karola11 26.09.06, 14:04 Witam mam pytanie jak wygląda to badanie i co może wykryć? Błagam napiszcie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jula1232 Re: Histeroskopia. Jak to wygląda? 26.09.06, 14:48 polega na ogladnieciu poprzez przyrzad optyczny od wewnatrz pochwy pod znieczuleniem budowy macicy, jej struktury, wszelkich nieprawidłowości.itp Odpowiedz Link Zgłoś
katkul3 Re: Histeroskopia. Jak to wygląda? 26.09.06, 17:28 Witaj! Histeroskopię diagnostyczną wykonuje się pod znieczuleniem: ogólnym lub miejscowym (pot."w kręgosłup") Przez pochwę rozwierana jest szyjka macicy, a następnie do jamy (w celu jej wypełnienia) wprowadzany jest płyn - sól fizjologiczna. Jama macicy jest dokładnie oglądana, można ocenić nawet maciczne ujścia jajowodów. Podczas h. operacyjnej wszystko wygląda podobnie, poza tym że w jej trakcie usuwa się zmiany: np. mięśniaki, czy polipy... Odpowiedz Link Zgłoś
agulka1001 Re: Histeroskopia. Jak to wygląda? 26.09.06, 22:38 ja tez jestem ciekawa,bo prawdopodobniej bede sie muusiala jej poddac... a jak t z tymi miesniakami-tez usuwają?przed urodzeniem pierwszego dziecka? Odpowiedz Link Zgłoś
honeybeam Re: Histeroskopia. Jak to wygląda? 27.09.06, 11:56 www.tzmo.com.pl/jade/szpital/index.php?page_id=63&lnkgroup_id=403&lnkobject_id=95 Odpowiedz Link Zgłoś
katkul3 Do: Agulka 27.09.06, 18:32 Co do mięśniaków, to kobietom nie planującym juz potomstwa przy rozpoznaniu mięśniaka zwykle od razu proponuje się wyłuszczenie (a więc poprzez cięcie), bądź też usunięcie całej macicy (szczególnie przy licznych i dokuczliwych mięśniakach) Histeroskopia operacyjna jako metoda ich usunięcia oferowana jest właśnie młodym kobietom nie mającym jeszcze dzieci... Odpowiedz Link Zgłoś