antosia80 12.03.08, 13:30 Witam, Dziewczyny czy któraś z Was zaszła w ciążę w pierwszym cyklu brania clo? Biorę go jak również od 15 dnia cyklu duphaston. Ja biorę clo od 4 do 8 dc a duphaston od 15dc do momentu wystawienia krwawienia. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kathrinn82 Re: Clostibegyt 12.03.08, 13:39 napewno są takie przypadki! a powiedz, czy zanim weźmiesz duphaston, masz potwierdzone monitoringiem, że pęcherzyk pękł???? Odpowiedz Link Zgłoś
antosia80 Re: Clostibegyt 12.03.08, 13:46 Nie miałam monitoringu. Jednak wuczuwam śluz płodny. Miłam badania hormonalne i wszystko było ok. Odpowiedz Link Zgłoś
kathrinn82 Re: Clostibegyt 12.03.08, 13:50 śluz płodny nie potwierdza owulacji, że ja przebyłaś! a jeśli bierzesz duphaston od 15dc, a do tego dnia nie mialas owu, to duphaston moze ja zablokowac. w ogóle przy clo trzeba robic monitoring! bo moze dojsc do hiperstymulacji lub mozesz nabawic sie torbieli... Odpowiedz Link Zgłoś
antosia80 Re: Clostibegyt 12.03.08, 14:13 A skąd to wszystko wiesz? Z internetu czy od lekarza? Mi lekarz powiedział, że duphaston nie zablokuje owulacji. Jakie są objawy braku owulacji? Odpowiedz Link Zgłoś
kathrinn82 Re: Clostibegyt 12.03.08, 14:37 hmm wiem od lekarza i zawsze mam monitorowany cykl. ale może u Ciebie jest jak należy, ja mam owu zazwyczaj koło 20 dnia cyklu. i dopiero po stwierdzonej owu biore duphaston lub luteine...objawy braku owu? no nie wiem, mi zostaje zazwyczaj torbiel po niepeknietym pecherzyku...opoznienie @ tez moze byc objawem... Odpowiedz Link Zgłoś
antosia80 Re: Clostibegyt 12.03.08, 14:42 Ja mam cykle regularne, miałam robione USG 1,5 tygodnia temu i torbieli nie było. Jak się bierze clo od 4 dnia do 8 to owulacja powinna wystąpić 15dc dlatego automatycznie zaczyna się brać duphaston. Odpowiedz Link Zgłoś
wiewiorka76 Re: Clostibegyt 12.03.08, 14:53 Widzę, że trafiłaś na kolejnego mądrego lekarza, który leczy w ciemno... Po clo musi być monitoring i zwykle podaje się pregnyl, żeby pęcherzyk pękł. Dopiero po pęknięciu pęcherzyka ew. pęcherzyków (trzeba sprawdzić na usg) można brać duphaston, który jest przeciez progesteronem, a progesteron podany za wcześnie blokuje pękanie pęcherzyków. I z tego robią się torbiele. Lepiej zwiewaj od tego lekarza, zanim nabawisz się kłopotów. Wiem co mówię, bo sama zmarnowałam pół roku u takiego konowała, który nie miał pojęcia o leczeniu bezpłodnosci, a uważał się chyba za eksperta....... Odpowiedz Link Zgłoś
anulka59 Re: Clostibegyt 12.03.08, 14:58 wiewiórka ma rację z tym że przy clo trzeba robić monitoring bo tworzą się torbiele(sama na sobie to przerobiłam).Nie zawsze jednak jest potrzebny pregnyl bo pęcherzyk sam pęka(mam synka bez pregnylu).Ja mam duphaston od 16dc ale mam monitoring w 12 i 14dc więc wiem co tam w jajniku słychać. Odpowiedz Link Zgłoś
kathrinn82 Re: Clostibegyt 12.03.08, 15:10 no pregnyl nie zawsze jest potrzebny, ale z progesteronem to prawda Odpowiedz Link Zgłoś
wiewiorka76 Re: Clostibegyt 12.03.08, 16:22 Pregnyl rzeczywiście nie jest zawsze potrzebny, ale lekarze go bardzo często przepisują i dobrze. Wyobrażacie sobie kilka niepękniętych pęcherzyków i torbiele z nich? Ja własnie w zeszłym mies. miałam torbiel, chociaż niczego nie brałam na stymulację - zrobiliśmy miesiąc przerwy. Teraz szykujemy się do iui i tym bardziej pregnyl jest ważny. Zastanawiam się nawet czy nie dostanę 1000j. bo po 5000 pęcherzyki się ociągały, chociaż w końcu pękły, najprawdopodobniej w trakcie "poprawiania" po lekarzu Odpowiedz Link Zgłoś
kathrinn82 Re: Clostibegyt 12.03.08, 18:38 wlasnie dlatego tak wazny jest monitoring, zeby zobaczyc ile jest pecherzykow i co sie z nimi dzieje. u mnie jest zawsze jeden pecherzyk, w przed ostatnim cyklu nie zareagowal na pregnyl, mialam torbiel, a w tym cyklu pieknie pekl bez niczego takze nie ma reguly Odpowiedz Link Zgłoś
antosia80 Re: Clostibegyt 12.03.08, 18:54 A w jaki sposób zwalczyłaś powstałą torbiel? Odpowiedz Link Zgłoś
kathrinn82 Re: Clostibegyt 12.03.08, 20:39 jeśli chodzi o mnie, to luteina od 20dc przez 10 dni, przerwa w braniu clo, potem w 30 dniu nastepnego cyklu kontrola czy wszystko ok, krotko mowiac torbielka sie wchlonęła NA SZCZESCIE(nie wiem jakie są "rekordy" ale moja po clo miala 4 cm:/)z tego co wiem, sa rozne srodki farmakologoczne, ale to oczywiscie odklada starania w czasie Odpowiedz Link Zgłoś
anulka59 Re: Clostibegyt 12.03.08, 23:38 Ja miałam 6cm torbiel po clo(w 12dc)Miałam duphaston i luteinę dopochwowo.Podobno progesteron pomaga się wchłonąć torbieli. Odpowiedz Link Zgłoś
antosia80 Re: Clostibegyt 13.03.08, 06:56 A duphaston to właśnie nic innego jak progesteron więc nawet jak torbiel powstaje to duphaston ją pewnie zwalcza. Odpowiedz Link Zgłoś
antosia80 Re: Clostibegyt 13.03.08, 07:35 Wiele dziewczyn ma cykle nie monitorowane i torbiel nie powstaje więc myślę, że duphaston ją zwalcza. Za dużo by było torbieli gdyby było inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
kathrinn82 Re: Clostibegyt 13.03.08, 08:27 no, skoro nie monitoruje się cyklu, to można liczyć na szczęście tylko po co blokowac owulację? Odpowiedz Link Zgłoś
anulka59 Re: Clostibegyt 13.03.08, 12:07 jeśli się nie monitoruje to nie wiesz czy masz torbiel czy nie a najczęściej przy miesiączce te torbiele się wchłaniają same. Odpowiedz Link Zgłoś
kajka76 Re: Clostibegyt 13.03.08, 12:41 antosia dziewczyny maja racje .. cykl stymulowany przez clo i brak monitaringu ?? bardzo dziwny ten Twoj lekarz! ja zaszlam w ciaze po clo + pregnyl . udalo mi sie za 4 razem,ale kazdy cykl byl monitorowany, w jednym cyklu pecherzyki pojawialy sie wczesniej (np 13dc) w drugim troche pozniej (20dc).raz zrobila mi sie torbiel Odpowiedz Link Zgłoś
antosia80 Re: Clostibegyt 13.03.08, 13:01 A jak tą torbiel później wyleczyłaś? Poczytaj choćby na forum, pół na pół jest przypadków dziewczyn, które mają monitoring lub go nie mają. Odpowiedz Link Zgłoś
anulka59 Re: Clostibegyt 13.03.08, 15:06 Antosiu ważne jest zeby gin podszedł do clo poważnie bo gdyby nie monitoeing to nie wiem co byłoby bo mialam torbiel 6cm więc to nie błahostka.Masz rację wielu lekarzy olewa monitoring ale to już ich sprawa-ja się czuję bezpieczniej wiedząc co dzieje się w jajnikach. Odpowiedz Link Zgłoś
kathrinn82 Re: Clostibegyt 13.03.08, 15:47 no właśnie! ja jestem takiego samego zdania. i ma się pewność, czy do owu rzeczywiście doszło. Odpowiedz Link Zgłoś