Dodaj do ulubionych

ODRADZAM ŚWINOUJŚCIE

IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 12.06.03, 09:28
kilka dni temu byłem w pewnej sprawie w Świnoujściu i postanowiłem
wykorzystać pozostały mi jeden jedyny dzień urlopu na pozostanie w tym
mieście i podelektowanie się urokiem miejsca, a że jestem z Dolnego Śląska,
morze i klimat nie są dla mnie codziennością. Fakt, miejsce całkiem
urokliwe, morze piękne. Postanowiłem znaleźć nocleg.
OBSZEDŁEM PONAD 20 PENSJONATÓW, DOMÓW WCZASOWYCH ITD.
Wszędzie mówiono mi, że pozostanie na 1 noc - NIE MA MOWY. Na trzy doby
minimum. Ale kiedy ja chciałem na jedną, bo nie mam więcej urlopu... Nic z
tego. I tak wszędzie. Z reguły wypowiadając słowa o braku miejsc każda
recepcjonistka płaszczyła się przed emerytowanymi gośćmi zza naszej
zachodniej granicy. Pomyślałem, że gdybym urodził się Niemcem, pewnie nocleg
bym znalazł. Poszedłem do kawiarni na kawę. Świeże powietrze, stwierdziłem
że podelektuję się chociaż kawą na powietrzu. Czekałem 20 minut. W tym
czasie hałaśliwie wpadli emeryci wiadomo skąd, do których natychmiast niemal
podfrunął kelner. Nie muszę dodawać, że zostałem obsłużony długo po
następnych gościach.
Stwierdziłem, że chyba muszę zmienić sobie image na bardziej "zachodni" i
zacząć mówić w innym języku niż polski.
I tak - musiałem gnać tego samego wieczora z powrotem do Wrocławia -
pozostał mi niesmak i wstręt do świnoujskiego "biznesu" turystycznego. Aha -
nie wykorzystałem drugiego wolnego dnia.
Ludzie, zastanówcie się, zanim pojedziecie do tego "superkurortu" - tam
jeszcze nie nauczono się prowadzić biznesu turystycznego. Wybierzcie inne
miejsca - Świnoujście stanowczo Wam odradzam.
Obserwuj wątek
    • ethlin Re: ODRADZAM ŚWINOUJŚCIE 12.06.03, 18:27
      Podobną akcję z noclegiem miałam w Wetlinie. Nigdzie nie chciano dać nam
      noclegu na jedną noc, bo twierdzono (jakby to było takie dziwne) że na pewno
      będziemy chcieli się umyć, i zużyjemy wodę. No i musieliśmy nocować zupełnie w
      innej wsi.
      • Gość: agulha Re: ODRADZAM ŚWINOUJŚCIE IP: *.acn.pl / 10.67.0.* 13.06.03, 21:42
        To chyba powszechne. Ja jadę do Pragi na długi weekend. Chcę 19 czerwca
        zanocować jeszcze po polskiej stronie, ale widzę, że wszędzie kręcą nosem
        ("jedna noc?"). Tak samo w Sopocie, gdzie chcę jechać z mamą na 1 zupełnie
        zwykły weekend.
        Ja sobie poradzę: albo w Czechach, albo w Orbisie (są promocje weekendowe), a w
        Sopocie w hotelu.
        Nie przesadzajmy - ile kosztuje pranie i prasowanie zmiany pościeli? że niby
        taki nocleg się "nie opłaca"?
        A niech im te ich pokoje gościnne stoją puste...
        • Gość: pepo Re: ODRADZAM ŚWINOUJŚCIE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.03, 17:24
          Moi rodzice kilka razy jadąc w celach turystycznych na zachód nocowali jeszcze
          po naszej stronie gdzyż startują spod wschodniej granicy. Zawsze wybierali
          pensjonaciki lub tym podobne i nigdy z takim potraktowaniem się nie spotkali.
          Fakt, że nie było to w kurortach.
          P.
    • Gość: artur Re: ODRADZAM ŚWINOUJŚCIE IP: *.jeleniag.cvx.ppp.tpnet.pl 14.06.03, 18:20
      Przyjedz do Karpacza Na diabła ci swinoujscie ( sama nazwa sie zle kojarzy)Tu
      ugoscimy cie jak nalezy .A co do jednej nocy tez nie bedziemy krecic nosem.
      • Gość: AdamM Potwierdzam!!! IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 14.06.03, 20:02
        Brawo Karpacz, potwierdzam, ze zawsze spotykałem się tam z przemiła i bardzoi
        fachową obsługą turystyczną. Cieszę się, ze to napisałeś, gdyż wlasnie jest
        dokladnie jak piszesz. Jeszcze gdyby się udało trochę popracować nad wyciągami
        to byloby doprawdy super.

A.
        • Gość: artur Re: Potwierdzam!!! IP: *.jeleniag.cvx.ppp.tpnet.pl 15.06.03, 19:56
          Dzieuję! bardzo budujące.
        • Gość: anetix Swoniujście IP: *.rodlo.sdi.tpnet.pl 10.07.03, 11:35
          Mnie to samo spotkało rok temu, chciałam pokoj na 2 dni i co? NIkt nie chciał
          nas przyjac. Znalazlo sie miejsce w Hotelu ale 200 zł za 1 dobe. Drogo nas ta
          impreza kosztowala...dlatego zawsze teraz biore ze soba namiot.
          • Gość: Tomaszek Nie tylko Świnoujście IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.03, 14:08
            Znam dobrze Świnoujście i muszę niestety zgodzić się z pierwszą wypowiedzią.
            Wynika to z naszych kompleksów, które są reprezentowane także przez obsługę.
            Najdziwniejsze jest to, że ci emeryci płacą za jednostki hotelowe znacznie
            mniej niż tego żąda się od nas, indywidualnych turystów. Większość tych grup
            to wyjazdy zorganizowane przez tanie niemieckie biura podróży. Ostatnio
            wkurzyłem się na obsługę i ceny w ośrodku/hotelu Geovita w Dąbkach. Zażądano
            tam ode mnie takich pieniędzy jak w luksusowym hotelu w Warszawie czy
            Krakowie. Jedynymi jednak gośćmi w hotelu byli emeryci z dawnego NRD. Życzę
            takim biznesom dalszych sukcesów w czasie gdy zabraknie już tych emerytów,
            przyjeżdżającymi tam głównie z powodów sentymentalnych.
            • mea25 Re: Nie tylko Świnoujście 10.07.03, 16:29
              To samo spotkało mnie we Władysławowie. Pojechalismy tam na weekend i nikt
              (NIKT!!!) nie chciał nam wynająć pokoju 2os. na 1 noc. Ani kwatery prywatne ani
              pensjonaty. Nawet nie chcieliśmy pościeli (mieliśmy koce), ale i tak nic z
              tego. Noc spędziliśmy w samochodzie na campingu.
              Nigdzie na świecie nie spotkałam się z czymś takim, że nie można wynająć pokoju
              na 1 noc.
      • Gość: Beba Re: ODRADZAM ŚWINOUJŚCIE IP: *.lubin.dialog.net.pl 03.03.04, 21:34
        To prawda w Karpaczu nie ma takich problemow. Zamowilam telefonicznie pokoj w
        Lesnym Zamku przy ul. Zamkowej na jedna noc i pani przyjmujaca zamowienie nie
        krecila nosem. Po przyjezdzie bylismy troche zaskoczeni wygladem budynku,
        elewacji przydalby sie gruntowny remont ale pokoj byl duzy i czysty z ladna
        lazienka, telewizorem i co nas najbardziej ucieszylo to policzono nam tylko za
        dwie dorosle osoby po 30 zl. a za 6 letnie dziecko ani grosza.
    • otka7 Re: ODRADZAM ŚWINOUJŚCIE 11.07.03, 12:53
      Ja w podobny sposób zostałam potraktowana w Jarosławcu. Minimum to 3 dni.
      Obowiązująca zasada to maksymalny zysk. A "pensjonaciki" wcale nie rewelacyjne,
      ale za to nie tanie, a jednocześnie wszyscy właściciele przy każdej okazji
      narzekali, że mały ruch. Nie dociera, że za rok może być jeszcze gorzej, bo ci
      źle potraktowani już nie będą ryzykować. Ja po takich doświadczeniach mam dość
      wyjazdów nad polskie morze i miejsc do plażowania już tam nie będę szukać(moje
      dzieci i znajomi prawdopodobnie też, więc krąg się poszerza). A do tego
      dochodzą jeszcze plastiki i jednorazowe naczynia w "kawiarnianych ogródkach" i
      ogólna zasada: płać i jak najszybciej wyjdź. Zasady jak za PRL-u, kiedy ludzie
      godzili się na każde warunki i każde ceny, byle być nad MORZEM. Natomiast
      chętnie wracam w ok. Trójmiasta.
    • Gość: lucy Re: ODRADZAM ŚWINOUJŚCIE IP: *.ramtel.com.pl 12.07.03, 21:08
      Racja, racja - niestety w turystyce jesteśmy karłami - plastikowe talerze,
      sztućce i kufle do piwa - brrr...I do tego zimne morze i ciepłe góry w zimie.
      • primordial Re: ODRADZAM ŚWINOUJŚCIE-zalecam Karpacz 14.07.03, 21:01
        Do ludzi od Karpacza-teraz mnie olsnilo! Faktycznie, w
        Szkl Porebie nie chcieli wynajac pokoju na dwie noce
        (dlugi weekend=3 noce). W Karpaczu nic takiego,zaden problem.
        W ogole Karpacz wyladnial,wiele sie robi, odnawiane sa
        stare poniemieckie domy,nowe chodniki,czysto i schludnie.
        Powstalo wiele ladnych,porosnietych kwiatami willi
        zamiast wielkich osrodkow.
        Lody w Sopelku sa wciaz fantastyczne. W sobote kupilem w
        sklepie jagodzianke wielkosci makowca za 90 gr-a w
        Poznaniu to drozdzowki sa na wage,zgroza!!
        W sumie,Karpacz milo mnie zaskakuje.
        pozdr
      • remo29 Re: ODRADZAM ŚWINOUJŚCIE 09.08.03, 23:26
        > Racja, racja - niestety w turystyce jesteśmy karłami - plastikowe talerze,
        > sztućce i kufle do piwa [...]

Widzę, że jest nas więcej ;)
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=195&w=7187482
        Może założymy jakiś ruch społeczny? :))
    • Gość: terminator Re: ODRADZAM ŚWINOUJŚCIE IP: 213.199.196.* 10.08.03, 20:39
      Gość portalu: next napisał(a):

> kilka dni temu byłem w pewnej sprawie w Świnoujściu i postanowiłem
      > wykorzystać pozostały mi jeden jedyny dzień urlopu na pozostanie w tym
      > mieście i podelektowanie się urokiem miejsca, a że jestem z Dolnego Śląska,
      > morze i klimat nie są dla mnie codziennością. Fakt, miejsce całkiem
      > urokliwe, morze piękne. Postanowiłem znaleźć nocleg.
      > OBSZEDŁEM PONAD 20 PENSJONATÓW, DOMÓW WCZASOWYCH ITD.
      > Wszędzie mówiono mi, że pozostanie na 1 noc - NIE MA MOWY. Na trzy doby
      > minimum. Ale kiedy ja chciałem na jedną, bo nie mam więcej urlopu... Nic z
      > tego. I tak wszędzie. Z reguły wypowiadając słowa o braku miejsc każda
      > recepcjonistka płaszczyła się przed emerytowanymi gośćmi zza naszej
      > zachodniej granicy. Pomyślałem, że gdybym urodził się Niemcem, pewnie nocleg
      > bym znalazł. Poszedłem do kawiarni na kawę. Świeże powietrze, stwierdziłem
      > że podelektuję się chociaż kawą na powietrzu. Czekałem 20 minut. W tym
      > czasie hałaśliwie wpadli emeryci wiadomo skąd, do których natychmiast niemal
      > podfrunął kelner. Nie muszę dodawać, że zostałem obsłużony długo po
      > następnych gościach.
      > Stwierdziłem, że chyba muszę zmienić sobie image na bardziej "zachodni" i
      > zacząć mówić w innym języku niż polski.
      > I tak - musiałem gnać tego samego wieczora z powrotem do Wrocławia -
      > pozostał mi niesmak i wstręt do świnoujskiego "biznesu" turystycznego. Aha -
      > nie wykorzystałem drugiego wolnego dnia.
      > Ludzie, zastanówcie się, zanim pojedziecie do tego "superkurortu" - tam
      > jeszcze nie nauczono się prowadzić biznesu turystycznego. Wybierzcie inne
      > miejsca - Świnoujście stanowczo Wam odradzam.

chamstwo polacy są turystami drugiej kategori we własnym kraju
      SKANDAL!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    • Gość: mario Re: ODRADZAM ŚWINOUJŚCIE IP: 213.199.196.* 16.08.03, 22:58
      Gość portalu: next napisał(a):

> kilka dni temu byłem w pewnej sprawie w Świnoujściu i postanowiłem
      > wykorzystać pozostały mi jeden jedyny dzień urlopu na pozostanie w tym
      > mieście i podelektowanie się urokiem miejsca, a że jestem z Dolnego Śląska,
      > morze i klimat nie są dla mnie codziennością. Fakt, miejsce całkiem
      > urokliwe, morze piękne. Postanowiłem znaleźć nocleg.
      > OBSZEDŁEM PONAD 20 PENSJONATÓW, DOMÓW WCZASOWYCH ITD.
      > Wszędzie mówiono mi, że pozostanie na 1 noc - NIE MA MOWY. Na trzy doby
      > minimum. Ale kiedy ja chciałem na jedną, bo nie mam więcej urlopu... Nic z
      > tego. I tak wszędzie. Z reguły wypowiadając słowa o braku miejsc każda
      > recepcjonistka płaszczyła się przed emerytowanymi gośćmi zza naszej
      > zachodniej granicy. Pomyślałem, że gdybym urodził się Niemcem, pewnie nocleg
      > bym znalazł. Poszedłem do kawiarni na kawę. Świeże powietrze, stwierdziłem
      > że podelektuję się chociaż kawą na powietrzu. Czekałem 20 minut. W tym
      > czasie hałaśliwie wpadli emeryci wiadomo skąd, do których natychmiast niemal
      > podfrunął kelner. Nie muszę dodawać, że zostałem obsłużony długo po
      > następnych gościach.
      > Stwierdziłem, że chyba muszę zmienić sobie image na bardziej "zachodni" i
      > zacząć mówić w innym języku niż polski.
      > I tak - musiałem gnać tego samego wieczora z powrotem do Wrocławia -
      > pozostał mi niesmak i wstręt do świnoujskiego "biznesu" turystycznego. Aha -
      > nie wykorzystałem drugiego wolnego dnia.
      > Ludzie, zastanówcie się, zanim pojedziecie do tego "superkurortu" - tam
      > jeszcze nie nauczono się prowadzić biznesu turystycznego. Wybierzcie inne
      > miejsca - Świnoujście stanowczo Wam odradzam.

to tragedia
      • darth4 Re: ODRADZAM ŚWINOUJŚCIE 17.08.03, 16:35
        Trochę was rozumiem, ale jest druga strona którą spróbuję trochę przedstawić.
        A więc właśnie byłem m-c w Świnoujściu. Po przyjeździe rzeczywiście przez
        pierwsze 3 dni miałem lekko mówiąc "kontrowersyjne" uczucia. Niemców
        rzeczywiście wielu, więc naturalne że handlowcy próbują na nich zarobić i
        zachęcają ich. Zważywszy na to że na co dzień koło mnie to się nie dzieje,
        byłem zaskoczony i nie podobało mi się że w Polsce miło zwraca się ktoś do
        Niemców. Jednak po tygodniu spowszedniało mi to i zacząłem głównie obserwować.
        Okazało się że tak naprawdę to większość to jednak Polacy na których po prostu
        nie zwracamy na co dzień uwagi, a Niemców się zauważa bo mówią w innym języku.
        W żadnym ( dosłownie ) miejscu nie zauważyłem niechęci do Polaków czy gorszej
        obsługi. Jeżeli już, to niechęć raczej była TYPOWA dla wszystkich miast w
        Polsce.
        Wnioski. Polacy , uczcie się języków, nie zauważajcie niechęci a w odpowiedzi
        na ewentualną bądżcie mili. To najlepiej zneutralizuje nieuprzejmość. Niemcy
        nas też obserwują i jeżeli patrzymy na nich z niechęcią, to oni nie mają powodu
        sie do nas uśmiechać ! A jak byłem w maju na weekend to 2 starsze bardzo miłe
        panie zaczepiły mnie na deptaku "jaki ładny mam piesek". Dowiedziałem się że są
        na wczasach 2 tygodnie, są z Berlina i jedna z nich też miała takiego pieska
        ale nigdzie w Berlinie nie widziała takiego kagańca ( z materiału ). Krótka
        miła wymiana zdań. Nikt nas nie zje. Nie wypatrujcie zaostrzonych noży i
        widelców !
        Co do miejsc. Tych rzeczywiście nie było ! Ludzie rezerwowali po min. tydzień.
        Czy ktoś z was chciałby więc wynajmować po 1 dniu ? Biznes to biznes NIESTETY.
        Gdyby nie było chętnych, to nie byłoby problemu. A podobno ludziska nie macie
        pieniędzy !
        A w Karpaczu widziałem prawie wszędzie niemieckie napisy dla niemieckich
        turystów i też nie odczówałem dyskomfortu :)))

Jedyne czego naprawdę brak w Świnoujściu, to publicznej infrastruktury
        toaletowej i pryszniców od strony plaży. Reszta była ok. Nawet ceny. Kompletny
        obiad dla 4
        osób ( zupa+drugie+kompot ) - 55 zł
    • Gość: next Re: ODRADZAM ŚWINOUJŚCIE IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.09.03, 11:33
      No no, wywołałem kilka słów dyskusji za co forumowiczom dziękuję :)
      Z tego co przejrzałem na forum (także w innych wątkach) temat niegościnności i
      wątpliwej kultury biznesu turystycznego niestety jest naszą bolączką narodową
      (jedną z , oczywiście)
      REMO29 - jestem za tym żeby w końcu zebrać się i coś zrobić - gdy wyjeżdżam
      np.do Francji, takie sytuacje były nie do pomyślenia.
      DARTH4 - wiesz, nie uważam że to zdrowe, by żeby poczuć się gdzieś dobrze
      muszę spędzić w danym miejscu tydzień....
      ETHLIN - Wetlina to piękne tereny, co do noclegu to chyba lepiej powalczyć z
      namiotem, fajniejszy "smaczek" imprezy
      A Karpacz i sympatyków serdecznie pozdrawiam - na szczęście z Wrocławia jest
      b.blisko a w Karpaczu zawsze sympatycznie...

pozdrawiam
      - i polecam Wroclaw :)
      • Gość: Zęzowy Re: ODRADZAM ŚWINOUJŚCIE IP: 217.153.168.* 16.09.03, 23:00
        Uroda co niektórych miasteczek na Dolnym Śląsku jest w istocie niebagatelna.
        Jeden wszak dokuczliwy mankament onych. Bieda i nuuuuda przepotworna. Gdzie
        knajpiarze się pochowali, coby choćby jakiegoś fastfuda uklecili ? Jakby na
        wybrzeże nie złożeczyć, ale powściekać się bez przywiędłej żony i bachorów,
        można wybornie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka