Dodaj do ulubionych

nieplodnosc

13.05.11, 16:18
Odebraliśmy dzisiaj wyniki badania nasienia (wpisuje je na dole) Co wy sądzicie. Czy Wasi mężowie mieli podobne wyniki? Jak wtedy były one interpretowane przez specjalistów? czy są dobre?czy raczej złe

objetosc ejakulatu 1.0 ml
ph 8.2
ilosc plemników w 1ml
nasienia 45.0 mln

% plemnikow ruchliwych 50 %
liczba plemnikow wpw 30-40 wpw
hyperikenaza
+ normokineza 45%

hypokineza
+ hypokineza 5 %

akineza 50 %

po 24h akineza 50 %
leukocyty w prepar.
bezposr. 0 - 2 wpw

erytrocyty w prepar.
bezposr. 0-1 wpw sw. i wyl.

nablonki w prepar.
bezposr. nieliczne

bakterie w prepar.
bezposr. liczne

komorki spermatogenezy pojedyncze

ilosc plemnikow o
nieprawidlowej budowie ok 10 %

co o tym myslicie?
Obserwuj wątek
    • sofi75 Re: nieplodnosc 13.05.11, 17:01

> . Czy Wasi mężowie mieli podobne wyniki?
      - a jakie znaczenie maja dla Ciebie nasi mezowie? Z nimi bedziesz sie starac o dziecko?

- wyniki sa tak dobre, ze az podejrzane, zatem zadam tradycyjne pytanie:
      gdzie robione byly badania (bo moim skromnym zdaniem sa do powtorzenia)

> ilosc plemnikow o
      > nieprawidlowej budowie ok 10 %

- taki wynik jest przy wspolczesnych dosyc dokladnych metodach badania niespotykany w przyrodzie. Panowie, ktorzy maja 20% plemnikow prawidlowych juz uwazani sa za ultra-zdrowe okazy i raczej rzadko spotykane, a co dopiero 90% -> stad moje podejrzenia co do labu.

>
      >
      >
      >
      > co o tym myslicie?
      • gusia310583 Re: nieplodnosc 13.05.11, 17:18
        sofi75 napisała:

>
        > > . Czy Wasi mężowie mieli podobne wyniki?
        > - a jakie znaczenie maja dla Ciebie nasi mezowie? Z nimi bedziesz sie starac o
        > dziecko?
        >
        > - wyniki sa tak dobre, ze az podejrzane, zatem zadam tradycyjne pytanie:
        > gdzie robione byly badania (bo moim skromnym zdaniem sa do powtorzenia)
        >
        > > ilosc plemnikow o
        > > nieprawidlowej budowie ok 10 %
        >
        > - taki wynik jest przy wspolczesnych dosyc dokladnych metodach badania niespoty
        > kany w przyrodzie. Panowie, ktorzy maja 20% plemnikow prawidlowych juz uwazani
        > sa za ultra-zdrowe okazy i raczej rzadko spotykane, a co dopiero 90% -> sta
        > d moje podejrzenia co do labu.
        >
        >
        > >
        > >
        > >
        > >
        > > co o tym myslicie?

badanie bylo robione w gliwicach w firmie cenlab ,ul.zygmunta starego 16

a o dziecko staramy sie od roku,a kochamy sie bez zabespieczen od 5 lat
        • teligo Re: nieplodnosc 13.05.11, 17:26
          Powtórzcie badania w jakimś ośrodku leczenia niepłodności (mój mąż robił w Provicie w Katowicach i w Antrum w Bytomiu - oba wyniki podobne, więc uważam, że oba laboratoria są w wiarygodne).
          Ten wynik, który opisałaś wskazuje, że nie ma problemów z nasieniem (przynajmniej w zakresie podanych parametrów), ale tak jak napisała sofi75, powtórzyłabym badanie.
        • sofi75 Re: nieplodnosc 13.05.11, 21:17
          Chodzilo mi o to, czy badanie bylo robione w profesjonalnym osrodku leczenia nieplodnosci czy w lokalnym labie -a nie o konkretny adres, bo ten mi i tak nic nie powie.

Ale juz mi odpowiedzialas smile

Chodzi o to, ze do zbadania morfologii potrzebny jest taki mikroskop elektronowy, za ktory luzikiem placi sie grube set tysiecy obcej waluty, wiec raczej mala szansa, aby lab ktory nieplodnoscia sie nie zajmuje takowy posiadal na swoim wyposazeniu -> i nie posiada, skoro wyszlo mu 90% prawidlowych.

• gusia310583 Re: nieplodnosc 01.07.11, 18:43
            mój maż był z tymi wynikami u Urologa i dal mu skierowanie na operacje bo mu wykrył żylaki w okolicy jader.nie wiem jak to się fachowo nazywa

pomocy.co robić?jestem załamana
            • sofi75 Re: nieplodnosc 01.07.11, 20:34
              zylaki powrozka

> pomocy.co robić?
              - pomoc juz znalezliscie
              jestem załamana
              - ale czym? tym ze ktos sie wami zajal? No to rzeczywiscie jest sie czym martwic
              • gusia310583 Re: nieplodnosc 01.07.11, 20:52
                chodziło mi o to czy warto iść na ten zabieg?czy to coś da?
                • gusia310583 Re: nieplodnosc 22.07.11, 07:31
                  witam ponownie,mój maż już po zabiegu,szwy ściągnięte,wszystko goi się jak trzeba,teraz zostaje czekać na rezultaty,i tu już nie wiem kogo słuchać,ordynator który operował męża mówi ze na powtórzenie spermiogramu musimy poczekać przynajmniej 6mc,a urolog który go skierował na zabieg i mój ginekolog mówią ze wystarczy 3mc,i nie bardzo wiem czego się trzymać.ja dzisiaj jadę na kolejne usg,pierwsze miałam we wtorek i wtedy byl piękny pęcherzyk 21mm, na prawym jajniku,teraz jadę kontrolnie czy już pękł,ale jakoś tak wątpię w to,bo temperatura nie rosła,zobaczymy co usg pokaże.pozdrawiam
                  • gusia310583 Re: nieplodnosc 28.10.11, 21:22
                    to wyniki kontrolne po 3mc od operacji.co o tym sadzicie?
                    objetosc ejakulatu 2.0ml
                    ph 8.2
                    ilosc plemników w 1ml
                    nasienia 37,50 mln
                    % plemnikow ruchliwych 30 %
                    liczba plemnikow wpw 40-50 wpw
                    hyperikenaza
                    + normokineza 10%
                    hypokineza
                    + hypokineza 20 %
                    akineza 70 %
                    po 24h akineza 0 %
                    leukocyty w prepar.
                    bezposr. 25-30wpw
                    erytrocyty w prepar.
                    bezposr. 7-10 w
                    pw sw. i wyl.
                    nablonki w prepar.
                    bezposr. b.liczne
                    bakterie w prepar.
                    bezposr. liczne
                    komorki spermatogenezy liczne
                    ilosc plemnikow o
                    nieprawidlowej budowie ok 20 %
                    • aleksandras01 Re: nieplodnosc 05.11.11, 18:32
                      Witaj, moj mąż robił badanie nasienia w tym samym labolatorium co ty w Gliwicach. Powiem Ci, że patrząc na wasze wyniki zauważam, że są zblizone do naszych. Badanie robilismy co prawda w 2004 roku, ale wtedy też nie wykryto żadnych form patologicznych. Chyba faktycznie trzeba będzie zmienić labolatorium. Poniżej nasz wynik z 2004roku.
                    • az-82 Re: nieplodnosc 10.01.12, 06:35
                      Gusia, widać że wyniki są gorsze, jeśli chodzi o ilość i ruchliwość.
                      Ale tym się na razie nie przejmuj tylko popatrz na koniec wyników. Już w tym pierwszym badaniu były bakterie liczne. Czy mąż brał jakiś antybiotyk? Chyba nie?
                      Bo teraz nadal ma liczne bakterie. Do tego erytrocyty i nabłonki.
                      Twój mąż powinien wyleczyć infekcję i dopiero wtedy po odczekaniu kolejnych 3 miesięcy powtórzyć badania, bo stan zapalny szkodzi na wyniki. Poza tym może zarazić ciebie. Ewentualnie, to ty jego zaraziłaś. Więc lepiej też zrób badanie.
                      • chiyo28 Re: nieplodnosc 10.01.12, 07:32
                        az82 dawno Cie nie widziałam. Napisz na priwa, co u Was.
                        • az-82 Re: nieplodnosc 10.01.12, 09:27
                          chiyo, z chęcią. Tylko nie bardzo wiem jak. Myślałam, że jak kliknę twojego nicka to będę mieć taką możliwość, ale jest napisane, że musisz być zalogowana. Podaj mi może swojego maila? Wiem, że podawałaś kiedyś, ale się nie dogrzebię w archiwach sad
                          • chiyo28 Re: nieplodnosc 10.01.12, 09:57
                            chiyo28@gazeta.pl

smile
                            • gusia310583 Re: nieplodnosc 11.01.12, 12:03
                              witam,ponownie,u męża wyniki,już lepsze,po wizycie u urologa dowiedzieliśmy się ze mamy się starać naturalnie,a z czasem wyniki powinny się jeszcze polepszyć,
                        • czarnykopciuszek Re: nieplodnosc 11.01.12, 13:48
                          Widzę, że nie ja jedna z forum dla starających przeniosłam się na niepłodność... sad
                          • chiyo28 Re: nieplodnosc 11.01.12, 14:03
                            leczenie niepłodności na NFZ big_grin

na NFZ to jedynie udalo mi sie laparoskopie zrobić wink
    • megi000 Re: nieplodnosc 09.01.12, 23:31
      witaj
      mam pytania jakie sa badania robione ile to kosztuje
      • gusia310583 Re: nieplodnosc 11.01.12, 13:00
        do czego badania,my chodzimy na nfz i badania były wszystkie bezpłatne

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka