Gość: sylwia IP: *.wawpie.ext.ids.pl 12.05.04, 15:24 Czy torbiele leczy się farmakologicznie czy operacyjnie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
magdalia2 Re: torbiele 12.05.04, 16:11 Ja początkowo leczyłam farmakologiczne, ale nie zniknęły. Później zrobiono mi laparoskopię. Super szybko wracasz po niej do formy. Niewielkie blizny pooperacyjne i ogólnie koniec z problemem. Teraz jestem w 31tygodniu zdrowej ciązy Wszystko zależy od tego czy Twoje torbiele zareagują na leki i jak duże są. Czasami zbyt duże mogą grożić np.usinięciem jajnika i nie ma co zwlekać z opercją Odpowiedz Link Zgłoś
muggy Re: torbiele 12.05.04, 17:05 Ja miałam w ubiegłym roku torbiel na jajniku i od razu wysłali mnie na laparo, bez żadnego leczenia farmakologicznego, konsultowałam się z kilkoma lekarzami i wszyscy mówili to samo. Teraz znowu mi się odnowiła i znowu laparo. Wydaje mi się,że jak torbiel jest > 6 cm to od razu kierują na laparo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Justyna Re: torbiele IP: *.city.net.pl / *.city.net.pl 12.05.04, 19:50 Ja miałam dwie torbiele leczyłam lekami i nic. Później miałam laparoskopię i usunięto mi jedną a za trzy lata drugą. teraz mam znowu na drugim jajniku. Znowu leczę hormonami i nic. Niedawno mój nowy gin. powiedział że w młodym wieku nie powinno sie robić laparoskopi gdyż niszy ona jajnik. On preferuje u młodych osób normalną operację. Gdybym wiedziała że z tego bedą takie komplikację wolałabym zwykłe usunięcie. No ale cóż nikt mi nie kazał wtedy wybierać rodzaju operacji. Teraz w konsekwencji tych laparoskopi nie mam jednego jajnika, a na drugim jest kolejna cysta która nie reaguje na leki. Torbiele według mnie to przewalona sprawa. Pozdrawiam ! Odpowiedz Link Zgłoś