Dodaj do ulubionych

WYSOKA prolaktyna

14.01.05, 07:49
Witajcie moje drogie, mam "mały problem" i chciałam prosić o radę i pomoc.
Jakiś pół roku temu miałam robiną prl w 21 dc i wynosiła 19.8 (norma 25).
Postanowiłam jednak :wziąść" się za siebie i na własną rę kę zrpbiłam sobie
parę badań (hormonków), które wyszłu ok. Martwi mnie jednak wynik prl.
prl z surowicy 45 norma do 25
prl z obiążeniem 177 norma 25
Idę do gina 24.01 ale się troszkę denerwuję.
Barzo wasz proszę powiedzcie co o tym sądzicie.
Pozdrawiam Aneta
Obserwuj wątek
    • pimpek_sadelko Re: WYSOKA prolaktyna 14.01.05, 08:17
      skonczy sie na bromku lub czyms podobnym. postaraj sie zdobyc recepte na lek
      obnizajacy. po co tracic czas?
      nie martw sie, z prolaktyna naprawde mozna sie dogadac.
    • magdulka26 Re: WYSOKA prolaktyna 14.01.05, 12:16
      Nic się nie martw, ja jak zbadałam prolaktynę to byłam w szoku 128 ng/ml a
      norma do 25.Zaczęłam brać bromka i zaszłam już 3 cyklu .Z prolaktyną mozna
      wygrać smile)
      • michalinnaa wielkie dzięki 14.01.05, 13:24
        Wielkie dzieki Marteinko i Magdulko. Mam nadzieję, ze już nic więcej nie mam i
        nie bedzie przeszkadzało nam.
        Buziaczki Aneta
    • invicta1 Re: WYSOKA prolaktyna 14.01.05, 13:29
      michalinnaa napisała:

> prl z obiążeniem 177 norma 25 -TO JAKIŚ BŁĄD!
      z obciążeniem masz w porządku: rosnąć może do 4-6 krotności wyjściowej
      • martann Re: WYSOKA prolaktyna 14.01.05, 14:49
        sorki że się wtrącam smile magdulko o ile się nie mylę to czytałam kiedyś że prl
        po bromku spadła ci do bardzo niskiego poziomu czy wtedy zmniejszyłaś dawkę ?
        jeżeli możesz to napisz jakie dawki brałaś? ja prl miałam 930 -norma do 513 i
        po 3 tyg brania bromka 2* 1/2 spadła do 168 i lekarz kazał zmniejszyć dawkę do
        1 * 1/2 i nie robić już badań, nie wiem czy ta mała dawka utrzyma ten wynik ?
        pozdrawiam
        • magdulka26 Re: WYSOKA prolaktyna 14.01.05, 17:18
          U mnie było tak,prolaktyna 128 ginka kazała zacząć od 1/4 i zwiększać
          stopniowo,doszłam do 3 tabletek dziennie i zbiłam ją do 0,772 ng/ml byłam w
          szoku.Zadzowniłam do ginki i ona kazała odstawić bromka i powtórzyć badanie,w
          ciągu 3 dni urosła do 19,75 ng/ml a ja w tym czasie zmieniłam gina i on kazał
          mi brać 1 tabletkę na noc az do zajścia w ciąże i tak też zrobiłam.
          Wiesz każda z nas jest inna i dla jednej na podtrzymanie dobrego poziomu
          wystarczy 1/2 a dla innej to będzie za mała dawka.Jesli masz obawy zbadaj ja po
          miesiącu brania i zobaczysz jak ona ma się do tej dawki.Pozdrawiam.
          • sylkam Re: WYSOKA prolaktyna 14.01.05, 18:30
            mam jedno pytanko, ale najpierw kilka słów o mnie.Też borykam się z problemem
            wysokiej prl (wcześniej dwie laparo, leczenie endometriozy, badania
            immunologiczne, szczepienia limfocytami partnera, w tym m-cu pierwszy cykl z
            CLO i nie pękający pęcherzyk). Pewnie lekarz przepisze mi bromergon (mój wynik
            728 norma do 511)i odpowiedz proszę: jeśli będę go brała i zajdę w ciążę to czy
            on nie ma wpływu negatywnego na dzidziusia, czy można go spokojnie brać i się
            starać.Czy po obniżeniu prl pęcherzyk będzie pękał czy trzeba brać pregnyl,
            może wiecie ? dzięki za odpowiedź pozdrowionka sylka
            • kruszyna75 Re: WYSOKA prolaktyna 15.01.05, 21:00

Moja endokrynolog powiedziała mi, że niekiedy kobiety muszą brać bromergon
              przez prawie całą ciążę, oczywiście pod kontrolą. Mam podobny poziom prl (709)
              i dostałam małą dawkę 1/2 tabl. dziennie.
      • michalinnaa Re: WYSOKA prolaktyna 14.01.05, 17:51
        Mam napisabe normy przy ptl obciążonej 1,9-25 ng/25 i przy prl bez pobciążenia
        dokładnie takie same. Już sama nie wiem co o tym myśleć.
        Wielkie dzięki.
        • pea_74 sylkam 14.01.05, 22:02
          Moja ginka jest zdania ze bromek nalezy brac do 7 tc mimo ze na ulotce jest
          napisane zeby leku nie stosowac w ciazy. Ostatnio bylam u innego gina i on
          polecil mi brac bromek nawet do 20 tc, (jestem juz po 2 poronieniach) i
          powiedzial ze zna przypadki, kiedy kobiety ronily gdy odstawialy bromka, to
          przez wysoka PRL.
    • ewa.analityk1 Re: WYSOKA prolaktyna 14.01.05, 23:06
      leczenie rozpocznij od nowego cyklu prolaktyna podwyższona może być objawem
      fasolki czego ci bardzo życzę
      • michalinnaa Re: WYSOKA prolaktyna 15.01.05, 11:58
        Wielkie dzieki Ewo, wiem, ze zawsze nam życzysz tego sammego ..... fasolki. O
        tym, ze nie jestem wiedziałma bo miałam niski progesteron 5 z kawałkiem. Mam
        nadzieję, ze zwalczę prl i wszysko będzie ok.
        Pozdrawiam Aneta
        • malami28 Re: WYSOKA prolaktyna 18.01.05, 08:14
          Cześć,
          obiecałam sobie, że nie będę wchodzić na Forum, bo tylko się nastawiam bądź
          pozytywnie, bądź negatywnie. Ale chyba nie potrafie dotrzymać obietnicy...smile
          W zeszłym tygodniu byłam z wynikami badań (sama wymyśliłam, że zrobię wszystkie
          badania i pójdę do mojego gin, mimo że nikt mi tego nie zalecał). Po pierwsze
          od razu zaznacze, że zmieniam ginsmile A teraz krótko: moj gin byl zaskoczony, że
          zrobiłam badania... i sprawiał wrażenie rozbawionego. Potem sprawdził wyniki
          prolaktyny - 100 ng/ml przy normie do max 30 ng/ml. No i zapisał mi Bromocorn -
          2 tabletki dziennie. Dodał, że lepiej abym nie miała negatywnych objawów
          przyjmowania leku, bo inaczej bedzie trudne leczenie.
          Wchodząc na Forum i na ten temat ... troszke się pocieszyłam. Może Prolaktyna
          to nie koniec świata??
          Ale ja zakładam od razu pesymistyczne wersje...
          Muszę tu częściej zaglądać, może zachwoam wtedy zdrowie psychicznesmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka