Dodaj do ulubionych

mam ogromną prośbę :)

19.04.06, 16:55
kochane! po @ wybieram się do gin.. kazał przyjśc w 4 - 6 dniu cyklu mam
rozpocząć od "nowa" starania.( przez 6 lat i nic sad gin. kombinowali i
kombinowali a efektów brak sad.) w tych też dniach mam wykonać pierwsze
badania hormonalne.wiem ż eto będzie sporo pisania ale jeśli macie
cierpliwość i czas to pomóżcie smilejakie powinnam wykonać badania ? tzn.jakie
hormony, w jakim dniu cyklu, jakie przeciwciała ? ( jajowody mam
drożne ).bardzo Was proszę o pomoc. chciałabym na tę wizytę z gin. być trochę
przygotowana.smile
Obserwuj wątek
    • kociaczek22 Re: mam ogromną prośbę :) 19.04.06, 18:13
      1-3 dc - FSH, LH, Testosteron
      11-12 dc - E2, PRL i po obciążeniu
      20-22 dc - Progesteron, TSH, T3, T4
      • nunucha Re: mam ogromną prośbę :) 19.04.06, 22:17
        a mi kazano zrobić:estradiol w 3,9,13 dc ,FSH i LH w 3i9
        dc,progesteron,prolaktynę i testosteron w 25dc.A tak apropos to dlaczego każdy
        lekarz każe robić w innym terminie?Kiedy tak naprawdę trzeba zrobić badania
        hormonów?
        • dagps Re: mam ogromną prośbę :) 20.04.06, 07:44
          to nie jest tak ze kazdy kaze robic w innym, kazdy porzadny powie ze lh, fsh i estardiol MUSZA byc w 2-4,5 dnia, pozostale dni, np u ciebie 9 to po to, zeby sprawdzic jak sie zmieniaja wartosci w cyklu. jezeli jakis lekarz mowi ze w 9 dniu, a wczesniej nie mowi ze w ok.3, to jest konowal, bo lh skacze od 8-10 dnia, a fsh jest na znaczacym poziomie tylko przez kilka dni, potem spada. w dlugich cyklach, ytakich powyzej 35 dni, to nawet i 9 dzien jest ok na badania, ale nie zawsze, dlatego jest ten magiczny przedzial miedzy 2-5 dniem. prolaktyne i testosteron tylko dlatego kazal ci badac po owulacji - 25 dzien, bo progesteron tzreba wtedy a zebys kilka razy nie biegala. moglas rownie dobrze zbadac prl i test razem z fsh i lh.
    • asiunia555 Re: mam ogromną prośbę :) 20.04.06, 08:07
      Joluś ale ja myślę że Ty powinnaś iść do gina jeszcze przed @. tak aby dał Ci
      już skierowanie na badania. po co tracić cykl? pierwsze hormony badasz w
      pierwszych dniach cyklu=w trakcie jeszcze krwawienia.
      a jak pojdziesz po @ to juz bedzie na LH FSH za późno.
      ...a może po tym hsg...@ wcale nie przyjdzie....smile ale by było super!!!
      • korlewna Re: mam ogromną prośbę :) 20.04.06, 08:52
        Ja tez myśle, ze najlepiej dowiedziec ise u zrodla, jakie i kiedy badania.

ja badalam tak:
        fsh, lh, estradiol w 3 dniu cyklu
        Potem (ok.8-12 dc) mozna badać fsh, estradiol i lh, po to, zeby wiedziec ile
        przyroslo, ale tak naprawde bez tych drugich pomiarow mozna is obejsc, jesli
        monitoring wskazuje na to, ze jest w porządku.
        Ok. 7 dni po owulacji progesteron i testosteron.
        Prolaktyne (bez obciązenia)obojętne ktorego dnia, byle maksymalnie do godziny 8
        rano, bo ona ma swoje maksimum w srodku nocy i potm spada, a dla godz. 8 sa
        wyliczone normy prolaktyny.Z obciązeniem.... większość lekarzy teraz twierdzi,
        ze to bez sensu, bo i tak nie ma to znaczenia dla poczecia i utrzymania ciązy.
        Przeciwciala.... ja na początke zbadalabym przeciwplemnikowe i tarczycowe.
        Cium
        • jola733 Re: mam ogromną prośbę :) 20.04.06, 10:42
          bardzo Wam dziękuję!napiszę Wam teraz w jakich dniach gin. kazał mi robić
          badania : nie wiem jeszcze jakie w których dniach ale pierwszy raz powiedział
          abym przyszła między 6- 8 dniem cyklu, drugi raz 12 dzień ,a trzeci raz między
          16-17-18 dniem (?) - cykle mam co 29 - 30 dni. smile.i dlatego zastanawiam się czy
          te pierwsze badania to nie za póżno?
          • asiunia555 Re: mam ogromną prośbę :) 20.04.06, 10:44
            Jola z tego co we wszystkich watkach widzę to to pierwsze badanie krwi i
            hormonów to za późno.
            • jola733 Re: mam ogromną prośbę :) 20.04.06, 11:19
              to dlaczego mi tak powiedział? nie zna się? iść do Niego wcześniej ?co mam
              zrobić?no i jeszce te plamienia przed @ - mam je wliczać do cyklu czy liczyć
              pierwszy dzien od normalnego krwawienia?
              • asiunia555 Re: mam ogromną prośbę :) 20.04.06, 12:33
                a nie możesz do niego zadzwonić? to by było najlepsze rozwiązanie.
                ja jak pytalam to ponoć liczy się od wystąpienia normalnego krwawienia,
                plamienia przed się nie liczą....ale wiesz jak to jest co lekarz to inne opinie.
                możesz zadzwonić?
    • jola733 Re: mam ogromną prośbę :) 20.04.06, 13:59
      dzwoniłam do niego Asiu i potwierdził że ma przyjechać na badanie pierwszy raz
      między 6 a 8 dniem cyklu (?)co Ty na to ?Ja już nie wiem co mam robić?sad

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka