Dodaj do ulubionych

pomóżcie ocenić USG;)

11.09.12, 10:17
Cześć dziewczyny wink śledzę forum od dawna a dziś mam do Was wielką prośbę o pomoc w zinterpretowaniu mojego USG. Staramy się od niedawna ale zdecydowałam się pójść do lekarza bo jakoś nie wychodzi. Lekarz zrobił mi USG, z którego wynika, że na prawym jajniku największy pęcherzyk ma 10 mm, a na lewym największy 9 mm. Endometrium 9 mm. To był mój 12 dc, a cykle mam ok 29 - 33 dni. Co to oznacza? Czy pęcherzyki sa ok jak na 12 dc czy za małe? Co sądzieci? następne usg mam jutro. Dodam, ze testy owulacyjne bardzo pozytywne wyszły mi już w niedzielę. I mam jeszcze jedno pytanie. Zachęcona Waszymi opiniami zaczęłam na własną rękę łykać od tego cyklu Castangus, natomiast lekarz kazał mi go odstawić. Nie wiem co robić? Odstawić? Boję się, ze jak odstawię po 12 dniach brania to wszystko mi się rozreguluje, moze lepiej dokończyć kurację? Z góry dziekuje za odpowiedzi. Pozdrawiam Was mocno wink
Obserwuj wątek
    • jessica1986 Re: pomóżcie ocenić USG;) 11.09.12, 10:42
      co do usg, wielkości pęcherzyków i endometrium Tobie nie pomogę, bo sama zaczynam dopiero od tego cyklu monitoring, jednak co do Castagnusa, to nie obawiaj się, że po 12dniach zażywania coś się Tobie rozreguluje. Jest to raczej łagodny lek ziołowy i myślę, że nic złego się nie stanie. Uważam również, że lekarz wie lepiej i jeśli tak mówi, to odstaw go.
      Ja biorę Castagnusa na własną rękę, bo miałam plamienia w środku cyklu i kilka dni przed miesiączką, do tego niesamowicie dokuczał mi ból piersi przes miesiączką i np: mi Castagnus "chyba" pomógł, bo w seszłym cyklu plamiłam TYLKO jeden dzień przed miesiączką i piersi bolały ale mniej (już tak strasznie nie "parzyły" jak wcześniej).
      • jessica1986 Re: pomóżcie ocenić USG;) 11.09.12, 10:45
        zgoogluj sobie opinie o Castagnusie, wiele jest wypowiedzi, że jak się ma regularne cykle i nic zbytnio nie dokucza to raczej nie ma sensu go brać. On raczej pomaga w uregulowaniu cykli więc szkoda by było, żebyś sobie niepotrzebnie zaszkodziła... Ale to tylko moje skromne zdanie smile
        Zazwyczaj zaczyna on działać po skończonej 3-miesięcznej kuracji, więc myślę, że po 12 dniach nic złego się nie stanie smile
        P.s. sorki za literówki!
        • aggip78 Re: pomóżcie ocenić USG;) 11.09.12, 10:53
          bardzo dziękuje za odpowiedź smile może faktycznie lepiej odstawić, w końcu lekarz wie co robi, ale z drugiej strony było wiele opinii, ze po castungasie pęcherzyki lepiej rosły i ogólnie była lepsza owulacjasmile
          • jessica1986 Re: pomóżcie ocenić USG;) 11.09.12, 11:03
            ... a czy Tobie źle rosną?? Kochana, uważam, że jeśli miałaś USG i niedługo masz kolejne, to lekarz Tobie powie, czy rosną prawidłowo, zapytaj jego, powiedz na następnej wizycie o swoich obawach i wątpliwościach. On Tobie doradzi, czasami lepiej sugerować się tym co mówi nam lekarz. smile Pozdrawiam i trzymam kciuki za prawidłowy wzrost pęcherzyka dominującego i oczywiście daj znać czego nowego się dowiedziałaś po kolejnej wizycie. smile
            • jessica1986 Re: endometrium... 11.09.12, 11:11
              dziewczyny (które robiły już monitoringi) jaka jest prawidłowa jego grubość jak to było u Was?? Jak się to mniej więcej kreuje tuż przed owulką i po? Sama jestem ciekawa, bo dziś idę (13dc) śluz nadal rozciągliwy więc pewnie owulka tuż tuż, wczoraj wieczorem miałam śluz podbarwiony krwią a dziś już czysty - jestem ciekawa grubości endometrium.
              • kozica111 Re: endometrium... 11.09.12, 11:49
                Optymalna do zaciążenia to chyba coś ok 10-12 mm.
                • for.malina Re: endometrium... 27.09.12, 12:47
                  o rany, to ja mam 4,7 mm, co to może oznaczać? lekarz nic nie mówił, mam się czym martwić?
              • malpkap Re: endometrium... 11.09.12, 11:59
                idealna grubość po owulacji to 10-12 mm
                • jessica1986 Re: endometrium... 11.09.12, 12:13
                  dzięki Kobietki, ale ja pójdę Mądra do tego lekarzaaa... hihihihi, żarcik oczywiście smile
    • aggip78 Re: pomóżcie ocenić USG;) 11.09.12, 11:34
      dziewczyny, jeśli macie jakąś wiedzę na temat prawidłowej wielkości pęcherzyków w danym dniu cyklu prosze napiszcie smile a w jakim tępię pęcherzyk rośnie? ok 1 mm na dobę?
      • kozica111 Re: pomóżcie ocenić USG;) 11.09.12, 11:37
        Rośnie od 1 do 3 mm na dobę /ale to teoria, mogą rosnąć szybciej/Powinien pęknąć miedzy 20 a 26 mm, większe uważane są za torbielki.
        • aggip78 Re: pomóżcie ocenić USG;) 11.09.12, 12:02
          bardzo dziekuje za odpowiedź wink a czy w takim razie mój 10 mm w 12 dc jest w normie?
          • jessica1986 Re: pomóżcie ocenić USG;) 11.09.12, 12:12
            Wychodzi na to, że tak. kiedy zazwyczaj masz uwulkę?
            • aggip78 Re: pomóżcie ocenić USG;) 11.09.12, 12:24
              no właśnie nie wiem kiedy. cykle mam zazwyczaj 29-32 dni, a w niedziele w połunie zrobiłam pierwszy test owulacyjny (11 dc) wyszedł baaaaaardzo pozytywny, wieczorem już mniej pozytywny. w 12 dc usg i pęcherzyk 10 mm. w takim razie testy owu raczej nie sa specjalnie wiarygodne, bo wg nich owulacje powinnam miec dzisiaj, a zdaniem lekarza jest to absolutnie nie mozliwe i duzo duzo za wczesnie.
              • kozica111 Re: pomóżcie ocenić USG;) 11.09.12, 13:12
                Możliwe że pęcherzyk zaczął sie wchłaniać /zespół LUF/ lub będzie drugie podejście do owulacji, warto zrobić monitoring całego cyklu.
              • njut Re: pomóżcie ocenić USG;) 11.09.12, 13:46
                Ja też bym obstawiała, że to tylko podejście do owu. A jaki był śluz i szyjka?
                • aggip78 Re: pomóżcie ocenić USG;) 11.09.12, 13:51
                  podejście do owu? rozumiem, że chodzi o to, że jestem przed owulacją smile przepraszam, ale nie jestem jeszcze zbyt biegła w tym wszystkim. co do sluzu to w tym cyklu tez zaczelam łykać wiesiołek, a mój śluz jak na razie jest bardzo gęsty i prawie żółty (pierwszy raz mam az tak gęsty).
                  • njut Re: pomóżcie ocenić USG;) 11.09.12, 15:04
                    Podejście to chyba coś takiego, że wszystko wskazuje na nadchodzącą owu a ona jednak się wstrzymuje na chwilę i np po 2 dniach nadrabia zaległości.
                    • aggip78 Re: pomóżcie ocenić USG;) 11.09.12, 15:13
                      zobaczymy jutro co pokaze usg. mam tylko nadzieje ze tez dziwny bardzo gesty sluz świadczy o tym, że owulacja będzie.
                      • malpkap Re: pomóżcie ocenić USG;) 11.09.12, 16:14
                        Przed owulacją akurat powinien być przezroczysty i rozciągliwy jak białko jaja, ewentualnie wodnisty. Gęsty to ten niepłodny. A może Ci sie jakaś infekcja zaczyna, skoro pierwszy raz masz taki?
    • aggip78 Re: pomóżcie ocenić USG;) 22.09.12, 12:42
      Cześć dziewczyny wink jestem już po monitoringu całego cyklu, napisze jak było u mnie, może komuś pomoże. Tak jak pisałam w pierwszym poście pierwsza wizyta w 12dc i największy pęcherzyk ok 10 mm. Kolejna wizyta w 14 dc - bez zmian, Pani dr zasugerowała, że owulacji raczej nie będzie, ale postanowiłyśmy poobserwować cały cykl ( jak to powiedziała Pani dr "spokojnie - poznajmy się wink) Kolejna wizyta 16 dc - na drugim jajniku pojawił się pęcherzyk 12 mm - cały czas zupełny barak śluzu, kolejna wizyta 19 dc - piękna owulacja, pęcherzyk 18 mm, endometrium bardzo dobre. Pani dr zastanawiała się przez chwile, czy powinniśmy zacząć już starania, czy jeszcze zaczekać, ale powiedziałam, ze mój mąż wyjeżdża następnego dnia rano na 2 dni, więc stwierdziła żeby tego wieczora się starać. Kolejna wizyta 21 dc - wszystko popękało. Pani dr przypisała mi duphaston na 10 dni. No nic teraz pozostaje tylko czekać, fakt, że nie zastosowałam się do rad co do odpowiedniej pozycji, więc specjalnie się nie nastawiam, ale zobaczymy. Wniosek z tego, że przy moich cyklach ok 30 dniowych owulacji powinnam sie spodziewać w okolicach 20 dc. Pozdrawiam Was wszystkie bardzo ciepło smile
      • inesska-pinezka Re: do autorki watku 25.09.12, 22:51
        z tego wynika, ze testy owu sa do du.y? postanowilam w tym miesiacu wspomagac sie testami i przy moich cyklach rowniez ok 30dniowych testy owu były pozytywne juz 11dc. no ale po lekturze tego watku dochodze do wniosku, ze to jednak nie mozliwe...?
        • aggip78 Re: do autorki watku 26.09.12, 09:25
          trudno powiedzieć jak sytuacja wygląda u Ciebie, każda z nas jest inna. Z własnego doświadczenia moge powiedzieć jedynie, że u mnie zdecydowanie się nie sprawdziły i gdyby nie monitoring oceniałabym swoje cykle zupełnie inaczej. Co więcej, jak zrobiłam test owulacyjny w 25 i 26 dc, na pewno dobrych kilka dni po woulacji, też wyszły bardzo pozytywne smile
          • 1klara79 Re: do autorki watku 27.09.12, 17:06
            W moim przypadku testy też sie nie sprawdziły i co ja robię to wspomagam się nimi. mierzę temperaturę, sprawdzam śluz, a tylko dodatkowo robię testy.
            Zastanawiałam się nad Twoimi pęcherzykami i cięzko powiedzieć, bo z długości Twoich cykli możnaby przypuszczać że owulację możesz mieć gdzieś pomiędzy 15 - 19 dniem cyklu (jeśli Twoja faza lutealna jest w średniej mieć gdzieś długosć 14 dni). Pęcherzyki rosną od 1,5 - 3 mm dziennie, więc jeśli w 12 d.c. miałaś pęcherzyk wielkości 10mm, to jeśli rósłby Ci tak około 2 mm / dziennie to w 15 .d.c cyklu będzie miał ok. 16 mm, dojrzały pęcherzyk to taki pomiędzy 18-22 mm., a więc jeśli owulacja byłaby trochę później to mogłobyby być ok.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka