Dodaj do ulubionych

pęknięty pęcherzyk a skok temperatury

23.11.04, 14:12
czy ktos może mi napisać czy możliwe jest przy wysokiej prolaktynie 36 (
norma
do 25) cykle regularne 24-26 dni skok temperetury zauważalny ok 10 dnia i
temperatura utrzymuje się na wyższym poziomie aż do miesiączki, czy możliwe
jest aby pęcherzyk nie pęcherzyk nie pękał ? jak poza monitorowaniem cyklu
można poznać czy pęcherzyk pęka czy nie ? dodam jeszcze że lh do fsh mam 0.97
tarczyca ok i przed miesiączką ok 2- 3 dni plamienia
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • praktycznyprzewodnik Re: pęknięty pęcherzyk a skok temperatury 27.11.04, 21:56
      Nie da sie w domu stwierdzic,czy na pewno pekł. Mierzenie temperatury daje
      tylko poszlakę. Skoro był skok i utrzymał się, to znaczy, ze prawie pewno
      była owulacja. Ale zdarza sie, ze pecherzyk jednak nie peknie, a skok
      temperatury bedzie. Po prostu pecherzyk zamieni sie w ciałko zółte bez
      pekniecia.To sie nazywa LUF.
      • burczykowa Re: pęknięty pęcherzyk a skok temperatury 28.11.04, 16:19
        Tak, ale wtedy nie wydziela na tyle progesteronu, by temperatura utrzymywała
        się na wyższym poziomie i faza tych temperatur była prawidłowej długości. O
        tym, że nie pękł może świadczyć np. słaby skok temparatury, który długo się nie
        utrzymuje i opada prawie do linii pokrywającej. Te plamienia przed właściwą
        miesiaczką mogą świadczyć o tym, że progesteron juz opada, tzn, kończy się
        żywot ciałka żółtego (objaw OK). Jeśli plamienia są po skoku temp., ale jeszcze
        do miesiączki jeszcze daleko, to może świadczyć o niedomodze ciałka żółtego
        (potrzebna luteina).
    • michalinnaa Re: pęknięty pęcherzyk a skok temperatury 28.11.04, 17:02
      Wiem, ze na pewno monitoring cyklu ujawni owu. Na usg widać rosnący pęcherzyk a
      na końcy płyn, który się z niego uwalnia. usg na pewno wykaże owu. Spytaj
      lekarza czy w Twoim przypadku powinnaś mieć monitorowany cykl.
    • praktycznyprzewodnik Re: pęknięty pęcherzyk a skok temperatury 28.11.04, 18:40
      Moze tez sie zdarzyc, ze pecherzyk peknie, a nie wytworzy sie ciałko zółte.
      • martann Re: pęknięty pęcherzyk a skok temperatury 29.11.04, 10:20
        no ale ja tak mam od 4 cykli- czyli identyczne sytuacje 9-10 dzień lekki spadek
        (36.6) tem, 10-11 lekki wzrost 36,68 12 dzień 36,75 13 dzień - 36,80 14 dzień
        37,00 i tak do 23 dnia, 24 spadek do 36,6 i okres a przed nim ze 2-3 dni
        zabarwiony śluz, dodam jeszcze że miesiączka trwa 2 dni i raczej nie można
        nazwać że jest skąpa. W tym cyklu idę na kontrolę prl i przy okazji zbadam ten
        progesteron, tylko nie wiem czy dobrze trafię w 7 dzień po owulacji bo to
        troszkę trudno określić- wybieram się 19 dnia cyklu.

pozdrawiam
        • burczykowa Re: pęknięty pęcherzyk a skok temperatury 29.11.04, 11:30
          Pęcherzyk pękł, ale moim zdaniem ciałko żółte ma niedomogę (przede wszystkim
          krótka faza podwyższonej temp.), prawidłowo przynajmniej 10 dni, ale u Ciebie
          nie wygląda to bobrze. Prawidłowy skok to conajmniej 0,2 w stosunku do
          najwyższej temp. z sześciu poprzedzających skok. Te 0,2 to niekoniecznie 1.
          temp. po skoku, ważne, aby była 3., jesli nie, to raczej słaby progesteron.
          • martann Re: pęknięty pęcherzyk a skok temperatury 29.11.04, 12:03
            serdeczne dzięki za odpowiedź, w tym cyklu zbadam progesteron moze to coś
            wyjaśni, od prawie 2 m-cy biorę castagnus ale nie wiem czy to ma sens ?
            pozdrawiam
            • burczykowa Re: pęknięty pęcherzyk a skok temperatury 29.11.04, 12:06
              Castagnus przy hiperprolaktynemii- jak najbardziej.A magnez z vit. b6 bierzesz?
              Jesli zależy Ci na superszybkim efekcie, to castagnus wymaga jednak trochę
              czasu, ale za to lepsze samopoczucie w trakcie.
              • martann Re: pęknięty pęcherzyk a skok temperatury 29.11.04, 13:43
                magnez z witaminą B6 łykam od dawna ponieważ podczas miesiączki bolą mnie
                łydki, a ten castagnus ... zobaczymy po kontroli.Jeżeli prl nie spadnie to na
                pewno pójdę do gina po coś mocniejszego- takie było założenie, najpierw zioła a
                później zobaczymy.
                pozdrawiam
    • maretina Re: pęknięty pęcherzyk a skok temperatury 29.11.04, 10:21
      zrob dokladny monitoring calego cyklu. inaczej mozna tylko gdybac.
      • martann Re: pęknięty pęcherzyk a skok temperatury 04.12.04, 11:57
        no i zrobiłam kontrolne badania prl i badanie progesteronu w 19 dc (po tem 36,9
        utrzymujących się 7 dni stwierdziłam że to już czas smile)
        prl 930.7 (83-622)
        prog 94,29 (52,-86,0)

czy przy takim progesteronie w drugiej fazie cyklu można mieć jeszcze
        wątpliwości czy była owulacja, bądź że mam niedomogę ciałka żółtego mimo że 2-3
        dni mam plamienia przed@ i może troszkę za krótką ii fazę- proszę o komentarze
        albo może ktoś tez tak ma.
        pozdrawiam serdecznie
        • ewa.analityk1 Re: pęknięty pęcherzyk a skok temperatury 04.12.04, 12:00
          moja droga jeżeli nie bierzesz żadnych leków to na 90% to ciąża czekam na wieści
          • martann Re: pęknięty pęcherzyk a skok temperatury 04.12.04, 12:07
            biorę castagnus od 2 cykli ponieważ poprzedni wynik prl był 729 (83-622) także
            jakoś w tą ciążę przy takiej rpl ciężko mi uwierzyć no ale może castagnus
            działa cuda smile dziś tem 37,10 a termin @ na 6.12 więc chyba muszę poczekać
            cierpliwie.
            dziękuję i pozdrawiam
            • ewa.analityk1 Re: pęknięty pęcherzyk a skok temperatury 04.12.04, 12:09
              tak ale przy ciąży podnosi się progesteron i prolaktyna. Przy takim
              przekroczeniu prolaktyny castagnus jest za słaby ale może ci pomógł. Kolejna
              rada, w związku z tymi plamieniami, radzę test ciążowy robić 2-3 dni przed
              terminem miesiączki i jak pozytyw topędem do lekarza po progesteron
            • mjaronczyk Re: pęknięty pęcherzyk a skok temperatury 08.12.04, 12:56
              Martann,

Jestem bardzo ciekawa czy okaze sie, że zafasolkowałaś, ja biorę agufem, a
              zaczełam od połowy zeszłego cyklu, ciekawa jestem czy mi on pomoże i czy zajdę
              w ciążę. W tym cyklu mam zrobić prolaktynę ale dopiero 22 grudnia.
              Napisz proszę czy Ci się udało zaciążyć. Będzie to dla mnie promyk nadzieismile
              Pozdrawiam Gosia
              • martann Re: pęknięty pęcherzyk a skok temperatury 08.12.04, 15:27
                Nie mam dobrych wieści, wczoraj tem. rano spadła z 37.10 do 38,7 i wdzień
                miałam odrobinę zabarwionego śluzu więc wieczorem dla upewnienia zrobiłam test
                i jedna kreska. Dziśiaj tem spadła do 38.0 i znowu odrobinka żabarwionego
                śluzu, @ jeszcze nie ma ale myślę że to kwestia godzin sad Jak @ się rozkręci
                to skontaktuję się z ginem i jeżeli nie będzie chciał mnie badać smile to idę do
                niego jak najszybciej po receptę na coś mocniejszego bo castagnus wywołał u
                mnie chyba odwrotną reakcję.

pozdrawiam i życzę II kreseczek
                • martann Re: pęknięty pęcherzyk a skok temperatury 09.12.04, 10:55
                  No to dzisiaj @ rozkręciła się na dobre sad Koniec złudzeń w tym m-cu ale może
                  następny będzie lepszy. Jeszcze jedna szansa w tym roku a jak nie to z nowym
                  rokiem na pewno będzie lepiej smile
                  pozdrawiam serdecznie
                  • mjaronczyk Re: pęknięty pęcherzyk a skok temperatury 09.12.04, 14:52
                    Czesc Martann,

Dzieki za wiadomości, są bardzo cenne. Ja narazie biorę agufem no i niestety
                    przyplątała się do mnie grzybica pochwy.....jednak uda mi się ją wyleczyć mam
                    nadzieję szybko. Ufam, że agufem mi pomoże i że jak powiedział mój gin. przyjdę
                    do niego już w ciążysmile
                    Pozdrowionka Gosia
                    • martann Re: pęknięty pęcherzyk a skok temperatury 09.12.04, 15:21
                      Oby pomógł smile czekam na dobre wieści, ja dziś albo jutro idę po receptę na coś
                      co pomoże zbić moją prolaktynkę.
                      pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka