29.07.12, 18:15
Podpowiedzcie mi proszę czy jest sens myśleć jeszcze o dziecku w moim przypadku. Mam 42 lata, nigdy nie byłam w ciąży, nie jestem mężatką więc nigdy nie miałam regularnego życia seks. ani właściwie nie starałam się o dziecko. Jakiś czas temu wpadłam w panikę i zrobiłam dwie inseminacje z anonimowego dawcy w klinice, bez powodzenia. Lekarka przebadała mnie na wszystkie strony i wszystko wydaje się być ok. No ale to było 2 lata temu, mogło się coś zmienić. W tym czasie też z kimś się spotykałam ok. roku i nie zabezpieczałam się, nie wpadłam.
Teraz znów kogoś mam i nie bardzo wiem co robić. Czy sobie to w ogóle odpuścić czy próbować? Czy w moim wieku zachodzi się jeszcze naturalnie w ciążę? Chyba nie chcę robić in vitro, nie chcę przez to wszystko przechodzić a poza tym nie mam na to kasy.
Boję się jak będzie wyglądało dalej moje życie...
Obserwuj wątek
    • aasb Re: Za stara? 29.07.12, 19:37
      Absolutnie nie uważam, że jesteś za stara. Dzisiejszy świat wygląda zupełnie inaczej niż za czasów naszych mam i babć smile Myślę, że dużo zależy od tego jak czuje się kobieta. Czy czuje się już jak "starsza Pani", czy jak całkiem do rzeczy dojrzała kobieta wink

Osobiście znam kilka mam, które urodziły dzieci po 40-stce i są rewelacyjne w tej roli smile
      Są dojrzałe, świadome swojego macierzyństwa, mają poukładane życie...a odkąd mają dziecko nic więcej do szczęścia im nie potrzeba.

Co do możliwości zajścia w ciążę w tym wieku, to pewnie może być trudniej, ale to chyba nie wykluczone.
      Zrób sobie wszystkie badania, jeśli planujesz dziecko z obecnym partnerem poproś, żeby On też się przebadał, tak na wszelki wypadek i do dzieła smile

Jeśli przez jakiś czas się nie będzie udawało, to może spróbujecie skorzystać z medycyny. Niestety dziś coraz więcej par ma problem z poczęciem naturalnym bez względu na wiek.

Trzymam kciuki za dobre decyzję i powodzenia smile
    • lamia39 Re: Za stara? 29.07.12, 23:26
      Też nie nie uważam, że jesteś za stara. Na pewno macierzyństwo masz w zasięgu reki.
      Pytanie czy chcesz miec dziecko z facetem z którym jestes.
      Jeśli napotkasz trudnosci naturalnie, to z pomocą lekarzy na pewno ci sie uda.
      Mam kolezanke która ma 43 lata, zaawansowaną cukrzyce i niedawno została mamą. Na dodatek przez całe życie walczyła z nadwagą i dopiero zajscie w ciążę paradoksalnie pozwoliło jej zrzucic zbędne kg i nigdy wczesniej tak super nie wyglądała. Życie jest pełne niespodzianek, zrób dla siebie to, co uważasz za warte marzeń i poświęceń.
      • masayka Re: Za stara? 30.07.12, 00:16
        Dzięki smile No to trochę mnie pocieszyłyście. Ja też słyszałam o różnych przypadkach. Ale mam koleżankę w moim wieku, która już 7 lat stara się o dziecko bez powodzenia sad A ma stałego faceta od lat, co prawda on nie jest młody bo ma 48 co pewnie też nie ułatwia.
        Mój obecny ma 35 co chyba jest dobre smile Chyba tak zrobię, że pójdę zrobić badania, powtórzyć je i zobaczyć czy coś się zmieniło.
        Problem tylko na razie z tym facetem bo to świeża znajomość i na planowanie dziecka absolutnie za wcześnie a ja czekać nie mogę.. Jak mu powiem o dziecku to się puknie w głowę i ucieknie smile Jesteśmy na etapie poznawania się. Także ciężka sprawa.
        Mnie najbardziej martwią te sprawy biologii bo z resztą to sobie jakoś poradzę.
        A do jakiego wieku zdarzają się ciąże naturalne?
        Ja mam dość regularne cykle ale też widzę że owulacja jest co któryś, przynajmniej tak mi się wydaje z objawów. Czuję się dobrze i dość młodo, na nic specjalnie nie narzekam.
        Ehhh
        • lamia39 Re: Za stara? 30.07.12, 00:30
          No to tylko pogratulować znajomości smile smile
          Skoro jesteście na początku, to ciesz się nim!!! niczego nie przyspieszaj, bo wszystko powinno miec swój miejsce i czas, partner powinien mieć udział w Twojej decyzji.

Zrób badanie AMH (rezerwa jajnikowa) i wtedy lekarz Ci podpowie kiedy najlepiej zacząć starania, a Wasza znajomość może być na tyle ugruntowana, że będziesz wiedziała czy ten to Ten smile

Przede wszystkim zacznij od siebie, a wszystko zacznie samo się układać..
          • masayka Re: Za stara? 30.07.12, 10:59
            A czy to badanie rezerwy jajnikowej może zlecić zwykły ginekolog?
            • aasb Re: Za stara? 30.07.12, 12:29
              Chyba może, tylko to raczej mimo wszystko płatne badanie sad

Co do wieku, to wiesz ja myślę, że nie ma czegoś takiego jak granica naturalnego zachodzenia w ciążę. Nie da się postawić kreski, że naturalnie w ciążę zachodzą np. kobiety do 35 roku życia smile
              Oczywiście wiek ma znaczenie i trzeba zwrócić większą uwagę na różne parametry, ale tak naprawdę to i kobieta w wieku 20 lat może mieć problem z zajściem w ciążę naturalnie, a 40-sto parolatka nie.
              Nie ma żadnej reguły.
              Zrób sobie badania, będziesz wiedziała na czym stoisz, a w między czasie przekonasz się czy obecny partner to właśnie ten z którym chciałabyś mieć dziecko.
              Nie bój się badań i medycyny, ona nam pomaga smile
              Trzymaj się i powodzenia smile
            • zosia9 Re: Za stara? 30.07.12, 12:30
              Albo zadaj sobie pytanie po co ci dziecko????
              Bardzo dobre pytanie a odpowiedź jeżeli jest szczera jeszcze ciekawsza. Proponuję odpowiedzieć a potem podjąć decyzje. Być może to tylko presja społeczna a dziecka wcale nie chcesz mieć, może boisz się że nikt ci tej "szklanki wody" nie poda.....
              Te powody to nie najlepsza motywacja.
              • masayka Re: Za stara? 30.07.12, 18:12
                Myślę że po co to jest źle zadane pytanie. Trochę jakby pytać po co żyjesz smile Żyję i już, bo się urodziłam i życie mi się całkiem podoba wink Dziecko jest dla mnie czymś/kimś naturalnym, nigdy nie zakładałam że nie będę miała dzieci, po prostu tak mi się życie urodziło. A szklankę wody podam sobie sama, nie dlatego chcę dziecka smile Moja siostra ma dziecko jest samotna matką więc wiem jak wygląda wychowanie dziecka, jest ciężko. Ja sama nie podołam na pewno więc facet musi ze mną zostać. Tyle przemyślałam.
            • olivka2010 Re: Za stara? 30.07.12, 12:37
              Tez uważam ,ze nie jesteś za stara , jeśli jesteś zdrowa i czujesz ze dasz rade to działaj , badanie rezerwy jajnikowej możesz sama zrobić w labolatorium koszt ponad 100zł ja płaciłam 180 zł nie musisz mieć skierowania od lekarza , naturalne ciąze po 40-te zdażaja sie ale rzadko
              myśle ,ze ivf dało by ci największą szanse
              • masayka Re: Za stara? 30.07.12, 18:07
                Ale mnie nie stać na in vitro, jak pytałam 2 lata temu to był koszt 10 000 zł. A jeśli nie uda się za 1 razem? Mi ledwo na życie starcza, sama sobie radzę i lekko nie jest. Chyba muszę liczyć na naturę. Może jakieś ziółka?smile
                • lamia39 Re: Za stara? 30.07.12, 18:13
                  w takim razie badz pewna ze twoj facet tez tego chce, zeby cie potem sama nie zostawil i zeby jeszcze ciezej nie bylo... zeby zwiekszyc swoje szanse idz do dobrego specjalisty.
    • alonka7 Re: Za stara? 03.08.12, 16:59
      To trudna decyzja i trudne pytanie. Rzeczywiscie jestes na granicy biologicznej i tylko lekarz moze okreslic po ktorej stronie granicy jestes. Jesli jestes zdeterminowana musisz byc przygotowana na badania, wizyty, a nawet jakies medyczne wspomaganie co pociagnie za soba koszty (i to bez gwarancji sukcesu).
      Mozna zajsc w ciaze w tym wieku - wiem bo sama bylam w tym wieku dwa razy w naturalnej ciazy ale dwa razy poronilam na b wczesnym etapie. (Mam synka, ktorego urodzilam w wieku 41.5 po in vitro a potem bylam dwa razy w naturalnej ciazy).
      Piszesz, ze nie chcesz wychowywac dziecka sama a faceta nie jestes pewna i jednoczesnie nie masz czasu czekac na upewnienie sie.
      Niestety to wszystko prawda, ale przymysl gleboko wszystkie scenariusze i zastanow sie czy na prawde jestes gotowa podjac wszelkie ryzyko i koszty. Bo z Twojej wypowiedzi wydaje mi sie, ze nie.
      • masayka Re: Za stara? 06.08.12, 19:20
        Ryzyko tak. Z obserwacji wiem że nigdy nie ma dobrego czasu na dziecko, zawsze jest milion wątpliwości i przeszkód a potem wszystko się jakoś układa smile Finansowo mnie nie stać dlatego chcę próbować naturalnie Oczywiście badania podstawowe mogę zrobić jestem ubezpieczona i chyba mogę bezpłatnie. W moim wieku nie mam innego wyjścia, czasu nie przeskoczę. Dzięki za wszystkie rady.
        • jeza_bell Re: Za stara? 07.08.12, 20:05
          masayka napisała:

> Z obserwacji wiem że nigdy nie ma dobrego czasu na dziecko,

E tam.
          Jeżeli ktoś naprawdę tego pragnie- każdy czas jest dobry.
          Naprawdę.
          • zosia9 Re: Za stara? 07.08.12, 20:52
            Więc zadam inaczej pytanie. Dlaczego nie chcesz go mieć????? Choć mam wrażenie że na nie już odpowiedziałaś.
        • katarz_yna123 Re: Za stara? 16.08.12, 11:48
          Ja na Twoim meijescu wybrałabym się do ginekologa i porozmawiał z nim o tym. Sama mam problem z zajściem i z moim partnerem wybraliśmy się do jednej z klinik, zrobiliśmy badania i teraz czekamy na wyniki. Dzięki temu będziemy wiedzieli skąd problem z zajściem w ciąże i co dalej robić. A Twój wiek...myślę, że nie jesteś "za stara"smile 42 lata, to wcale nie tak dużo! Moja ciocia urodziła jak miała 46 latr pierwsze dziecko! Wszystko zależy od organizmu i zdorwia!
    • alonka7 Re: Za stara? 08.08.12, 12:13
      Oczywiscie, ze wszystko mozna. Tylko, ze dziecko nie tylko sie 'ma'. Ono potrzebuje milosci, stabilnosci, oparcia i rodzicow. I warto sie zastanowic, czy jestes w stanie to zapewnic czy tez 'jakos to bedzie'. Oczywiscie, ze jakos to bedzie. Tylko jak?
      I czy o to chodzi? I czyim kosztem 'jakos to bedzie'?
      Sorry, ale dla mnie to wszystko brzmi niezbyt powaznie.
      • katarz_yna123 Re: Za stara? 20.08.12, 10:05
        alonka7 podzielam Twoje zdanie. Masz całkowitą rację. Może przed decyzją o zajściu w ciąże warto porozmawiać z bliską Ci osobą i przede wszystkim z lekarzem, który Cię zbada i dowiesz się więcej odnośnie ewentualnego ryzyka zajścia w ciąże. Gdzie szukać pomocy? Najlepiej u Twojego ginekologa, ale kliniki leczenie niepłodności również służą pomocą (jeśli miałabyś problem z zajściem w ciąże, jak wspominałaś). Sama jestem pacjentką jednej z gdyńskich klinik i wiem że czasem taka wizyta u lekarza specjalisty bardzo pomaga!
        • masayka Re: Za stara? 03.09.12, 19:00
          Wpadłam poczytać smile Ja byłam już w klinice leczenia niepłodności kiedyś więc wiem o co chodzi. Spokojnie mogę tam iść znów bo mam kartę, historię itp. Na razie jeszcze nie zaczęłam starań, na razie myślę. Badania też kosztują, wszystko kosztuje a ja akurat od stycznia borykam się z problemami materialnymi, spowodowanymi kryzysem na rynku, taką mam pracę. Dlatego dobrze się zastanawiam zanim na cokolwiek wydam kasę. Badania miałam robione 3 lata temu, nawet na drożność jajników, usg, naprawdę przebadali mnie na wszystkie strony i jestem zdrowa. Dlatego teraz badania to nie jest dla mnie priorytet . Od lekarki jednak usłyszałam namowy na in vitro, ale wiadomo co ma mówić jak to klinika gdzie ją robią smile Usłyszałam też że w ciążę zachodzi się naturalnie do ok 40 lat, a klinika do 43 robi in vitro bo potem twierdzą że efekty są zbyt mizerne. No to co mam myśleć, martwię się.
          Nie wiem skąd opinie że wygląda to mało poważnie, w ogóle nie rozumiem dlaczego ludzie szafują opiniami nie znając człowieka i jego historii, na podstawie czego, kliku zdań w necie?smile Nie jestem osobą która będzie rwać szaty i płakać i rozpaczać. Po prostu pytam jakie jest Wasze zdanie i doświadczenie bo wiecie na pewno więcej niż ja.
          Związek mi się układa dobrze więc jest ok smile Mimo że znamy się krótko. Ale na oficjalne starania długo jeszcze będzie za wcześnie, w naszym wieku nie podejmuje się decyzji na hop siup o byciu razem. Także ogólnie moja sytuacja nie jest zbyt ciekawa.

• izab-ellka Re: Za stara? 17.09.12, 19:27
            Witaj smile
            Nie wiem , czy tu jeszcze zagladasz.
            Chcialabym i ja cos ,powiedzie.
            Jestem w podobnej sytuacji co ty,tez juz przekroczylam 40 lat i rowniez mam mlodszego partnera.
            Jestesmy juz razem 8 lat,i staramy sie o dzidziusia.U mnie to troche inna historia,poniewaz mam miesniaki przez ktore 2 razy poronilam w przeciagu roku.
            Wczesniej nie moglam myslec o dziecku poniewaz moj partner byl chory i trzeba bylo odczekac 5 lat.

Mnie tez nieraz sie wydaje , zadaje sobie pytanie ze moze juz jestem za stara(mam juz doroslego syna)ale bardzo bardzo chce miec dzidziusia,i czuje ze naprawe jeszcze mozna byc szczesliwym...teraz robie wszytsko aby pozbyc sie tych miesniakow,a gdy sie uda ,to sprobuje..

Takze ,glowa do gory!!!!
            Pozdr.
            • aksas Re: Za stara? 20.09.12, 16:51
              WItam
              Wracajac do początku tej konwersacji to czy można zrobić sobie insyminacje jeżeli jest się singielką? Słyszałam że tylko mężatki?
              Asia
              • izab-ellka Re: Za stara? 21.09.12, 09:00
                Ja naprawde nie mam pojecia
                • endopech Re: Za stara? 25.09.12, 16:41
                  Ja podchodzę do in vitro a nie mam męża kościelnego ani prawnego mam partnera smile i nikt mi nie robi problemu. Jeszcze tego by brakowało ! wydaje i się że można a przynajmniej nie czytałam że nie można, zapytaj w klinice
                  • starajacasie82 Re: Za stara? 26.09.12, 15:30
                    Przy inseminacji nikt nas nie pytał czy jesteśmy małżeństwem czy nie. Miałam przyjść z partnerem, a jest tez przecież zapłodnienie nasieniem dawcy, więc myślę ze nie ma najmniejszego problemu i nikt w to nie wnika.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka