Dodaj do ulubionych

Ruchliwość plemników

02.08.07, 15:21
U mojego męża stwierdzono zmniejszoną ruchliwość plemników - czy ktoś miał
podobny problem a mimo to się udało naturalnie zajśc w ciążę? My staramy się
już 14 miesięcy. Czy wasi mężowie brali na to jakies leki i jeśli tak to
proszę napiszcie jakie??? Z góry dziekuję za odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • sun32 Re: Ruchliwość plemników 02.08.07, 15:32
      Jak bardzo zmniejszoną? Gdzie zrobiliście badania?
      Niektórym pomaga na ruch l-karnityna. Nam nie pomogła niestety.
      • zojkam Re: Ruchliwość plemników 02.08.07, 16:16
        Badania robiłam w CM LIM u dr Maja - mamy połowę tego co powinno byc czyli A -
        10% B - 15 % co daje 25% a powinno byc 50%. Mąż bierze lkarnitynę dopiero od
        miesiaca. Czy pomoże zobaczymy. Interesuje mnie to czy jakies leki na recepte
        ktos bral zeby poprawić jakość nasienia.
        • sun32 Re: Ruchliwość plemników 03.08.07, 08:26
          W ruchu A 10% to nie jest źle. My nie mieliśmy żadnych leków na receptę. Oprócz
          ruchu mamy też kiepską morfologię i badanie DNA plemników wyszło źle.
          • zojkam Re: Ruchliwość plemników 03.08.07, 10:13
            nam lekarz powiedzial ze sa leki na poprawe jakosci nasienia dlatego sie
            dopytuje - generalnie jezeli chodzi o ilosc to mamy 20 mln na 1ml, zywotnosc
            75%, morfologia z tego co pamietam tez miescila sie w granicach normy - ja juz
            glupieje bo nie wiem co robic - postanowilam ze wkrotce powtorzymy badanie i
            zobaczymy czy to nie byl chwilowy spadek formy a teraz dajemy sobie 2 miesiace
            na kolejne proby i potem znow do lekarza zeby sie upewnic ze ze mna na pewno
            jest wszystko ok. jak na razie mialam usg i hormony i jest ok lekarz powiedział
            ze przyczyna jest wlasnie ta zmniejszona ruchliwosc ale mamy szanse na zajscie
            naturalnie tylko ze moze nam to zajac duzo wiecej czasu niz normalnie
            • 1polo Re: Ruchliwość plemników 03.08.07, 10:23
              Mój mąż tez ma niska ruchliwość, brał na receptę lek Polfilin, zapytaj o to
              lekarza.Niestety nam nie pomógł w poprawie wyników ale były gorsze od Twoich.
              A czy robił twój facet usg jąder i moszny? Bo bardzo częsta przyczyna małej
              ruchliwości są żylaki powrózka nasiennego, wtedy warto zrobić operację na
              żylaki, często pomaga.
              • zojkam Re: Ruchliwość plemników 03.08.07, 10:46
                NIE MA ŻYLAKÓW - CZYTAŁAM ŻE LKARNITYNA POMAGA NA RUCHLIWOŚĆ. KTÓRAS Z WAS TO
                SPRAWDZIŁA?
                • mazda121 Re: Ruchliwość plemników 03.08.07, 19:10
                  hej. moj maz tez byl u dr. Maja w Limie, tez ma kiepska ruchliwosc i doktor
                  przepisał mu polifilin , ma to brac przez 3 miesiace i ponownie ma zrobic
                  badania. Dziwie sie ze doktor nic Twojemu mezowi nie przepisał ?
    • katarzyna.br Re: Ruchliwość plemników 03.08.07, 19:43
      Według najnowszych badań l-karnityna nie pomaga na poprawę ruchliwości
      plemników. Generalnie niepłodność męska jest trudniejsza do wyleczenia niż
      żeńska.Nadzieji to ja za dużo nie mam. Mój mąż bierze jakieś specyfiki o d
      ponad pół roku i nic.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka