Dodaj do ulubionych

ICSI - komu się udało ze słabymi plemnikami ?

IP: *.net.wlnet.com.pl / 80.72.34.* 24.05.04, 13:51
Ponieważ być może czeka nas taki zabieg, jestem ciekawa Waszych doświadczeń
właśnie ze słabymi parametrami nasienia(poniżej normy).
Wszystkich, w szczególności tych wykonanych w Novum.
A może ktoś jest również w trakcie?
Będę wdzięczna za wszyskie odp. Kama.
Obserwuj wątek
    • Gość: Dotti Re: ICSI - komu się udało ze słabymi plemnikami ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.04, 13:59
      Hmm z tego co wiem przy ICSI wystarczy tyle plemników ile jajeczek, zresztą
      ICSI jest zalecane właśnie przy słabych parametrach nasienia... ale na pewno
      dziewczyny ekspertki jeszcze na pewno coś Ci napiszą.
      Pozdrawiam
    • Gość: fiszerowa Re: ICSI - komu się udało ze słabymi plemnikami ? IP: *.acn.pl 24.05.04, 14:05
      No wlasnie,
      wskazaniem do ICSI jest wlasnie kiepskie nasienie. Jesli nasienie jest ok to
      robi sie zwykle in vitro.
      Nam sie udalo za drugim razem (dwa ICSI, trzeci transfer). Zabiegi
      przerowadzone w Gamecie w Lodzi.

pozdrawiam i zycze powodzenia
      fiszerowa
      • Gość: Kama Re: ICSI - komu się udało ze słabymi plemnikami ? IP: *.net.wlnet.com.pl / 80.72.34.* 24.05.04, 14:22
        Wiem ,że slabe plemniki są wskazaniem, i właśnie jestem ciekawa ilu osobom się
        powiodło, bo szczerze powiedziawszy 30% udanych zabiegów za tak duże pieniądze,
        trochę mnie przerażają, fiszerowa trzeci transfer, a dwa icsi, jak to ?
        • Gość: Dotti Re: ICSI - komu się udało ze słabymi plemnikami ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.04, 14:25
          Przy zwykłym ivf szanse też są określane na 30%.
        • Gość: fiszerowa Re: ICSI - komu się udało ze słabymi plemnikami ? IP: *.acn.pl 24.05.04, 14:38
          30% to srednia zarowno dla icsi jak i zwyklego in vitro. A prawdopodobienstwo
          zaplodnienia komorek duzo wieksze. U mnie za pierwszym razem bylo 8 komorek
          jajowych, z\ ktorych zaplodnilo sie 7. Trzy embriony zostaly podane, cztery
          zamrozone. Transfer sie nie udal. Przy rozmrazaniu jeden mrozaczek nie przezyl
          wiec znowu mialam podane trzy. I znowu sie nie udalo. Za drugim razem (od
          poczatku caly proces) bylo 5 komorek. Zaplodnily sie 3. Wszystkie podane. Tym
          razem sie udalo. Owocem jest prawie dwuletni synek.
          Przecietnie przy icsi zaplodnionych zostaje 70% komorek jajowych. To duzo. I
          chyba wiecej niz przy zwyklym in vitro.

Fiszerowa
          • Gość: Kama Re: ICSI - komu się udało ze słabymi plemnikami ? IP: *.net.wlnet.com.pl / 80.72.34.* 24.05.04, 14:51
            Dzięki za odp. To już coś.
            Najgorsze ,że komórki nawet jak się zapłodnią , to transfer może się nie udać,
            jakie mogą być tego przyczyny ?
            • Gość: fiszerowa Re: ICSI - komu się udało ze słabymi plemnikami ? IP: *.aster.pl / *.acn.pl 24.05.04, 15:04
              Jesli jestes teoretycznie zdrowa i nie ma zadnych przyczyn obiektywnych, ze
              mogloby sie nie udac, to prawdopodobienstwo jest takie jak w naturze.
              Tym zdrowym tez zazwyczaj nie udaje sie za pierwszym razem. Nawet jesli kobieta
              odstawia pigulki i zaczyna sie starac, to raczej potrzebuje troche czasu (2-3
              miesiace). Przy in vitro jest podobnie. Tylko tu przeklada sie to na miesiace
              stresow i kupe wydanej kasy. Ale trzeba myslec pozytywnie. Szklanka jest w
              polowie pelna, a nie pusta wink.

papa
              Fiszerowa
              • Gość: Kama Re: ICSI - komu się udało ze słabymi plemnikami ? IP: *.net.wlnet.com.pl / 80.72.34.* 24.05.04, 15:16
                Dzięki ,za słowa pocieszenia. Jeśli jest to jedyna nadzieja ,to trzeba
                spróbować, ale trochę to dla mnie kosmos, szczególnie ,że u mnie ok. a ten cały
                protokół to ogromna ingerencja hormonalna. Troche się jej boję.
                Podłamana Kama.
                • Gość: fiszerowa Re: ICSI - komu się udało ze słabymi plemnikami ? IP: *.aster.pl / *.acn.pl 24.05.04, 15:23
                  Spokojnie, nic sie martw. Bedzie dobrze!!!
                  No najwyzej pare pryszczy (no moze wiecej niz pare) wink. A w ciazy hormony i
                  tak szaleja wink.
                  Ja tez w sumie hormonalnie i ogolnie bylam OK. U nas problemem byl moj brak
                  jajowodow i jajnika i dopiero w trakcie przygotowan do in vitro okazalo sie ze
                  chlopaki kiepskie. No i z marszu zrobilismy icsi a teraz dopiero walczymy z
                  przypadlosciami meza.
                  Przepaszam ze pytam, ale czy nie mozna nic zrobic zeby to nasienie poprawic?
                  Moze jeszcze jakis dobry androlog?
                  • Gość: Kama Re: ICSI - komu się udało ze słabymi plemnikami ? IP: *.net.wlnet.com.pl / 80.72.34.* 24.05.04, 15:37
                    Właśnie staramy się je podrasować . Z 6 mil, podskoczyło do 15 .Ale, żeby te 15
                    było w 100% dobre, to może... a to nie dość ,że ilość poniżej normy , to
                    jeszcze nie wszystkie ruchliwe.
                    Jeszcze trochę poczekamy , a jak nie to ICSI.
                    • Gość: fiszerowa Re: ICSI - komu się udało ze słabymi plemnikami ? IP: *.aster.pl / *.acn.pl 24.05.04, 15:46
                      Noooooooo!
                      gratulacje! widzisz! moze icsi wcale nie bedzie konieczne. Juz prawie
                      potroiliscie. Jak jeszcze troche sie polepsza, to moze wystarczy IUI?
                      • Gość: Kama Re: ICSI - komu się udało ze słabymi plemnikami ? IP: *.net.wlnet.com.pl / 80.72.34.* 24.05.04, 15:53
                        Fiszerowa, jesteś dziasiaj balsamem dla mojej duszy.
                        Masz rację, chociaż jesteśmy po jednej nieudanej IUI , chyba jeszcze raz
                        spróbujemy.
                        Dzięki serdeczne.
                        Na razie spadam, do usłyszenia.
                        Kama.
                        • Gość: fiszerowa Re: ICSI - komu się udało ze słabymi plemnikami ? IP: *.aster.pl / *.acn.pl 24.05.04, 16:00
                          wink))))))))))

ja tez spadam.
                          • Gość: agata30 Re: ICSI - komu się udało ze słabymi plemnikami ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.04, 18:45
                            Polecam lekture watku :
                            www.nasz-bocian.pl/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=5384&highlight=morfologia+icsi
                          • Gość: agata30 Re: ICSI - komu się udało ze słabymi plemnikami ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.04, 18:46
                            POlecam lekture watku:

www.nasz-bocian.pl/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=5384&highlight=morfologia+icsi
                          • agata30 Re: ICSI - komu się udało ze słabymi plemnikami ? 24.05.04, 18:46
                            Polecam lekture watku:

• luni1 Do Kamy 31.05.04, 22:27
                      Gość portalu: Kama napisał(a):

> Właśnie staramy się je podrasować . Z 6 mil, podskoczyło do 15 .Ale, żeby te
                      15
                      >
                      > było w 100% dobre, to może... a to nie dość ,że ilość poniżej normy , to
                      > jeszcze nie wszystkie ruchliwe.
                      > Jeszcze trochę poczekamy , a jak nie to ICSI.

Kama, a jak pracowaliście nad tym "podrasowaniem"? Bo u mojego męża są właśnie
                      mało ruchliwe chłopaki.

• Gość: Kama Re: Do Kamy IP: *.net.wlnet.com.pl / 80.72.34.* 01.06.04, 08:38
                        Najpierw Biosteron,Androvit,Folik, potem doszły zastrzyki Choragon, a ja
                        jeszcze zapodałam mężulkowi MACĘ. Wymiennie z Androvitem można stosować
                        Salfazin. To chyba tyle.Jak to nie pomoże, to jeszcze lekarz nam powiedział, że
                        są mocniejsze zastrzyki - 1 amp./60 zł!
                        Pzdr.Kama.
    • Gość: graza Re: ICSI - komu się udało ze słabymi plemnikami ? IP: 62.233.216.* 25.05.04, 10:54
      Kama-ja jestem po zabiegu ICSI w Szczecinie (Ars Medica); parametry nasienia
      niestety nie rokowaly zadnych nadziei na naturalne poczecie(prawie zerowa
      ruchliwosc); udalo sie za pierwszym razem; jestem w 3 miesiacu; owszem szanse
      nie sa 100% ale w przypadku kiedy nie ma innych mozliwosci (slabe nasienie)
      trzeba probowac takich metod-z tego co wiem to leczenie mezczyzn nie przynosi
      zbyt wielkich sukcesów; zycze Ci równiez powodzenia za pierwszym razem-
      pozdrawiam
    • agnieszkag2 Re: ICSI - komu się udało ze słabymi plemnikami ? 25.05.04, 12:29
      Kama,

Jestem po ICSI - udało się za pierwszym razem i mamy teraz śliczną zdrową
      dziesięciomiesięczną córeczkę.U mnie było wszystko OK, to nasienie męża było
      słabiutkie.Mój mąż leczył się przez rok u specjalisty androloga i nie
      przyniosło to żadnych efektów.Nie pamiętam już liczb ale plemników było mało a
      jeśli były to o zaburzonym ruchu.Jestem pełna podziwu dla Jego cierpliwości z
      jaką znosił kolejne badania i zalecenia lekarskie.Mimo, zaleceń dalszego
      leczenia męża zdecydowaliśmy się na wizytę w łódzkiej Gamecie i kosultację u
      specjalistów od zapłodnienia IN VITRO.Nasienie nadal było słabe a czas biegł
      więc zdecydowaliśmy się na ICSI.Mieliśmy ogromne szczęście bo z 13 komórek
      jajowych zapłodniło się tylko dwie,które podano mnie.W lipcu 2003 urodziła nam
      się córeczka i tylko naszą wielką tajemnica pozostanie w jaki sposób została
      poczęta.Jest dla nas wielkim cudem,że w tych okolicznościach udało się za
      pierwszym razem.
      Pozdrawiam serdecznie i proszę bądź zawsze dobrej myśli.

Agnieszka
      .
    • ptaszyna10 Re: ICSI - komu się udało ze słabymi plemnikami ? 25.05.04, 12:50
      przeczytałam właśnie podesłane wątek z bociana
      Ja też jestem po ISCI - słabe nasienie męża i problemy hormonalne u mnie
      (prolaktyna)
      Ja miałam stymulację menogonem i decapeptylem .
      7 pęcherzyków, 4 oocyty, 2 zapłodnione i wynik zerowy. Ale zbieramy kaskę na
      następne!!
      Mam jedno pytanko po przeczytaniu wątku z bociana.
      Jak to się dzieje że w jednym cyklu rośnie po 20 - 15 pęchęrzyków i jest
      bardzo dużo oocytów a w innych cyklach jest na odwrót? Czy ma na to wpływ
      stymulacja jaką się przechodzi?? Od czego to zalęzy?
    • Gość: Kama Re: ICSI - komu się udało ze słabymi plemnikami ? IP: *.net.wlnet.com.pl / 80.72.34.* 31.05.04, 08:48
      Dziewczyny , ponieważ nie było mnie parę dni na forum (zw. lekarskie) nie
      mogłam Wam podziękować za odpowiedzi.
      Więc niniejszym to czynię .
      Dzięki za Wasze historie, Agnieszko i Grazo, dałyście mi nadzieję.
      Jeszcze raz dzięki wszystkim.
      Znowu pozdrawia Was Kama.
      • Gość: maciejka Re: ICSI - komu się udało ze słabymi plemnikami ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.04, 14:20
        Witam na forum. Musze pochwalic sie swoim sukcesem. Przechodziłam program In
        Vitro metodą IKSI klinice w Białymstoku. Nasiona męża z badania na badanie były
        coraz gorsze i tylko w ten sposób mogliśmy przybliżyć nasze marzenia.
        Zdecydowaliśmy sie na to po jakimś czasie, no i udało sie za pierwszym razem.
        Teraz Białystok traktujemy jako miejsce kultu . My jesteśmy ze Szczecina. Także
        teraz wiem ,że nie należy odkładać tej decyzji tylko działać i myśleć
        pozytywnie.
    • Gość: Kama Re: ICSI - komu się udało ze słabymi plemnikami ? IP: *.net.wlnet.com.pl / 80.72.34.* 31.05.04, 15:15
      Dzisiaj dużo się mówi o programie w Invikcie. Ciekawe, czy wszyscy ,którzy się
      zgłoszą w terminie mają szanse się zakwalifikować, i ciekawe czy to tylko
      zwykłe in vitro , czy robią też ICSI , może ktoś wie coś na ten temat ?
      Kama.
    • Gość: Jesica Re: ICSI - komu się udało ze słabymi plemnikami ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.04, 12:19
      dZiewczyny moglybyscie mi wyjasnic co oznaczaj te wszytkie skroty?? typu ICSI
      moj maz ma tez slabe plemniki zaledwie 6.250.000 wiec moze jest jakas
      nadzieja??
      • Gość: maciejka62 Re: ICSI - komu się udało ze słabymi plemnikami ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.06.04, 12:30
        Metoda IKSI je st to zapłodnienie pozaustrojowe IN VITRO, z tym, że w tej
        metodzie do jednej "wyhodowanej" po stymulacji hormonalnej komórki
        jajowej "wkładany" jest jeden wyselekcjonowany plemnik. I taka zapłodniona
        komórka po 48 godzinach jest transferowana do jamy macicy, oczywiscie, pod
        warunkiem, że zacznie sie dzielić - rozwijać.
      • Gość: Kama Re: ICSI - komu się udało ze słabymi plemnikami ? IP: *.net.wlnet.com.pl / 80.72.34.* 01.06.04, 13:13
        Jesico, my też zaczynaliśmy od podobnej ilości - 6100 000 - a teraz ostatnio
        było 15mil.a myślę ,że mogło być ich nawet więcej , bo badanie było robione po
        dwóch dniach abstynencji ,a najlepsze to podobno 4-5 dniowe(nasienie).
        ICSI to właśnie szansa dla tych ze słabymi parametrami. My mamy jedną IUI
        (inseminacja-czyli wprowadzenie wyselekcjowanego nasienia bezpośrednio do
        macicy za pomocą cewnika),za sobą i pomimo,że u mnie jest wszystko ok. to
        niestety nie udała się.
        Pzdr. Kama.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka