Dodaj do ulubionych

Problemy z kolanami

14.07.05, 20:56
Witam.
Joge ćwiczę od paru miesięcy i chyba zbyt ambicjonalnie podszedłem do lotosu
bo teraz po robieniu go na siłe mam ból w kolanie. Ciężko mi zrobic nawet
supta virasane. Czy może miał ktoś podobne problemy z kolanami? Jak sobie z
nimi poradzić nie przerywając oczywiście ćwiczenia jogi i ile taki stan może
potrwać?
Obserwuj wątek
    • slonikus Re: Problemy z kolanami 15.07.05, 19:13
      Witaj,

mam podobny problem. Cwicze joge od roku. Regularnie raz w tygodniu, ale czasem
      czesciej, staram sie :D Juz zaczynajac cwiczenia rok temu mialam czasem problem
      z prawym kolanem. Co kilka tygodni zaczynalo bolec i bolalo tak, ze nie moglam
      go ani zgiac ani wyprostowac. Dodam jeszcze, ze rownoczesnie z rozpoczeciem jogi
      kupilam sobie rower, na ktorym jezdze codziennie i ktory podobno ma zbawienny
      wplyw na kolana, o ile ma sie poprawnie ustawione wysokosci siodelka i kierownicy.

No, ale wracajac do tematu
    • jogin.pl Re: Problemy z kolanami 15.07.05, 22:35
      ...Jeśli chodzi o mnie zawsze byłam bardzo ostrożna. Dlatego mówi się, by nie
      robić jogi na pokaz, jak też nie uczyć na pokaz. Znam ludzi, którzy mają
      problemy z kolanami czy z biodrami, bo ucząc chcieli "się pokazać". Podczas
      uczenia można łatwo uszkodzić kolana, pokazując coś czego się nie jest w stanie
      zrobić (np. lotos). Osobiście ze swoimi nogami byłam zawsze bardzo uważna. Na
      początku w siadach skrzyżnych moje kolana były wysoko i powoli, powoli, w miarę
      ćwiczeń, schodziły w dół. W pierwszym roku ćwiczeń jogi próbowałam zrobić lotos,
      uszkadzając sobie kolano i od tego czasu jestem bardzo, bardzo ostrożna. I z
      upływem lat coraz mniej uczę pozycji skrzyżnych. Wolę uczyć pozycji stojących,
      bo poprzez nie otwiera się stawy, a wówczas łatwiej jest robić pozycje skrzyżne.
      Wielu ludzi ćwiczących hatha jogę ma problemy z kolanami. Bierze się to stąd, że
      ich stawy biodrowe są sztywne, co powoduje, że ćwicząc pozycje skrzyżne
      przeciążają sobie kolana. Lepiej jest więc robić więcej pozycji stojących i
      pozycji bezpośrednio oddziałujących na stawy biodrowe, zapominając na początku o
      lotosach....(dodam od siebie, ze proces jej leczenia trwał kilka lat!)
      Cały artykuł znajdziesz
      jogaszkola.republika.pl/galeria/text/gabriella.htm
      • gaudencja Re: Problemy z kolanami 15.07.05, 22:40
        jogin.pl napisał:

> Wielu ludzi ćwiczących hatha jogę ma problemy z kolanami. Bierze się to stąd,
        ż
        > e
        > ich stawy biodrowe są sztywne, co powoduje, że ćwicząc pozycje skrzyżne
        > przeciążają sobie kolana. Lepiej jest więc robić więcej pozycji stojących i

Niestety, kolana przeciążyć też sobie można śpiewająco w pozycjach stojących
        przy braku wystarczającego rozwarcia w biodrach. Trzeba byc bardzo, bardzo
        ostrożnym.
    • gaudencja Re: Problemy z kolanami 15.07.05, 22:36
      O ile pamiętam, w takich sytuacjach nauczyciele zalecali robienie suptavirasany
      z takim małym zrolowanym (albo złożonym kilkakrotnie) ręczniczkiem
      (ręczniczkami) wciśniętymi jak najdalej się da w zgięcie kolana; fałdy skórne
      należy wyciągnąć do tyłu. W związku z tym pierwsza porada to poradzić się
      nauczyciela!

Po drugie, lotos wymaga bardzo dużego zakresu ruchu w stawach biodrowych, w
      związku z tym wskazane jest zabranie się za stawy biodrowe zanim się jeszcze
      zniszczy sobie kolana. Znam kilka ćwiczeń na stawy biodrowe, ale moim zdaniem
      nie do końca uruchamiają one akurat te kierunki, które są potrzebne - w związku
      z tym jako osoba o tym samym problemie (lotos zrobię, nawet w nim chwilę
      posiedzę, ale to nie jest to, o co chodzi) bardzo chętnie przyjmę propozycję ;-
      ) ćwiczeń przygotowawczych do lotosu. Ew. mogą być to nawet ćwiczenia
      przygotowawcze do pierwszej pozycji baletowej.
    • orald Re: Problemy z kolanami 24.07.05, 12:37
      Tu, na tym 4um, czytałem o podobnych problemach - poszukaj.
      Jestem za mały do udzielania Ci rad, ale z tego co pamiętam:
      - joga to nie zawody sportowe, które opierają się na rywalizacji z przeciwnikiem
      - kolana można oszczędzać w pozycji stojąc, kiedy nie robi się pełnego wyprostu
      nogi (wielu ludzi ma tzw. "przeprost" i wtedy mogą "sypać" się kolana). Przesuń
      kolano trochę do przodu podczas ćwiczeń stojących .
      - jeśli ominąłeś pozycje stojące to być może popełniłeś poważny błąd - ciało
      trzeba uczynić mocnym
      Pozdrawiam przede wszystkim joginów.
      • kugliczka Re: Problemy z kolanami 31.08.05, 09:26
        ja tez mam problemy z kolanami
        i właśnie przeprosty prawdopodobnie są tego przyczyną
        bolą mnie od prawie roku i nie ma dnia żeby ból się zmniejszył
        a wszystko to zawdzięczam swojej głupocie
        bo za bardzo prostowałam kolana
        tzn. u ludzi którzy mają przeprosty w zasadzie pozycja wyprostowana kolana
        powinna być trochę zgięta
        a naturalne "ciągnięcie" kolana w tył powinno się równoważyć pracą mięśni
        i lekkim zgięciem

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka