Dodaj do ulubionych

endometrioza

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.08.04, 09:36
Czy jest ktoś kto może coś powiedziec o endometrioziei szansach zajścia w
ciążę.III-ci stopien po laparoskopii i wycięciu torbieli z jajników. Owulacja
była w tym miesiącu może nie rewelacyjna ale była.
Obserwuj wątek
    • Gość: Calineczka Re: endometrioza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.04, 11:40
      Witaj,
      ja miałam endometrioze I stopnia. Lekarz mi powiedział że przy I i II stopniu
      można nawet zajść w ciążę (ja poroniłam, a raczej był to pusty pęcherzyk
      ciążowy). Czytałam natomiast że nawet gdy sie zajdzie to przeważnie kończy się
      to poronieniem.
      Czy nie dostałaś leków aby ją wyleczyć?
      Co na to Twój lekarz?
      Pozdrawiam
      Calineczka
      • Gość: Gosia Re: endometrioza IP: *.gd / *.internetdsl.tpnet.pl 08.08.04, 11:52
        hej! ja też niestety jestem posiadaczką endometriozy i też nie mam pojęcia
        jakie są szanse na zajście w ciąże. Jestem po operacyjnym usunięciu torbieli i
        szeregu ognisk endometrialnych np. na pęcherzu i jelitach.Dodatkowo sprawdzili
        mi drożnosć jajowodów. Teraz mam przepisany Danazol, który mam brać przez 3
        miesiące. A potem lekarz mi powiedział, że mam szanse na zajście w ciąże. Ale
        przed tym zabiegiem miałam wysoki poziom prolaktyny i nie wiem do końca, czy
        będę ją zbijała po wzięciu dawki Danazolu czy moge już w trakcie. Idę za 2 tyg.
        do swojego gina i wtedy sie wszystkiego spytam. napiszę, jakie efekty.
        Pozdrawiam Gocha
    • nicol.lublin Re: endometrioza 08.08.04, 12:16
      aniu, korzystaj z wyszukiwarki, na tym forum już wiele na ten temat było, masz
      tu przykładowy link:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=191&w=14180089
      • aniulekq Re: endometrioza 08.08.04, 12:23
        Nie chcę Cie martwić ale przy III stopniu raczej nie masz szans na zaciążenie,
        chyba, że poddasz się kuracji zaleczenia endo. Ja mam I stopien i też nie mogę
        zaciążyć, lekarz powiedział, że prawdopodobnie to jest przyczyna mojej
        niepłodności, bo wszystkie profilaktyczne badania mam na 5.I mąż tez.

A z tą endometriozą jest tak-nawet gdy dojdzie do zapłodnienia to wędrująca
        sluzówka (z której robia się potem zrosty uniemozlwiajaco zaciążenie)zabiera
        zapłodnione jajo uniemozlwiając zagnieżdzenie. Ale nie to jest najgorsze-przy
        nieleczonej endo mogą utworzyc się takie zrosty (ta śluzówka sie nawarstwia),
        że juz nic nie pomoze.
        Moja rada-jak najszybciej skonsultuj się z lekarzem niech Ci przepisze kurację
        zasuszenia endo. Po leczeniu są duże szanse na zaciążenie!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka