bunia0969 26.03.08, 15:39 witam, Mój mąz ma OLIGOASTHENOZOOPSERMIĘ... czy jest moziwe zajscie w ciaze naturalnie ewentualnie przez inseminacje z JEGO nasienia a NIE nasienia dawcy????? Miał ktos taki przypadek?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wiewiorka76 Re: możliwe zapłodnienie przy oligoasthenozoosper 26.03.08, 16:05 A możesz napisać dokładnie jakie mąż ma wyniki? Odpowiedz Link Zgłoś
bunia0969 odp do Wiewiórka 26.03.08, 16:30 czas upłynnienia: 30 minut- ok objetosc 3,2 ml- ok pH 7,9 -ok kolor: bialawy- ok lepkosc: - ok miliony w ml" 11.1 mln- norma powyzej 20 w calym ejakulacie: 35,7- norma powyzej 40 plemniki zywe 75,0% -norma powyzej 75% takze ok plemniki martwe 25%, norma ponizej 25% takze ok nieruchomych 59,5% ruch postepowy: 27,0% plemniki o prawidlowej budowie: 12,5% o nieprawidlowej budowie: 87,5%!!! (makabra...) Odpowiedz Link Zgłoś
wiewiorka76 Re: odp do Wiewiórka 26.03.08, 16:46 Myślę, że z takimi wynikami będą chcieli Was podleczyć i zrobią inseminację. Mój mąż zaczynał od 10 mln, a teraz ma 20 Ruch tez można troszkę poprawić, najgorzej jest z budową, ale i tak nie jest najgorzej - u nas tylko 8% prawidłowych!! Teraz czekamy na winiki drugiej iui. Znajdzcie szybko dobrego androloga i do dzieła!! Nam bardzo pomógł dr Wolski z Novum Odpowiedz Link Zgłoś
aanidaa Re: odp do Wiewiórka 27.03.08, 23:03 wiewiorka napisz proszę jakim cudem tak się u Was poprawiło? u nas sytuacja podobna, po leczeniu wyniki się pogorszyły, ale teraz, po 3 latach bez żadnej przyczyny są lepsze (było 500 tys, teraz ponad 6 mln, ale to też mało)... Odpowiedz Link Zgłoś
wiewiorka76 Re: odp do Aanidaa :) 29.03.08, 20:03 Hej! U nas poprawa rzeczywiście jest duża. Ruchliwość B z 5% na 30%, pojawiły się pojedyncze A, których mąż nigdy nie miał, ilość 20 mln z 10, 4ml z 7ml - czyli już nie ma hiperspermii, teraz lepkość jest prawidłowa, wcześniej była zwiększona. w dalszym ciągu mamy bardzo mało prawidłowych plemników, ostatnio tylko 8% i tu raczej poprawy nie będzie, jedyna szansa, że ilość wszystkich plemników będzie nadal wzrastać. Mąż nie ma żylaków, zwapnień. Leczymy się u dra Wolskiego w novum i on stwierdził u męża zaburzenia hormonalne. Mąż bierze hormony i witaminy. Mimo tej poprawy, włąśnie nam nie wyszła II iui. Ja robię sobie przerwę, a mąż leczy się dalej i za kilka mies. znów sprobujemy zadziałać Odpowiedz Link Zgłoś
iw80 Re: odp do Wiewiórka 26.03.08, 21:13 sposób leczenia zależy od rodzaju choroby. nieprawidłowości w jakości nasienia mogą być spowodowane wadami anatomicznymi, hormonalnym lub przyczyna niewyjaśniona. w przypadku wad anatomicznych można zrobić opracje (np. żylaki powrózka nasiennego) i nasienie może się poprawić, tak samo jest w przypadku zaburzeń hormonalnych (tutaj wskazany dobry androlog). natomiast w przypadkach niewyjaśnionych ciężko jest o poprawę, bo nie wiadomo co leczyć. mój mąż ma taki przypadek i po odwiedzeniu sztabu lekarzy dowiedzieliśmy się tyle, że najprawdopodobniej ma mechanicznie uszkodzone jądra i nic nie da się z tym zrobić. jeszcze jedna kwestia. może twój mąż na coś chorował w najbliższym czasie i brał antybiotyki. leki osłabiają nasienie. oczywiście badanie musi być powtórzone za 3 miesiące. w obecnej sytuacji tak naprawdę macie tylko 1,4 mln plemników zdolnych do zapłodnienia. to zdecydowanie za mało nawet na inseminację. nie pamietam już dokładnie jakie są normy do inseminacji ale wydaje mi się, że powyżej 10mln ale plemników o prawidłowej budowie. tak więc najpierw musicie znaleźć przyczynę. zorientować się czy da się to leczyć. jeśli leczenie nie wchodzi w rachubę to przy takich paramterach raczej wskazanie do ICSI. Odpowiedz Link Zgłoś
bunia0969 do Iwo80 27.03.08, 06:55 badanie zostało powtórzone i wyniki są podobne..różnica w 2% na minus... a na nic nie chorował... jedynie w wieku 11 lat miał świnkę z powikłaniami, wylądował w szpitalu z gorącką 42 stopni i miał robioną punkcję... jeśli to ma wpływ na nasienie, to jakie to jest uszkodzenie wtedy ( mam na mysli wplyw swinki..???)???? Prosze o odp. Odpowiedz Link Zgłoś
iw80 Re: do Iwo80 27.03.08, 10:30 duże prawdopodbieństwo, że słabe nasienie twojego męża to właśnie powikłania po śwince. niestety najprawdopodobniej jest w podobnej sytuacji jak mój mąż czyli ma mechacznicznie uszkodzone jądra. niestety z tym nie da się nic zrobić. ale nie chcę wyrokować. idźcie do urologa/androloga. informacja o powikłaniach po śwince jest bardzo ważna ponieważ większość przypadków przechodzenia świnki w późnym wieku kończy się problemami z niepłodnością. ale nie załamuj sie. ma plemniki a to oznacza, że macie szanse na macierzyństwo. Odpowiedz Link Zgłoś
kwiatek-21 Re: do Iwo80 28.03.08, 11:40 możesz jak najbardziej moim przypadku syn przez ivf a teraz jestem w 15 tyg niespodziewaniej i samodzielnej naturalnej pozdrawiam i powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
mloda1977 Re: możliwe zapłodnienie przy oligoasthenozoosper 28.03.08, 11:51 Mozliwe, mój maż mial gorsze wyniki, mamy roczna coreczke, a ja znowu jestem w ciazy))) Zycze cierpiliwosci i zaciazenia Odpowiedz Link Zgłoś
plina17 Re: możliwe zapłodnienie przy oligoasthenozoosper 28.03.08, 13:09 Mój mąż miał podobne wyniki 11 875 000, ruch A 4%, B 30%, C 12%, brak ruchu 54 %, prawidłowa budowa 13%. Byłam załamana. A jednak udała nam się już pierwsza iui! Lekarz co prawda dawał niewielkie nadzieje, ale podkreślił, że wiele zależy od tego, czy zabieg wykonany jest w najbardziej optymalnym momencie. Miałam dwa pęcherzyki tuż po pęknięciu i jeden tuż przed (stymulacja clo). Nasz synek ma już 1,5 roku i znów się staramy... Odpowiedz Link Zgłoś
tark Re: możliwe zapłodnienie przy oligoasthenozoosper 29.03.08, 15:41 MOZLIWE, w miesiacu w ktorym maz robil badanie zaszlam w ciaze...(i wyszlo dokladnie to samo co u Twojego meza-z tym ze plemnikow o prawidlowej budowie bylo 9%!!) wszystko jest mozliwe. a ja po otrzymanu wynikow przeplakalam dwa dni!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
bunia0969 .... 31.03.08, 08:27 witajcie, Nie jest tak kolorowo...lekarz powiedział, że naturalna ciąza to bylby cud natomiast na inseminacje mamy szanse, ale takie jak kazda para, do 4 razy próba a jak nie to nie ma sensu dalej próbowac...chce mi sie płakac.... Odpowiedz Link Zgłoś
iw80 bunia... 31.03.08, 15:57 nie załamuj się. tak jak już wcześniej pisałam. twój mąż ma plemniki a to oznacza, ze macie szanse na potomstwo. jaką drogą to nieważne. pewnie będzie ci ciężej niż tym którzy zachodzą w ciążę ot tak, ale najważniejsze, że jest szansa. no i z wielką radością czytałam wcześniejsze posty dziewczyn, które pisały, że wbrew medycynie przy niskich paramterach nasienia męża udało im się zajść w ciążę. wiadomo, że na cuda nie ma co liczyć ale póki jest nadzieja nie wolno się załamywać. ja też byłam załamana jak się dowiedziałam o naszej sytuacji. nie było łatwo. my zdecydowaliśmy się na in vitro, bo lekarze powiedzieli nam, że nawet na inseminację nie mamy szans. udał się pierwszy zabieg noszę teraz pod sercem moje malutkie szczęście czego tobie również życzę. głowa do góry, bo po deszczu musi wyjść słońce. Odpowiedz Link Zgłoś
patunia79 Re: bunia... 31.03.08, 21:41 U nas podobnie jak u Tark ) Mieliśmy jeszcze gorsze wyniki niż Twój mąż, lekarz też powiedziała miże to cud że mam trzyletniego synka, i teraz tez nie daje wielkich szans, ale cuda się zdarzają Jestem w siódmym tygodniu ciązy a miesiąc temu mój mąż miał tylko 9% prawidłowych plemników, 11 ml w 1ml, a oddał tylko 2 ml, ruch postępowy szybki 25 %. Ja wierzę w cuda i Tobie życzę takiego cudu, trzymaj się Bunia. My też byliśmy zapisani do dr Wolskiego, ale już nie poszliśmy bo nie było takiej potrzeby Odpowiedz Link Zgłoś
bunia0969 Re: możliwe zapłodnienie przy oligoasthenozoosper 05.04.08, 11:22 Dziękuję bardzo za pocieszające posty i bardzo proszę o kolejne odpowiedzi...Gratuluję szczęśliwcom...3mam kciuki za Was!!Ciesze sie z Wami!! Odpowiedz Link Zgłoś
ivonn3 Re: możliwe zapłodnienie przy oligoasthenozoosper 05.04.08, 12:27 możliwe, możliwe ............. mój mąż miał takie same problemy - jednak lekarz zalecił operacje żylaków powrózka nasiennego - zabieg był pod koniec stycznia, a w czerwcu zaszłam w ciąże dziś już mamy rocznego synka - czego i Tobie z całego serca życzę. Odpowiedz Link Zgłoś