Dodaj do ulubionych

przed in vitro

04.06.07, 16:26
Bardzo bardzo się boję, że nie wyjdzie i nie mam nawet pojęcia od czego
zacząć. Niech ktoś doradzi błagam
Obserwuj wątek
    • aneczka002 Re: przed in vitro 05.06.07, 08:05
      witam
      nie mam doświadczenia bo narazie walczymy o plemniczki i naturalną ciąże... ale
      nie martw się to sznasa na którą ja musze jeszcze poczekac... ale mów
      sobie "uda się"... dlaczego miałoby się nie udacsmilesmile trzymamy lciuki... moze
      odezwie się jakaś dziewczyna która ma doswiadczenie w tym i opisze Ci wszystko..
      Trzymajcie sie ciepło
      • mbw78 Re: przed in vitro 05.06.07, 09:24
        Ja też się zacznę niedługo przygotowywać do pierwszego i mam nadzijeę
        ostatniego in vitro (IMSI), jakoś nie boję się tych wszystkich przygotowywań,
        bolących zastrzyków, punkcji itp. Myślę, że powinnaś skierować się do dobrej
        kliniki a tam zarówno lekarz , jak i pielęgniarki dokładnie krok po kroku
        opowiedzą ci jak to wygląda. Na początku musisz mieć zrobione podstawowe
        badania (krew, hormony, wirusy zoltaczki B i C ty i maz, HIV), a potem dobór
        leków i jazda!
        • sylvi30 Re: przed in vitro 05.06.07, 13:19
          Jeszcze jedno pytanko Czy muszę się zaszczepić na żółtaczkę?
          • dobdob0106 Re: przed in vitro 05.06.07, 13:21
            ja nie musiałam się szczepić na żółtaczkę. Powodzenia.
          • lilyan Re: przed in vitro 05.06.07, 14:45
            Moim zdaniem, nawet jeśli szczepienie na żółtaczkę nie jest obowiązkowe, to
            warto się zaszczepić. Przecież i tak w końcu trafisz do szpitala żeby urodzić,
            a tam chyba lepiej być zabezpieczonym przez żółtaczką...
            Dowiedz się tylko jak to jest z tym szczepieniem, bo pierwsze w życiu
            szczepienie to trzy zastrzyki (później co 5 lat szczepienie "przypominające"),
            a nie wiem jak to wygląda, jeśli kolejny zastrzyk z tych trzech przypada na
            okres, kiedy już będziesz w ciąży.
    • sylvi30 Re: przed in vitro 05.06.07, 13:23
      Jakie jeszcze badania musze zrobić krwi? nim sie udam do kliniki?
      • sylvi30 Re: przed in vitro 05.06.07, 13:23
        tylko na grupę czy jeszcze jakieś?
        • gosia1705 Re: przed in vitro 05.06.07, 14:28
          Witaj sylvi30
          Ja właśnie jestem w trakcie stymulacji i przygotowania do pierwszego i głeboko
          w to wierzę że udanego in vitro. Ja wczesniej miałam 3 niestety nieudane
          inseminacje i juz wczesniej robiłam rózne badania. Na pewno bedziesz musiała
          zrobić hormony. Oznaczenie grupy krwi na pewno jest niezbedne jak również test
          na hiv, WR i żółtaczka. Ja wcześniej robiłam również toksoplazmozę, różyczkę i
          cytomegalię. Nie denerwuj się. Lekarz u którego się leczysz powinien dać Ci
          wykaz badan jakie musisz sobie zrobić. Nie wiem jak z tą zółtaczką typu B ja
          jestem zaszcepiona od jakiegos czasu ale moja kolezanka jak podchodziła do in
          vitro to lekarz kazał jej się zaszczepić. W tym wypadku trzeba poczekać jakiś
          czas po szczepieniu. Ale może nie wszystkie kliniki wymagają tego szczepienia.
          Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka