie obejdzie i krawawienie jest spore) i tak co miesiac czasami mam dosyc juz tego. Dopiero teraz jak powiedzialam lekarzowi (innemu) ze bylo takie podejrzenie to skierowal mnie na Ca125 i cholernie sie boje. A czy naprawde przy endo... jest ciezko zajsc w ciaze?? Pozdrawiam Gosia Jak ktos chce sie ze mna skontaktowac zapraszam 2078951 Odpowiedz Link Zgłoś
ewa.analityk1 Re: Endometrioza 18.04.04, 21:51 czasami początki endometriozy występują np. po leczeniu nadżerki. A to z mojego ulubionego resmedica www.resmedica.pl/ffxart2004.html Odpowiedz Link Zgłoś
koracz7 Re: Endometrioza 20.04.04, 19:26 Przy endo trudno zajść w ciążę, ale w specyficznych przypadkach. to znaczy w momencie kiedy śluzówka z jamy macicy umiejscowi się w jajowodzie lub jajniku.Wówczas może dochodzić do bezpłodności. Ale żeby to stwierdzić potrzebne są szczegółowe badania w celu rozpoznania. Marker ca125 da tylko pośredni obraz sytuacji, bo wzrasta on w przypadku endo umieszczonego tylko w jajniku. Także brak tego markera nie świadczy o braku endo. niestety pozdrawiam i trzymam kciuki. Karolina Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicol.lublin Re: Endometrioza IP: 80.48.105.* 23.04.04, 11:19 ja miałam rozpoznaną endo w 25 r.z., czułam się fatalnie przez ok. 4 mies. i okazało się, że mam b. duże ogniska endo w obu jajnikach (oczywiście od roku staraliśmy się o dziecko, bez efektu). miałam laparoskopię, podczas której okazało się, że praktycznie wszystkie narządy miałam w zrostach i to powodowało takiedolegliwości i niemożność zajścia w ciążę. potem brałam dipherylinę, która powoduje hormonalną menopauzę. uderzenia gorąca, suchość w pochwie, sama słodycz, a do tego 1 amp. kosztuje ok. 400 zł. potem przez 3 mies. antykoncepcja dla podtrzymania efektu i niby miało być dobrze, ale już minęło 1,5 roku, a ja nadal nie mogę zajść w ciążę, no i pojawiło się nowe ognisko endo w jajniku (ok. 16 mm). ale ciągle mam nadzieję, że wszystko się ułoży. w każdym razie dziewczyny z endo nie powinny odkładać decyzjii o ciąży, bo potem może się okazać, że są z tym problemy. ja mam obecnie 28 lat i martwię się co będzie dalej. pozdrawiam p.s. przestrzegam przed złymi lekarzami!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafal Re: Endometrioza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.04, 18:05 Jesli wolno, to podpisuje sie pod wioskami Nicol obiema rekami, pod stwierdzeniem, ze to straszne "g..." tez. Powoduje trudnosci w zajsciu w ciaze nie tylko poprzez zrosty (od duzych, po minimalne - uposledzajace strzepki jajowodu, niewidoczne w HSG/SHSG), ale takze (moze jeszcze czesciej) przez zaburzenie owulacji, czestsze wspolistnienie z chorobami tarczycy etc. etc. Ale kiedys sie wreszcie udaje! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zagussioa Re: Endometrioza IP: *.media4.pl 25.04.04, 14:40 tez mam podobno endometrioze, tzn lekarz zauwazył jedno ognisko na jajniku, biore distreptaze jakies czopki na rozbicie zrostów- moze któras z was to stosowała, jesli tak- z jakim skutkiem, czy powinnam isc na laparoskopie, mam 25 lat a dzidziusia chciałabym miec ale za 3 lata poradzcie co mam robic, aha bole miesiaczkow e w 1 dniu zawsze miałam tzn od zawsze , jakk brałam antykoncepcje to było super, ale juz nie biore od roku z przekonan ze szkodza, ostatnio jak byłam u gina - chodze od 3 miesiacey to za ostatnia wizyta, 3 dni temu wykrył niby to endometrium, za tydzien mam miec okres a brzuch juz mnie lekko boli co mam robic..aha0 dodam ze ajk mi gin robił USG i jak dotykał jelit to bolało- podobno endometria moga tez byc w jajnikach- plizz o opinie i rade co robic Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zagussioa Re: Endometrioza IP: *.media4.pl 25.04.04, 14:43 aha- dodam ze boli mnie brzuch b na dole, tzn na samym dole i do tego tez zołądeki nogi..wszystko mnie boli- cholera by wzieła te babskie choróbska Odpowiedz Link Zgłoś