05.08.06, 20:46
Dziewczyny, jak długo od piewrszej wizyty konsultalcyjnej muszę 'czekać" na
ICSI przy założeniu, że moje badania są ok, tylko mój m. ma słabiutkie nasienie.
To mój pierwszy raz i zaczynam się denerwować, chciałaby być już po i
usłyszeć, że się udałao.
POzdrawiam Was serdecznie wink
Obserwuj wątek
    • ewula771 Re: ICSI 06.08.06, 18:10
      Jeżeli okaże sie ze masz wszystkie wyniki ok to dostaniesz tabletki
      antykoncepcyjne które zaczniesz przyjmować od 1 dc. Pózniej w 17-20dc zjawisz
      sie w klinice i dostaniesz recepte na np.Decapeptyl który zacznesz brać od
      21dc. A reszta..............to juz z górki smile
    • julka20061 Re: ICSI 06.08.06, 19:56
      Ewula, a po co ten lek, chciałabym spróbować na cyklu naturalnym. Myślisz, że
      będę musiała brać jakiekolwiek leki. Powiedz gdzie ty "się leczysz" tzn. w
      jakiej klinice? Opowiedz coś o sobie, proszę. Pozdrawiam smile
      • mj78 Re: ICSI 06.08.06, 21:54
        julka, u mnie była taka sytuacja - ja zdrowa, problem po stronie męża. U nas po
        podjęciu decyzji o in vitro zaczęliśmy wraz z najbliższym cyklem.

ewula pisze o tzw. długim protokole - ja szlam krótkim i leki na produkcję
        jajeczek zaczęłam brać pierwszego dnia cyklu.

Wg mnie na cyklu naturalnym ICSI się nie robi - dostaniesz leki, żeby
        wyprodukować więcej niż jedną komórkę jajową, bo nie wszystkie się zapładniają.
        W cyklu naturalnym produkujesz jedną komórkę i jak ją pobiorą, a by się nie
        zapłodnila prawidłowo to szansa stracona i sporo pieniędzy.

U mnie pobrano 19 komórek jajowych z czego zapłodniło się 14. Udał nam się 3
        transfer smile
      • ewula771 Re: ICSI 08.08.06, 15:38
        Tak jak tutaj koleżanka napisała ICSI na cyklu naturalnym sie nie opłaca ale
        jeżeli z jakis względów chcesz podejśc właśnie na cyklu naturalnym (głównie
        chodzi mi o religie) to myśle że lekarz ci nie odmówi.
        W zależnosci od tego jekie bedziesz miała wyniki lekarz wybierze odpowiedni
        protokół- może to być krótki lub długi.Decydujące przy wyborze jest wynik
        twojego Fsh i tak, jeżeli on jest >10 to zazwyczej zapada decyzja o krótkim
        protokole.

Pozdrawiam
        ewa smile
    • julka20061 Re: ICSI 06.08.06, 22:57
      mj, opisz mi cały przebieg, co czułaś, dzięki smile
      • mj78 Re: ICSI 07.08.06, 12:05
        Ja brałam rano jeden zastrzyk Diphereliny, a wieczorem 2xGonal F. Zastrzyki
        robił mi mąż smile No i co kilka dni chodziłam do lekarza na usg, żeby sprawdzić
        jak pęcherzyki rosną, a rosły dość szybko. Nie miałam żadnych skutków ubocznych
        po lekach, ale czułam wypełnienie w dole brzucha - w końcu pęcherzyków było
        sporo. Jak dobrze pamiętam to chyba 10dc miałam punkcję - robią ja w pełnej
        narkozie, więc nic się nie czuje. Potem lekko pobolewał mnie brzuch, ale szybko
        przeszło. Tego dnia co punkcja zapłodnili jajeczka i za dwa dni dostałam dwa
        zarodki. Niestety za pierwszym razem się nie udało.

Od razu chciałam zrobić kolejny transfer, który też niestety się nie udał.
        Lekko się podłamałam i postanowiłam zrobić miesiąc przerwy w trakcie którego
        zrobiłam jeszcze jakieś bardziej szczegółowe badania (wyszly ok). No i pod
        koniec kwietnia zdecydowaliśmy się na 3 transfer. Szczerze mówiąc nie byłam do
        niego przekonana, balam się, że się znów nie uda, ale pasował mi termin, bo
        zbliżał się długi majowy weekend, kiedy mogłam sobie poodpoczywać. 10 dni po
        transferze zrobilam test sikany - mąż mnie namówił i zobaczyliśmy cień drugiej
        kreski. Nie mogłam uwierzyć, bałam się cieszyć ... Za dwa dni kreska była
        wyraźniejsza, a kolejnego dnia wynik bety potwierdził, że jestem w ciąży smile)))

Obecnie kończę 17 tydzień ciąży smile

Tak orientacyjnie trwało to wszystko 3,5 miesiąca, bo stymulację zaczęliśmy w
        polowie stycznia, a z początkiem maja test potwierdził ciążę smile

Informacyjnie - leczyłam się w Invimedzie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka