Dodaj do ulubionych

druga ciąża

31.01.07, 20:01
Dziewczyny, mam na imię Ania. Cudem zaszłam w ciąze i w listopadzie 2005r
urodziłam córeczkę. We wrześniu 2006 dostałam miesiączkę i od tej pory
staramy się o drugie dziecko. I nic z tego. Leczyłam się 4 lata. Nie wiem,
ale chyba clo mi pomogło chociaż jajowody też podobno mam nie drożne. Jak
myślicie czy powinnam zgłosić się ponownie do lekarza, czy jeszcze czekać...
na cud. Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • karmelek37 Re: druga ciąża 31.01.07, 21:53
      witaj Aniu, mam podobne wątpliwości tyle, że ja staram się dopiero pierwszy
      cykl po porodzie. Dałam naturze 4-5 miesięcy, jak nie zadziała to zgłoszę się
      do lekarza. U Ciebie już kilka miesięcy minęło, więc skoro zaczęłaś się
      zastanawiać to może lepiej pójść. Zastanawiam się, czy po porodzie trzeba
      będzie znów przeprowadzać od początku wszystkie badania? Przeraża mnie to
      prawdę mówiąc. Odezwij się Aniu, bo widzę, że mamy podobny "problem".
    • lidek0 Re: druga ciąża 01.02.07, 06:53
      Ja uważam, że już przed rozpoczęciem starań kobieta powinna pójść do gina i
      zrobić podstawowe badania: hormony, choroby odzwierzęce, chlamydię, nie wiem co
      ze szczepieniem na żółtaczkę i różyczkę? Powinnaś wiedzieć czy jesteś zdrowa i
      na kolejną ciążę gotowa. A na jakiej podstawie twierdzisz, że jajowody masz
      zniedrożne? Robiłaś badanie na drożność? Bo niedrozne jajowody to zwiększone
      ryzyko cp, ale może u Ciebie tak nie ma, nie zkaładaj z góry najgorszego.
    • anisiap1 Re: druga ciąża 01.02.07, 12:48
      Cześć dziewczyny! Otóż w grudniu 2004 miałam robione badanie na drożność
      jajowodów. Jeden jest niedrożny i z drugim też coś nie do końca w porządku -
      "płyn nie przeszedł".Hormony też miałam nie dokońca w normach, ale cudem w
      lutym 2005r zaszłam w ciążę. Myśle, że może przez to badanie coś sie
      odblokowało. Nie wiem. Maż mówi żeby poczekać do czerwca i próbować naturalnie,
      a jak sie nie uda to w wakacje zaczniemy leczenie. Prawdę mówiąc zapewne jego
      jak i mnie przeraża myśl o ponownym leczeniu, rozczarowaniach ...
      • tymonka30 Re: druga ciąża 01.02.07, 13:36
        Anisia albo zdarzy się cud tak jak za pierwszym razem albo w końcu wylądujesz u
        tego gina. Te pół roku możesz sobie dać. Chociaż skoro wiesz co było u Ciebie
        nie tak to może warto już się wybrać, bo droga może być długa a tak chociaż
        badania zaczniesz już robić.
        • anisiap1 Re: druga ciąża 01.02.07, 14:09
          Tymonka ale wiesz co mnie zastanawia... Otóż jeżeli HCG (chyba tak to badanie
          się nazywało) przepchało jajowody to teraz będe musiała też takie wykonać?
          • tymonka30 Re: druga ciąża 01.02.07, 14:13
            Może się tak zdarzyć, bo one się po HSG mogły przepchać tylko na chwilkę i nie
            ma gwarancji, że jest okej. Nie wiadomo po prostu. Ale nie bój się, niestety
            niełatwo zajść w ciążę o czym wiem doskonale... też już się sporo nałaziłam na
            monitoringi, nałykałam leków w życiu i bilans jest taki: 1 dziecko, 1 aniołek,
            od marca znowu zaczynam.
            • anisiap1 Re: druga ciąża 01.02.07, 14:19
              Będę walczyła! Kiedy patrzę na moją Hanię, to wiem, że warto. Ale boję się, a
              mąż chyba jeszcze bardziej. Nie mniej wierzę jednak że cuda sie zdażają.
              Poczekam jednak do maja/czerwca. Pozdrawiam i życzę również drugiego dziecka.
              • anisiap1 Re: druga ciąża 01.02.07, 14:20
                zdarzają smile
              • tymonka30 Re: druga ciąża 01.02.07, 14:21
                Ja też się boję, nawet nie wiesz jak bardzo, o to czy zajdę, kiedy, czy się
                utrzyma itd., o pierwsze dziecko.... ale chcę się dalej starać, to jest
                silniejsze od obaw. Uda się, musi !!!!! smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka