zeta.0 22.10.09, 13:53 Czy któraś z Was drogie koleżanki miała operowanego gruczolaka przysadki mózgowej albo torbiel... Czy mógłby mi ktoś napisać jak wygląda taka operacja i po niej???? Ja mam mieć niedługo taką operację i bardzo się boje... dziekuje z góry Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maja281107 Re: Przysadka!!! 22.10.09, 15:13 raczej nie pomogę wyjaśniając jak przebiega taka operacja ale z tego co wiem robiona jest endoskopowo.najlepiej wpisz w google i poczytaj.domyślam się co przeżywasz w tej chwili,bo sama niedawno przeszłam trudną operację,która trwała prawie 4h.z tym,że ja miałam guz torbielowaty w zatoce duglasa.niestety guz ten był krwotoczny i było zagrożenie życia,mógł pęknąć w każdej chwili jakiegokolwiek wysiłku i mało tego gdyby pękł podczas operacji musieliby mi usuwać wszystkie narządy rodne i nie mogłabym już nigdy mieć dzieci,a staramy się ponad rok i nic.mogę cię jedynie pocieszyć tym,że wcześniej dostaniesz przed operacją taką pigułkę na wyciszenie i uspokojenie,będziesz się czuła po niej jak pijana i nie będziesz za bardzo nic kojarzyła,tzn będziesz obojętna na wszystko.na bloku operacyjnym szybko dostaniesz narkoze i zanim zdążysz przekręcić głowę to zaśniesz,a sama operacja wyda ci się ułamkiem sekundy jakbyś zdążyła tylko mrugnąć oczyma i otworzyła z powrotem.po operacji będziesz dostawała leki przeciwbólowe po których będziesz przeważnie spała,na drugą dobę dostaniesz kroplówki na wzmocnienie a po tygodniu obserwacji na pewno wrócisz do domku zdrowo i cało jedyne co mogę doradzić to,to żebyś za dużo nie czytała w necie na ten temat przed operacją,bo możesz spanikować tak jak ja i wtedy będzie problem bo urządzenia na bloku zaczną wariować.podobno im miej wiesz tym lepiej żyjesz i to jest prawda.życzę powodzenia i dużo siły oraz wiary,że wszystko przebiegnie pomyślnie.ja bardzo dużo się modliłam i to mi mocno pomogło choć wcześniej nie byłam praktykującą wierzącą.ściskam mocno i czekam na wieści po operacji,że jesteś już z nami i czujesz się świetnie,buziaki. Odpowiedz Link